"Žene nikad ne treba da se udaju jer brak pogoduje samo njima, a ženama ne".
To je na Instagramu izjavila seks terapeutkinja iz Australije, Nađa Bokodi i izazvala oštru polemiku.
Pogledajte prilog 957691
"Brak je seksistički patrijarhalni konstrukt koji pogoduje isključivo muškarcima, dok žene degradira. Oženjeni muškarci zarađuju više i žive duže, i to zahvaljujući neplaćenim kućnim radovima koje za njih obavlja žena. S druge strane, neudate žene žive duže, zarađuju više i prijavljuju da su srećnije. Istraživanja pokazuju i sledeće - što je veći muškarčev stepen inteligencije, veća je šansa da je oženjen. Kod žena je situacija suprotna - što je njen stepen inteligencije veći, manja je šansa da je udata", tvrdi Nađa.
- Ja znam da će me osetljivi muškarci sada napasti i optužiti da mrzim muškarce, ali ovo su činjenice i istina. Kada žene uđu u brak sa muškarcem, duplira im se količina domaćih obaveza, čak i kada i one rade jer se očekuje da se one bave svim poslovima u kući. Zbog toga, udate žene će uvek zarađivati manje, slabije napredovati, dok će muškarci na poslu ubirati plodove našeg rada u kući. Da li je slučajno što je 70 odsto svih razvoda pokrenuto od strane žena? - kaže Nađa.
Žena
Ne znam da li je ovo baš tako, ali.. ni jedan brak se ne može opisati kao bajka koja je postala stvarnost.
Mislim da brak donosi višestruku korist u životu, naravno ako (pro)nadjemo idealnog partnera. Svakako su zadoovoljniji i srećniji u odnosu na samce ili one razvedene.. istina, neki i ne.
Ali svakako, da svi mi imamo pravo na vlastiti izbor i način kako ćemo provesti život.
Ipak, danas možemo sresti djevojke koje bi da se udaju ali od partnera očekuju emocionalno i seksualno zadovoljenje, ali pri tome žele da ostanu nekako samostalne?
Kako god, u svemu ovome neće u potpunosti biti zadovoljne ni žene ni muškarci.