Idi preko agencije, ali traži da potpišete ugovor, i to vrlo precizan.
Nova moda je da i kupac i prodavac plate proviziju agenciji, i to oko 2,5%. To je kvarno, jer bi trebala samo jedna stranka da plati a ovako izvuku duplo, tj. 5%.
Možeš slobodno da uzmeš nekoliko agencija, s tim da svaka upiše kad je kojeg kupca dovela na razgledanje i samo u slučaju da taj kupac bude pravi mogu da traže novac. Dakle, ako dovedu i 100 potencijalnih kupaca, a kupi neko koga je dovela druga agencija - oni ne dobijaju ništa.
Raspitaj se da li agencija ima obavezu da oglasi prodaju kao plaćene oglase, koliko i u kojim medijima, i prati da li su to zaista odradili.
Agencije obično traže 3% a advokatske kancelarije 2,5%.
Proveri da li u procenat koji im plaćaš spada i usluga advokata, ili se to plaća plus, ili treba da nađeš nekog svog.
Mimo agencije, ništa te ne sprečava da i sam oglasiš prodaju u nekoliko novina i na sajtovima. Ako sam nađeš kupca uštedećeš debele novce.
Ja sam u februaru prodala kuću preko agencije. Angažovala sam 4-5, ali jedna je dovela 20-ak kupaca a ostale ni jednog. Fora je bila u dobrom agentu prodaje, čovek se zaista angažovao i nije mu bilo teško da stalno juri po gradu pa je našao pravog kupca. Doduše, platili smo procenat i ja i kupac...