Afera Smrdljivi Martin

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
35.506
200px-Dan_OSRH_Martin_Spegelj_28052011_2.jpg

Martin Špegelj

U januaru 1991. Televizija Beograd objavila je video snimak razgovora Martina Špegelja, ministra obrane u vladi republike Hrvatske sa lokalnim funkcionerima HDZ-a.

JNA i predsjedništvo Jugoslavije tražili su suđenje Špegelju. Kao rezultat afere, Tuđman je otpustio Špegelja s mjesta ministra. JNA ga nije uhitila. Bježi u Austriju gdje ostaje nekoliko mjeseci.
Povratak u Hrvatsku. Po povratku preuzima dužnost zapovjednika osoblja Hrvatske vojske koja je tek stvorena.

Kada se dogodio Desetodnevni rat u Sloveniji u lipnju 1991. Špegelj je zagovarao zajednički obrambeni plan, po kojemu bi Hrvatska napala vojne baze JNA po Hrvatskoj i tako ušla u rat (Špegeljov plan).

Martin Špegelj danas živi i prima mirovinu u Zagrebu.

14. 10. 1990.
SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: Što se tiče karaula, kad bude razoružavanje karaula, ić' će se na razoružavanje svih koliko ih ima. Ali ostaviti Albancima po pet metaka, ovoga, u pušci. A ove druge u podrum zatvoriti i davat' hranu i vodu, ako to bude trajalo par dana. A ovo, ako do nečega dođe, onda samo daj direktivu svim svojima koje poznaš – ubijati ekstreme. Na licu mjesta! Na ulici, u sred kruga kasarne, bilo gd'e drugdje , samo pištolj i u stomak.

SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: To neće biti rat. Da, da – nego će bit' građanski rat u kome nema milosti ni prema kome. Ni prema ženi, ni prema djeci. U stan, jednostavno – bombe u stan porodični.

SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: Organiziraj dva-tri čovjeka za likvidaciju najopasnijih, fizičku likvidaciju. Dođe se u stan, kurir, pojavi se na vratima - dum, dum! - i siđe dolje stepenicama. Poslije nek' oni traže policiju da utvrdi tko je. Siđe se stepenicama dolje, ide se kod drugog i drugog, odnosno istovremeno. Koji su najopasniji mogu biti ubijeni na vratima. Nije u pitanju niti žena niti djeca, ništa to, to se ne pita.

* * *

19. 10. 1990.

SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: Ne, ne, nisu ništa vidjeli. Prelaz je bio ovakav - pošto je bila kolona na našoj granici, onda je otiš'o ovaj ministar koga ni'ko ne pozna, sa diplomatskim pasošima. Dao je diplomatske pasoše, a oni su digli rampu suprotno i mi smo prošišali. Nas ni'ko nije vidio, osim tog ambasadora, ovaj, carinika. Znači ni'ko nije vidio ni pasoše, ništa, ništa. Ali mađarski carinik je vidio pasoše.

- Jedan visoki možda, suv?

MINISTAR ŠPEGELJ: Ne, mladić jedan bucmast, ovako...

- Da, i šta on kaže?

MINISTAR ŠPEGELJ: Kaže - "Špegelj?, Mršić?" A kad je rekao "Špegelj" zatvorio je vozačev pasoš i nije dalje ni gledao. Pokaže ovako "Hvala!" - i ni on nije ništa vidio.

* * *

SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: Ima ukupno na petoj armijskoj oblasti devet hiljada starešina. Tu su i vojni službenici i muzičari i šta ja znam. To je devet hiljada. I osamnaest hiljada vojnika. Znači na cijeloj teritoriji pete vojne oblasti - Slovenija, cijela Hrvatska i dio Bosne. Mi imamo do sada naoružanih osamdeset hiljada sa kalašnjikovima. Pa nek je samo deset hiljada njih naoružanih.

- Pa koji ste Isus onda išli u Mađarsku? Zar to nema kod nas?

