Agresorski simboli

Treba li banovati zbog americkih avatara

• Da, oni uznemiravaju korisnike foruma

glasova: 10 26,3%
  • Ne, neka se vide zlikovci

glasova: 3 7,9%
  • Dvoumim se izmedju prva dva

glasova: 4 10,5%
  • Ne, to je njihovo pravo

glasova: 18 47,4%
  • Ako se banuje zbog drugih avatara

glasova: 3 7,9%

• Ukupno glasova
    38
  • Anketa je zatvorena .
@adalv
nije bas tako..ovde mnogi upravo potezu mnogo cesce i mnogo vise nego sto bi trebalo kulturne i vrednosne stavri i kontext..ovde zaista ima nekoliko ultraogranicenih likova,koji upravo negiraju citav sistem vrednosti koji nije,po njihovoj verziji tradicije orijentisan.par ljudi,koji imaju normalne argumente postujem,iako nam se stavovi razlikuju.ja postujem i volim i kulturu,obicaje,religiju svoje zemlje,kao i vecina ljudi ovde.rekao sam to vec,to je odnos kao prema kevi ili caletu,upravo zato imam prava da kazem sve sta mislim da valja ili ne valja jer je moje.
danas sam bas procitao strava komentar,i francuzi i imaju franju asiskog,za njih velikog sveca iz istog perioda kao i sv.sava,ali im ne pada na pamet da odbacuju u identitetu rene dekarta zbog toga.
ako neko naglasi liberalne vrednosti,umesto sabornosti,ne znaci da je ljubitelj dzordza busa koji mrzi sv.savu...
p.s. ok,vidim da ste arnold i ti to resili,mada mi generalno smeta to etiketiranje ovde...

Господине Арнолд. Драго ми је да човек може да зна шта му се свиђа или не. Ви волите Британију, разумем вас. Сећам се први пут када сам овде дошао. Многе ствари су за мене биле откровење. Пити пиво у пабу нпр. у Риџенту и размењивати искуства са Енглезима, Шкотима или понеким Ирцем, може да буде веома занимљиво. Пратити најновије филмске хитове на Лестер скверу или шетати Тејтом је такође непоновљив доживљај. Одлазити са енглеским пријатељима на пикник или посетити неки од старих Викторијанских или Елизабетанских замкова може човека да натера да поверује да се родио на погрешном месту, можда и у погрешно време. Познајем Британију јако дуго и кад кажем да се земља деградирала морално и политички то говорим на основу свакодневних ствари које виђам. Британски парламентаризам није више то што је био, Краљевска породица је уплетена у низ скандала свакакве врсте, да не причам о Дајаниној ликвидацији или Дејвид Келијевој. Можете ви причати о званичној верзији, ја вам кажем да сваки интелектуалац у Британији добро зна где живи и шта му ради актуелна власт. Као што су имали израз The Bitch за Маргарет Тачер, лицемерно не због Фокланда већ што је укинула млеко деци у школама јер је био велики трошак, тако имају и за актуелног премијера. Ово је земља господине са апсолутном контролом, каква није била ни у комунистичкој Русији. Основане су гомиле Служби, којима је једини циљ шпијунирање грађана, нарочито Сика, Индијаца, Пакистанаца и осталих. У Британији је темпирана бомба што се тога тиче, а ви ако не пратите шта се дешава у свакодневним вестима, где не прође дан а да се не деси неки педофилски злочин или премлате дошљаци, онда боље ништа не говорите. Културолошку одређеност појединаца у Британском друштву нисам коментарисао нити намеравам. Сматрам да сваки интелектуалац, зна о чему сам писао и да то нема везе са англосаксонском културом. Овде се многи диче познавањем исте, а појма немају нпр. за споменике мајкама које се налазе у неколико америчких држава. Ја говорим Господине о политичком стању као таквом и Британској политици, ако хоћете у задњем веку према Србији. Молим вас не вређајте се, али не познајете довољно историју кад можете да причате онакве бесмислице. Британска политика је увек била у јако лошем светлу према Србији и српском народу у целини. Не желим да улазим у историјске расправе, јер ово нити је место нити време за то и мислим да многи овде могу да разумеју о чему говорим.

