Air Combat Maneuver

A barel roll Su37 pri kome se okrece oko vertikalne ose???????
Ne ne radi se o tome da se nabrajaju slabosti F22 u manevrisanju, ta stvar je apsolutno logicna jer je F22 stealt a ta geometrija nema veze sa dobrom manevarnom sposobnoscu. Uostalom svi americki stealt avioni imaju kompjutersku asistenciju u upravljanju zato sto im je aerodinamika slabastrana. Mig 29 moze izvesti kobru a F16 ne iako su priblizne aerodinamike zato sto F16 velikim delom upravlja kompjuter koji ga vraca u normalu kada je izgubi.

F22 je ,zaboravih da pomenem, znatno izgubio na manevarskoj sposobnosti postavljajuci motore sa vektorisanim potiskom u takav polozaj da skrivaju toplotno isijavanje i upravo zbog toga nisu pokretljivi kao izduvni sistem Su35, Su37 ili Mig29 OVT
Pomenuti suhoi i MiG takodje mogu izvesti komandovani kovit, manevar u kome pilot uvodi avion u kovit i izvlaci se iz njega u svakom momentu i po svom nahodjenju.

ovde se neki vode logikom: sve sto f-22 ne moze da izvede, u stvari i ne treba jednom avionu

jaravno, zasto bi se avion mogao okrenuti u mestu i bez g sile, kada moze okret da mu bude 20km i pri tome da pilot trpi g7 silu. cemu to ?

otkako je sveta i veka za avion uopste nije bitno kakve manevarske sposobnosti ima, to mi nije bitno ni kada vrsi manevre za ulazak ni kada vrsi manevre za izlazak iz borbe,a posebno mu nije bitno kada vrsi manevre za izbegavanje vv raketa.

A barel roll Su37 pri kome se okrece oko vertikalne ose???????
Ne ne radi se o tome da se nabrajaju slabosti F22 u manevrisanju, ta stvar je apsolutno logicna jer je F22 stealt a ta geometrija nema veze sa dobrom manevarnom sposobnoscu. Uostalom svi americki stealt avioni imaju kompjutersku asistenciju u upravljanju zato sto im je aerodinamika slabastrana. Mig 29 moze izvesti kobru a F16 ne iako su priblizne aerodinamike zato sto F16 velikim delom upravlja kompjuter koji ga vraca u normalu kada je izgubi.

kompjuter je taj koji u sadejstvu sa motorima omogucuje novim migovima i sukhojima da rade to sto rade,bez izuzetno naprednih kompijutera oni to ne bi bili u stanju da rade.

ne upravlja pilot promenom vektora na mlaznicama, vec on palicom zada sta hoce da uradi,kompijuter je taj koji njegov pokret racuna i pretvara u zaokret krilaca i mlaznica,da bi time dobijeni efekat i putanja aviona bila ono sto je ustvari pilot zamislio....

tako da....

Zrnane, znam sta je razlika OVT-a ali se manevar naziva "komandovani kovit". Kompjuter o kome sam ja pricao analizira AOA u odradjenom momentu u odnosu na brzinu i ispravlja avion a to je nesto drugo, to ne dozvoljava pilotu da avion nacini dinamicki nestabilnim u odredjenom momentu i izvede sa njim sta zeli. Primer je da je zbog kvara na senzoru AOA na F16 jednom prilikom avion na poletnju napravio gresku u ocitavanju AOA i pokusavajuci da se ustabili oteo se pilotu i zario u zemlju.

Draken izvodi 'kobru'???
Nikada ne bih pomislio da ta rugoba moze tako nesto, svaka cast.

Је ли "Дракен" Су-27?

Су-27 је ругоба?

АААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!! Гушим се!!!!!!!!!1:dash::dash::dash::dash:

Шта је овде ругоба?

Prilozi

• su27-3.jpg
    su27-3.jpg
    32,6 KB · Pregleda: 6
  • F22elmendorf_375x300.jpg
    F22elmendorf_375x300.jpg
    8,9 KB · Pregleda: 6
Zvono

Manevar zvono zapocinje vertikalnim penjanjem..
pri cemu se brzina aviona rapidno smanjuje do nule u najvisoj tacki..
koristeci mogucnost usmeravanja mlaznika..
pilot tu poziciju zadržava 2 do 4 sekunde..
tada pocinje sa prevrtanjem na ledja..
pri cemu se nos aviona dovodi u skoro vertikalan polozaj..
a zatim obrce oko uzduzne ose..
ubrzava i priprema za sledeci manevar..
na slici ispod je prikazano zvono sa prevrtanjem na ledja i stomak aviona..
prema misljenju americkog test-pilota Skipa Holma..
ovakve vrste manevara bi mogle biti upotrebljive za napade na „stelt" avione..
na rastojanjima manjim od 10 kilometara..
ako bi ikad i doslo do toga..
Holm koji je kao test-pilot firme Lokid..
imao priliku da leti na Su-27 smatra..
ukoliko bi konvencionalni lovacki avion otkrio „stelt" avion na malom rastojanju..
prilazenjem pod uglom od 45 stepeni ili pod vecim uglom..
napadac bi primenom manevra „zvono" brzo mogao da usmeri svoj avion..
i da zauzme povoljnu poziciju bez gubljenja cilja iz vidokruga