MINISTAR ŠPEGELJ: Pa vi niste u toku onda, ljudi moji. Pa mi smo u ratu s njima!

- S kim?

MINISTAR ŠPEGELJ: Sa vojskom.

SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: Jedino ovako: ako neki kamion krene Podravinom, pa bude nešto uzbunjena vojska, treba hitno javiti predsjedniku izvršnog vijeća Virovitice. Kako - izmislite sami, makar dijete odnese cedulju. Kad se zaustavi nešto, kad se čeka kamion, šta ja znam, odmah predsjednika izvršnog vijeća općine.

- Sad, ovih dana?

MINISTAR ŠPEGELJ: Da, da, ovih dana. Ukoliko to bude, bolje je da znamo neg' da ne znamo. Nije važno od kuda da ide, šta ja znam, to mora.

- Dobro, nije bitno to

MINISTAR ŠPEGELJ: Ali mi smo uglavnom r'ešili problem.

- Ja sve sumnjam u to, u ***** materinu.

MINISTAR ŠPEGELJ: Slatina je puna oružja kod Hrvata.

- To znamo.

MINISTAR ŠPEGELJ: Ali sad je to dobiveno.

* * *
SEGMENT#
- Mi smo zabrinuti ako dođe do ršuma, majku mu božju, reko', to... Na jednoj strani, pazite, ja vidim organizaciju u HDZ-u tom. No, oni su k'o majmuni. I to, mi idemo... i misliš to je šaka jada, ***** ti.

* * *

MINISTAR ŠPEGELJ: Ali to su fanatici, čovječe božji. To su fanatici.

- Ja znam ono, prošli put kad ste mi rekli da su bili...

MINISTAR ŠPEGELJ: To nisu iz... to nisu Virovitičani. To su iz onoga sela, ono, Pepelane, kako se zove ono selo?

- Pepelane, ima.

MINISTAR ŠPEGELJ: To su Hrvati oz onoga sela, to su ustaše bili nekad žestoke. To je sve naoružano do zuba.

* * *

SEGMENT#
- A ovo?

MINISTAR ŠPEGELJ: Da, to će bit' ucmekano prije nego što će se...

- A ovaj ovdje, Ljuban?

MINISTAR ŠPEGELJ: Da?

SEGMENT#

- Neodređen?

- Taj je neodređen, da.

MINISTAR ŠPEGELJ: A ovaj?

- Siguran.

- Taj je siguran. Taj...

MINISTAR ŠPEGELJ: Taj zadnji?

- Taj zadnji, to zaokružite dobro.

- Podvucite ga triput.

- Triput ga podvucite

MINISTAR ŠPEGELJ: Mhm. Neka ga blokiraju. Neka ga ne ubiju, bog te ****.

- Pa dobro to, nego pazite.

MINISTAR ŠPEGELJ: Njega isto?

- Da, da. Šta?

MINISTAR ŠPEGELJ: Neodređen?

- Ne da je neodređen nego je isprepadan sav.

SEGMENT#
- Hoćete da sve? Ja ću vam sutra, sutra mogu mogu praviti. Sve.

MINISTAR ŠPEGELJ: Sve, sve, sve.

- Dobro!

MINISTAR ŠPEGELJ: I pazi, taj vodnik, jedan ludi, na koga na kraju najmanje računaš može u kasarni pripremit' vojsku i da počne da puca iz kasarne.

- ***** ti sunce.

MINISTAR ŠPEGELJ: Zato sve njih treba...

* * *

SEGMENT#

MINISTAR ŠPEGELJ: A Knin ćemo riješit na taj način što ćemo pokasapiti - i tu imamo međunarodno priznanje za to. I onda ćemo pokasapiti i sigurno, pogotovo sada kada je ova kurvа pobijedio u Srbiji.

- Milošević?

