Abdulah Sidran: Jugoslavija je bila i biće sve bolja i bolja, zato što je naša stvarnost sve gora i gora

Koji to dokument govori o bosanskoj državi u VIII. veku ?
Da bi diskutovao s ljudima o istoriji svoje zemlje, morao bi ponekad nešto i pročitati.

1677226717896.png

Da bi diskutovao s ljudima o istoriji svoje zemlje, morao bi ponekad nešto i pročitati.

Pogledajte prilog 1301185

Tražim istorijski izvor a ne literaturu u kojoj su date hipoteze kakvih ima koliko hoćeš. Naročito su nebitni propagandni video-klipovi hodžinog kalfe.
Nada je svoju karijeru završila sa bolesnim authtonizmom,samo ludačku košulju što joj nisu obukli .
Prvi izvor koji pominje "zemljicu Bosnu" jeste DAI u poglavlju "O Srbima i zemlji u kojoj sada stanuju". i on potiče iz sredine X veka.

Bosanci svih vera žive u harmoniji, da.
citam uvodn ideo teme i ovog sidrana ...

pa dobro bre majku mu koji vam k.urac trebalo onda da opet podjete da nas koljete pod ruku sa ustasom ko i u avanturi koljackoj 41ve?

jel vam tolko bilo bolje, jel sarajevo bio kosmpolitiski grad tada jel bilo super?

pa cemu onda sa ustasom ajmo u secesiju ajmo opet srbian istrebljavati ?

jer se srbin sirio/ pa nije sbrin vas molio da ne idete ustaskom cestom ali vi hocete pa hocete... cak i kad su ustase htele da potpisemo kutijerov plan vi necete

ocete unitarnu bih

pa vam srbi krivi jel ?

posle ste se poklali i sa rvatima pogrom ste nad njima ncinjeli u srednjoj bih

sad opet kukate?

pa koji kur?

Ne postoji kontinuitet Republike Srbije sa Kraljevinom Srbijom jer si između Kraljevine Srbije i Republike Srbije imao period Kraljevine Jugoslavije u kojoj nisu postojale federalne države. Tako da je u Kraljevini Jugoslaviji Srbija prestala postojati. Nije je ni u naznakama bilo pošto je u unitarnoj KJ postojala samo administrativna podela na banovine nazvane po rekama. Isto važi i za Crnu Goru, jer je Kraljevina Crna Gora takođe ukinuta 1918. godine. Na Drugome zasjedanju AVNOJ-a 1943. godine u Jajcu nastaje Socijalistička Republika Crna Gora kao federalna država u socijalističkoj Jugoslaviji i ona nema ništa zajedničko s Kraljevinom CG.

U srijednjem vijeku na području današnje Bosne i Hercegovine postojala je država koja se zvala Bosna. Bosna je na vrhuncu svoje moći bila jedna od najjačih država u ovome dijelu Europe. Prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić krunisan je u Milama kod Visokog 26. oktobra 1377. godine. Srednjovjekovna bosanska država je bila konstituisana krajem 8. vijeka, te je među svojim susjedima najstarija. Srednjovjekovna Bosna je posljednja u okruženju izgubila samostalnost, padom pod vlast Osmanlija 1463. godine.
Naravno, ni ta slavna srijednjovekovna Bosna, u smislu kontinuiteta, nema ništa sa današnoj Bosnom i Hercegovinom nastalom na ZAVNOBIH-u 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Pogledajte prilog 1301169
To o čemu pišeš nisu države nego feudi.Država je nešto drugo.Zato Slovenci,Hrvati,Muslimani Severni Makedonci i imaju te praznike ustanovljene prema datumima od pre 30 tak godina dok je praznik državnosti Srbije ustanovljen prema datumu koji je mnogo stariji.
Missim svaka čast gospodinu Dodiku.On jeste gospodar Bosne i Huma ali Bosna nikad pre nije bila država.Šta da ti kažem.Prati malo demografiju,Hrvati i Muslimani se u masama iseljevaju iz Bosne na zaprepašćenje njihovih zapadnih staratelja.

