Pošte, na primer. Država nas danas častila besplatnim akcijama. Oko petnaestak eura po gradjaninu. Nije na putu onih obećanih hiljadu, ali niko se mnogo ne buni, koliko vidim. Valjda zbog one narodne: "poklonu se u zube ne gleda". U stvari, ne baš niko. Radnici pošte se bune, još kako. 4,8 miliona ljudi treba da prodju preko njihovih šaltera. Mladi i drski, stari i senilni, kliconoše svinjskog gripa i kojekakva fela na ivici socijalizovanosti.Jedan od najjezivijih prizora koje možete da ugledate (izuzimajući scenu saobraćajne nesreće) jeste gužva na šalteru državne institucije.
Za radnike pošte akcije nisu besplatne. Mislim da im je preseo i Badnji dan i Božić (da ne pominjemo njihovih 15-16 eura kojih bi se rado odrekli da su danas bili poštedjeni odlaska na posao). Dok u pojedinim državnih firmama ne rade sve do ponedeljka, kod njih se okupio milionski auditorijum. Ako niste primetili, državni službenici su posebno osetljivi na situacije kada rade više od „kolega“ u drugim ustanovama.
Imam razumevanja za njih, iako sam uglavnom iznerviran scenama kada u pošti od 5 šaltera radi jedan, kada vezuju olovke onim čupavim toliko socrealnim kanapčićem, samo da im ih neko ne odnese, kada im je zemlja u saksijama sa cvećem spržena kao povrtnjak u Africi od neredovnog zalivanja...
Ali, zaista, u ovoj situaciji sam na njihovoj strani. Država je mogla akcije da deli i sukcesivno u toku januara, i da stvari učini podnošljivijim. Ipak, odlučili su se da glume Božić batu pa da svima daju novac danas (a kao da je moguće da svi u istom danu dodjemo do para?!?).
Da se ja pitam, ja bih radnicima pošte dao akciju više. I njima je praznik, zar ne?![]()