Adobe Premiere Pro 2020 mi je drastično usporio rad?

psihomehanicar91

Početnik
Poruka
41
Veliki pozdrav!

Kupio sam nov i jak računar prije godinu dana i na njega instalirao Adobe Premiere Pro 2020, koji je tada jako brzo obrađivao i renderovao video snimke, naprimjer snimak od 3 sata tada je eksportovao (renderovao) za sat vremena. Međutim sada kako je računar godinu dana kod mene, Premiere Pro je mnogo usporio svoj rad, potrebno mu je naprimjer 6 sati rada da bih renderovao(ekstraktovao) novi video fajl koji traje 3 sata. Nije mi jasno šta se dešava, računar i dalje radi jako dobro i brzo. Da li vi možda znate u čemu je problem?

Defregmentacijom se nikako ne izoluju losi sektori.Defragmenacija odvaja dobre podatke od losih(Brisanih,gde ostaju razni repovi i zauzimaju mesto na HDD-u) i oslobadja prostor na samom HDD-u.Ima programa koji izoluju Bad sektore.
Defragmentacija je proces preraspodele podataka tako da sve datoteke imaju sekvencijalni pristup, tj minimizuje se pomeranje glave usled fragmentacije
fajlova po disku.

Fregmentacija je sirenje nepravilno podataka po HDD-u,a defregmentacija sluzi da to skupi u jedno cose,da oslobodi prostor na HDD-u.
Ne postoji nepravilno sirenje. Jednostavno brisanjem fajlova se stvaraju rupe, bas kao i u memoriji koje se popunjavaju
kako se prave novi fajlovi. Fragmentacija memorije je veci problem zato sto programi oslobadjanjem i alociranjem zauzimaju
sve vise rama, pa je potrebno zatvoriti pa otvoriti pojedinacne programe posle nekog vremena. Mozda si primetio
kod browsera?

Ne postoji nepravilno sirenje. Jednostavno brisanjem fajlova se stvaraju rupe, bas kao i u memoriji koje se popunjavaju
kako se prave novi fajlovi. Fragmentacija memorije je veci problem zato sto programi oslobadjanjem i alociranjem zauzimaju
sve vise rama, pa je potrebno zatvoriti pa otvoriti pojedinacne programe posle nekog vremena. Mozda si primetio
kod browsera?
Defregmentacija nema veze sa Browserima.Inace kada pokrenes defregmentaciju vidis plave i srvene vertikalne crtice.Plave su potrbni fajlovi,a crveni,nepotrebni,koji su rastrkani.Posle defregmentacije i jedni i drugi budu spakovani i odvojeni, a povecava se prazan prostor na HDD-u.Znaci defregmentacija je odvajanje potrebnih fajlova od nepotrebnih i pravljenje prostora na HDD-u.Kada je to sve rastrkano,koci rad HDD-a.

Poslednja izmena:
Defregmentacijom cistis crvene fajlove(Bitove),a plave i zelene spakujes u jednu fioku i dobijas na prostoru i brzini HDD-a.

To je sa koriscnicke pperspektive.
File sistem ima alokacionu tabelu koja pokazuje gde se na disku nalazi odredjeni fajl.
Kada je fajl rasut a ne sekvencijalan onda se kaze da je fragmentizovan.
Proces koji premesta alokacione bokove fajlova tako da idu sekvencijalno se zove
defragmentacija...
Pa fragmentovani fajlovi i jesu u prevodu rastrkani fajlovi,zato sluzi defregmentacija da ih spakuje i ostvari prostor na HDD-u.

Pa ne radim. Ni APFS ni ZFS ne podrzava defragmentaciju :P
JEdino ext4 sto koristim, ali on prakticno ne mora nikad :P
Imam 3 OS-a i na dva su mi SSD-ovi,a na Win.10je jos HDD,pa na njemu cesto radim defregmentaciju,jer ponekad 10-ka uspori i kada uradi defregmentaciju,malo se poboljsa stanje.Tu mi unuci igraju razne igrice,pa povremeno moram da precistim i Browser i HDD.

Back