MINISTAR ŠPEGELJ: Da. Sad nam Amerikanci, drugi dan kad je on pobijedio, ponudili su pomoć, a do tada su sve špekulirali - bi-ne bi, bi-ne bi. Kažu sad ovako, hiljadu komada transportera oklopnih, ovakvih, onakvih, automobila, šta ja znam, za sto tisuća vojnika kompletno naoružanje besplatno.

* * *

SEGMENT#

MINISTAR ŠPEGELJ: Armija nema šta da traži. Bit će posječena do Boga. Meni je problem sada vas zaštititi, vas dvojicu. Ne od vojske, nego od drugih.

- A u ***** materinu.

MINISTAR ŠPEGELJ: Nego, svaki oficir je pokriven sa petoricom, u Virovitici, i svi će bit' posječeni koji su kod kuće.

- Ovo ćemo mi, ovaj spisak, dostavit, sutra dobijate.

MINISTAR ŠPEGELJ: Ne, ja moram prvo da kažem frajerima u Virovitici koga da izdvoje, koga da ne.

SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: To nema govora. Nitko živ ne smije doći do kasarne. Nitko! Na ulici vojnik, bili tko, kurir, džip i , šta ja znam, kad se dade signal, sve se šiša dole. Bez pitanja ikakvog. Bez legitimiranja.

keywords= "afera kalašnjikov", "afera Špegelj"

Poslednja izmena:
A, što baš - smrdljiv ?

Nekako je ustaljeno da afere imaju šifrovana imena, kao što je slučaj i sa vojnim ili obaveštajnim operacijama. Smrdljivi Martin je drugo ime za smrdibubu, a Špegelj je Martin, Martin koji nije čist, dakle "smrdi".

200px-Dan_OSRH_Martin_Spegelj_28052011_2.jpg

Martin Špegelj

Na ovoj slici, namrštena nosa i podgrižene donje vilice, očiju koje žmire kao da ga peku, izgledao mi je kao da sam sebi smrdi. Asocijacija je, dakle, jasna. No, to su samo impresije, ne argumenti. Argumenti su gore.

PS. Takođe, ako želiš da upoznaš zajednicu sa nekim problemom, moraš problem predstaviti na podsvesnom emocionalnom nivou koji je usaglašen sa racionalnim sadržajima. Upravo Hrvati su u tome npr. majstori - u davanju takvih imena pojavama koja sadrže sublimiranu poruku (tipa "s ovu stranu Drine", "bosančica", "hrvatska ćirilica", "hrvatski kraljevi", "ilirski=slovisnki=hrvatski jezik", "jugokomunistička srbočetnička okupatorska soldateska"), dok naši u tome redovno oklevaju. Zapravo je jako interesantno kako navedene sintagme (osim poslednje) subliminalno deluju na uspavane Srbe.

Baš su zločesti onkraj Kupe i Ilove, ne?
Pravilnije bi bilo "Krvavi Martin" ili "Hrvatski projektant zla Martin Špegelj"....
Prema kriterijumima advertajzinga, bio bi potpun promašaj.

Poslednja izmena:
Croatia-Holds-Its-First-Interior-Minister-for-War-Crimes-in-1945.jpg

Josip Boljkovac

06.01.1991.
MINISTAR BOLJKOVAC: Mi ćemo upotrijebiti sva sredstva - upotrijebit ćemo i oružje i Srbi nikad više u Hrvatskoj biti ono neće dok bude nas. A nadajmo se, pošto to nije bilo do sad, njihova supremacija je prošlost. Njihov Knin - nikad više Knin biti neće. Mi ćemo u Knin ući. Knin ima da nestane kao Knin. Svi Hrvati treba da vode računa i mi ćemo državu stvoriti, bilo po koju cijenu, ako bude - i krvi.

