Ajmo konkretno....

Hocu, RECIMO, da u Srbiji otvorim malu radnju, nije vazno cega...gvozdjara, pekara, roba siroke potrosnje, voca i povrca...

Sta je to STO NAJVISE SMETA da ta radnja nema uspeha???

Samo od sviju slusam: "Nemoj, to ce propasti, to ovo to ono...."

Niko ne kaze KONKRETNO STA SMETA ! :rtfm:

Sve vise sam uveren da je najveca smetnja u NESPOSOBNOSTI LJUDI U SRBIJI DA VODE PRIVATAN POSAO!

Vodjenje bilo kog posla zahteva stroga, precizna i unapred poznata pravila.
Da ponovim: pravila. Dosadna, stroga, jasna, nepromenljiva, obavezujuca.
I tada posao moze da pocne. Posao po pravilima nema iznenadjenja.

Na ovim prostorima ljudi imaju potrebu da budu mangupi, frajeri, da imaju neku semu, kombinaciju, svog coveka, da su snalazljivi i namazani.
I onda su omiljeni u drustvu.
Takvi ni leba ne jedu ako ga nisu kupili preko reda. "Preko reda" je stvar prestiza i mentaliteta. "Preko reda" znaci moć.
A onaj ko precizno vredno i konstantno radi za unapred poznatu zaradu je crv, gmizavac, beskicmenjak, streber.

Tako su mangupi usli u skupstinu, dosli do zakona i napisali ga nejasno, tako da se moze tumaciti i ovako i onako.
Oprezni (citaj: plasljivi) privrednici rade u strahu, jer su mozda pogresno protumacili, pa su im i zarade skromne. Oprez ih drzi dalje od privrednog suda.
Namazani i sposobni biz-mis-meni ulecu u svakakve pa i polulegalne kombinacije i znaju da ce u slucaju frke postojati tumacenje koje ce ih izvuci.
"Polulegalne" je nas izum. Neka delatnost moze biti legalna ili nelegalna. Tacka. Ali kod nas to "polu" dozvoljava privilegovanima da dobijaju tendere.

Razlika je ocigledna: jedni znaju sta ne smeju, i to ne cine. Drugi znaju sta smeju i to cine. Tako se privreda preko noci pretvorila u drzavni organizovani kriminal.
Ako imas ledja i muda uspeces. Ako si oprezan, neces zaraditi ni za takse.

Poslednja izmena:
Problem je sto nismo patriote.
Sto ne volimo ni svoju zemlju ni svoj narod.
Jer onaj ko voli svoj narod i drzavu, nece krasti.
Onaj ko uvali drzavnim skolama klupe po hiljadu evra komad ne voli svoju zemlju. On mrzi ovaj narod jer ga krade. Saucesnik je poreska uprava, direktor skole, dobavljac, carinik, ministar... sve do pere lozaca.
Od prve love kontraverzni biznismen opremi dzipa i okaci krst na retrovizor. Al brate, znaci nema foliranja, krst je znaci direkt stigao iz znaci Hilandara, brate, znac za soma evra, patriotski.
Srbija!

Ali Blajbi, mili, pa njega već dugo nema.....samo da te obavestim :lol:
pusti blajbija na miru,frka je u venecueli i to bas u njegovom gradu.ukrajinska kopirana desavanja u juznoj americi u isto vreme-deja vu u Srbiji.nema on sad vremena za zezanje.U svakom slucaju,bez obzira na nasa neslaganja po mnogim ekonomskim pitanjima,zelim njemu i njegovoj porodici svako dobro u toj zemlji koju USA zeli pretvoriti u juznoamericku Libiju.

pusti blajbija na miru,frka je u venecueli i to bas u njegovom gradu.ukrajinska kopirana desavanja u juznoj americi u isto vreme-deja vu u Srbiji.nema on sad vremena za zezanje.U svakom slucaju,bez obzira na nasa neslaganja po mnogim ekonomskim pitanjima,zelim njemu i njegovoj porodici svako dobro u toj zemlji koju USA zeli pretvoriti u juznoamericku Libiju.

