Abortus zbog pola?

Ја бих му одговорила - "Е баш нек не буде, вама за инат!"

Па нек размишља колика је сељачина.

sto je seljacina...ne zvuci kao da je to na taj nacin rekao
vec je samo indirektno rekao da je vidio da je batica
moj doca jucer kaze - nisam sto posto siguran, al vidim ispupcenje...mogao bi biti djecak...
muzevoj sestri rekao da je curica tj da izgleda kao zrno kave...ako se dobro sjecam sta mi je rekla...
al kaze naredni utrazvuk za mjesec dana trbalo bi da sve preciznije pokaze
mada, ono sto je stvarno bitno vidjeli smo sad - nosnu kost, rucice, nozice, prstice...organe, kicmu...
inace, nama najsimpaticnije bilo kad nam je bebica mahnula :p

znam gusku ovde u Beogradu koja je posle dve cerke abortirala da ne bi i trece bilo devojcica i to vec na granici da lekari uopste pristanu da rade abortus i sad uopste vise ne moze da ima dece. Bog je kaznio, ni ono dvoje ne zasluzuje

ajoj :lol: bog je kaznio :roll:
e kad cujem vako nesto, slosi mi se
pa kod nas je u srbistanu to tako, oce ljudi naslednika jbg... iako je to zaostavstina patrijarhata obicno je zena ta koja se poredi sa pernatom zivinom :lol:

Ginekolozi da odbijaju selektivne abortuse

Mi, ginekolozi, trenutno svoj doprinos možemo dati tako što u momentu kada prepoznamo da je motiv prekida trudnoće selekcija ženskog pola, isti nećemo obaviti iz etičkih ili vjerskih razloga.
Stoga se nameće potreba organizovanja stručnih sastanka koji bi okupili predstavnike Ministrastva zdravlja, ginekologe, genetičare, pravnike, sociologe, etičare, koji bi donijeli agendu ka rješenju ovog problema. Rješenje iziskuje sveobuhvatan trud pomenutih, a prevashodno protok vremena ka amortizovanju tradicionalne želje za muškim potomstvom na našim prostorima.
http://www.vijesti.me/kolumne/ginekolozi-da-odbijaju-selektivne-abortuse-kolumna-166697
Da,rec je o klasicnoj zloupotrebi savremenih medicinskih metoda

Istorijski, toga je bilo onoliko. Ne odredjivanja pola, ali odricanja novorodjencadi (pa cak i ubistava, ostavljanja na trgu pa onaj ko nadje uzme bebu da mu bude robinja) je bilo onoliko. Masovno su se napustala/ubijala zenska deca. Izgleda da nismo mnogo uznapredovali.

Meni je to jezivo, ali opet, struka me tera da se zapitam zasto ljudi to rade, odnosno, zasto misle da je potrebno to da rade. Da li se to radi iz bolesnog hira (jao, baaaas sam htela devojcicu, da joj kupujem lepe haljinice) ili se radi zbog toga sto se deca odredjenog pola (a svi znamo da je ovde u pitanju zenski) i dalje smatraju manje vrednom i kao neka smetnja koje se treba osloboditi?

- - - - - - - - - -

Ginekolozi da odbijaju selektivne abortuse

Mi, ginekolozi, trenutno svoj doprinos možemo dati tako što u momentu kada prepoznamo da je motiv prekida trudnoće selekcija ženskog pola, isti nećemo obaviti iz etičkih ili vjerskih razloga.
Stoga se nameće potreba organizovanja stručnih sastanka koji bi okupili predstavnike Ministrastva zdravlja, ginekologe, genetičare, pravnike, sociologe, etičare, koji bi donijeli agendu ka rješenju ovog problema. Rješenje iziskuje sveobuhvatan trud pomenutih, a prevashodno protok vremena ka amortizovanju tradicionalne želje za muškim potomstvom na našim prostorima.
http://www.vijesti.me/kolumne/ginekolozi-da-odbijaju-selektivne-abortuse-kolumna-166697
Da,rec je o klasicnoj zloupotrebi savremenih medicinskih metoda

Ali kako provaliti sta je motiv nekome?