Na žalost, slike na internetu ne postoje, ali jedan od ključnih igrača ove afere je Vlado Biserko, rođeni brat Sonjičin, od oca Đure , Srbina koji je najviše na svetu mrzeo Srbe. U to vreme je bio predstavnik "INA" u Budimpešti i sva trgovina oružjem je išla preko njega. "Služba" ga je sačekala i eliminisala zato što nije imao političku ulogu i nije bio pod akvizicijom Amerikanaca.

Ajde malo ozbiljnije da se diskutuje.....

Ovaj segment se vrlo cesto olako propusta iako je po mom skromnom misljenju krucijalan za ratove 90-ih

MINISTAR ŠPEGELJ: A Knin ćemo riješit na taj način što ćemo pokasapiti - i tu imamo međunarodno priznanje za to. I onda ćemo pokasapiti i sigurno, pogotovo sada kada je ova kurvа pobijedio u Srbiji.

- Milošević?

MINISTAR ŠPEGELJ: Da. Sad nam Amerikanci, drugi dan kad je on pobijedio, ponudili su pomoć, a do tada su sve špekulirali - bi-ne bi, bi-ne bi. Kažu sad ovako, hiljadu komada transportera oklopnih, ovakvih, onakvih, automobila, šta ja znam, za sto tisuća vojnika kompletno naoružanje besplatno.

Naravno, 1990 je jednom normalnom Srbinu izgledalo suludo da ce "veliki i iskreni" srpski saveznici, amerikanci, preci na stranu Hrvata i pruziti im svu logisticku podrsku za secesiju od SFRJ koju su ameti toboze u to vreme iskreno i beskompromisno podrzavali.

Koliko god te njegove reci u tom trenutku zvucale neverovatno i suludo, dogadjaji koji su sledili posle toga pokazuju da Spegelj nije nista izmislio.

Poslednja izmena:
Ajde malo ozbiljnije da se diskutuje.....

Ovaj segment se vrlo cesto olako propusta iako je po mom skromnom misljenju krucijalan za ratove 90-ih

Naravno, 1990 je jednom normalnom Srbinu izgledalo suludo da ce "veliki i iskreni" srpski saveznici, amerikanci, preci na stranu Hrvata i pruziti im svu logisticku podrsku za secesiju od SFRJ koju su ameti toboze u to vreme iskreno i beskompromisno podrzavali.

Koliko god te njegove reci u tom trenutku zvucale neverovatno i suludo, dogadjaji koji su sledili posle toga pokazuju da Spegelj nije nista izmislio.

Tako je. Politika Amerike prema Jugoslaviji i Srbiji bila je zasvedočena još jeseni 1990. To je politika jačanja Turske koju Amerikanci vide kao branu Ruskom prodoru i uticaju na Sredozemlje. Srbija kao saveznik Rusije nema šta da tražini da dobije od Amerike, sve dok postoji Turska.

Ne sekiraj se što ću ja malom reći.

Što se tiče ovoga, naravno da je krijumčarenja bilo, da nije bilo sad bi ti sjedio u nekoj zauzetoj vikendici negdje ispod Šibenika, al šta ćeš, nije vam uspjelo.

KOS je tada pokrenuo ovu operaciju pod kodnim imenom "ŠTIT" a u svrhu otkrivanja ilegalnog uvoza oružja, i snimili su Šegelja u kući onog Jagara.
Špegelju je tada uz tekst koji je stvarno izgovorio u vezi uvoza, granice, kontrole i sl, i jedna rečenica iz jednog tv-razgovora od ranije. Kada ni to nije bilo dovoljno, onda spiker objašnjava što to navodno Šegelj govori a sliku prekriva tekst sa titlovima.
Što je o tome sam Špegelj rekao:

Jeste li bili sokirani cinjenicom da je KOS otkrio sta radite?