Prilozi

• zvono.jpg
    zvono.jpg
    20 KB · Pregleda: 12
Super-Kobra

"Super kobra" ili "kulbit" je novi (sada vec stari) manevar aviona Su-37..
sastavljen od elemenata „kobre"..
prevrtanja oko uzduzne ravni aviona i petlje s izuzetno malim radijusom..
prilikom ovog manevra povecanje visine je minimalno..
a brzina aviona naglo opada kako napadni ugao dostize vrednost do 90o..
pri dostizanju brzine manje od 80 km/h avion se obrce na ledja..
a nos aviona „propada" ka horizontalnom polozaju..
brzina aviona ponovno pocinje da se povecava..
pilot dovodi avion u horizontalan polozaj..
i ubrzava u istom pravcu u kojem je i zapoceo manevar..
manevar „kulbit" moze uticati na protivnika da promasi..
ukoliko je vec izvrsio pozicioniranje aviona..
i izvrsio pripremu za ispaljivanje projektila vazduh-vazduh..
za sada sto sam video na raznim snimcima..
kulbit mogu da izvedu..
MiG-29 ovt
i navodno ovi avioni..
al za njih nisam nasao snimak..
F-22..
Su-35 bm..
Su-33

imam jedno pitanje..
sta radis u svitanje........

sala mala..
nego..
imam pitanje..
da li se manevri kobra i super kobra mogu raditi kad je avion naoruzan do zuba???

mozda deluje glupo pitanje..
al na par foruma sam naletio na to da neki likovi tvrde da..
je nemoguce izvesti gore navedene manevre ako ti je avion full naoruzan i ako ti je fuel tank pun..
licno meni to izgleda malo glupavo

Prilozi

• kulbit.jpg
    kulbit.jpg
    27,8 KB · Pregleda: 8
  • Su-37_Kulbit.jpg
    Su-37_Kulbit.jpg
    20,6 KB · Pregleda: 10
Poslednja izmena:
Master vam je postavio odlican link sa pravim borbenim manevrima, i niko nista...opet nastavljate sa ovim cirkuskim forama...

I da, naravno da svaki manevar ne moze da se izvrsi sa potpuno "natovarenim" avionom...postoje G-limiti za sve konfiguracije.

cirkuske fore???
tex..
bez sale..
dobro procitaj prvi post..
ovo sam otvorio za one koji bi hteli nesto da nauce..
a ne mogu bas da nadju preko neta..
pa fala bogu i ja nesto da naucim..
nisu svi pametni ko ti..
ovde smo svi na forumu da naucimo nesto..
a ti stalno izigravas nekog baju..
ajde malo spusti se na zemlju..
hvala masteru na linku..
svaka cast..
ali ima ljudi koji ne znaju engleski..
a hteli bi da nauce nesto vise o manevrima..
da neobjasnjavam vise..
i tex..
ako nemas nista pametno da napises..
onda nemoj..
necu da se svadjam sa tobom
the end

Poslednja izmena:
Procitao sam odavno prvi post, dao svoj komentar. Niti se svadjam, niti se pravim, kako kazes "baja", barem ja nemam nikakve potrebe za time...ako si postavio temu o ACM-ovima, onda treba i o njima pisati...a Master je upravo postavio link ka istima. Ako neko ima problem sa engleskim jezikom (a za svakog koga interesuje vazduhoplovstvo engleski je mandatoran), neka postavi pitanje u vezi nekih od manevara sa onog linka, pa cemo komentarisati.

I da....imam sta pametno da napisem, a nesto vec i jesam...

Procitao sam odavno prvi post, dao svoj komentar. Niti se svadjam, niti se pravim, kako kazes "baja", barem ja nemam nikakve potrebe za time...ako si postavio temu o ACM-ovima, onda treba i o njima pisati...a Master je upravo postavio link ka istima. Ako neko ima problem sa engleskim jezikom (a za svakog koga interesuje vazduhoplovstvo engleski je mandatoran), neka postavi pitanje u vezi nekih od manevara sa onog linka, pa cemo komentarisati.

I da....imam sta pametno da napisem, a nesto vec i jesam...

