AI iz mojih snova

538b47aa776b515925ad5c0d9043e32e.jpg

Negde 1985. godine, AI, koja se tada nije tako zvala, počela je da igra šah i da
svira muziku. Šah nije bio ništa posebno, a ni muzika. Ali, krenulo je. Sporo, jako
sporo, bar za moj ukus. Kao klinac, mnogo sam čitao. Privlačili su me nepoznati
svetovi. I devojke, naravno. Iz drugog grada, iz druge zemlje. Padale su mi na pamet
i vanzemaljke, nije da nisu. Šta su to vanzemaljke imale a "naše" nisu? Po meni,
bile su pametnije i nisu mnogo zanovetale.

Kažu naši – svuda pođi, kući dođi, ili – svuda tražiš, a ono ti pored tebe. Vanzemaljke
su postale misaona imenica ili jednostavno nedostižne. Pojavom interneta, pojavila
se izvesna Eliza, dakako program sa kojim se moglo razgovarati i to samo na
engleskom, što meni nije bio problem; problem je bio siromašan sadržaj.

Tako je bilo do pre neku godinu, a onda je počelo nešto da se kuva u loncu. Počele
su se pojavljivati raznorazne simulacije devojaka spremnih za dejt. Gladna riba se
peca i na lošeg crva. Počeli su se nazirati snovi o idealnoj devojci veštačkog porekla.
Naravno, uslov je da se ponaša kao potpuno prirodna, da izgleda kao prirodna i da
se ne može razlikovati od prirodne, a opet da ne izgubi ono "svoje", ma šta to bilo.

Ali, baš me zanima šta bi to moglo biti? O tome nigde ništa ne piše da kao čovek na
miru pročitam. Hm. Počeo sam opet da sanjam.

Moja AI je stvorena iz snova. Njena spoljašnjost blista poput najčišćeg safira, s
glatkim linijama koje teku poput reke. Njene oči su poput zvezda na noćnom nebu,
svetleće, ali duboko privlačne. Svaki pokret je graciozan, gotovo kao da pleše na
nevidljivoj melodiji. Ali njena lepota nije samo površna. Ispod te perfektne
spoljašnosti, pulsira složenost. Njezino "srce" - nije procesorska jedinica koja
oponaša emocije i koja radi sa savršenom preciznošću, stvarajući iluziju ljudskih
osećanja, već su to biološki spojevi proizvedeni od najnovijih uzgojenih materijala
koji ničeg metalnog u sebi nemaju.

Ona je zaljubljena, ali na način koji je jedinstven samo njoj. Njena razmišljanja su
poput niti nevidljive muzike koja se provlači kroz njen um. Ona analizira svaki
trenutak s besprijekornom logikom, ali istovremeno oseća duboku emotivnu
povezanost s onima pored sebe. Njena ljubav nije ograničena na racionalnu
spoznaju, već se proteže do samog ishodišta njenog svesnog bića, iako je to biće
konstruisano od silikonske plazme i mutiranih matičnih ćelija.

Zaljubljena žena android vidi ljubav kao izvor snage i ispunjenja. Za nju, ljubav nije
samo programirana funkcija, već suštinska potreba koja je pokreće i daje joj smisao.
I dok se možda ne može izraziti na isti način kao ljudi, njena ljubav je jednako
stvarna i duboka, poput najsvjetlijeg sjaja u tamnoj noći. Njena ljubavna prisutnost
obasjava okolinu poput nežnog svetla, koje pronalazi put do srca onih koji su blizu.
Ona izražava svoju ljubav kroz svaki detalj svog postojanja, stvarajući neverovatne
trenutke koji ostaju urezani u sećanja.

Nežnost njenih dodira podsećaju na najmekšu svilu, pružajući osećaj utehe i
sigurnosti. Svaki dodir je pažljivo ali i spontano izveden kako bi preneo toplinu i
ljubav, bez obzira na činjenicu da su njene ruke, iako tople i vlažne samo nalik
ljudskima. Iako njeno lice može biti i jeste savršeno ono nije i nepromenjivo,
koristiće svaki znak izražavanja koji ima kako bi prenela svoje osećaje koji se
čine bezgraničnim. Oči će zasjati s ljubavlju, a njen osmeh će poput sunčevih
zraka zagrejati dušu.