Шон:
Ово је земља господине са апсолутном контролом, каква није била ни у комунистичкој Русији.

ovo je jednostavno nemoguće. ne mogu da prihvatim, jer znam na šta je ličio taj frankenštajn zvani SSSR. vrlo dobro ga znam.

slažem se sa ostatkom teksta i nadam se da će se Velika Britanija izvući iz krize, a biće mi zadovoljstvo da pročitam tvoju poruku što se tiče odnosa izmedju Srbije i Velike Britanije, mislim da ono što govorim baš i nisu besmislice.
hajde da razjasnimo, iako nije vreme i mesto...

Господине Арнолд, извините али лекције из историје не могу да држим. Да сам то желео пријавио бих се на форуму Историја и тамо разговарао. Имате јако пуно извора какав је однос Британска Империја имала према Србији, имате интернет па нађите. Што се тиче овог другог за контролу. Не желим да вас убеђујем Господине. Сви велики градови у Британији имају на хиљаде камера. То је урађено под формом заштите од младих хулигана којих заиста има у огромном броју. Ја говорим о контроли информација, интернету, сателитском прислушкивању. Ви ћете се насмејати овоме, и рећи што би се неки Паки прислушкивао сателитским комуникацијама, а ја ћу вам одговорити питањем: А зашто да не? Да је комунистичка Русија имала данашњу технологију, никад не би изумрла. Можда не знате, да је прва земља која је увела тоталитаризам у контроли својих грађана ван ових комунистичких земаља била Шведска. Од ње су сви учили и научили. Наравно и од САД, које између осталог, својој англосаксонској браћи достављају најновију технологију за праћење и лоцирање. Толико су добили те технологије, да Европа мора да лансира своје сателите за комуникације, где ће огроман број слободних канала бити намењен сврси о којој причамо.

OK. hvala na informacijama, verujem što se tiče kamera, imao sam prilike čak i svojim očima da vidim nekoliko, ali vidim da se ne vredi medjusobno ubedjivati što se tiče SSSR-a, jer niko od nas dvojice neće promeniti mišljenje. mislim da je ta buka oko prisluškivanja ipak preuveličana, i da je sve to mnogo, mnogo bezopasnije po gradjane nego svojevremeno u Sovjetskom Savezu (naravno osudjujem svaki vid praćenja i prisluškivanja)...
šta da ti kažem sem uživaj u Londonu...

Arnold_Layne:
NE MOGU da ih kritikujem kao naciju jer su mi puno toga dali tokom svog života. da li kapiraš? ne mogu, i nikad neću moći. mogu samo da osporavam spoljnu politiku, ali nikad neću izjaviti rečenicu u stilu ''Prokleta Amerika'' jer je to generalizacija, a ja mrzim generalizacije...

Ајмо мало о генерализацијама, а богами и контроли.
ЛМ, милион Енглеза изађе на улице Лондона, протествује против рата у Ираку. Влада не само што не падне, него јој и не пада напамет да одустане од рата/повуче се. ОК, рећи ће неко, влада има поверење/мандат од парламента не од народа на улици. Постоје следећи избори. Мало касније дупло мање људи на улицама Кијева је гарант да се избори морају поновити, док се не изабере "прави", али нема везе ни то, је ли навикли смо на западно лицемерје.
Е онда долазимо до следећих избора. И Блер на њима победи. ОК опет, рећи ће неко, Блер води добро економију, грађани су гласали због тога, уосталом изразили су свој протест, то није ни битно, тамо иду/гину за то плаћени људи, а Ирачани су ипак други народ. Онда се деси напад на Лондонски андерграунд, па их ТЕРОРИСТИ ПОДСЕТЕ ДА ЈЕ ОНО У ИРАКУ ИПАК БИТНО.
Припадам народу који је био бомбардован без одлуке Савета безбедности. Влада (у овом случају енглеска) која је то урадила не само да је на власти него наставља са агресијама. Без обзира какви они иначе били ја их на политичком нивоу гледати само тако све док се не повуку у своје границе. То није питање генерализације, то је питање одговорности народа који гласа на изборима.
Једино што могу то је:
1) Да не преносим антагонизам на културу, а и на то ме присиљавају они који говоре о повлашћеним/вреднијим културама.
2) Да ценим оно у култури што захтева поштовање, не умањујући вредност својега нити било чега другог.