Zar ne shvatash, tema je Air show maneuver. Nema nishta loshe u tome shto neko voli aeromitinge.

a sto si tako okrutan prema Beyonce..
bas je "dobra"..
vidis da je aerodinamicna..
a i nema lose pesme..
nego..
ajde nam opisi neke od gore navedenih manevara..
tj. neke od ovih..
Split S
Jinking
Lag Pursuit
Spiral Dive

Poshto vidim da se uglavnom postavljaju "cirkuski manevri" (nemam nishta protiv toga, izgledaju lepo, ali su manje vishe beskorisni), napisao sam post o BFM osnovama... ovo je samo minijaturni deo onoga shto postoji i shto se uci...ja cu sad definisati neke osnovne termine, a videcu da ovih dana izvucem neke zanimljive primere borbi i kako se ovo koristi u praksi...
Pa da pocnem: BFM je skraceno od Basic Fighter Manouvres shto bi znacilo Osnovni Borbeni Manevri :mrgreen:

Glavni zadatak BFM je da dovedu avion u polozaj u kojem se moze efikasno aktivirati oruzije (weapon parameters), kao i da odrzi avion u polozaju izvan parametara oruzija neprijateljskog aviona. Proces izvidjanja, predvidjanja i manevrisanja se ponavlja do obaranja aviona odnosno prestanka zakljucavanja od strane neprijatelja u zavisnosti u kakvom polozaju je avion. Da bi pilot uspesno izveo BFM, on mora da razume geometrijsku vezu izmedju njega i potencijalne mete i kako ce se njegov polozaj odraziti na mogucnost da iskorisiti oruzije. E sad, prostorna veza dva aviona moze se analizirati iz 3 perspektive: positional geometry, attack geometry, i weapon envelope.

Positional geometry:
Da bi opisali ugaone veze jednog aviona u odnosu na drugi koristimo termine aspect angle, range i angle-off (heading crossing angle [HCA]). Ova tri faktora odredjuju koji avion ima pozicionu prednost, i kolika je ta prednost.
Range je udaljenost izmedju dva aviona
Aspect angle: relativna pozicija napadacau odnosu na metu bez obzira na kurs napadaca. Definise se kao ugao meren od repa mete do pozicije napadaca. (vidi sliku)
Angle-off: zamislimo da se napadac i meta krecu odredjenim kursevima koji se ukrstaju...ugao na mestu ukrstanja je angle-off. Treba primetiti i da kad god napadac gleda direktno na metu, aspect angle i angle-off su jednaki...

Attack geometry:
Postoje tri osnovna kursa koja moze koristiti prilikom "potere" (pursuit): lead, lag i pure. Napadacev polozaj nosa ili lift vector ce odrediti koja "vrsta potere" je u toku.
Ako je napadac u projekciji zaokreta aviona koji se brani, pozicija njegovog nosa ce odrediti tip potere. Sa nosem okrenutim ispred branioca, on je u lead pursuitu, ako je nosem okrenut iza branioca, onda je u lag pursuitu, a ako je nosem okrenut pravo ka braniocu, u pitanju je pure pursuit. Sve tri vrste potere se mogu kombinovati i prelaziti iz jedne u drugu kako bismo stvorili prostor za ulazak u parametre oruzija i najzad obaranje...
Kada je napadac van zaokreta branioca,njegov kurs potere je odredjen time gde ce njegov trenutni lift vektor (vrh kupole) pozicionirati nos aviona kad se avion nadje "u braniocevom zokretu".

Veoma je bitno kada odabrati koji pursuit jer na primer ako od pocetka potere forsiramo lead poteru mozemo doci u situaciju da nevoljno predjemo u lag ako nemamo dostupan dovoljan turn rate da odrzimo lead... (vidi sliku)

Turning room - prostor zaokreta
Da bi mogli da objasnimo kako BFM dovode napadaca u povoljnu poziciju za aktiviranje oruzija (skracivanjem distance, smanjivanjem "off " i "aspect" uglova...), koriste se termini "prostor zaokreta" (turning room) i turning circle (stvarno ne znam kako ovo da prevedem a da ne zvuci glupo)
Prostor zaokreta je prostor izmedju dva aviona koji se moze koristiti za ubrzavanje, smanjivanje distance, ili zaokreta i smanjivanja off i aspect uglova.
Turn Circle je definisan aerodinamikom i zasnovan je na odredjenoj velicini (dijametru kruga) i time koliko brzo avion moze da pomera nos u zaokretu (turn rate). Da li je napadac u , ili izvan braniocevog kruga zaokreta (turn circle), odredjujemo odnosom izmedju napadacevog aspect ugla, distance i braniocevog turn ratea.
Ako branilac pravi zaokret stopom koja ce mu dozvoliti da povecava aspect ugao, napadac se nalazi izvan braniocevog turn circlea. Kada branilac ne moze vise da povecava aspect angle, napadac dolazi unutar braniocevog turn circlea.

Toliko za sada...bice josh kad uhvatim vremena :)

Poslednja izmena:

Back