ae menjamo bonton

crveni oblak

Elita
Poruka
19.115
Palo mi na pamet jedno pitanje: koje ponasanje koje nije po nekakvom opste prihvacenom Bon Tonu vas najvise nervira? Mene licno najvise nervira kad mi se neko priblizi na manje od kulturnog metra u komunikaciji i kad neko pokusa da me dodirne bez pitanja i kad neko ne ume da proceni kada pocinje da smara...a vas? Zanima me i koja biste pravila izbacili kao suvisna. Licno bih odmah izbacila bilo koji dres kod koji od ljudi pravi bezizrazajnu masu zagasitih boja, ustogljena okolisanja u govoru i ukinula bih kod ljudi latentni zazor od neuobicajenih stvari i pojava.

Da li mislite da opsta pravila ponasanja malo odudaraju od sadasnjice ili ne?

Uvek sam shvatala da je lepo ponasanje taman ono koje nikako ne ugrozava druge, ni fizicki ni psihicki, ali sam onda shvatila da je to tesko postici bez toga da ugrozimo sebe. Sta smatrate nekakvom ravnotezom u lepom ponasanju? Da li je to kez u koji se faca zgrchi dok vas neko smara, ili je to psovanje iskljucivo u krugu najblizih (:roll:) ili je to isprazna prica sa komsinicom u liftu cisto da ne ispadnete namtjor ako cutite? Ili je mozda pravo lepo ponasanje zapravo iznalazenje neke svima prijatne sredine u ponasanju koja mozda nije po opste prihvacenom Bon Tonu, ali ne ugrozava nikog od ucesnika neke situacije?

Sta bih izbacio..izbacio bih one shatro ''ljubazne'' prodavce koji procenjuju ko je mamin sin pun kesha pa mu se uvlace u bulju ne bi li mu prodali najke..i kad je prazna radnja a oni se polomise oko nekog ko udje umesto da puste da se na miru pogleda ono zbog cega se uslo..i sto se tice zaposljavanja i shablona pri izboru kandidata..i kasnije fejk slatkorecivosti radi uvaljivanja magle

Nije mi jasno ni zasto je kulturno pitati nekoga Kako si?, a nije kulturno odgovoriti na to pitanje npr: Bas se lose osecam ili Zbunjen sam ili Boli me stomak zbog proliva (msm, pitanje se na to odnosilo te mi je logicno da ako su ovi odgovori nekulturni, onda je bilo nekulturno i da neko o tome pita).

Do neke granice ponašanje opstaje kao kulturno :D, a posle neke granice postaje kurtoazno i licemerno :evil::evil:. Meni je Kako si kulturno samo ako me zaista interesuje kako je dotična osoba, a ako me je baš briga kako je neko, onda bih se postavljanjem takvog pitanja, osećala krajnje licemernom. Zato na svako Kako si ne odgovaram isto. Bonton, da, i samo ima smisla ako je deo nas samih, i deo nas kao naroda. U suprotnom, kad tad ispliva nekultura :dash: .Evo, pade mi na pamet - pljuvanje na ulici- i užasavam se...:besna:

Palo mi na pamet jedno pitanje: koje ponasanje koje nije po nekakvom opste prihvacenom Bon Tonu vas najvise nervira? Mene licno najvise nervira kad mi se neko priblizi na manje od kulturnog metra u komunikaciji i kad neko pokusa da me dodirne bez pitanja i kad neko ne ume da proceni kada pocinje da smara...a vas? Zanima me i koja biste pravila izbacili kao suvisna. Licno bih odmah izbacila bilo koji dres kod koji od ljudi pravi bezizrazajnu masu zagasitih boja, ustogljena okolisanja u govoru i ukinula bih kod ljudi latentni zazor od neuobicajenih stvari i pojava.

Da li mislite da opsta pravila ponasanja malo odudaraju od sadasnjice ili ne?

...au...mogu samo sa zamislim taj vatromet boja i psihodeliju u oblačenju....

P.S. ukinula bih "damsko ponašanje za volanom"...Ne mogu da se obuzdam a da ne "komentarišem" pojedine vozače...

Mene licno najvise nervira kad mi se neko priblizi na manje od kulturnog metra u komunikaciji i kad neko pokusa da me dodirne bez pitanja

ovo me izludjuje. nesvesno se u tom slucaju krecem unazad, ali ljudi cija je intimna zona uza neprekidno prilaze. kako ja koraknem unazad tako taj ili ta napravi korak napred. mislim da izgleda kao da plesemo. :lol: ako sedimo nekako je lakse, ali ne podnosim ljude koji se naginju ka meni dok pricaju.:roll:

Isto mi nije bas jasno zasto je potrebno persirati svim starijim osobama kad ne postoji nijedan valjan razlog da bismo njih uvazavali samo zbog starijeg tela u kome chuchi ko zna kakav mamlaz.