Istina je da me KOS "probusio" - to je termin iz obavjestajnog rada - u Virovitici, ali s obzirom da sam radio na jos sto razlicitih punktova, u sustini nisu saznali mnogo. Za mene je sokantno bilo sto me izdao Vladimir Jagar kome sam beskrajno vjerovao. Jagar je pristao na suradnju sa KOS-om i izdaju. Snimili su me u Jagarovoj kuci. Ono sto je snimljeno video tehnikom je autenticno. Ono sto govorim, ono sto se na snimku vidi da govorim je autenticno. Autenticno je da govorim o naoruzavanju Hrvatske, autenticno je da govorim kako cemo, ako budemo prinudeni, uzeti skladista JNA i kasarne. Nije autenticno da mi se pripisuje koljacki rat. Ubijanje oficira, njihovih obitelji, zena, djece... U junu 1990., dakle nekoliko mjeseci prije KOS-ovog filma, imao sam intervju na HTV u kom mi je bilo postavljeno pitanje: koja je razlika izmedu konvencionalnog, klasicnog i gradanskog rata? Gradanski rat sam u tom intervjuu opisao kao nesto vrlo gadno, gdje se ubijaju zene, djeca, "sve se sisa, sve ide dole". Oni su tu kasetu ukrali iz TV Zagreb. Uz pomoc tadasnjeg direktora Hrvatske televizije a danasnjeg veleposlanika SRJ u Hrvatskoj Veljka Knezevica i kompanije kasetu je dobio KOS, odnosno Aleksandar Vasiljevic. Kada je montiran film, dodat je taj dio iz intervjua. Buduci da je trebalo to pokriti adekvatnim video snimkom, dakle da se vidi da ja to izgovaram, na tim mjestima su vrsili titlanje, odnosno spiker je to izgovarao, uz objasnjenje kako se taj dio ne cuje najbolje. Kada se emitira takav film, to je sokantno. Vi mozete kasnije pricati, analizirati, objasnjavati, prvi efekat je jaci. Dva sata nakon emitiranja filma, to je bilo pola sata poslije pola noci, govorio sam na TV Zagreb. Sto sam mogao? Nisam mogao ici u detalje, govoriti ovo je istina, ovo nije istina. Negirao sam sve. Rekao sam da je sve podmetnuto, laz, staljinisticka laz. Oni su isli frontalno, ja sam isao frontalno, negirajuci sve. Racunao sam da ce poslije biti vremena za analize sto jeste, a sto nije tocno.

Dakle, KOS Vas je djelomicno "probusio"?

Tako nekako. Otkrili su punkt u Virovitici, ali nisu nista znali o naoruzavanju u Ðakovu, Vinkovcima, Splitu, Dubrovniku... Tamo su bile izvrsene jos vece pripreme. Ja sam krajem augusta 1990. izlozio politickom vodstvu Hrvatske koncepciju ugrozenosti Hrvatske, Slovenije, Makedonije, BiH, Kosova od stvaranja Velike Srbije. To izlaganje je trajalo nekoliko sata. Moja procjena je prihvacena, dijelom presutno, dijelom deklarativno. Zbog toga sam poceo nabavljati oruzje iz Madarske, Njemacke, sa Bliskog istoka, Dalekog istoka. Do kraja 1990. smo uspjeli uvesti 30.000 komada razlicitog oruzja. To su bili poceci stvaranja Hrvatske vojske. Buduci da smo u to vrijeme sa Beogradom pregovarali o mogucoj konfederaciji, stvaranje HV je bilo ilegalno, tajno. Deset godina sam iz neposredne blizine pratio mracne sile u armijskom vrhu i znao sam da se teski, krvavi rasplet moze izbjeci samo uspostavom ravnoteze snaga.

No, to je za tebe sad dokaz - čega?

Trebali smo valjda mirno sjediti da nas ona bradata bratija pokolje kao što su u Vukovaru, Voćinu, Kostajnici... da samo mirno sjedimo i ne batrgamo nogama previše?!

Ne sekiraj se što ću ja malom reći.

