Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 35.506

Martin Špegelj
U januaru 1991. Televizija Beograd objavila je video snimak razgovora Martina Špegelja, ministra obrane u vladi republike Hrvatske sa lokalnim funkcionerima HDZ-a.
JNA i predsjedništvo Jugoslavije tražili su suđenje Špegelju. Kao rezultat afere, Tuđman je otpustio Špegelja s mjesta ministra. JNA ga nije uhitila. Bježi u Austriju gdje ostaje nekoliko mjeseci.
Povratak u Hrvatsku. Po povratku preuzima dužnost zapovjednika osoblja Hrvatske vojske koja je tek stvorena.
Kada se dogodio Desetodnevni rat u Sloveniji u lipnju 1991. Špegelj je zagovarao zajednički obrambeni plan, po kojemu bi Hrvatska napala vojne baze JNA po Hrvatskoj i tako ušla u rat (Špegeljov plan).
Martin Špegelj danas živi i prima mirovinu u Zagrebu.
14. 10. 1990.
SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: Što se tiče karaula, kad bude razoružavanje karaula, ić' će se na razoružavanje svih koliko ih ima. Ali ostaviti Albancima po pet metaka, ovoga, u pušci. A ove druge u podrum zatvoriti i davat' hranu i vodu, ako to bude trajalo par dana. A ovo, ako do nečega dođe, onda samo daj direktivu svim svojima koje poznaš – ubijati ekstreme. Na licu mjesta! Na ulici, u sred kruga kasarne, bilo gd'e drugdje , samo pištolj i u stomak.
SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: To neće biti rat. Da, da – nego će bit' građanski rat u kome nema milosti ni prema kome. Ni prema ženi, ni prema djeci. U stan, jednostavno – bombe u stan porodični.
SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: Organiziraj dva-tri čovjeka za likvidaciju najopasnijih, fizičku likvidaciju. Dođe se u stan, kurir, pojavi se na vratima - dum, dum! - i siđe dolje stepenicama. Poslije nek' oni traže policiju da utvrdi tko je. Siđe se stepenicama dolje, ide se kod drugog i drugog, odnosno istovremeno. Koji su najopasniji mogu biti ubijeni na vratima. Nije u pitanju niti žena niti djeca, ništa to, to se ne pita.
* * *
19. 10. 1990.
SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: Ne, ne, nisu ništa vidjeli. Prelaz je bio ovakav - pošto je bila kolona na našoj granici, onda je otiš'o ovaj ministar koga ni'ko ne pozna, sa diplomatskim pasošima. Dao je diplomatske pasoše, a oni su digli rampu suprotno i mi smo prošišali. Nas ni'ko nije vidio, osim tog ambasadora, ovaj, carinika. Znači ni'ko nije vidio ni pasoše, ništa, ništa. Ali mađarski carinik je vidio pasoše.
- Jedan visoki možda, suv?
MINISTAR ŠPEGELJ: Ne, mladić jedan bucmast, ovako...
- Da, i šta on kaže?
MINISTAR ŠPEGELJ: Kaže - "Špegelj?, Mršić?" A kad je rekao "Špegelj" zatvorio je vozačev pasoš i nije dalje ni gledao. Pokaže ovako "Hvala!" - i ni on nije ništa vidio.
* * *
SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: Ima ukupno na petoj armijskoj oblasti devet hiljada starešina. Tu su i vojni službenici i muzičari i šta ja znam. To je devet hiljada. I osamnaest hiljada vojnika. Znači na cijeloj teritoriji pete vojne oblasti - Slovenija, cijela Hrvatska i dio Bosne. Mi imamo do sada naoružanih osamdeset hiljada sa kalašnjikovima. Pa nek je samo deset hiljada njih naoružanih.
- Pa koji ste Isus onda išli u Mađarsku? Zar to nema kod nas?
MINISTAR ŠPEGELJ: Pa vi niste u toku onda, ljudi moji. Pa mi smo u ratu s njima!
- S kim?
MINISTAR ŠPEGELJ: Sa vojskom.
SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: Jedino ovako: ako neki kamion krene Podravinom, pa bude nešto uzbunjena vojska, treba hitno javiti predsjedniku izvršnog vijeća Virovitice. Kako - izmislite sami, makar dijete odnese cedulju. Kad se zaustavi nešto, kad se čeka kamion, šta ja znam, odmah predsjednika izvršnog vijeća općine.
- Sad, ovih dana?
