Akcija i Reakcija

Zanima me kako se postavljate kada u vasem okruzenju neko tera,sutne ili udari psa lutalicu ili neku drugu zivotinju?
Da li se pravite da niste videli ili reagujete,ako da na koji nacin?
Zavisi od situacije. Uglavnom istom merom.
Najveći deo tih jadnih, poremećenih ljudi koji napadaju životinje to čine jer svoje komplekse i frustracije istresaju na nekom slabijem - životinji, detetu, podređenom, supruzi (ako je u pitanju muškarac).
Kada se pojavi neko ko štiti životinje (decu, itd.) nasilnik menja percepciju o konkretnoj jedinki, a ponekad, ako imamo sreće i o čitavoj grupi. Odnosno, grupu slabijih od sebe više ne doživljava kao slabije od sebe, pa prestaje sa zlostavljanjem.
Naravno, u praksi ovo ne funkcioniše ni izbliza tako glatko kao što sam opisao.
Na primer, kada neko krene da se saginje po kamen da gađa psa koji spava na ulici i ja krenem da se saginjem po kamen da gađam pomenutu budalu i slično.

Ovo vodi, po definiciji, vodi do žučne rasprave. Imajte na umu da pred vama ne stoji normalno ljudsko biće, već poremećena osoba. Dakle, očekujte nenormalne reakcije i ni ne pokušavajte da urazumite osobu pred vama. To je posao institucija koje se bave mentalnim zdravljem. Vaše je da zaplašite osobu, kako god znate i umete - pokažete da ste još veći ludak i da je vama više stalo da povredite onoga ko povređuje slabije od sebe, nego što je osobi pred vama stalo da povredi nedužne koje štitite.

Shvatite da u takvoj situaciji deluju atavistički, zverski impulsi - ljudi urlaju, kostreše se, prave preteće pokrete - sve ste to već videli u dokumentarcima o ponašanju sisara kada se bore za hranu, teritoriju, parenje, itd. Ponašajte se u skladu sa time.
Primena društvenih normi, pokušaj argumentacije vašeg stava, pokušaj urazumljivanja, i sve tome slično, tj. neko normalno ponašanje - neće postići nikakav rezultat, jer je to jezik kojim poremećene osobe ne govore i koji vas u njihovom svetu predstavlja kao slabu osobu - a šta poremećene osobe rade sa slabijima od sebe? ;)

NAPOMENA: NIKAD NE OKREĆITE LEĐA POREMEĆENOJ OSOBI!

Poslednja izmena:
"Alo, stoko seljačka! Ne brini, ne jede G..., neće tebe, ne boj se!" To uvek pali kao prevencija, bar u mom slučaju. Vide da i od njih ima većih budala, kao što kaže Cali a nije u domenu fizičkog nasilja.

Pokusam da objasnim kretenu da je pas pod zastitom Grada i da cu da ga prijavim sad, odmah, doci ce patrola i platice kaznu. Od iznenadjenja kreten prestane to da radi i pocinje da se svadja u smislu sta se to mene tice .... itd, onda kazem da cu da zovem pandure i prijavim ga da me napada i vredja, a to vise nema veze sa psom i kako sme uopste da mi se obraca. Onda to vec dobija drugi smisao.
Moram da naglasim da sam vise reakcija imala na komentare u vezi svog psa, "sto ne vezes dzukelu, napada me ..." i sl., tada obicno pitam da li se mi poznajemo, a posto taj predje na odredjeni recnik, znamo koji, onda predjem i ja, izgovorim svasta i ... svako ode svojim putem.

