AI za 10 godina prestiže ljudsku inteligenciju

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.529

Veštačka inteligencija će prestići ljudsku za 10 godina: Šef japanske korporacije siguran u svoju procenu​

Opšta veštačka inteligencija (AGI) će za 10 godina prestići ljudsku inteligenciju u skoro svim oblastima, izjavio je izvršni direktor japanske investicione korporacije SoftBank Masajoši Son.

- Pogrešno je reći da veštačka inteligencija ne može biti pametnija od ljudi jer su je stvorili ljudi. Ona sada samostalno uči, samostalno se obučava i samostalno zaključuje, baš kao i ljudska bića, naglasio je Son, prenosi CNN.

Govoreći na korporativnoj konferenciji SoftBank Vorld, on je prognozirao da će AGI u budućnosti biti deset puta inteligentnija od zbira celokupne ljudske inteligencije.
Son je i ranijih godina govorio o potencijalu AGI, obično koristeći termin "singularnost", da transformiše poslovanje i društvo, ali ovo je prvi put da je dao vremenski okvir za razvoj veštačke inteligencije.
Izvršni direktor SoftBank je sklon radikalnim tvrdnjama o transformativnom uticaju novih tehnologija. Njegova predviđanja o mobilnom internetu su se u velikoj meri potvrdila, dok ona o Internetu stvari (IoT) nisu.
Kako navodi portal Teh tardžet, opšta veštačka inteligencija (AGI) je tip veštačke inteligencije dizajniran da obavlja bilo koji intelektualni zadatak koji čovek može da obavi.
AGI takođe može da sama nađe rešenje kada se suoči sa nepoznatim zadatkom.
izvor Tanjug
https://www.blic.rs/biznis/tehnolog...cija-ce-prestici-ljudsku-za-10-godina/bf9wvdp

To su priče za malu decu. Sad se forsira taj AI kao nikada ranije. Na sve strane aplikacije, neke ekstremno dobre, neke manje uspešne. Na televiziji pričaju o AI konceptima i primenjuju u školama jer to koristi đacima (Chat GPT-3). Ne može tvorevina biti inteligentnija od tvorca. Kompjuteri oduvek procesuiraju podatke brže, ali to ne znači da su inteligentni.

Priznajem da imam bojazan od toga.
Hm, samo mi nije jasno koliko one imaju svest o sebi, tj da li žele da "prežive", kao mi što imamo instinkt.
Zatim, volja za moć. Da li će nekome pasti napamet i to da isprogramira?

Svest i inteligencija su vrlo razlicite stvari :)

Ljudi cesto mesaju inteligenciju i svest, treba to razdvojiti, pogotovo kada je AI u pitanju.

Inteligencija, kao sposobnost resavanja problema, je upravo samo to i nista vise.

Moja procena je, takodje, da ce za 10-12 godina da se dostigne singularnost - da vise necemo biti potrebni da pravimo bolju verziju AI-a, jer ce moci sama da pravi bolju verziju sebe :)

Ja se radujem tom momentu, jer ce nam resiti mnoge probleme, prevashodno iz elementarne fizike i matematike. Zahvaljujuci tome, resicemo problem energije, problem zdravlja, problem medjuljudskih konflikta.

Medjutim, paralelno sa razvojem AI, razvija se i nesto drugo: kvantni racunari.
Kvantni racunari ce biri (teoretski) beskonacno brzi. Tacnije, svaku operaciju, ma koliko bila komplikovana, izvrsavace trenutno.

E, sad, zamisli da se jedna AI koja je dosla do tacke singulariteta zavrti na jednom kvantnom racunaru!!! Ako iko moze da zamisli to. Bukvalno ce u sekundu otkljucati sve tajne univerzuma.

Ogromno je to. Nepojmivo.

Veštačka inteligencija će prestići ljudsku za 10 godina: Šef japanske korporacije siguran u svoju procenu​

Opšta veštačka inteligencija (AGI) će za 10 godina prestići ljudsku inteligenciju u skoro svim oblastima, izjavio je izvršni direktor japanske investicione korporacije SoftBank Masajoši Son.

- Pogrešno je reći da veštačka inteligencija ne može biti pametnija od ljudi jer su je stvorili ljudi. Ona sada samostalno uči, samostalno se obučava i samostalno zaključuje, baš kao i ljudska bića, naglasio je Son, prenosi CNN.