MINISTAR ŠPEGELJ: Da, da, ovih dana. Ukoliko to bude, bolje je da znamo neg' da ne znamo. Nije važno od kuda da ide, šta ja znam, to mora.
- Dobro, nije bitno to
MINISTAR ŠPEGELJ: Ali mi smo uglavnom r'ešili problem.
- Ja sve sumnjam u to, u ***** materinu.
MINISTAR ŠPEGELJ: Slatina je puna oružja kod Hrvata.
- To znamo.
MINISTAR ŠPEGELJ: Ali sad je to dobiveno.
* * *
SEGMENT#
- Mi smo zabrinuti ako dođe do ršuma, majku mu božju, reko', to... Na jednoj strani, pazite, ja vidim organizaciju u HDZ-u tom. No, oni su k'o majmuni. I to, mi idemo... i misliš to je šaka jada, ***** ti.
* * *
MINISTAR ŠPEGELJ: Ali to su fanatici, čovječe božji. To su fanatici.
- Ja znam ono, prošli put kad ste mi rekli da su bili...
MINISTAR ŠPEGELJ: To nisu iz... to nisu Virovitičani. To su iz onoga sela, ono, Pepelane, kako se zove ono selo?
- Pepelane, ima.
MINISTAR ŠPEGELJ: To su Hrvati oz onoga sela, to su ustaše bili nekad žestoke. To je sve naoružano do zuba.
* * *
SEGMENT#
- A ovo?
MINISTAR ŠPEGELJ: Da, to će bit' ucmekano prije nego što će se...
- A ovaj ovdje, Ljuban?
MINISTAR ŠPEGELJ: Da?
SEGMENT#
- Neodređen?
- Taj je neodređen, da.
MINISTAR ŠPEGELJ: A ovaj?
- Siguran.
- Taj je siguran. Taj...
MINISTAR ŠPEGELJ: Taj zadnji?
- Taj zadnji, to zaokružite dobro.
- Podvucite ga triput.
- Triput ga podvucite
MINISTAR ŠPEGELJ: Mhm. Neka ga blokiraju. Neka ga ne ubiju, bog te ****.
- Pa dobro to, nego pazite.
MINISTAR ŠPEGELJ: Njega isto?
- Da, da. Šta?
MINISTAR ŠPEGELJ: Neodređen?
- Ne da je neodređen nego je isprepadan sav.
SEGMENT#
- Hoćete da sve? Ja ću vam sutra, sutra mogu mogu praviti. Sve.
MINISTAR ŠPEGELJ: Sve, sve, sve.
- Dobro!
MINISTAR ŠPEGELJ: I pazi, taj vodnik, jedan ludi, na koga na kraju najmanje računaš može u kasarni pripremit' vojsku i da počne da puca iz kasarne.
- ***** ti sunce.
MINISTAR ŠPEGELJ: Zato sve njih treba...
* * *
SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: A Knin ćemo riješit na taj način što ćemo pokasapiti - i tu imamo međunarodno priznanje za to. I onda ćemo pokasapiti i sigurno, pogotovo sada kada je ova kurvа pobijedio u Srbiji.
- Milošević?
MINISTAR ŠPEGELJ: Da. Sad nam Amerikanci, drugi dan kad je on pobijedio, ponudili su pomoć, a do tada su sve špekulirali - bi-ne bi, bi-ne bi. Kažu sad ovako, hiljadu komada transportera oklopnih, ovakvih, onakvih, automobila, šta ja znam, za sto tisuća vojnika kompletno naoružanje besplatno.
* * *
SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: Armija nema šta da traži. Bit će posječena do Boga. Meni je problem sada vas zaštititi, vas dvojicu. Ne od vojske, nego od drugih.
- A u ***** materinu.
MINISTAR ŠPEGELJ: Nego, svaki oficir je pokriven sa petoricom, u Virovitici, i svi će bit' posječeni koji su kod kuće.
- Ovo ćemo mi, ovaj spisak, dostavit, sutra dobijate.
MINISTAR ŠPEGELJ: Ne, ja moram prvo da kažem frajerima u Virovitici koga da izdvoje, koga da ne.
SEGMENT#
MINISTAR ŠPEGELJ: To nema govora. Nitko živ ne smije doći do kasarne. Nitko! Na ulici vojnik, bili tko, kurir, džip i , šta ja znam, kad se dade signal, sve se šiša dole. Bez pitanja ikakvog. Bez legitimiranja.
keywords= "afera kalašnjikov", "afera Špegelj"
Poslednja izmena: