Adaptacija .stare kamene kuce uz vodu

njuskalo725

Aktivan član
Poruka
1.045
Spremam se da radim ono sto u zivotu nisam radila
.da renoviram staru kamenu kucu koja se nalazi tik uz vodu
kamena .velika
na dva sprata...medjutim gornji sprat nema mokrog cvora
.takodje je pod drven
spoljnji zidovi od kamena
ali kuca je stara oko 100 godina
...Malo je reci da nemam pojma ,
neko kaze da prvo moram zvati staticara da proceni cvrstinu zidova
neki kazu da moram prvo pozvati geometra da bi napravio nacrt kuce za arhitekta...
..u komsiluku su istu ovakvu kucu renovirali
porusili su skroz unutrasnjost i zidali ponovo ..
medjutim ja bi bas unutrasnjost zidova da sacuvam ...
gde poceti ?? po vasem misljenju?

Geometar ne pravi nacrti za arhitektu, nego arhitekta to radi, geometar samo vrsi merenja, a staticar je po meni prva stavka, da proveri koliko je sve to nosece, i koja su eventualna ostecenja!
Ako ces da renoviras, radi isto kao sto je bilo samo uz neophodne modifikacije zbog modernizacije, tu ce ako su kameni zidovi bez unutrasnjeg malterisanja, ili bilo cega, najteze biti uklopiti instalacije a da se to ne vidi, dok taj mokri cvor moze da se izvede u podu, posto je drven, pa sakrije daskama odozdo.

ja nisam ni znala da postoji takvo zanimanje ..staticar... verovatno sam mislila da se radi o statisti,,heheh
elem,,
predpostavljam da se to merenje vrsi nekim aparatima
da li treba obratiti paznju na strucnost i cenu staticara,,
predpostavljam da ako on ne uradi posao kako treba onda nista dalje i ne moze da bude kako treba
,tj,,koliko moze staticar da pogresi u proceni>sa obzirom da se to merenje radi verovatno nekim aparatima

Spremam se da radim ono sto u zivotu nisam radila
.da renoviram staru kamenu kucu koja se nalazi tik uz vodu
kamena .velika
na dva sprata...medjutim gornji sprat nema mokrog cvora
.takodje je pod drven
spoljnji zidovi od kamena
ali kuca je stara oko 100 godina
...Malo je reci da nemam pojma ,
neko kaze da prvo moram zvati staticara da proceni cvrstinu zidova
neki kazu da moram prvo pozvati geometra da bi napravio nacrt kuce za arhitekta...
..u komsiluku su istu ovakvu kucu renovirali
porusili su skroz unutrasnjost i zidali ponovo ..
medjutim ja bi bas unutrasnjost zidova da sacuvam ...
gde poceti ?? po vasem misljenju?

Ja bih počeo prvo od kunsultacija u vezi sa hidroizolacijom i ispravnosti mikroklime.

Kamene kuće su izuzetno nezdrave za život upravo zbog kondezacije i visoke vlažnosti. Bzvz je da investiraš i rešiš statiku, obnovu i sve ..da bi na kraju otkrila da nije podesna za život.

a kako se to radi?
muuuu
..
pola godine bi ja zivela tamo
pola u beogradu ali nema veze
,,od cega se pocinje ako hoces da proveris hidroizolaciju u odnosu na mikroklimu?

Ja bih počeo prvo od kunsultacija u vezi sa hidroizolacijom i ispravnosti mikroklime.

Kamene kuće su izuzetno nezdrave za život upravo zbog kondezacije i visoke vlažnosti. Bzvz je da investiraš i rešiš statiku, obnovu i sve ..da bi na kraju otkrila da nije podesna za život.

a kako se to radi?
muuuu
..
pola godine bi ja zivela tamo
pola u beogradu ali nema veze
,,od cega se pocinje ako hoces da proveris hidroizolaciju u odnosu na mikroklimu?

Pričaj sa arhitektom/građevincem. Imaš ruiniranu kamenu kuću, htela bi da je obnoviš a nećeš nikog stručnog?
Hbg ne preteruj, ne praviš štalu

- - - - - - - - - -

Ovo je lagana zahebancija spram vlage u kamenim kućama.

