Abortus

Abortus?

• Za

• Protiv

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ja stvarno ne znam ko je rekao da je abortus uklanjanje parazita ili slicnog,niti me to zaista interesuje.
I odkud tebi pravo da kazes da je abortus uvek strah od ugrozavanja sopstvenog konformiteta?
Si ti u njihovoj kozi pa znas razloge,jel ti mislis da ljudi u Srbiji uglavnom zive u komforu?
Reci to sve npr devojci koju je neko silovao pa je zatrudnela.Reci to zeni koja nosi van matericnu trudnocu...Uostalom nije sve u zivotu crno i belo,u vecini slucajeva je sivo.Samo zene koje su to dozivele znaju kako im je u dusi i u srcu i kako se nose sa tim,verujem svaki nacin je drugaciji.
Da je ubistvo coveka i nerodjenog deteta isti,onda bi zakon bio isti za oba slucaja,ali nije kao sto znas
Neko tamo je pomislio i odredio da zene u tom slucaju imaju pravo slobodnog izbora i to im je i pruzeno,njen zivot,stvar intimne prirode,njeno telo,deo njenog bica...
Zato zivi svoj zivot i pusti druge da zive kako znaju i umeju...

Ja stvarno ne znam ko je rekao da je abortus uklanjanje parazita ili slicnog,niti me to zaista interesuje.
I odkud tebi pravo da kazes da je abortus uvek strah od ugrozavanja sopstvenog konformiteta?
Si ti u njihovoj kozi pa znas razloge,jel ti mislis da ljudi u Srbiji uglavnom zive u komforu?
Reci to sve npr devojci koju je neko silovao pa je zatrudnela.Reci to zeni koja nosi van matericnu trudnocu...Uostalom nije sve u zivotu crno i belo,u vecini slucajeva je sivo.Samo zene koje su to dozivele znaju kako im je u dusi i u srcu i kako se nose sa tim,verujem svaki nacin je drugaciji.
Da je ubistvo coveka i nerodjenog deteta isti,onda bi zakon bio isti za oba slucaja,ali nije kao sto znas
Neko tamo je pomislio i odredio da zene u tom slucaju imaju pravo slobodnog izbora i to im je i pruzeno,njen zivot,stvar intimne prirode,njeno telo,deo njenog bica...
Zato zivi svoj zivot i pusti druge da zive kako znaju i umeju...

Moje pravo da u vezi bilo čega iznesem svoje mišljenje je jednako tvom pravu po pitanju istog. Ljudi u Srbiji žive u većem komforu od mnogih u drugim delovima sveta.To što su mnogi nezadovljni onim što imaju i ‚‚dupe im zija‚‚ za ko zna čim pokazuje samo siromaštvo u njihovim glavama. Žene koje imaju novac za dvadeset i trideset abortusa u toku života (a znam takve) sigurno imaju novca i da sasvim solidno žive. U tvom prvom primeru ipak je budući život majke bio ugrožen, zar ne? A prekid vanmaterične trudnoće nije predmet ove rasprave, jer to dete u svakom slučaju ne bi moglo biti rodjeno. To što je opšte priznato i prihvaćeno od strane društva ne mora da znači da je dobro kako za pojedinca, tako i za čitavo društvo. U mnogim slučajevima se pokazalo da je tako. Lakše je zaklanjati se iza zakona mase, nego preuzeti odgovornost za sopstvene postupke.
Situacije u kojima se donosi odluka o abortusu mogu biti sive, ali je sam čin crn, ne može biti beo. I kao što si sama rekla: svako ima slobodu izbora. A ja već rekoh da nikog ne osuđujem, živim svoj život kako znam i umem i puštam druge da žive kako znaju i umeju.:) Živa bila!

Toliko od mene na zadatu temu.

Nije ovde stvar u nedostatku razumevanja, predrasudama ili ti osudjivanju bilo koga ili čega. Zakon o zabrani abortusa ne bi ništa promenio. I ubistva već rodjenih su zabranjena pa ih ljudi ipak čine. I slažem se da postoje kompikovane situacije u kojima treba doneti odluku o tome da li ovakav čin uraditi ili ne. Ali ukoliko se već ovakva odluka donese, onda treba biti svestan toga šta si izabrao i šta uradio. Čitavim svojim bićem osetiti da si počinio ubistvo. Dokle god se budu nalazila opravdanja u smislu navedenih, da je abortus uklanjanje parazita ili skupa ćelija koje su rešile da izvrše samoubistvo, ovakve greške će se ponavljati, iznova i iznova, i ljudi će u nedogled nastaviti da nanose štetu sebi i drugima.
Osim toga, čovek nikad ne može sa sigurnošću znati zbog čega je neka duša izabrala da bude rodjena i kakav bi joj život bio. Zbog toga je neistina da biramo da podarimo smrt umesto života radi dobrobiti nerodjenog deteta. Uvek je to strah od ugrožavanja sopstvenog konformiteta, sopstvenog života. I taj strah mi je razumljiv, ali kao što reče kineska poslovica, čin treba nazvati pravim imenom, i priznati sebi da si u odrdjenom momentu u strahu ubio.

