Adderall /

nutropici

Početnik
Poruka
3
Pozdrav,

Gledala sam po Google-u, ali nigde nisam nisam pronašla da li su lekovi Adderall i Ritalin dostupni u Srbiji/na Balkanu, i kome se obratiti radi izdavanja recepta za iste.

Hvala l

Koliko ja znam, aderal nije registrovan kod nas.
Umesto ritalina kod nas je registrovan Concerta. Oba leka su metilfenidat, samo imaju razlicito fabricko ime koje im daje proizvodjac.
Svakako se morate obratiti doktoru opste medicine radi izdavanja recepta. Ako imate neke nalaze na osnovu kojih ste vec dobijali ovaj lek, ponesite ih sa sobom.

Hvala na odgovoru.
Još jedno pitanje - da li lekar opšte medicine može dati dijagnozu za ADHD/ADD? Ako ne, da li psihijatar može dati dijagnozu i izdati recept za Concertu?

Izvinjavam se sto tek sad odgovaram. Lekar opste medicine moze da da svaku dijagnozu, ako ume. Stvar je u tome da kada on stavi svoj potpis i udari pecat, on je odgovoran za tu dijagnozu. Posto se ADHD retko srece, mislim da vecina lekara u opstoj praksi nema dovoljno iskustva sa tim i da bi najverovatnije pisali uput za specijalistu. Sada sam proverio situaciju u registru lekova, Concerta je na listi A, sto znaci da se izdaje na obrascu lekarskog recepta. Znaci, lekari mogu da vam napisu recept za ovaj lek ako utvrde da je to dijagnoza.

Back