Ovo si se baš nalupetao za sve pare .... da možda ne prodaješ "feng-šui" univerzalne "lekove" pa da obezbediš ovcu koja će te finansirati dok joj ti prodaješ **** za bubrege?
.........
Svaki građevinski inženjer visokogradnje (diplomirao u BG, NS, NI ... a ne u nekim privatnim brzopoteznim školicama) će proveriti statiku objekta, naravno prethodno će izvršiti premer objekta, dati svoje mišljenje o obimu neophodnih radova i preporučiti neophodne radove - uključujući i radove na hidro i termoizolaciji, a u skladu sa preporukama za gradnju i adaptaciju objekata u vezi sa energetskom efikasnošću. Nakon toga možeš se obratiti arhitekti koji će dati idejno rešenje (u skladu sa tvojim potrebama i sugestijama) kao i predmer i predračun radova. Sledeći korak ti je pribavljanje svih neophodnih dozvola, odobrenja i saglasnosti, pa zatim izbor izvođača .... Mukotrpno, ali će se sigurno na kraju isplatiti. Samo napred !

Ovo si se baš nalupetao za sve pare .... da možda ne prodaješ "feng-šui" univerzalne "lekove" pa da obezbediš ovcu koja će te finansirati dok joj ti prodaješ **** za bubrege?

Ja sam građevinski tehničar ( između ostalog ;) ) a na forumu mi nekako najčešće zapadne hendlovanje budaletina i samozvanih stručnjaka.
Kamene kuće su poznate i u praksi i u stručnoj literaturi kao primer loše mikroklime i prekomerne vlage.
Kako li je tebi to promaklo? Bolje se bavi onim što znaš, ako ima i toga.

Svaki građevinski inženjer visokogradnje (diplomirao u BG, NS, NI ... a ne u nekim privatnim brzopoteznim školicama) će proveriti statiku objekta,

Prva greška.
Građevinski inženjer ili DIA mogu da "gledaju" i "pogledaju" ali statiku proverava samo inženjer-statičar sa ovlašćenjem i pečatom.
Čak i finalni projekti novogradnje, na kraju moraju da budu pregledani i overeni od strane statičara i tako je minimum 35-40 godina.

Kako li ovo ne znaš? Napravila si kućicu za Barbike pa si utripovala nešto?:mrgreen:

naravno prethodno će izvršiti premer objekta, dati svoje mišljenje o obimu neophodnih radova i preporučiti neophodne radove - uključujući i radove na hidro i termoizolaciji, a u skladu sa preporukama za gradnju i adaptaciju objekata u vezi sa energetskom efikasnošću.

Druga greška - niko nije rekao da je objekat u Srbiji.
U Srbiji energetski pasoši su uvedeni za novogradnju ( za komplet renoviranje samo ako se tako navede u projektnom zadatku a ne mora) , a propisi se razlikuju od države do države ( negde ih nema).

Nakon toga možeš se obratiti arhitekti koji će dati idejno rešenje (u skladu sa tvojim potrebama i sugestijama) kao i predmer i predračun radova. Sledeći korak ti je pribavljanje svih neophodnih dozvola, odobrenja i saglasnosti, pa zatim izbor izvođača .... Mukotrpno, ali će se sigurno na kraju isplatiti. Samo napred !

Treća greška
Bolje da se obrati popu s obzirom da si joj savetovala da se statikom pozabave oni koji nisu ovlašćeni za to

Poslednja izmena:
Vidi se da si samo tehničar ....

I informatičar ;)

Da si završio fakultet mnogo bi više znao ...

Šta će meni građevinski fakultet kad i sa srednjom znam više od...šta ti ono beše ? :lol:

Na kom se to fakultetu školuju i diplomiraju STATIČARI ??? :zcepanje: Jel' na STATIČARSKOM ili na statističkom, da nije možda na statičkom ? Prosvetli nas tako ti diplomice tvoje .:lol:

Na Građevinskom - smer Konstrukcije
Na Arhitektonskom - smer Statika konstrukcija
Nakon toga, potreban državni ispit za ovlašćenog statičara.