Данас је, Арнолде, много лакше пратити и прислушкивати грађане него раније захваљујући софистициранијој опреми и управо то је разлог што људи немају утисак да су угрожени. Притајена контрола је много опаснија од отворене, какву је имао СССР.

Petar_FPN:
@adalv
nije bas tako..ovde mnogi upravo potezu mnogo cesce i mnogo vise nego sto bi trebalo kulturne i vrednosne stavri i kontext..ovde zaista ima nekoliko ultraogranicenih likova,koji upravo negiraju citav sistem vrednosti koji nije,po njihovoj verziji tradicije orijentisan.par ljudi,koji imaju normalne argumente postujem,iako nam se stavovi razlikuju.ja postujem i volim i kulturu,obicaje,religiju svoje zemlje,kao i vecina ljudi ovde.rekao sam to vec,to je odnos kao prema kevi ili caletu,upravo zato imam prava da kazem sve sta mislim da valja ili ne valja jer je moje.
danas sam bas procitao strava komentar,i francuzi i imaju franju asiskog,za njih velikog sveca iz istog perioda kao i sv.sava,ali im ne pada na pamet da odbacuju u identitetu rene dekarta zbog toga.
ako neko naglasi liberalne vrednosti,umesto sabornosti,ne znaci da je ljubitelj dzordza busa koji mrzi sv.savu...
p.s. ok,vidim da ste arnold i ti to resili,mada mi generalno smeta to etiketiranje ovde...

Ти ултраограничени типови (а зна се који су) прво сопствену нацију и културу доживљавају погрешно, тако да њихова интерпретација културних и цивилизацијских вредности других народа не може никако да буде исправна. Ирационално мрзе народе и расе, позивају се на хришћанске вредности, а уједно се идентификују са антихтишћанским и антиљудским покретима. А са друге стране имаш људе који поптуно одбацују своју културу и нацију и идентификују се са америчком (*******, најутицајнији су). То су углавном исфолиране особе, и као и ултранационалисти, имају кризу идентитета.
Уреду је прихватити туђе вредности, да се разумемо, и то је природан процес (нарочито у језику који је жив и развија се). Али потпуно одбацити своје, значи изгубити сопствени идентитет. То је погрешно из разлога што нама, као малом народу прети асимилација, и погрешно је јер сем нас нико то не ради. Добар је текст Духа Секире и он управо говори о овом проблему. Сви беже од идентификације са Балканом, па и ми. Србија је дуго приказивана као злочиначка и најлакше је порицати да припадаш злочиначкој дружини. Ту додуше, велику улогу игра комунистичка прошлост народа, односно денационализација коју су спроводили комунсти.
Последица овога је и то што Били и још неки стављају знак једнакости између рецимо мене и БЛ-а или Димитрија. Ми причамо о патриотизму, али моје и, рецимо, БЛ-ово поимање љубави према домовини су дијаметрално супротни.
Ја јесам монархиста, али сам демократа и ближи сам левичарским идејама, што произилази из мог хришћанског наслеђа, и то није у колизији!

И мени смета етикетирање, али веруј ми, нисам ја започео то. Чак сам почео да се препуцавам са оним кретеном најприземније, иако то није у мојој природи.

Што се тиче св. Саве, није баш најбоље поређење, јер је наша црква национална и православна...Али боље да не ширимо тему.

На форуму ћеш наћи свакакве идеје (увођење Душановог законика, нпр.), али то су случајеви који не завређују превелику пажњу...

Поздрав.

Back