Govoreći na korporativnoj konferenciji SoftBank Vorld, on je prognozirao da će AGI u budućnosti biti deset puta inteligentnija od zbira celokupne ljudske inteligencije.
Son je i ranijih godina govorio o potencijalu AGI, obično koristeći termin "singularnost", da transformiše poslovanje i društvo, ali ovo je prvi put da je dao vremenski okvir za razvoj veštačke inteligencije.
Izvršni direktor SoftBank je sklon radikalnim tvrdnjama o transformativnom uticaju novih tehnologija. Njegova predviđanja o mobilnom internetu su se u velikoj meri potvrdila, dok ona o Internetu stvari (IoT) nisu.
Kako navodi portal Teh tardžet, opšta veštačka inteligencija (AGI) je tip veštačke inteligencije dizajniran da obavlja bilo koji intelektualni zadatak koji čovek može da obavi.
AGI takođe može da sama nađe rešenje kada se suoči sa nepoznatim zadatkom.
izvor Tanjug
https://www.blic.rs/biznis/tehnolog...cija-ce-prestici-ljudsku-za-10-godina/bf9wvdp

Како ће АИ да 'скине мрак' ? Са другом АИ ?! ... Каква ће то бити сцена ..када се дохвате СИРИ и АЛЕКСА ....

:think:

Ljudsko biće ima rezon i beskraj mogućih odluka, što je celokupno nepredvidivo za jednog AI.
Jedino ako se ljudi dovedu u sitaciju da svi misle isto... što je prilično neverovatno sa ove tačke gledišta, ali-ko zna, možda je moguće!

Сви људи и мисли исто.. Сав живот мисли исто ...Како да се копира ...

Онога тренутка када се програмира АИ тако да има потребу копирања саме себе .као ултимативни приоритет ..имаћете АИ живот.

Сви људи и мисли исто.. Сав живот мисли исто ...Како да се копира ...

Онога тренутка када се програмира АИ тако да има потребу копирања саме себе .као ултимативни приоритет ..имаћете АИ живот.

Mislim da AI nikad neće moći da oponaša ljudsko biće potpuno iz prostog razloga što je svako ikad postojeće ljudsko biće nešto za sebe.
Ti smatraš da ima istosti dovoljno, ja smatram da različitosti ima mnogo više.

Mislim da AI nikad neće moći da oponaša ljudsko biće potpuno iz prostog razloga što je svako ikad postojeće ljudsko biće nešto za sebe.

Различитост је само амбалажа .... Суштина живота је само и једино безусловно копирање

Nece ni za milion godina, ni za milijardu....
Na Tjuringovoj masini, nikad. Prvo moraju da provale i naprave masinu koja moze da misli...

naravno da će moći! pogledaj ovaj video, intervju pogotovo:
to je ono sto postoji danas! :rtfm:
možda ne bas za 10 godina, ali u nekoj budućnosti koju ce verovatno mnogi od nas doziveti, verujem da će postojati takvi roboti, da ne znas da li pricas sa robotom ili sa čovekom...mozda već i postoje! :think:

...ako Ucenik ne prevazidje ucitelja...?
AI...je je samo lose izabrani termin
nema ona nista ni s 'vjestackim'
niti sa 'inteligencijom'
to je u momentu asimilovanje podataka
algoritmatika i neuro_inzenjerinzi nesretni
kad bude formirala svoje sekjuriti sisteme
i svoju prvu generaciju naprednosti
a ova svoju prvu
Homo Sapiens ce biti njihova
pred-Istorija...
Stiven Houkins se samo nadao
u ovladavanje Njene pozitivnosti...
...ako je Ona , Covjekova tvorba
trebala bi imati u svojim 'genima'
zahvalne memorije Tvorca tj Otkrivaca...

Odakle ti ovo? Lepo zvuči, ali nema veze sa realnošću. Naravno da može.
Može li čovek biti mudriji, inteligentniji od Boga (tvorca). Naravno da ne, jer je on tvorac, kreator svega. Ako čovek stvori veštačku inteligenciju ona je ništa više do neko ko oponaša, ali nije istinski inteligentna. Natrpana podacima iz kojih uči.

Back