Što se tiče ovoga, naravno da je krijumčarenja bilo, da nije bilo sad bi ti sjedio u nekoj zauzetoj vikendici negdje ispod Šibenika, al šta ćeš, nije vam uspjelo.

KOS je tada pokrenuo ovu operaciju pod kodnim imenom "ŠTIT" a u svrhu otkrivanja ilegalnog uvoza oružja, i snimili su Šegelja u kući onog Jagara.
Špegelju je tada uz tekst koji je stvarno izgovorio u vezi uvoza, granice, kontrole i sl, i jedna rečenica iz jednog tv-razgovora od ranije. Kada ni to nije bilo dovoljno, onda spiker objašnjava što to navodno Šegelj govori a sliku prekriva tekst sa titlovima.
Što je o tome sam Špegelj rekao:

No, to je za tebe sad dokaz - čega?

Trebali smo valjda mirno sjediti da nas ona bradata bratija pokolje kao što su u Vukovaru, Voćinu, Kostajnici... da samo mirno sjedimo i ne batrgamo nogama previše?!

Kad nije upalio Pervan, onda moramo da čitamo šta je rekao sam Špegelj? Argumentacija? Saberi se.

Rata ne bi bilo da ste hteli da ostanete u Jugoslaviji. To je rekao Franjo Tuđman.

Naravno da ste hteli rat, za njega ste se pripremali od 1945. Ekstremisti sa srpske strane ne aboliraju hrvatsku zločinačku nameru na vrhu.

Citat sa hrvatske Wikipedije:

"Kada se dogodio Desetodnevni rat u Sloveniji u lipnju 1991. Špegelj je zagovarao zajednički obrambeni plan, po kojemu bi Hrvatska napala vojne baze JNA po Hrvatskoj i tako ušla u rat (Špegeljov plan)."

A tko te lagao da smo mi htjeli ostati u Jugoslaviji? Daj se ti saberi.

Tuđman je odustao od Špegeljevog plana, iz dva razloga.
Prvo, nije htio da ispadne kriv za početak rata (toliko o tvom argumentu).
Drugo, hto je izbjeći razaranja, i to se i pokazalo kasnije kad je ta vrsta akcije postala neizbježna, u primjerima Bjelovara i Varaždina.

Stvarno nekada izgubiš kompas, što ti treba ovo o "Smrdljivom Martinu"?
Postavljaš opće poznate činjenice i na to fabriciraš argumente radi čega? Dosadno ti je, što li?

Get a life.....

Ovo bi trebalo da se prebaci na pdf Politika, inače svašta ode pod Istoriju (i izbori 2012...).

Možda nisi primetio, ali autor teme sam ja. Obrađuje se istorijska tema sa vremenske distance od 22 godine. Koristi se metod prikaza originalnog izvora (onoliko koiko je dostupan) bez tumačenja i potpuno su izbegnute dnevnopolitičke konotacije. U udžbenicima za Istorijiu osnovnih škola lekcije završavaju sa "demokratskim promenama" godine 2000. Jedna druga moja tema, koja se, za razliku od ove, bavila događajem iz 1599, dakle događajem od pre 413 godina uklonjena je, po "višoj sili", iz dnevnopolitičkih razloga. Nadam se da sam objasnio zašto je ovo istorijska tema, ne ulazeći u manir diskusije koji vlada na potforumu Politika.

Tako je. Politika Amerike prema Jugoslaviji i Srbiji bila je zasvedočena još jeseni 1990. To je politika jačanja Turske koju Amerikanci vide kao branu Ruskom prodoru i uticaju na Sredozemlje. Srbija kao saveznik Rusije nema šta da tražini da dobije od Amerike, sve dok postoji Turska.

Ocigledno je da su ameri cekali rasplet oko izbora u Srbiji i kada je pobedila za njih ne bas zeljena opcija, presli su na plan b. Za sve to vreme su zvanicno podrzavali celovitost SFRJ, dok su ispod zita sve radili suprotno. Tako smo i dosli u situaciju da je strane kredite mogao dobiti samo onaj ko se namerava otcepiti.

