Africki kup nacija

Почео је 31. по реду Афрички куп нација. Ове 2017 године се одржава у Габону, а титулу брани Обала Слоноваче.

http://www.glassrpske.com/sport/svijet/Slonovi-idu-po-odbranu-krune/227127.html

Слонови иду по одбрану круне

Либервил - Док већина фудбалера има обавезе у клубовима и битке бију у лигама, играчи најбољих репрезентација са Црног континента крећу по титулу на 31. афричком купу нација који у суботу почиње у Габону.

Најбољи Африканци су накратко напустили клубове и покушаће да помогну својим репрезентацијама да направе што бољи резултат на континенталном шампионату. Првенство ће бити отворено утакмицом из групе А између домаћина и Гвинеје Бисао, која је на програму у суботу од 17 часова, док је други меч из ове групе на програму од 20 часова, када ће се састати Буркина Фасо - Камерун. Групна фаза биће играна све до 25. јануара, а сваки дан на програму су двије утакмице из једне групе. Даље ће проћи двије селекције које скупе највише бодова и онда ће се формирати четвртфинални парови. Од тада ће се играти по куп систему, што значи да ће побједник проћи даље.

Афрички куп нација сигурно није најквалитетније репрезентативно такмичење, али на њему никада не недостаје драме и добрих потеза. Фудбал који играју ове селекције је доста другачији од оног што се виђа по европским лигама, играчи су увијек беспријекорно спремни и тркачки моћни, али често им недостаје дисциплине у игри. Ово такмичење је и одличан излог за све играче јер га прате многи менаџери и они играчи који се покажу често добију ангажман у неком од европских тимова. Титулу брани Обала Слоноваче, која је прије двије године напокон подигла трофеј на такмичењу у Екваторијалној Гвинеји. "Слонови" су главни фаворити и ове године, али сада за њих не играју неке од највећих звијезда Јаја Туре, Жервињо и Саломон Калу, па им неће бити лако да се поново попну на врх. Поред њих, највеће шансе за освајање титуле дају се Сенегалу, Алжиру, Габону, Египту и Гани. Треба споменути да је Либија требало да буде домаћин овог турнира, али су одустали због политичких проблема. Најуспјешнија селекција на Афричком купу нација је Египат, који је седам пута освајао трофеј, а "фараони" су 2010. посљедњи пут били први.
Највеће звијезде

Највеће звијезде овогодишњег Афричког купа нација биће нападач Борусије Дортмунд Пјер Емерик Обамејанг, који је капитен Габона, затим узданица Алжира Ријад Марез, који игра за Лестер, Мохамед Салах из Роме, који наступа за Египат, капитен Гане Асамоа Ђан, који игра за Ал Ахли, капитен Марока Мехди Бенатија, фудбалер Јувентуса. Ту је и Сенегалац Садио Мане, који ове сезоне одлично игра за Ливерпул, затим играч Лоријена Мењамин Муканђо, који наступа за Камерун, па у Ал Нару игра Џонатан Питроипа из Буркине Фасо, а ту је и добро познати Диумерси Мбокани, вођа напада Хала и ДР Конго.

Афрички куп нација 2017. распоред

Габон је домаћин шездесете годишњице Афричког купа нација, а актуелни шампион Обала Слоноваче је фаворит да освоји трећу континенталну титулу.

Група А

Либервил

Габон

Буркина Фасо

Камерун

Гвинеја Бисао

Група Б

Франсвил

Алжир

Тунис

Сенегал

Зимбабве

Група Ц

Ојем

Обала Слоноваче

ДР Конго

Мароко

Того

Група Д

Порт-Жентил

Гана

Мали

Египат

Уганда

Јануар, групна фаза

14. Габон - Гвинеја Бисао Буркина Фасо - Камерун

15. Алжир - Зимбабве Тунис - Сенегал

16. Обала Слоноваче - Того ДР Конго - Мароко

17. Гана - Уганда Мали - Египат

18. Габон - Буркина Фасо Камерун - Гвинеја Бисао

19. Алжир - Тунис Сенегал - Зимбабве

20. Обала Слоноваче - ДР Конго Мароко - Того

21. Гана - Мали Египат - Уганда

22. Камерон - Габон Гвинеја Бисао - Буркина Фасо Франсвил

23. Сенегал - Алжир Зимбабве - Тунис Либервил

24. Мароко - Обала Слоноваче Того - ДР Конго Порт-Жентил

25. Египат - Гана Уганда - Мали Ојем

Четвртфинале Нокаут фаза четвртфинале

28. јануар, Либервил 28. јануар, Франсвил

1 А1 Б1 2

Б2 Полуфинале Полуфинале А2

1. фебруар, Либервил 2. фебруар, Франсвил

А Побједник 1 Побједник 2 Б

Побједник 4 Побједник 3

29. јануар, Порт-Жентил 29. јануар, Ојем

4 Д1 Ц1 3

Ц2 Д2

Финале

5. фебруар, Либервил

Меч за треће мјесто: 4. фебруар, Порт-Жентил

E steta sto opet ne prenosi Eurosport , inace da Milinkovic i Bajcetic rade i dalje , prenose utakmice Bundes lige na Eurosportu.

