Aikido ili dzudo

Ova dva sporta nemaju veze s vezom,osim sto se oba praktikuju u kimonu.
Doduse dzudo moze i bez.

Ako zelis da napredujes fizicki,psihicki,steknes motoriku onda idi na dzudo.
Ako hoces da gubis vreme misleci da mozes da onesposobis bilo koga jednim prstom onda idi na aikido.

Zavisi odakle si. Kod nas imaš možda 4-5 klubova koji kvalitetno rade Aikido ali isto tako moraš biti i talentovan za Aikido a što se Đudo-a tiče, ako nisi dete nećeš ništa naučiti jer ćeš im služiti kao topovsko meso, eventualno u Bg-u imaš par klubova koji rade sa starijima. Moj savet ti je neki boks ili kik boks klub za početak.

Poslednja izmena:
Zavisi odakle si. Kod nas imaš možda 4-5 klubova koji kvalitetno rade Aikido ali isto tako moraš biti i talentovan za Aikido a što se Đudo-a tiče, ako nisi dete nećeš ništa naučiti jer ćeš im služiti kao topovsko meso, eventualno u Bg-u imaš par klubova koji rade sa starijima. Moj savet ti je neki boks ili kik boks klub za početak.

Иако се доста пута слажем са твојим мишљењм, сада не могу.

Без обзира на старосну категорију, никада почетник ни у једном клубу неће радити борбу (рандори). Један једини разлог је за то, а то је, јер би се сигурно повредио. Постоје ситуације када се почетнику дозволи да ради борбу али тада ради искључиво против много, много искуснијег борца који контролише целу ситуацију и не ради "велике" технике, већ искључиво кретање и по нека ножна техника (углавном чишћења). Почетника је иначе јако тешко бацити контролисано јер је цео стегнут и користи пуно снаге, па би евентуално бацање морало бити врло енергично, а то би за почетника био веома јак пад, и питање је да ли би он (почетник) умео да се постави у заштитни положај при самом паду. Те почетничке борбе су више као плес у којима он буквално цркне за 60 секунди, због већ поменуте употребе превелике снаге. Никад нисам видео да се неки почетник повредио у тим случајевима.

Овде се ради са старијим почетницима.

Poslednja izmena:
Иако се доста пута слажем са твојим мишљењм, сада не могу.

Без обзира на старосну категорију, никада почетник ни у једном клубу неће радити борбу (рандори). Један једини разлог је за то, а то је, јер би се сигурно повредио. Постоје ситуације када се почетнику дозволи да ради борбу али тада ради искључиво против много, много искуснијег борца који контролише целу ситуацију и не ради "велике" технике, већ искључиво кретање и по нека ножна техника (углавном чишћења). Почетника је иначе јако тешко бацити контролисано јер је цео стегнут и користи пуно снаге, па би евентуално бацање морало бити врло енергично, а то би за почетника био веома јак пад, и питање је да ли би он (почетник) умео да се постави у заштитни положај при самом паду. Те почетничке борбе су више као плес у којима он буквално цркне за 60 секунди, због већ поменуте употребе превелике снаге. Никад нисам видео да се неки почетник повредио у тим случајевима.

Овде се ради са старијим почетницима.

Slažem se ja sa tvojim razmišljanjem ali mi iskustvo govori drugačije, što moje što od drugara. Prošlo je nekoliko godina tako da su se možda neke stvari popravile ali generalno osim Bg-a, možda poneki klub izvan Bg-a, ne znam za klubove da su radili sa starijim početnicima na nekom zadovoljavajućem nivou. Mahom su to klubovi koji samo sa decom rade od početka. Bilo je i situacija gde su puštali starije početnike sa klincima, što je meni bili čudno ali onda ukapiraš da su im trebali "utrenirani protivnici" za glavne takmičare. Po mogućstvu što čvršći i jači kako bi ovi mogli što bolje da se istreniraju. Znam da je jedan klub iz NS-a radio nešto sa starijim početnicima ali je to nešto baš na granici rekreativnog tipa dva puta nedeljno. Ako ima klubova koji normalno i ozbiljno rade sa starijima svaka im čast. Stavi što više linkova da linkova da ljudi vide da znaju da se informišu.

