Agrarna industrija u Srbiji

Da bi se razvio agrarni sektor, potreban je novac.
Da bi seljak mogao da poseje, odrzava i da "zbira plodove" svog rada, opet mu je i kao pojedincu potreban novac, kao i sto mu je potreban neko, kome ce sve to proizvedeno, da proda.
Drzava mora da ima novca i dobre otkupne cene, da bi se seljaku isplatilo, da proizvodi.
To je bar prosto, umesto da drzava vodi politiku uvoza, mora da motivise otkupnim cenama seljaka da proizvodi i da vodi politiku izvoza.
To je to,sve ostalo je visak,uzaludna rasprava.

Ko ne ume da trguje dzaba mu svega jer kad prodas drzavi pucas pod garanciju.Ko to ne svata taj bolje da se mane poljoprivrede.Ako sacuvas kuruze za prolece i iskrcmis ih na dzakove vise ces da maknes love neg onaj cisti seljo sto ih je onako sa njive oma u silos predo.Ako imas i svoj kamion pa kuruze odneses u sjenicu i odande poteras krompir ili drva eto ti bogovske zarade.Moras znatri poso ako hoces da se bavis sa njime.

Sto veci lanac sto manje kosta da se kupuje u njemu.

Pa zato je sve skuplje u Austriji, nego u Nemackoj i zato Austrija prakticno i nema vise svojih privrednika, ili ih ima u zanemarljivom broju.
Imas primer Philips-a, Grundig-a, Siemens-a, koliko je ljudi ostalo bez posla, kad su premestili i smanjili, ili ugasili proizvodnju.
Ko je profitirao?
Strani koncerni, ili austrijski privrednici i narod?

Mi prodajemo zemlju strancima(našu dedovinu) za mizerne pare i kao da sami neumemo da zasejemo i pozanjemo nas trud i na tome zaradimo a dolazi vreme izgleda kada cemo mi raditi na našoj ocevini za mizernu platu da bi drugi kupili kajmak.Pogledajte samo cene osnovnih namirnica kod nas i u svetu.Sve je veca i bice jos veca potraznja za hranom a micemo biti nula na svetskom tržištu hrane mada ni sada nismo daleko od te nule.
Mi sami treba da se potrudimo da neprodajemo svoju zemlju strancima i da uvodimo sami nove tehnologije svojom pamecu i dovitljivoscu dosta mozemo da uradimo u svoju korist.

Mi prodajemo zemlju strancima(našu dedovinu) za mizerne pare i kao da sami neumemo da zasejemo i pozanjemo nas trud i na tome zaradimo a dolazi vreme izgleda kada cemo mi raditi na našoj ocevini za mizernu platu da bi drugi kupili kajmak.Pogledajte samo cene osnovnih namirnica kod nas i u svetu.Sve je veca i bice jos veca potraznja za hranom a micemo biti nula na svetskom tržištu hrane mada ni sada nismo daleko od te nule.
Mi sami treba da se potrudimo da neprodajemo svoju zemlju strancima i da uvodimo sami nove tehnologije svojom pamecu i dovitljivoscu dosta mozemo da uradimo u svoju korist.
Za ovo sto pises treba promena politickog i ekonomskog modela....jednom recju zaokret od 180 stepeni.

Trebamo vratiti one koji su otisli sa sela, moramo se potruditi, da se stvore uslovi za povratak ljudi na selo.
Srbija se nalazi na površini od ukupno 8.840.000 hektara. Površina poljoprivrednog zemljišta obuhvata 5.734.000 hektara, a na oko 4.867.000 hektara te površine prostire se obradivo zemljište.Oko 70% ukupne teritorije Srbije čini poljoprivredno zemljište, dok je 30% pod šumama.
Treba li, jos nesto reci?

