Aditivi

jomini

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.100
Da li ste imali iskustava sa aditivima za gorivo, ulje, rashladnu tečnost i slično? Kako i da li utiče na automobil? Može li da šteti? Te za čišćenje ovoga, te za poboljšanje onoga, te za začepljavanje onoga. Nekad i za pojačavanje oktanske vrednosti, pa ubrzanja...
Iskustva?

Dobra stvar ukoliko iza svega stoji ozbiljna firma.
Vecina aditiva ima i sertifikat.TUV a to je ozbiljna institucija.
Problem je kad ljudi ocekuju od babe devojku da napravi.
E to je vec za carobne vodice.
Ja sipam redovno aditive za ciscenje i bolje sagorevanje.
Bas se oseti kad ih ne naspem.
Na ispravnom autu se sve lepo manifestuje i bas se oseti razlika
kad se doda recimo aditiv za oktansku vrednost.

"Na ispravnom autu se sve lepo manifestuje i bas se oseti razlika
kad se doda recimo aditiv za oktansku vrednost."
Koji je najbolji po tebi ? Cena\kvalitet.

Ja imam iskustva samo sa Wurth aditivom za ajnspric obzirom da vozim na plin a sam ajnspric je sam po sebi konstruisan za rad na benzinu pa se tako desava da dizne zapuse. Valja preci bar desetinu kilometraze na benzinu i drzati ga uvek u rezervoaru ( 40 litara za bocicu aditiva ) ali nikako na rezervi i nikako voziti na plinu samo jer osim dizni moze stradati i pumpa za benzin usled nerada. Aditiv ce sigurno odrzavati ajnspric cistim bar po mom iskustvu.

E mene baš zanima onaj za povećanje oktanske vrednosti, pošto mi je na autu deklarisan super bleifrei, dakle superbezolovni od 98 oktana...

Eh kad se setim na SHELLu benzin RACEING, ja pitam STA JE TO:shock: ? On kaze ima bezolovni, super bezolovni i RACEING:idea: !!!
Sem razlike od 30e po rezervoaru i nisam primetio neku razliku startnost, potrosnja:-( :-( :-( !

A da i mene interesuje to povecanje oktanske vrednosti, moze li i da li radi?

Povecanje oktanske vrednosti ima smisla samo ako se sipa gorivo nize oktanske vrednosti u auto za koji je preporucena visa. U svakom drugom slucaju nema smisla niti ce se osetiti razlika.

jomini:
Jeste, ali je 95 oktana, a meni treba 98.
Kod tebe ce se osetiti sigurno.
Sipao sam u jedan trkacki motor.
Golf gti G60 16v.
To je uzas kako se oseti razlika.
Doslo mi je da placem kad je nestalo aditiva.
Motor toliko,lepo prede i mirno radi sa visom oktanskom vrednoscu da
sam ga satima slusao samo kako radi.
A tek ubrzanja..........padanje u trans.
Nije mi bilo zao ni jedne tadasnje marke koju sam dao za aditiv.
Od tada redovno koristim aditive.

Ja koristim Liqui Moly 5139 za ciscenje common rail sistema i podmazivanje sistema ubrizgavanja. U ovoj varijanti ne osecam neku razliku, ali ga preventivno sipam na svaki 3-4 rezervoar. Valjda ce produziti rad sistema, jer se prica da je nas eurodiesel suvlji pa to kao steti... sta ja znam.
Ono sto znam da moj JTD fiat ne dimi uopste, osim kada ga bas gazim.

Back