Tražim istorijski izvor a ne literaturu u kojoj su date hipoteze kakvih ima koliko hoćeš. Naročito su nebitni propagandni video-klipovi hodžinog kalfe.
Nada je svoju karijeru završila sa bolesnim authtonizmom,samo ludačku košulju što joj nisu obukli .
Prvi izvor koji pominje "zemljicu Bosnu" jeste DAI u poglavlju "O Srbima i zemlji u kojoj sada stanuju". i on potiče iz sredine X veka.
Ne izmišljaj. Trolovati mene ne možeš. No odgovoriću ti samo još jednom, zbog onih koji ovo možda čak i čitaju. U knjizi "Srednjovjekovna Bosna" hrvatske povijesničarke Nade Klaić navedeno je više historijskih izvora.
'Conversio Bagoariorum et Carantanorum' ("Obraćenje Bavaraca i Karantanaca") je latinska povijest napisana u Salzburgu oko 870. godine. Opisuje žitije salzburškoga svijeca Ruperta koji je umro 710.godine. U ovome se važnome spisu navodi da su Slaveni na tlu današnje BIH stvorili u 8. vijeku svoju kneževinu koja je, po onome kako je ovaj spis opisuje, bila prijelazni oblik rodovske zajednice u feudalnu državu, s vlastitim knezom.
Također, tu je franački hroničar Ajnhard, koji donosi podatke o povijesti Bosne u 8. stoljeću.
Spomen rane bosanske feudalne države nalazi se i u djelu 'De administrando imperio' bizantijskog cara i pisca Konstantina Porfirogenita. Po ovom bizantinskom kroničaru, formiranje bosanske države, ili ako hoćeš protodržave, započelo je društvenom diferencijacijom nakon raspadanja rodovske organizacije u 8. stoljeću.
A tu su i dubrovački kroničari. Oni slavenske vladare iz "Ljetopisa popa Dukljanina" listom nazivaju 'bosanskim vladarima'. U drugoj polovini 11. stoljeća kada je napisan 'Ljetopis zagorske sklavinije', koji je sastavni dio cjeline poznat pod nazivom 'Ljetopis popa Dukljanina, bosansko ime se već bilo dosta učvrstilo, pa je prostor od gornje strane Drine na istoku do "gore Borove" na zapadu označen kao Bosna.

Ne izmišljaj. Trolovati mene ne možeš. No odgovoriću ti samo još jednom, zbog onih koji ovo možda čak i čitaju. U knjizi "Srednjovjekovna Bosna" hrvatske povijesničarke Nade Klaić navedeno je više historijskih izvora.
'Conversio Bagoariorum et Carantanorum' ("Obraćenje Bavaraca i Karantanaca") je latinska povijest napisana u Salzburgu oko 870. godine. Opisuje žitije salzburškoga svijeca Ruperta koji je umro 710.godine. U ovome se važnome spisu navodi da su Slaveni na tlu današnje BIH stvorili u 8. vijeku svoju kneževinu koja je, po onome kako je ovaj spis opisuje, bila prijelazni oblik rodovske zajednice u feudalnu državu, s vlastitim knezom.
Također, tu je franački hroničar Ajnhard, koji donosi podatke o povijesti Bosne u 8. stoljeću.
Spomen rane bosanske feudalne države nalazi se i u djelu 'De administrando imperio' bizantijskog cara i pisca Konstantina Porfirogenita. Po ovom bizantinskom kroničaru, formiranje bosanske države, ili ako hoćeš protodržave, započelo je društvenom diferencijacijom nakon raspadanja rodovske organizacije u 8. stoljeću.
A tu su i dubrovački kroničari. Oni slavenske vladare iz "Ljetopisa popa Dukljanina" listom nazivaju 'bosanskim vladarima'. U drugoj polovini 11. stoljeća kada je napisan 'Ljetopis zagorske sklavinije', koji je sastavni dio cjeline poznat pod nazivom 'Ljetopis popa Dukljanina, bosansko ime se već bilo dosta učvrstilo, pa je prostor od gornje strane Drine na istoku do "gore Borove" na zapadu označen kao Bosna.
- U spisu "Conversio Bagoariorum el Carantanorum " se ne pominje Bosna
- Ajhard takođe ne pominje Bosnu već Dalmaciju gde kaže kako je Ljudovit Posavski pobegao preko Save u Dalmaciju kod Srba, za koje kaže da je "narod koji drži veliki deo Dalmacije (Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur) ". Većina istoričara misli da je pobegao na područje današnje Bosne dok Nada Klajić misli da je pobegao u mesto Srb. Uglavnom niđe veze.
- DAI sam već pomenuo , tu se Bosna prvi put pominje kao zemljica u poglavlju "O Srbima i zemlji u kojoj oni stanuju" .
- Letopis popa Dukljanina je kasnije delo , izdato je u XVi i kasnije u XVII veku još dve verzije . Postoje sporenja oko autora ali ne i vremena pisanja , reč je o kraju XII ili početku XIII veka.

Znači prvo delo koje pominje Bosnu jeste DAI sredinom X veka .