Ja sam imala letos u Smed Palanci jednu takvu situaciju. Idem sa Larom glavnom ulicom koja je pesacka zona i pocinje da skici pas. Okrenem se a tinejdzer "tamnije" puti krvnicki sutira neko pasce koje pokusava da pobegne od njega. Lara je inace nemacki ovcar i mogu reci da je za zenku jedan od mocnijih primerka. Ona je totalno miroljubiva i posto nikad nista ruzno od coveka nije dozivela i ne sluti da joj sa te strane preti opasnost. Svima blentavo prilazi da se pozdravi.
Ja se razderem "Pazi". Lik se okrene i ja popustim Lari fleksi povodac. Lara potrci ka njemu a ja viknem "Bezi ona je policijski pas i naucena je da grize nasilnike. Razbucace te!" Da li sam videla samo prasinu iza njega. Nestao je sa vidika u roku od par sekundi.
Mozda je moja reakcija bila kontraproduktivna ali bila je impulsivna. Jadno kerce je u puzecem polozaju prislo nama i upiskilo se kad smo ga pomazili. Setalo se posle sa nama ali na odstojanju . Za svaki slucaj. Imala sam utisak da je znalo da smo mu pomogli.

Ja sam imala letos u Smed Palanci jednu takvu situaciju. Idem sa Larom glavnom ulicom koja je pesacka zona i pocinje da skici pas. Okrenem se a tinejdzer "tamnije" puti krvnicki sutira neko pasce koje pokusava da pobegne od njega. Lara je inace nemacki ovcar i mogu reci da je za zenku jedan od mocnijih primerka. Ona je totalno miroljubiva i posto nikad nista ruzno od coveka nije dozivela i ne sluti da joj sa te strane preti opasnost. Svima blentavo prilazi da se pozdravi.
Ja se razderem "Pazi". Lik se okrene i ja popustim Lari fleksi povodac. Lara potrci ka njemu a ja viknem "Bezi ona je policijski pas i naucena je da grize nasilnike. Razbucace te!" Da li sam videla samo prasinu iza njega. Nestao je sa vidika u roku od par sekundi.
Mozda je moja reakcija bila kontraproduktivna ali bila je impulsivna. Jadno kerce je u puzecem polozaju prislo nama i upiskilo se kad smo ga pomazili. Setalo se posle sa nama ali na odstojanju . Za svaki slucaj. Imala sam utisak da je znalo da smo mu pomogli.

Znalo je sigurno. :)

Uh, sto sam danas pukla, a nisam smela da reagujem, treba da mi dodju kosovarske stoke iz komsiluka da bi razbucaju radnju, a i bila sam predaleko... Ovo psetance sa demodikozom sto su mi ga izrucili kod radnje po obicaju jurca za kolima, klinci se vracaju iz skole i kao ga zovu da ga maze, i onda su hteli da ga gadjaju. Sreca pa je jadnicak prepoznao dizanje kamena i na vreme pobegao. Stvarno moram da nadjem nacin da ga sklonim negde, ovde nije bezbedan. A kad resim njegov problem, amo nek' mi neko ovu zenkicu sto ostaje pogleda popreko samo, izujedacu ga! :evil:

BTW, Sanja, srecan rodjendan. :rodjendan:

Moja sestra je kolima jurila šintera koji je vijao malog kucu... Šintera je oborila i pobegla, a kuca je zbrisao od zlikovca sa štapom i omčom u rukama

Pa to je bila prava ALF akcija! Ma koliko se puta i sama nasla u iskusenju da pokusam nesto slicno, i kao pacifista/legalista i kao mod na forumu koji ne podrzava ni nasilje ni krsenje zakona, ne mogu s tim da se slozim.

Poslednja izmena:
Zanima me kako se postavljate kada u vasem okruzenju neko tera,sutne ili udari psa lutalicu ili neku drugu zivotinju?
Da li se pravite da niste videli ili reagujete,ako da na koji nacin?

Jednom prilikom je neki decko setao dobermana na povocu, pas je nesto stao, i on pocinje da ga bije kaisem. Svog psa, ej, zato sto je zastao kao i svaki ker. Pas se skupio, ne zna gde se nalazi i trpi, muka. Ja poludela. Pocnem da urlam na decka, moj decko (koji je bio sa mnom) me zadrzi, ja bih tacno skocila njega da ga bijem. Pozelela sam mu da mu pas odgrize ruku, naglas, naravno, dok me decko odvlacio dalje.