Venecuela je na pragu gradjanskog rata.

Jedna od najbogatijih drzava na svetu!

Mene izgleda progoni gradjanski rat: da sam otisao u Svajcarsku - i tamo bi izbio za koju godinu! :sad2:

Za boldovano: :hvala:

Poslednja izmena:
Venecuela je na pragu gradjanskog rata.

Jedna od najbogatijih drzava na svetu!

Mene izgleda progoni gradjanski rat: da sam otisao u Svajcarsku - i tamo bi izbio za koju godinu! :sad2:

Za boldovano: :hvala:
Pa ti si znao da plivaju na nafti i da su uopste jedna velika,bogata resursima zemlja.Ne krivi sebe,jer kad bi covek mogao znati gde ce da strada-on na to mesto tog dana ne bi otisao sigurno.Da si otisao u neku siromasnu zemlju-opet ni to ne valja nikako.Cuvaj glavu sebi i porodici.Ti znas da imam druga u Marakaibu-on se covek tkdj.pogubio,ne zna gde mu je glava i sta ce biti.Gradjanski rat izavan spolja nije nimalo jednostavna situacija.Jedna greska i gotovo.Skandinavske zemlje su zakon,mada meni klima njihove ne odgovara,ali stabilni su vec dugo decenija..Pazi,moras biti realan i nemoj se zavaravati-USA nece stati dok im ne uzmu naftu do poslednje kapi za sebe.Srusili su Sadama i Gadafija,izavali frku u Ukrajini i po severnoj Africi kod muslimana pobudili razdore...dakle,ne racunaj da ti Venecuela bude konacna destinacija.Chile vestacki odrzava ekonomiju,tako da izgleda stabilno,a pod americkim su protektoratom njihovi vlastodrsci,pa razmisli.Svako dobro jos jednom tebi i tvojoj porodici.Svako dobro!!!

Uvek je smetnja losa racunica, misle ljudi, imaju 20 kila evra, sve ture u radnju, i kad ocekujes normalno da godinu dana poslujes sa minusom i sa nulom, nemas odakle da sipas, da to krene. Druga stvar je marketing, sto ljudi zanemaruju...

firme propadaju zato sto ljudi ne znaju matematiku..i naravno zato sto je kod nas izuzetno smanjena kupovna moc..
veliki ticaj imaju monopolisti ..i uvozna mafija..i naravno broj jedan..slaba naplata.. 85 %..firmi uSrbiji se zatvara zbog nenaplacenih potrazivanja..a duznik je zasticen ko beli medved..itd..itd..
to uopste nije tako jednostavna stvar..
postooje slucajevi gde neko uspe na prvi pogled onako bez nekih velikih teskoca ali to je samo privid.. ima mali milion stvari do uspesnog biznisa..
22 godine sam u bankarstvu na terenu..video sam bukvalno na hiljade firmi koje su uspele i jos vise koje su propale..i uvek je postojao konkretan niz razloga..nista nije apstraktno u mikro ekonomiji..makro je vec gopoliticka kategorija..koja takodje utice na mikro ekonomske subjekte..i to svevazi cak i kad hoces i da otvoris burekdzinicu ili fabriku aviona..

Hocu, RECIMO, da u Srbiji otvorim malu radnju, nije vazno cega...gvozdjara, pekara, roba siroke potrosnje, voca i povrca...

Sta je to STO NAJVISE SMETA da ta radnja nema uspeha???

Samo od sviju slusam: "Nemoj, to ce propasti, to ovo to ono...."