Zbog hira... bi to trebala da bude osoba koja želi bebu, ali mušku? Ili žensku, specijalno... to je ipak malo bolesno.
Ako postoji, vrlo redak slučaj.

Eh sad, ima mnogo ljudi koji prizeljkuju dete jednog ili drugog pola. Moja keva je, recimo, zarko zelela devocicu. Poenta je da koji god pol prizeljkujes, kad se rodi volis ga najvise na svetu i zaboravis na te tripove "ja bih radije cerku/sina". A ne da se poseze za ovakvim stvarima.

Nego ja mislim da igra ulogu jos uvek patrijahalni mentalitet i da se na osnovu toga vrsi selekcija pola. I to cesto muskarci pritiskaju vise nego zene, hoce covek naslednika. Mada, da ne gresim dusu, znam muskarce koji bi radije da imaju zensko dete a zena hoce samo sina.

Potraži na tjubu (ako nisi upoznata) problem manjka devojčica u Indiji (valjda :rumenko: ), a svakako nije jedina zemlja... Razlozi su raznobojni; najjeziviji je miraz koji moraju da daju za žensko dete, dok je muško čist profit. Ne može se čovek baš ni bečiti na ljude koji sebi pokušavaju da osiguraju starost rađanjem dece (muške, prvenstveno) kada nemaju alternativu, a kako stoje stvari ni ovde je neće imati spektar generacija.

Zar ovde ne bi bilo pozeljno da je vise zenske dece?
Siromastvo, jad, beda...
Zensko udas i ode iz kuce... nekome drugome na grbacu... i jos te gleda kad ostaris...
Dok za musko moraju roditelji da budu ti koji ce obezbediti kucu/poso... i jos te ne gledaju kad ostaris...

Nekako mi se cini da je vise ovo slucaj kod nas?

Zar ovde ne bi bilo pozeljno da je vise zenske dece?
Siromastvo, jad, beda...
Zensko udas i ode iz kuce... nekome drugome na grbacu... i jos te gleda kad ostaris...
Dok za musko moraju roditelji da budu ti koji ce obezbediti kucu/poso... i jos te ne gledaju kad ostaris...

Nekako mi se cini da je vise ovo slucaj kod nas?

Mislim da je kod nas i dalje (tamo gde se favorizuju muska deca) onaj patrijrhalni moral tipa "sin naslednik, zensko dete hranis dzabe za tudju kucu". Mislim, dok ti to odhranis prodju godine, sve i da se uda mlada (sa 18) moras 18 godina da je hranis, i jos ogroman miraz da joj das, tako da je sa te ekonomske strane neisplativo.

Ja sve nesto zivim u iluziji da vecina naseg stanovnistva nije bas u takvom tripu ali onda ne znam kako da objasnim ovu kliniku u BG (ako je istina, a kontam da jeste). U danasnje vreme, bar u gradskoj sredini, nema stvarno razlike u polu sto se tice toga kakve su ti finansijske obaveze i ko ce da te nasledi. I jedno i drugo moras da hranis i skolujes 25-30 godina, i jednom i drugom moras da nadjes posao (ili preko svojih veza ili da platis), nijedno nema bog zna sta da nasledi (nema zemlje i imanja, ako si srecan ima da nasledi stan od 50 kvadrata i jos da bude hepi), oboje mogu da produze tvoje (pre)zime, itd, itd. Tako da vise mislim da je pitanje neke "tradicionalne casti" nego prakticnih razloga, to biranje pola, mislim. Za ovu Indiju jos i kontam zasto je zensko dete teret i zasto se vise (da tako kazemo) "isplati" musko dete, ali kod nas stvarno ne razumem. Jedino sto mi pada na pamet jeste ta tradicija, da se hvalis da imas sina, a koji ce ti to moj, to ne kontam.

Otkud znam, ali postoji to verovanje, ocigledno. Ne vidim zbog cega bi inace bilo ko preferirao musku decu. Ne kazem da muska deca ne valjaju, ali ici do takvog ekstrema (da se abortiraju zenska), mora da ima neki razlog, ne radi se to, sto se kaze "for the lulz".

Back