Poslednja izmena:
Idu ljudi linijom manjeg otpora, "gledaju svoja posla". Ne misle ni svi koji nista ne rade da je to ispravno, ali eto, Zabicu nisam branila u toj pomenutoj situaciji jer su deca ili iz jedne ili iz druge vrlo gadne familije iz naselja dalje niz put, dosli bi njihovi ocevi i razlupali i mene i radnju, ali garant. Sad navodim svoj primer. (A Zabicu sam sklonila iza kuce i u staro dvoriste, budalica je i ostao je stene u dusi, kastriran je pre vremena.)

Jednom prilikom je neki decko setao dobermana na povocu, pas je nesto stao, i on pocinje da ga bije kaisem. Svog psa, ej, zato sto je zastao kao i svaki ker. Pas se skupio, ne zna gde se nalazi i trpi, muka. Ja poludela. Pocnem da urlam na decka, moj decko (koji je bio sa mnom) me zadrzi, ja bih tacno skocila njega da ga bijem. Pozelela sam mu da mu pas odgrize ruku, naglas, naravno, dok me decko odvlacio dalje.

Moram priznati da retko vidjam te ludake sto biju svoje pse ali ih vidjam, s tim sto kada vidim da neko hoce da sutne ili udari lutalicu, cinimi se da imam vecu slobodu za verbalni napad nego kada je vlasnicki pas u pitanju, zasto ne znam, ali tako nekako dodje. Ili pokusavam na miran nacin da zastitim psa.
Jednu noc vracajuci se iz grade naletim na lika sa dogo argentino, blentavo stene koje nece uz nogu da ide, a lik ga cima davi, krece da udara taman kad ja stizem do njih...i krene ja njemu da objasnjavam zasto pas ne treba tako da se uci uz nogu da ide...jos mu dodam da nadje na netu zakon o zastiti prava zivotinja pa procita da je to kaznjivo.

Naravno takve stvari treba zabraniti,ali ja sam se potukao zbog toga i koliko zakon varira,pitaju jel tvoj-a recimo macka ili pas?Umesto da kazne pocinioca?Sta biste uradili da vidite zlostavljanje?

Ovo je jedna izuzetno ozbiljna i nadasve zalosna tema na kojoj ne mislim da je primereno podrugivati se i ostavljati komentare saljivog karaktera,jer time i otkrivamo sopstveni stav o zastiti zivotinja.
Toliko je poremecenih ljudi koji svoj mentalni jad iskaljuju na bespomocnim zivotinjama i sve dok Srbija ne dobije policiju za zivotinje(koja u svetu odlicno funkcionise),svako od nas ce s'takvim,neljudima morati sam da se snalazi kako zna,ili da (kao sto je u vecini slucajeva)okrene glavu na drugu stranu.

Zalosno je kakav tretman zivotinje imaju kod nas, od onoga ma to je samo ker/macka do onoga pa sta ionako ce na klanje. Biti tolerantan prema zlu isto je sto i ciniti ga pa sam se tako XY puta nasla u situaciji da doviknem nekoj bagri da ga pas (lutalica) nece ujesti jer imaju fine stomake, navikli su na bolju hranu, sto i nije daleko od istine. A tek deca kad dohvate neko stene ili mace, pa se igraju kao da je krpena lutka... :eek: Pa krenem strpljivo Zamisli da tebe neko drmusa tako a oni me gledaju k'o krava mrtvo tele. :sad2: Mislim da Zakon o veterinarstvu i Zakon o dobrobiti zivotinja spadaju u nadleznost komunalne policije tako da se nesto i pokrece sa mrtve tacke ipak.

Svako ko se hrani mesom,treba da bude u potpunosti zahvalan toj zivotinji,da se ophodi sa njom sa izuzetnom paznjom!'kada lavovi budu pasli travu'veci stupanj svesti,ko zna za koliko i kada!

Back