Baš suprotno, Zakon o zabrani abortusa bi što-šta izmenio počevši od toga
što bi gro lekara oterao u "podzemlje" sve sa pacijentkinjama i tek bi tada nastao
haos.
Jednostrana odgovornost od koje polaziš nije nešto što je objektivan stav jer
žena nije dvospolno biće i tu se gubi ta teza o komformizmu koju potežeš iz ne znam kojih razloga.
Ubistva koja pominješ nisu ništa drugo nego obična patetika u svetu u kojem na hiljade dece dnevno umire od gladi dok muve po njima šetaju.

Lakše je zaklanjati se iza zakona mase, nego preuzeti odgovornost za sopstvene postupke.

Preuzmeš odgovornost, i šta onda? U kom smislu?
I kakav bi ti zakon za 400.000 (otprilike) mladih ljudi godišnje (ja udvostručujem brojku iz početnog posta ili da bude jasnije :zper: + :per:)?
Jedan od načina je podizanje svesti i edukacija, prvo unutar porodice pa i u školama.
Generalno, lenjost je bitan faktor za pravljenje velikih propusta u brojnim segmentima života...
Da, i u ovakvim situacijama ne postoje olakšice ;)

Ali dokumentarni film Dejvida Kinsele Killing Girls, sniman sedam godina, ide mnogo dublje od ovih činjenica. Prva i najstrašnija razlika u odnosu na ostatak Evrope je u tome što je u Rusiji abortus legalan i posle 12. nedelje trudnoće. Kinsela prati tri tinejdžerke od kojih su dve prekinule trudnoću u šestom mesecu. Ovaj način Ruskinje smatraju bezbednijim. Pošto je plod u tom trenutku već praktično dete, on se ubija lekovima i porođaj se izaziva veštački. Tako nema „struganja“ materice i manja je opasnost od sterilnosti.

Valentina (15) nije znala da je trudna dok to njena majka nije primetila. Odlučile su da u 26. nedelji prekinu trudnoću, ali Valentina se u poslednjem trenutku predomislila i rodila kćerku. Nekoliko meseci kasnije ponovo je zatrudnela i tada je imala abortus.

Nastja (17) je bila silovana i plašila se da kaže roditeljima šta se desilo. Kad je bila u 22. nedelji trudnoće, otišla je na kliniku i uradila operaciju. Ona je jedna od devojaka koja je videla svoju mrtvorođenu ćerku. Imala je 23 cm i 500 grama. Nastja je mislila da pri prvom seksualnom odnosu nije moguće zatrudneti.

Saša (16) je postala seksualno aktivna već sa 11 godina. Njen dečko je zahtevao da izvrši abortus. Napustila je školu i nema posao. Deluje prilično nezainteresovano za život.

Četvrti lik kog Kinsela prati je dr Irina Serdečnaja koja izvršava abortuse u najvećoj bolnici za žene u Sankt Petersburgu. U poslednjih 25 godina je izvela više od 10.000 abortusa, od kojih je većina bila posle 12. nedelje trudnoće. Ona se slaže da je ova vrsta prekida trudnoće legalizovano ubistvo. Filthy job, but someone's gotta do it.

Naravno, Killing Girls (naslov dolazi od toga što su sva deca u filmu, rođena živa ili mrtva, bila ženskog pola) nije film samo o abortusu. Na ovom primeru vidi se ekonomski i moralni sunovrat Rusije. Abortus je u Rusiji toliko zastupljen zato što je seks tabu tema, što ima za rezultat ogromno neznanje kod mladih, i zato što žene ne vole kontraceptivne pilule a muškarci ne vole kondome. Ipak, razlozi su još dublji i idu do Oktobarske revolucije kada je Bog isteran iz zemlje. Staljin je 1946. zabranio abortus i do 1955. godine, kada je opet legalizovan, prirodni priraštaj u tadašnjem Sovjetskom Savezu je značajno porastao. Perestrojka kasnih osamdesetih je pojačala oslanjanje na abortus. Posle toga je došao haos i rast siromaštva i bezakonja, i potpuna propast svih moralnih vrednosti.

Jedina devojka u filmu koja je zadržala dete, Valentina, praćena je još dve godine i vidimo je u jednom bezizlaznom, jadnom načinu života u kom je zaglavljena, iako i ona i njena majka vole njenu kćerku i srećne su što su je zadržale. To je život u Rusiji danas, a ne život žene koja je odlučila da zadrži ili da izgubi dete.

U principu sam za abortus.
Neko rece da je pravo deteta da se rodi vece od prava zena da odlucuje o svom telu.Mozda.Ali postoje definicije, sta je fetus ( koliko dana je star), sta je osoba i tako to....Tako da je i sa moralne tacke ok ako devojka abortita a plod je vrlo mlad.Tipa da ima par stotina, hiljada celija...

Za.
Tvrde da svet postaje prenaseljen. Mislim da postoji neka ekonomija. Da l je to u savremenom svetu abortus ili razbijanje dece o stabla drveća kod Janomama sve je jedno.
Uostalom možemo to svesti i na ličnu odluku.
Mislim da se na kraju krajeva neka ravnoteža svakako uspostavi. I dok se moralisti kolju... A amoralisti se primaju na tu igru. Dođe jedan rat ili zemljotres ili se izlije vulkan ili zaduva uragan ili se digne talas velik i HOP! Sve je sređeno! A to nema veze ni sa bogom ni sa naukom....

Back