stefanvs91
Početnik
- Poruka
- 13
Postovani planiram da pocnem da treniram neku BV ali ne mogu se odluciti izmedju Dzudoa i Aikidoa
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zavisi odakle si. Kod nas imaš možda 4-5 klubova koji kvalitetno rade Aikido ali isto tako moraš biti i talentovan za Aikido a što se Đudo-a tiče, ako nisi dete nećeš ništa naučiti jer ćeš im služiti kao topovsko meso, eventualno u Bg-u imaš par klubova koji rade sa starijima. Moj savet ti je neki boks ili kik boks klub za početak.
Иако се доста пута слажем са твојим мишљењм, сада не могу.
Без обзира на старосну категорију, никада почетник ни у једном клубу неће радити борбу (рандори). Један једини разлог је за то, а то је, јер би се сигурно повредио. Постоје ситуације када се почетнику дозволи да ради борбу али тада ради искључиво против много, много искуснијег борца који контролише целу ситуацију и не ради "велике" технике, већ искључиво кретање и по нека ножна техника (углавном чишћења). Почетника је иначе јако тешко бацити контролисано јер је цео стегнут и користи пуно снаге, па би евентуално бацање морало бити врло енергично, а то би за почетника био веома јак пад, и питање је да ли би он (почетник) умео да се постави у заштитни положај при самом паду. Те почетничке борбе су више као плес у којима он буквално цркне за 60 секунди, због већ поменуте употребе превелике снаге. Никад нисам видео да се неки почетник повредио у тим случајевима.
Овде се ради са старијим почетницима.
Мени тако нешто, искрено, нема логике. Што не значи да се не дешава.
За такмичара нема никаквог ефекта да ради са почетником, јер га никако не може угрозити. Такође такмичар не може да вежба ни контре али ни комбинације, јер је одсуство реакције код почетника доминантна појава. Опет кажем, не значи да се не дешава.
Ја за почетнике сматрам минимум годину дана тренирања, а у неким случајевима и две. Углавном са њима када радим технике пуштам их да они вежбају више на мени. Ретко их бацам, тек понекад да мало осете струњачу и то са потпуном контролом. У борби (рандорију) само "мале" технике и малтретирање кретањем, са два три бацања у три минута (ако издрже). У партеру се ради мало јаче али све је потпуно коректно и фер плеј
A sta to pocetnik u dzudou uci jednu do dve godine ?
Vezbao sam sa Milanom Pesicem, bivsim jugo reprezentativcem, dzudo i dz. dzicu, i posle tehnika zagrevanja, razlicitih padova, proradjivale su se osnovne tehnike, normalno sa paznjom.
Takodje sam u San Francisku, vezbao kod japanca koji je vodio americku drzavnu reprezentaciju, i tu su pocetnici proradjivali tehnike, ne da bi dobijali pojaseve, vec da bi se pripremali za takmicare.