To dosta kalira kad se pece, curi na sve strane (paprike puste neku vodu - ako raseces rizikujes da se sav zabrljekas), a ne treba puno da se pece samo toliko da pocne da se odvaja ljuska, svejedno se posle kuva. Ali kad obacis peteljku i unurasnje zile, grozd, semenje, vodu ... na to ode neka tezina (a mi smo razmazeni, ne sme da ostane ni ljuska ni seme kad se ljusti/cisti - ne valja ni da bude mokro - onda moras da kuvas duze). Mora da budu onako mesnate, jedre/sveze ili dzaba - nece ti ostati mnogo pozeljnog materijala. Treba ti ili velika kuhinja koju mozes da usmrdis, ili kao ja - napolju, pa me bas briga ako curi i brlja se i koliko smrdi

Ko ce jos i sve da glanca po kuhinji posle?
Bio je jedan veliki lonac za kuvanje i barem jos 3 najveca manja i ceo dan zezanja do kasno u noc - nas dvoje. Lakse je kad ima vise ljudi. Neko da pece, neko da guli i cisti, secka/melje neko da kuva i razliva itd.
Znaci trebaju ti tegle i jos vaznije dovoljno lonaca i posuda (jel moras negde i pecene da stavis za ljustenje, pa posle seckanja gde idu seckane, pa za kuvanje - onda peces opet i punis). Znaci izbrljali smo sve sto smo imali od lonaca serpi posuda pocela je panika kad vise nema posuda itd. Problem je sto se sav obojis u crveno i sve je crveno posle cele akcije. A onda sve to treba i oprati. Plus dobijes aromu paprike pa se ti posle tusiraj ...
Nasa kuma je takodje pravila za celu porodicu ali njih 6-7 radi pa urade brze (naravno oni uzmu i vise kutija), ali i ona kaze - sve smo zivo izbrljali i prali ruke nekoliko sledecih dana - ta boja se tesko skida.
Inace bilo je, kad nacistimo/zgulimo jedan lonac, onda jos seckaj znaci jos posuda (lakse kad se melje ali mi volimo bas seckani, ne mleveni), onaj sto se kuva se malo oladi, pa tocimo tegle, ne mozes bas ni na vrelo da radis a ne valja ni da se oladi, dotle cistimo sledecu turu, seckamo, tako sve konkurentno izvrsavanje i u iteracijama (takozvani: timeshare na preemptive multitasking nacin).
Veliki posao. Ali zato nam je ajvar bio svemirski

Ono kad ima ukus kao da su masni orasi

Jbg nista dok ne napravis bas onako kako volis. Neuporedivo ni sa cim.
samo da kazem da italijani takodje imaju red-roasted-pepers/
peperoni arrosto koje smo mi dosta koristili za kuvanje (u jednom drugom ambijentu), ali oni niti melju, niti seckaju, a dobre su im za medalju - samo dodas beli luk i ulje (sirce ko voli) i ko da je domace sa plotne samo mnogo brze.
naravno posle takve neke akcije, djoras tegle sa drugima koji su takodje spremali - pa degustacija - kako ko sta zasto. Jesenja zabava. Dobra porodicna aktivnost. Sizenje, ludilo!