Niko ne kaze KONKRETNO STA SMETA ! :rtfm:

Sve vise sam uveren da je najveca smetnja u NESPOSOBNOSTI LJUDI U SRBIJI DA VODE PRIVATAN POSAO!

ruku na srce ima i do nesposobnosti.
moj brat i snaja su imali pet shop, sa ambicijom da on kao vet otvori i ambulantu. odlična zamisao i fino je krenulo ali njihovi apetiti su bili previsoki a ponašanje bahato. nisu mogli da se obuzdaju i da shvate kako im radnja ne može doneti minimum pet pa čak i više godina neki značajniji profit, a ne da se "iz kase" plaćaju dečije ekskurzije, letovanja itd. naravno, nakon par godina to im je propalo, a sa njima smo se svi koji smo bili uključeni u to syebali i trenutno se čupamo iz kojekakvih zaduženja.
posle tog lošeg iskustva imam još veću motivaciju da pokrenem nešto svoje i da ne ponovim istu grešku kao oni- nesposobnost, pohlepa, neodgovornost itd.

ruku na srce ima i do nesposobnosti.
moj brat i snaja su imali pet shop, sa ambicijom da on kao vet otvori i ambulantu. odlična zamisao i fino je krenulo ali njihovi apetiti su bili previsoki a ponašanje bahato. nisu mogli da se obuzdaju i da shvate kako im radnja ne može doneti minimum pet pa čak i više godina neki značajniji profit, a ne da se "iz kase" plaćaju dečije ekskurzije, letovanja itd. naravno, nakon par godina to im je propalo, a sa njima smo se svi koji smo bili uključeni u to syebali i trenutno se čupamo iz kojekakvih zaduženja.
posle tog lošeg iskustva imam još veću motivaciju da pokrenem nešto svoje i da ne ponovim istu grešku kao oni- nesposobnost, pohlepa, neodgovornost itd.
...ako se otvara radnja da bi komsiluk crkao od muke,onda od tog posla nema nista.Posto si napisala da su i druge povukli sa sobom u propast,moj je savet-iz licnog,gorkog iskustva-dobrim prijateljima i rodbini NIKAD NE POZAJMLJUJ NOVAC iz prostog razloga sto taj novac ne znaju da cene,jer kad se pozajmljuje od prijatelja i rodbine bukvalno podsvesno u sebi stvaraju dojam da je to na neki svojevrstan nacin u stvari NJIHOV novac,a ne tudj i da ga na kraju krajeva ne moraju nikada i vratiti.Bolje je reci ,,Nemam!" i sacuvati zaradjeno i ustedjeno nego ga tako bukvalno baciti u vetar.Jos bolje je-da bi se donekle sacuvali dobri odnosi -dati neku manju cifru od trazene bez povratka,kao poklon bukvalno i resiti problem pozajmice na taj nacin.Ne kazem da nema slucajeva da rodbina ili frendovi vrate pare,ali to je ipak sve redje i redje.U posao se mora uci sa jasno izrazenom idejom i prema sebi i prema drugima,a ako ta ideja glasi,,'Ajde da se pokazemo!' onda tako nesto ne treba uopste pokusavati .

O tome zelim da govorimo: O NESTRUCNOSTI I NESPOSOBNOSTI onih koji otvaraju nove poslove.

I NE SLUSAJU SAVETE od strane onbih koji nesto vise znaju.

Zato Srbi nemaju mnogo uspeha u privatnom poslu ni van granica Srbije, iako su to uglavnom sposobniji ljudi.

NIKOG nece da slusaju, misle da sve znaju....

A takvih je MALI BROJ...

Arapi recimo, OBAVEZNO slusaju one koji su vec duze vremena napolju....

Italijani takodje...

O Kinezima i da ne pricamo...

zato oni svi IMAJU USPEHA...

A Srbi samo za svaki dobronameran savet kazu (ili misle) "Ma ko te yebe, znam ja to bolje!"

I propadaju......
Ne bi bas rekao da su Srbi ne sposobniji od drugih ima dosta nasih koji uspesno vode firme u nekim drugim zemljama a ima ih i u Srbiji samo sto je u Srbiji teze poceti od nule ...Mozda uslovi nisu tako dobri kao vani a mozda se i otvara nesto da bi se ostvarila eksistencija...Srbi vani koji imaju firme su na istom nivou kao Grci Turci Italijani...Ne vidim tu neku razliku

Back