Inace, sva ta politika je smisljena davnih dana kada je narod u SFRJ jos bio ususkan u dosta lep zivot i prilican standard. Jos 70-h godina imamo onaj govor Bzezinskog u Svedskoj kako treba rasturiti SFRJ i kada govori na koji nacin. Zatim imamo razradu tog plana za vreme Regana. Bio je onaj edukativni NATO film iz '81 o tome kaku u Pristini pocinje III sv. rat.

Dakle, Kada se pogleda delovanje SAD prema biv. SFRJ iz tog vremena i kasniji rezultati te politike (vidljivi golim okom danas), sve je jasno kao dan.

Ko bi mogao pomisliti da neko u jesen '90-te godine moze govoriti o Kninu etnicki ociscenom od Srba i uz blagoslov zapada?!? Kako Spegelj tada rece, tako ono kasnije i bese.

Sve je odavno bilo jasno oko Špegelja i njegovog pritajenog plana naoružavanja Hrvata koje potpomognuto sa Zapada prije svega Njemačke, Austrije i Mađarske.
Danas Hrvatska divno radi na prikrivanju svih tih dokaza o jasnim namjerama hrvatskoga rukovodstva da izazove rata na prostorima bivše SFRJ.

Uostalom jedino "neukim" glupacima kojima služi svrsi tvrdnja kako su se "neonaoružani Hrvati samo branili" dok su inače prvi počeli napadati vojna postrojenja i ubijati mirne regrute, mirne civile, srpske porodice u gradovima. Puno je krvi na rukama Hrvata i već vidim kako će njihova djeca i daljnji potomci ispaštati zbog ludačke Tuđmanove neoustaške politike.

Poslednja izmena:
Sve je odavno bilo jasno oko Špegelja i njegovog pritajenog plana naoružavanja Hrvata koje potpomognuto sa Zapada prije svega Njemačke, Austrije i Mađarske.

Iako su Srbi u to vreme imali percepciju da im sve zlo ovoga sveta cini nemacka, trik je u tome da je nemacka bila samo izvrsilac volje SAD. Hrvatska i Slovenija su deo germanske sfere uticaja i prakticno njihove vekovne kolonije.
Jos jedna stvar koja je Nemce kvalifikovala za izvor zla u ocima Srba je uloga istih u ratovima u XX veku , dok su amerikanci iz istog razloga bili simpatisani.

Dakle... Nemacka Austija, Majdarska... sve je to sekundarno u odnosu na SAD.

...I neki ljudi, neki pojedinci u Hrvatskoj, a osobito u svijetu koji nisu bili prijatelji Hrvatske, govorili su da nije trebalo biti rata, da smo i mi krivi za rat. A ja sam govorio i odgovaram: ?Jest', ne bi bilo rata da smo odustali od svoga cilja da stvorimo samostalnu i nezavisnu državu Hrvatsku. Mi smo predlagali da do toga cilja dođemo bez rata, da se jugoslavenska kriza riješi preobrazbom federacije s kojom nitko nije bio zadovoljan, a naročito ne hrvatski narod, da se riješi na taj način da stvorimo savez suverenih država u kome bi Hrvatska bila suverena, sa svojom vojskom, svojom monetom, svojom diplomacijom. Nisu prihvatili. (...) Spremali smo se, znači, da ostvarimo svoj cilj, ako možemo mirnim putem da, ali ako ne, može i ratom. I u tom ratu smo pobijedili.?

Mi smo predlagali da do toga cilja dođemo bez rata,

Kako? izbacivanjem Srba iz ustava i preobracanjem istiih u nacionalnu manjinu ranga Siptara ili Bugara koji zive u Hrvatskoj? :zimag:

Sve je ovo Njofrina demagogija posto je raspad SFRJ planiran decenijama pre toga. I upravo je bio potreban krvavi vojni rasplet kako bi pod okriljem toboznjeg humanizma i brige za prava i slobode balkanskih indijanaca, kauboji preuzeli stratesku kontrolu nad ovim podrucjem.