Kod mene je vise razloga persiranja, a ne samo to sto je neko stariji ili sto nekog postujem, persiram i mladje ako su mi nepoznati. Jos jedan od razloga za persiranje mi je i sto zelim da nekog drzim na distanci. Meni persiranje odgovara.:mrgreen:

Kod mene je vise razloga persiranja, a ne samo to sto je neko stariji ili sto nekog postujem, persiram i mladje ako su mi nepoznati. Jos jedan od razloga za persiranje mi je i sto zelim da nekog drzim na distanci. Meni persiranje odgovara.:mrgreen:

Vidis, to sto si navela su smisleni razlozi za persiranje, ali persiranje po staresinstvu mi je nelogicno. Npr. nelogicno mi je i to da npr. zamenica direktora ne persira nikom od zaposlenih, a kada se njoj ne persira, odmah napravi neku umushenu facu kao da joj je krivo kao da joj funkcija daje za pravo da se oseca uvazenijom od ostalih. Ili popovi npr. rade isto to.

Jos jedna nelogicnost u dres kodu: ako nekoj zeni zbog lepog tela, svaka odeca stoji izazovno, onda se njeno odevanje smatra provokativnih, a odevanje neke debele sisate se ne smatra provokativnim iako joj salo na zadnjici izbija iz tesnih pantalona, a procep izmedju sisa joj dodje dvaes' cm do gushe jer joj nabrekne salo na dekolteu.

Ili: nekulturnim se smatra ako stavis bicikl ispred ulaznim vrata jer smeta shirenju komshije dok hoda hodnikom, a zapravo je mnogo nekulturniji njegov nenajavljen upad u stan u klasicno vreme odmora kako bi zamerio to drzanje bicikla.

Nekulturnim se smatra izuvanje u necijem stanu, a onda upadate u situacije da ne mozete pretpostaviti da li vasa obuvenost zapravo nekom smeta i to zakljucite tek po nemilom pogledu koji domacin s vremena na vreme baci na vase cipele. Kad pitate na osnovu tog njegovog ponasanja da li da se ipak izujete, on ''kulturno odgovara'': Ma neeee, mi ukucani se obavezno izuvamo jer se ovaj tepih jako lako prlja, al ti ne moras, ti si gost'' I posle tog odgovora, dodje vam da stojite na prstima po tom osetljivom tepihu.

Problem je što i ustanovljena pravila lepog i kulturnog ponašanja retko ko poznaje, a i od onih koji znaju, retko ko se pridržava. Aj sad da menjamo bonton koji je ionako nepoznat širokom narodnim masama, pa da napravimo.... biiip :lol::lol::lol:
Evo, ja bih ukinula normalno sedenje. Pogotovo u vreme obroka. Ne prija mi jelo ako sedim kako treba, ama nikako. Turski sed, ili ne jedem :rumenko: I ako jedem, ako moram, čalabrcnem, ali mi ne prija. :rumenko:
Rukovanja, tapšanja po ledjima i ramenima, a pogotovo one IN poljupce pri susretu dve "bliske" ili pak bliske drugarice. Jooooj, što mrzim ta čvakanja u obraz, pa to je čudo.
Ima još, ali dosta i ovo za sad :)

Najvise mi smeta, ako to uopste spada u pravila lepog ponasanja, nepostovanje one famozne zute trake u postama, bankama i sl institucijama. Kad mi se nakaci neki smrda, pa pocne da mi dise za vrat i da mi viri preko ramena... dobijem nervni slom! :evil: Stela je spomenula pljuvanje i podsetila me na iskasljavanje i praznjenje nosa na ulici... pa onda nekupanje, neodrzavanje higijene... ima toga jos samo trenutno ne mogu da se setim.

Meni smeta sudaranje na ulicama u centru, gde je pešačka zona.Pa ono je ludnica , svako ide na svoju stranu...

Tajna dobrog ponašanja jeste - biti među ljudima, a da vas oni ne primećuju.

Jedno od pravila bon tona često ne primenjujem,držim ruke u džepovima jakne

Poslednja izmena:
Nervira me što kad odgovaramo moramo da izvadimo ruke iz džepa. Zimus mi bilo mnogo hladno i ja stavila ruke u farmerke, a mene pita profesor: Je l ti baš zima, a? I ja kažem da i nastavim da odgovaram, nisam ni provalila da je ustvari hteo da izvadim ruke... A ostali su umrli od smeha...:rumenko:

Ili zasto bi imperativna izjava recena normalnom jacinom glasa: ''Pomeri se malo'' bila manje kulturna od pitanja ''Oprostite, da li biste mogli da se malo pomerite, molim Vas?'':confused: Meni licno je sasvim svejedno kako ce mi neko ovo reci samo ako ne napravi nadrkanu facu uz to.

Pitam se jos i zasto nekom smeta zvakanje zvake na casu ili pusenje ulicom, jedenje ulicom, cesanje ili kad zenske sede muskarachki.

Ја баш волим бонтон! :)

И смета ми жвакање жваке на часу :p, јер нам деца ионако говоре мумлајући, опуштених виличних мишића, мрзи их да отварају уста и артикулишу гласове правилно...још ако преживају жваку за то време - ни бог отац их не може разумети! :evil:

...А мој посао је да их научим да правилно говоре.:confused:

Back