Pa bona kako to nisi znala? :lol: Tebe bre neki moler ofarbao da je inženjer hbt ..ti mislila da si upecala VSS kad ono OFR hbt. :hahaha:
Džabe si se .... :super:

LJUDI
vi ste na temi jednog obicnog,,ma tri stepenice nize od laika
a stepenica vise od neznalice
tako da uopste nije bitno sta je ko zavrsio
svaki savet i misljenje uzimam u obyir
i svaka recenica mi je neprocenjiva,,
tako da ...diploma nije ni bitna
...vazno je iskustvo, a na kraju krajeva ,nisu sve sredine niti zemljista iSTA
..TKO DA VAS MOLIM, SVE STO imate na umu napisite
jer je meni neophodno sve to
,,naravno , savetujem se i sa arhitektom i gradjevinarcima
ali . mislim da su ovi saveti odavde neprocenjivi
jer ,arhitekt ima interesa da mi govori svoju pricu
da bi zaradio vise
ili nekom namestio posao
ovde , svako ko mi nesto napise napisao je prvo iz namere da mi pomogne
tako da,, molim vas,,,

I informatičar ;)

Šta će meni građevinski fakultet kad i sa srednjom znam više od...šta ti ono beše ? :lol:

Pa bona kako to nisi znala? :lol: Tebe bre neki moler ofarbao da je inženjer hbt ..ti mislila da si upecala VSS kad ono OFR hbt. :hahaha:

Prvo statičar pa onda porušiti sve iznutra, samo gli zidovi da ostanu, posle toga ide, zavisi šta statičar kaže, detaljan nacrt arhitekte o novom projektu.
Posle toga ide izlivanje ploča ili postavljanje lakih ploča (fert gredica) kako bi se iznutra učvrstili zidovi, postavljanje krova.
Nakon toga ide razvlačenje struje i vode, kanalizacije, centralnog grejanja i instalacije za solarnu toplu vodu. Kada se to sve završi, ide malterisanje unutrašnjosti i izlivanje košuljica. Jako je bitno da se sva instalacija sprovede, ne mora da se dovrši odmah sve, cevi i kablovi su jeftini a radijatori i kotlovi se stavljaju jednog lepog dana.
Danas je olakšavajuća okolnost jer se sva ta instalacija vuče po podu pa onda samo nalije košuljica i izravna - nema toliko štemovanja zidova.
Kada se to sve završi, onda idu fini radovi. Ako je kuća uz more, onda ne sme da se gletuje nikako. Moraju jako dobri zidari da budu.Takos se radi jer. zbog velike prisutnosti vlage, glet masa apsorbuje i ostaje dugo vlažna pa samim time nastaje erozija maltera na kome je. Usled toga se dešava da otpadaju čitavi delovi maltera naročito na ćoškovima i spoljašnjim zidovima iznutra svako proleće.
Moraju obavezno drenažne vode da se odrade oko kuće ako nisu.
Svakih 4-5 godina mora komplet kamen sa spoljašnje strane da se prska sredstvom za impregnaciju kamena i maltera, preporučujem sikagard 703W.
Na moru obavezno ALU stolarija + alu roletne ili žaluzine, ništa drugo ne odgovara upravo zbog velike razlike u razlici temperature usled čega se pvc deformiše i ne radi kako treba + so i sunce ga oštete.
Kamena kuća mora sa velikom pažnjom da se sanira kako kasnije nebi bila veliki trošak za održavanje, ovo govorim iz vlastitog iskustva.
Pozdrav, pitajte ako vas još nešto zanima :)

I informatičar ;)

http://www.grf.bg.ac.rs/home

Ne bih ja tebi dalje smetala ,
živi ti i dalje u svom malom TEHNIČARSKOM svetu ....
:bye:

LJUDI
vi ste na temi jednog obicnog,,ma tri stepenice nize od laika
a stepenica vise od neznalice
tako da uopste nije bitno sta je ko zavrsio
svaki savet i misljenje uzimam u obyir
i svaka recenica mi je neprocenjiva,,
tako da ...diploma nije ni bitna
...vazno je iskustvo, a na kraju krajeva ,nisu sve sredine niti zemljista iSTA
..TKO DA VAS MOLIM, SVE STO imate na umu napisite
jer je meni neophodno sve to
,,naravno , savetujem se i sa arhitektom i gradjevinarcima
ali . mislim da su ovi saveti odavde neprocenjivi
jer ,arhitekt ima interesa da mi govori svoju pricu
da bi zaradio vise
ili nekom namestio posao
ovde , svako ko mi nesto napise napisao je prvo iz namere da mi pomogne
tako da,, molim vas,,,

Kolega TEHNIČAR se malko preigrao, ne zameram ....

Elem, prodor vlage iz temelja se rešava drenažom, a zidovi se zaštićuju hidroizolacionim marterijalima
http://www.isomat.co.rs/Hidroizolacija-podruma-i-rezervoara/View-all-products.html

Slične teme

Back