Milorad Milinkovic (inace jedan od tragaca iz "Potere") , jedan od najgenijalnijih multimedijalnih umetnika na ovim prostorima ;)

Pogledao malopre Obala Slonovace : Togo , 0:0, iskreno nisam ni ocekivao da Obala Slonovaca pobedi, ipak nemaju vise toliko dobrih pojedinaca kao na nekim ranijim takmicenjima, nema tu Drogbe (koji se jos posle SP u Brazilu oprostio od reprezrentacije), ali recimo nema ni Zervinja, Jaja Turea , Dumbije, Romarika kao i jos nekih igraca, najvece iznenadjenje svakako zasad to sto je Zimbabve otkinuo bod Alziru, takodje ocekivala se i pobeda domacina Gabona predvodjenim superzvezdom africkog fudbala Obamejangom , mada po meni najozbiljniji kandidat za naslov je zasad Senegal , imaju verovatno najjaci tim na ovom prvenstvu : Kujate, Kulibali, Mane, Musa Sou, Keita Balde.............mislim po meni nemaju nista slabiji tim od onog iz 2002. kada su usli medju top 8 i igrali cetvrtfinale na SP u Japanu i Juznoj Koreji.

Ali definitivno Kup Africkih Nacija nije isti bez komentatorskog dvojca Milinkovic Bajcetic ;)

Pa pogledaj sastav Senegala i pogledaj sastav Tunisa i videces da tu nema ni govora o iznenadjenju, takodje Kamerunu je bas dosta igraca otkazalo ucesce na ovom prvenstvu , jako je losa atmosfera u fudbalskom savezu te zemlje, mada mislim da je i u ekipi ne vlada bas neka harmonija i to vec duze vreme , a opet ni Burkina Faso nije tako losa ekipe, ne tako davno su igrali i finale Kupa Africkih Nacija.

Po meni ocekivano zasad Senegal pokazao najvise, a razocarenje prvenstva svakako Alzir , mada recimo najvece iznenadjenje i razocarenje je to sto nema na prvenstvu Nigerije, svakako velesile africkog fudbala , recimo fali jos nekoliko ozbiljnijih reprezrentacija kao Juzna Afrika, Angola, Zelenortska Ostrva koja su bila jedno od prijatnijih iznenadjenja na proslom Kupu Africkih nacija.

Prati li ko ovo zanimljivo takmicenja ?

Dosta favorita zasad ispalo , domacin Gabon predvodjen Obamejangom, aktuelni sampion Afrike Obala Slonovace kao i favorizovani Alzir.

Videcemo , ali zasad Senegal i DR Kongo pokazali najvise.

1/4 finale

danas 28 1 2017

17h Burkina Faso-Tunis
20h Senegal-Kamerun

sutra 29 1 2017

17h Egipat-Maroko
20h Kongo-Gana

Ispao mi je Alzir i Gabon Obamejanga. OS i podbacila, Nigerije nije ni bilo. Uganda naseg Sredojevica ispala.

Kamerun osvoji Kup Africkih ncija , dobise veceras Egipat u finalu golom u finisu Abubakara , zaista skroz neocekivano, s obzirom da je Kamerun dosao na ovo prvenstvo pun problema, losa atmosfera u savezu, mnogi igraci su u sukobu sa selektorom i otkazali su nastup , ali izgleda da taj gest trenera sto je odlucio da se odrekne nekih igraca sto zahtevaju poseban tretman se pokazao kao pun pogodak.
Cestitke Kameruncima.

Mada veceras najveca atrakcija je bio golman Egipta sto ima 44 godine

Inace ovako gledajuci ima tu jako zanimljivih ekipa na africkom kontinentu, recimo na mene su odlican utisak ostavili Senegal i DR Kongo, ekipe koje su najvise pokazale u grupnoj fazi i ocekujem da ce se obe ekipe naci na Mondijalu u Rusiji 2018.
Senegal zaista ima odlicnu ekipu, Mane, Kujate, Kulibali, Keta Balde, Henri Saive...........ovako igracki po meni nemaju nista slabii tim od onog legendarnog sa SP 2002. u Japanu i Juznoj Koreji kada su igrali u cetvrtfinalu gde su nesrecno posle produzetaka ispali of Turske.

Tako da bice jako interesantne kvalifikacije za SP u Africkoj zoni, ima dosta kvalitetnih selekcija a malo mesta koje vode u Rusiji, tacnije samo 5, po meni 5 ekipa koje ce predstavljati Afriku u Rusiji bice : Obala Slonovace, Nigerija, Senegal , DR Kongo i Egipat.
Sad sigurno da ne traba jos otpisivati ni Kamerun (narocito posle ove titule) , Ganu, Burkinu Faso, Maroko, Juznu Afriku, Gabon, Ugandu, Alzir ali mislim da ili su manje kvalitetni od rivala u grupi ili vec sad solidno zaostaju.

Inace glavna razocarenja na ovom prvenstvu su bila Alzir koji je evidentno u padu i nije ni senka one ekipe sa SP u Brazilu, Obala Slonovace, koja je isto u jednom padu, izvrsili su delimicnu smenu generacije a cini se da vise nemaju tako zvucna imena i tako kvalitetne igrace kao ranije, takodje podbacio je i Gabon predvodjen Obamejangom (iako nisu izgubili ni jednu utakmicu u grupu, ipak sa 3 neresene nisu otisli dalje), jes da mozda ne spadaju u sam krem africkog fudbala , ali ipak kao domacini predvodjeni takvom zvezdom kao sto je Obamejang ocekivalo se da makar grupu prodju.

ove godine ce biti iznenadjenja na papiru. Objektivno Senegal, Alzir, Maroko, Gana i mozda Gviheja imaju najvise zvezda u svom timu.
Iza njih su Slonovaca,i Kamerun kao iNIgerija.
ostali vrebaju iz pozadine i nadaju se za malo srece.
Tu pre svih mislim na Burkinu Faso, Juznu Afriku, Angolu, Kongo i slicne reprezentacije.

Back