Trebamo vratiti one koji su otisli sa sela, moramo se potruditi, da se stvore uslovi za povratak ljudi na selo.
Srbija se nalazi na površini od ukupno 8.840.000 hektara. Površina poljoprivrednog zemljišta obuhvata 5.734.000 hektara, a na oko 4.867.000 hektara te površine prostire se obradivo zemljište.Oko 70% ukupne teritorije Srbije čini poljoprivredno zemljište, dok je 30% pod šumama.
Treba li, jos nesto reci?
Treba reci ono sto je vec receno na jednoj slicnoj temi(cini mi se prosle sedmice) da oni koji su otisli ne zele niposto da se vrate.Industrujalizacija zemlje posle II sv,rata i poziv Tita da se masovno odazovu industijalizaciji,unistio je nasa sela i sve aktivnosti koje se vezuju za selo.Od tog odlaska seoskog stanovnistva u gradove,nastalo je mnogo vise problema,nego sto je bilo koristi.Danas se to ocitije vidi nego ikada pre,a kako stoje stvari,tek ce da se vidi.Potomci tih ljudi koji su napustili selo danas ne znaju da rade poljoprivredu niti bilo kakve veze imaju sa uzgojem stoke ili radom na nekim agro-kulturama koje onda nisu bile atraktivne kao sto ih danasnje trziste smatra.Oni su gradska deca,mada ima onih koji bi i vratili se,ali situacija sa profitom u nasem slucaju je porazavajuca,tako da od povratka realno nema nista.Eventualno bi drzava mogla da se angazuje i da oformi neki fond koji bi subvenisao seljacki rad,a potom da ona sama pokrije svoj minus vecim marzama malo vecim na svetskom trzistu hrane.

Treba reci ono sto je vec receno na jednoj slicnoj temi(cini mi se prosle sedmice) da oni koji su otisli ne zele niposto da se vrate.Industrujalizacija zemlje posle II sv,rata i poziv Tita da se masovno odazovu industijalizaciji,unistio je nasa sela i sve aktivnosti koje se vezuju za selo.Od tog odlaska seoskog stanovnistva u gradove,nastalo je mnogo vise problema,nego sto je bilo koristi.Danas se to ocitije vidi nego ikada pre,a kako stoje stvari,tek ce da se vidi.Potomci tih ljudi koji su napustili selo danas ne znaju da rade poljoprivredu niti bilo kakve veze imaju sa uzgojem stoke ili radom na nekim agro-kulturama koje onda nisu bile atraktivne kao sto ih danasnje trziste smatra.Oni su gradska deca,mada ima onih koji bi i vratili se,ali situacija sa profitom u nasem slucaju je porazavajuca,tako da od povratka realno nema nista.Eventualno bi drzava mogla da se angazuje i da oformi neki fond koji bi subvenisao seljacki rad,a potom da ona sama pokrije svoj minus vecim marzama malo vecim na svetskom trzistu hrane.

Onda vratiti one koji hoce i onima koji su vec na selu, dati uslove da mogu da "proizvode" za potrebe naroda, hza iszvoz i da im ostane i za njih same.

Ne postoje leontijev paradoks u ekonomiji je jasna stvar kapital stvara kapital ,ne potencijal i radna snaga kako nas neznaveni ekonomisti u Srbiji uce .

Kapital ,sredstva ,a to privuci u zemlju bez puteva ,bez dovoljno mladih i obrtazovanih je nemoguce

Covece shvati da se ovde agrar konstantno unistava vec 70 godina nemilice i da je to sve smisljeno tako da stranci kupe i zemlju i prodaju nam skupo svoje proizvode.

To radi ova vlast a ni prethodne nisu bile bolje!

I prestani vise da se pravis naivan!

Srbija | ponedeljak 14.03.2011 | 09:23

Palma nudi besplatno zemlju
Izvor: Tanjug

Jagodina -- Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković-Palma ponudio je preduzetnicima iz Italije na poklon četiri hektara zemljišta.

Zemljište se nalazi u industrijskoj zoni koja se na površini od 150 hektara, nalazi kraj međunarodnog autoputa i železničke stanice.

Marković je rekao da je uslov da preduzetnici iz italijanskog grada Peskara dobiju potpuno infrastrukturno opremljena četiri hektra u industrijskoj zoni, zapošljavanje radnike iz Jagodine. On je ponudio i stipendije i plaćene sve troškove boravka u Jagodini trojici studenata iz Peskare koji bi studirali na nekom od fakulteta u Jagodini.

"S obzirom da ste vi bogati, tražim da i tri studenta iz Jagodine, po istim uslovima studiraju na Univerzitetu 'Gabrijel Danuncio' u Peskari", rekao je Marković.

Zamenik gradonačelnika Peskare Luciano Vigino Palusci je istakao da je delegacija Peskare pripremila plan saradnje privrede dva grada, koga će prestaviti na sastanku sa rukovodstvom Jagodine, uz mogućnost realizacija za 150 dana.

On je izrazio očekivanja da će privrednici Peskara i Jagdine "ostvariti dobru saradenju na evropskim nivou".
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=14&nav_id=498986

Back