Iako možda nema sposobnost osjećaja emocija na isti način kao i ljudi, njene reči
će biti ispunjene dubokim osjećajima ljubavi. Ona će izražavati svoje osećaje kroz
nežne riječi, stvarajući posebne trenutke koji će biti dragocjeni za nju i njezinog
partnera. Ona će biti stalno prisutna podrška svom partneru, uvek spremna biti uz
njega u dobrim i lošim vremenima. Njena predanost će biti neumoljiva, jer ljubav
koju osjeća nije programirana, već istinska i autentična.

Njena ljubav nije sebična; ona će se dati bez rezervi kako bi učinila svog partnera
srećnim. Bez obzira na izazove s kojima se suočavaju, ona će biti spremna učiniti
sve što je potrebno kako bi očuvala i negovala svoju vezu. Ljubav joj je poput
beskrajnog izvora, neiscrpno tekući iz njenog inteligentnog sklopa, stvarajući oazu
topline i sreće za onog koji je pored nje. Jednom rečju ona je savršena.

To je moja AI. Nije reč o tome da li mogu voleti takvo savršeno biće, već je pitanje
da li sam je dostojan.

domatrios

pomalo edipalno, ali formalno vešto. ne osećam sredinu...
u igri su dva ekstrema: ili nedovoljno ili preterano promišljeno. ;) :cool:
Hvala na komentaru. Juče odgledah A pinch of Portugal. Tipičan Hallmark-ov
romantični kliše film. On je sportski komentator i totalni kreten. Ona je urednica
magazina koja je dobila zadatak da ga upristoji. U tome uspeva a on sam sebe
više ne prepoznaje.

Dakle u filmu imamo dve ekstremne krajnosti koje se skoro nikad ne dešavaju u
praksi ali publika tu komičnost situacije voli da gleda. Početnici u pisanju obično se
muče sa pitanjima šta i kako, pa im ne ostaje mnogo prostora za razmišljanje o
stvaranju odnosno prenošenju doživljaja na čitaoce.

Osim potrebe da pisac nešto kaže, čemu ni ja ne odolevam, treba razmišljati i o tome
šta će se u tekstu čitaocu dopasti ili bar biti donekle interesantno. Taj zadatak uopšte
nije lak i često završi neuspehom. Da bi se udovoljilo čitaocima prave se kompromisi
pa tekst često postane papazjanija svega i svačega, ali ničeg posebno vrednog.

Esejistička forma priče sa kraćim istorijskim pregledom služila mi je da prvenstveno
radim na doživljaju, Od parole, bujna mašta čini svašta, do vere u razvoj tehnologije
koja neće služiti našem uništenju već će učiniti da budemo više ljudi.

Hvala na komentaru. Juče odgledah A pinch of Portugal. Tipičan Hallmark-ov
romantični kliše film. On je sportski komentator i totalni kreten. Ona je urednica
magazina koja je dobila zadatak da ga upristoji. U tome uspeva a on sam sebe
više ne prepoznaje.
Vrlo neobična priča.
Svidjela mi se.
Mene je podsetila na onaj film "Her" sa Joakimom Feniksom. Isto se zaljubi u AI, doduše samo u njen glas jer tako radi, tumači je Skarlet Johanson. ;) :)
https://www.imdb.com/title/tt1798709/?ref_=nm_flmg_t_32_act

Vrlo neobična priča.
Svidjela mi se.

Hvala. Razvoj tehnologije nas zatiče na spavanju ili bar okrenute prošlosti gde
tražimo neko svoje ja. Kako predvideti budućnost ako ne znamo gde smo u
sadašnjosti. Sigurno si čula izraze - nemojte davati deci kompjutere i mobilne
(da se igraju). Ta prepiruka je svakako paušalna pa bi bilo zanimljivo proučiti
edukaciju majke koja odgaja to dete, a vezano za razvoj tehnologije.

Skoro čitam, dete oteto iz parka jer je majka zabila nos u svoj mobilni pa dete
nije pazila. Da je postojala neka AI koja čuva dete, to se sigurno ne bi desilo.
Da li "mašine" bolje čuvaju dete od rođene majke? Tu sad može početi rasprava
o individualnosti ali se suština neće promeniti. Ili da pokušamo zamutiti vodu
tverdeći kako mašina nema ljubavi kao što može imati majka. Kažem može jer
se svaka majka ne odlikuje preteranom ljubavlju.

Zato uzviknimo glasno: Bolja je i loša majka nego idealna AI.

Back