Мени тако нешто, искрено, нема логике. Што не значи да се не дешава.
За такмичара нема никаквог ефекта да ради са почетником, јер га никако не може угрозити. Такође такмичар не може да вежба ни контре али ни комбинације, јер је одсуство реакције код почетника доминантна појава. Опет кажем, не значи да се не дешава.

Ја за почетнике сматрам минимум годину дана тренирања, а у неким случајевима и две. Углавном са њима када радим технике пуштам их да они вежбају више на мени. Ретко их бацам, тек понекад да мало осете струњачу и то са потпуном контролом. У борби (рандорију) само "мале" технике и малтретирање кретањем, са два три бацања у три минута (ако издрже). У партеру се ради мало јаче али све је потпуно коректно и фер плеј

Poslednja izmena:
Мени тако нешто, искрено, нема логике. Што не значи да се не дешава.
За такмичара нема никаквог ефекта да ради са почетником, јер га никако не може угрозити. Такође такмичар не може да вежба ни контре али ни комбинације, јер је одсуство реакције код почетника доминантна појава. Опет кажем, не значи да се не дешава.

Ni meni pa sam video koješta i čuo koješta ali opet kažem prošlo je nekoliko godina tako da su se verovatno stvari popravile. Barem se nadam.

Ја за почетнике сматрам минимум годину дана тренирања, а у неким случајевима и две. Углавном са њима када радим технике пуштам их да они вежбају више на мени. Ретко их бацам, тек понекад да мало осете струњачу и то са потпуном контролом. У борби (рандорију) само "мале" технике и малтретирање кретањем, са два три бацања у три минута (ако издрже). У партеру се ради мало јаче али све је потпуно коректно и фер плеј

E ovo je već trening.

A sta to pocetnik u dzudou uci jednu do dve godine ?
Vezbao sam sa Milanom Pesicem, bivsim jugo reprezentativcem, dzudo i dz. dzicu, i posle tehnika zagrevanja, razlicitih padova, proradjivale su se osnovne tehnike, normalno sa paznjom.
Takodje sam u San Francisku, vezbao kod japanca koji je vodio americku drzavnu reprezentaciju, i tu su pocetnici proradjivali tehnike, ne da bi dobijali pojaseve, vec da bi se pripremali za takmicare.

A sta to pocetnik u dzudou uci jednu do dve godine ?
Vezbao sam sa Milanom Pesicem, bivsim jugo reprezentativcem, dzudo i dz. dzicu, i posle tehnika zagrevanja, razlicitih padova, proradjivale su se osnovne tehnike, normalno sa paznjom.
Takodje sam u San Francisku, vezbao kod japanca koji je vodio americku drzavnu reprezentaciju, i tu su pocetnici proradjivali tehnike, ne da bi dobijali pojaseve, vec da bi se pripremali za takmicare.

Исто што и сви остали (шта нам тренер одреди). Да поновим, ЈА их сматрам почетницима годину до две.
Иначе кад дођу првих две три недеље уче падове и захвате у партеру. После се прикључују осталим вежбачима и уче технике као и остали. Једино ако се раде неке координационо захтевне технике, онда они раде простије тј. мање захтевне у моторичком смислу. Напредак зависи искључиво од њих самих. У склопу загревања на сваком тренингу (које траје 20-ак мин) се увек одраде сви падови по неколико пута, два три партера и онда се прелази на технике. некада су то партерне, а некада стојеће. Једнмо недељно ако хоће могу да одраде и рандори, увек са старијим и искуснијим најчешће са неким од мајстора (црни појас) или мајсторских кандидата (браон појас). Мада са ким год да раде увек их тај неко чува.

П.С. причамо о старијим 25+

Ево имамо и 50+ вежбаче ЛИНК

Poslednja izmena:

Back