Franjo Tuđman, u gradu Pagu 20. aprila 1991.
10:30
Mi smo svijetu dokazali da vodimo računa i o međunarodnim čimbenicima, da vodimo računa o tome da ne želimo dovesti u pitanje mir, da ne želimo izazvati rat i potres u međunarodnom poretku, ali smo isto tako svijetu kazali da mora shvatiti da je hrvatski narod jedan od najstarijih povijesnih naroda Evrope i da taj i takav narod ima pravo na svoju slobodu i na svoju suvrenost.

13:30
I ja vas uvjerujem, uvjeravam, drage Hrvatice i Hrvati, da smo na takvom putu koji nas sigurno vodi prema suverenosti, punoj slobodi, prema takvom rješenju da Hrvatska raspolaže sa svim svojim izvorima, da ima i svoje oružane snage, jer bez... (aplauz) Kao što ste vidjeli, poduzeli smo sve potrebne korake da bismo naoružali svoje milicijske snage. Ovih dana donijeli smo odluku o stvaranju narodne garde. (aplauz) S obzirom na postojeće stanje i odnose nismo mogli spriječiti da uhapse nekoliko Virovitičana ali smo bili kadri da spriječimo da nam uhapse ministra hrvatske vlade i bit će... (aplauz) I to da znate, nisu na to pristali, nego smo ga morali braniti i branit ćemo i bit će oslobođeni! (aplauz) I ja vam jamčim, bit će oslobođeni oni koje sada sude bez obzira kakvu će oni odluku donijeti. (aplauz) Mi smo dokazali da želimo sva pitanja riješiti demokratskim putem. Bili smo strpljivi i u slučaju Kninske pobune. Htjeli smo uvjeriti i Srbe u Hrvatskoj i svijet da im jamčimo sva građanske i sva nacionalna prava, ali pojedinci su to zlorabili i stavili se u službu one velikosrpske politike koja želi čitavu Jugoslaviju kao Veliku Srbiju, ili pak stvoriti Veliku Srbiju na račun hrvatskih teritorija.

Mi smo poručili i poručujemo: bili smo strpljivi i jesmo za političko, demokratsko rješenje, ali smo kazali: nećemo dati, ne samo da nećemo dati ni pedlja hrvatske zemlje nego ćemo voditi računa i o onim dijelovima hrvatskoga naroda koji žive izvan republike Hrvatske. Kad već pos... (aplauz) (rez trake)

O tome oni koji bi želili da otjeraju Sloveniju pa da od ostalog dijela naprave Srboslaviju ili pak da naprave Veliku Srbiju, moraju voditi računa. U obrani, uvjeren sam... da će u obrani hrvatskih interesa, hrvatske republike i hrvatskoga naroda stajati ne samo one oružane snage s kojima raspolažemo i koje ćemo moć' naoružati, nego čitav hrvatski narod. (rez trake)

II 13:11

Oživotvorimo tu nacionalnu svijest koju smo obnovili u ovih godinu dana. Sačuvajmo to čudo koje smo stvorili, kako nam to kažu mnogi i naši ozbiljni ljudi i ljudi koji dolaze iz svijeta - ne samo naši povratnici koji su došli u domovinu poslije 20, 30, 45 godina, nego nam to kažu veoma uvaženi i pametni ljudi i političari i znanstvenici iz čitavoga svijeta - da to što smo stvorili, da se to nije moglo očekivati. A mi jesmo s time zadovoljni i ponosni smo zato, ali i ne smijemo se zadovoljiti time što smo postigli jer istom tu Hrvatsku moramo dovesti do slobode i istom u toj Hrvatskoj trebamo stvoriti takve uvjete da ona zaista postane zemlja blagostanja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back