Agata Kristi (Agatha Christie)

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne mogu ja to, mrtva puvala ne podnosim. Daj dušu!
Gde je duša u tome što radiš?
Bez duše je sve što radimo isto što i bilo koja mašina može da odradi bez problema.
sad sam se ponovo vratio da čujem i vidim u komentaru piše
"NAPOMENA: knjige na ovom kanalu su pročitane od strane čitača entuzijasta."!
Znači, čita amater, zaljubljenik u kljigu...

čitača entuzijasta
Taj je tek trebao dati više sebe. To je nešto što voli.
Elem, potrošili smo previše poruka na nekog ko entuzijastično čita kao mrtvo puvalo.
Ne mogu više, ostavite stvar, poslužila je kao udica da neko ko posluša par minuta poželi da čita sam-bez glasa mrtvog puvala.
Ipak, audio book i ovaj ''entuzijasta'' nisu pojmovi u istoj ravni.
Idemo dalje!

Taj je tek trebao dati više sebe. To je nešto što voli.
Elem, potrošili smo previše poruka na nekog ko entuzijastično čita kao mrtvo puvalo.
Ne mogu više, ostavite stvar, poslužila je kao udica da neko ko posluša par minuta poželi da čita sam-bez glasa mrtvog puvala.
Ipak, audio book i ovaj ''entuzijasta'' nisu pojmovi u istoj ravni.
Idemo dalje!
A da čujemo kako to rade englezi?
Evo ova engleskinja čita
Slučaj perfektne kućne pomoćnice (The Case of the Perfect Maid)

Ja se nisam dojmio

Love it, love it!
To je ta ekspresija koju tražim.
Teško?
Imaš samo zadatak da se igraš sa glasom dok čitaš, ne moraš mnogo ni da poznaješ delo.
Doovoljno je da poznaješ interpunkciju!
moram odmah da kažem da me britanski engleski izuzetno iritira. Imam bliske i drage ljude koji su njime oduševljeni, ali ja...
Ali, kao što si napomenula, profesionalno je odradjeno. Ne bi džabe imalo pola miliona pregleda

"Smrt na Nilu" je predstojeći misteriozni triler film u režiji Kenet Brane, sa scenaristom Majkla Grina, zasnovanim na istoimenom romanu iz 1937. Agate Kristi. Film je nastavak ubistva iz 2017. godine na Orijent Ekspresu i zvezde Branagh se vraćaju kao Herkul Poaro, zajedno sa Tomom Bejtmenom (takođe se vraća iz prvog filma), Anet Bening, Rasel Brend, Ali Fazal, Zora Francuz, Gal Dženifer Sonders i Leticija Rajt. Film je treća ekranska adaptacija Kristijevog romana, posle filma iz 1978.

Glavno snimanje je počelo u septembru 2019. godine, snimanjem se održavalo u Studiju Longkros u Engleskoj i na lokaciji u Maroku, a završeno je tog decembra.

Film bi trebalo da bude teatralno objavljen 11. februara 2022. godine od strane Studija 20th Century. Njegovo puštanje više puta je odlagano zbog pandemije COVID-19.

Death on the Nile (2020 film) poster.png

Agata Kristi je rođena kao Agata Meri Klarisa Miler u jugozapadnom delu Engleske. Njen otac zvao se Frederik Alve Miler, a majka Klarisa Margaret Miler. Sa samo 11 godina, Agata je ostala bez oca koji je radio kao samostalni preduzetnik na berzi. Frederik i Klarisa osim Agate imali su još dvoje dece - sina Luja i ćerku Margaret.

Agata je bila najmlađe dete u porodici. Porodica Miler je bila hrišćanska. Ipak Agata, kao i Luj i Margaret, verovali su da je njihova majka vidovita i da poseduje paranormalne moći. Majka je Agatu školovala kod kuće i ohrabrivala je da piše, dok su njeni brat i sestra pohađali školu. Kao dete Agata je volela igre fantazije i stvaranje likova.

Kada je imala 16 godina preselila se u Pariz kako bi studirala pevanje i klavir. Tamo je provela dve godine i iako je bila vrlo uspešna u muzici, nije nastavila karijeru u tom pravcu jer je bila veoma stidljiva.

Udala se 1914. godine za pukovnika Arčibalda Kristija koji je bio pilot u Kraljevskom vazduhoplovnom korpusu.

Agata je sa Arčibaldom imala ćerku Rozalind. Tokom Prvog svetskog rata radila je kao medicinska sestra i ovaj poziv je smatrala jedim od najhumanijih na svetu. U Drugom svetskom ratu radila je i u apoteci i tu se upoznala sa delovanjem lekova. Kasnije su se veoma često motivi iz ovog posla pojavljivali i u njenim kriminalističkim romanima kao što je na primer trovanje.

Svu svoju imovinu, kao i pravo na autorski rad, Agata je ostavili jedinoj ćerki Rozalind.

Rozalin Kristi se udala za Huberta Pricharda 1940. Njihov sin Metju rođen je 1943. Hubert je ubijen u akciji u Drugom svetskom ratu, a Rozalin se preudala (za Entonija Hiksa) 1949.

Bila je aktivna u očuvanju književne zaostavštine svoje majke i bila je prva predsednica Društva Agate Kristi. Ona i njen suprug preneli su vlasništvo nad kućom njene majke Grinvej u Nacionalni fond 2000. Nekoliko godina pre Rozalindove smrti u 84- oj godini.

Danas sva autorska prava ima Agatin unuk Matju Pričard.

Back