U pesmi „Jugonostalgija“ kažete: Sve što je propalo, moralo je propasti – / kažu da je kazo Onaj, najpametniji među svima njima, / strašnim ljudima – filozofima. A ja – notorna budalčina – / nikako tako ne mislim. Osim što jest propala, kakvoga / drugog dokaza imaju – da morala je propasti? Kad je / već propala, jesu li morala propasti i mjerila? / Tu počinje / i istog trena skončava / moja jugonostalgija.
Jesu li morala propasti merila?

– Po mom mišljenju – nisu. Da se nije dogodilo da ta etnonacionalna ideja koja je monstruozna ideja krvi i tla, pa u našim identitetima postoji, barem kod mene je tako bilo, možda sad nije, možda sam se sad i ja promijenio – to bi bila promjena nagore, meni je taj identitet bio negdje na 15. mjestu po onome šta sam, ko sam, više sam bio šahista nego Bošnjak, pa imaš spolno, pa imaš zavičajno, pa imaš intelektualno… Ja sam, recimo, toliko volio talijansku i makedonsku muziku, da bi za minutu jednu od mene mogla napraviti Talijana ili Makedonca. Hajde ti slušaj ono „Zajdi, zajdi“, ti misliš da ti je pola srca makedonsko.

Ili pomisli – to nije moja muzika bila jer sam već ostario – onaj genije Toše Proeski. Pa kako ja mogu toliko budalasto voljeti neku nacionalnu ideju da mi ne bude milo to što je tako lijepo. Dakle, to su atavističke ideje, nisu ni iz 19. vijeka, one su iz nomadskog doba gladi za teritorijama, kao da krave gura pred sobom, opase jednu livadu, ‘ajmo dalje. Ja sam u Beogradu u Domu sindikata ogroman aplauz dobio za rečenicu, i to je bilo, mi to ovdje kažemo, upiš: „Mi u Bosni nemamo ništa protiv vaše Velike Srbije, ali vas molimo da je zidate na sprat.“

Na taj način je meni moguće protumačiti pojave, pohvatati kauzalitete, ali ako se proces toksinacije jednom pogrešnom ideologijom, tradicijom itd. događa sto, dvijesto godina, pitanje je postoje li načini da se to brzim postupcima dovede u neku normalu. Jer najgore je od svega danas, dječak od 12 godina u Banjoj Luci vjeruje da su bosanski Srbi vodili nekakav pravedan rat – oni ga zovu oslobodilačko-otadžbinski rat. Ko je koga oslobađo, kakva otadžbina…

Ali je problem u tome što se uzgajaju nove generacije koje će radosno ginuti u uvjerenju da se bore za istinu i pravdu. Ne vidim kako je moguće – bez neke diktature, deset godina neki apsolutizam, čvrsta ruka, Goli otok, robija, sila?! – obaviti proces detoksinacije. Dakle, ne vidim uopšte kako će to ići, kuda i šta. Naša bošnjačka politička elita po mom mišljenju nije bila dorasla istorijskom trenutku. Pad Berlinskog zida smatra se epohalnom prekretnicom, ali to što se u našim prostorima zbivalo, nije moralo tako bit.
@ziltoid
Zilti, jesi li si bio skoro u kući cveća? Treba oni tamo da te postave za ličnog Brozovog kustosa, da sa @Mstislav, @комшија i ostalim jugonostalgičarima i jugoromantičarima svakog dana pevate pevate pesme o Titu Maršalu, partizanima i udruženom radu, vidiš da se ovoliki tvoj trud ovde na Krstarici slabo ceni.

@ziltoid
Zilti, jesi li si bio skoro u kući cveća? Treba oni tamo da te postave za ličnog Brozovog kustosa, da sa @Mstislav, @комшија i ostalim jugonostalgičarima i jugoromantičarima svakog dana pevate pevate pesme o Titu Maršalu, partizanima i udruženom radu, vidiš da se ovoliki tvoj trud ovde na Krstarici slabo ceni.
Od zaustavljena dijela poslušaj što za Tita i Srbiju u Titovoj Jugoslaviji ima reći poznati srbijanski dramski pisac Nenad Prokić. Kao neko ko je početkom osamdesetih kao student Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) pripadao studentskome antkomunističkom kružoku (znači u vrijeme dok si ti još brisao suze za svojim maršalom pre nego si postao nacionalista posle Osme sjednice SKS), kao osnivač Liberalno-demokratske partije koja se zalagala za uvođenje neo-liberalnog kapitalizma u Srbiji i kao osnivač i prvi Predsjednik Grupe prijateljstva s Malteškim redom u skupštini Srbije koga je Veliki majstor Suverenog Vojnog Bolničkog Reda Svetog Jovana od Jeusalima, Rodosa i Malte, fra Matthew Festin, odlikovao viteškim krstom Velikog oficira Pro Merito Melitenci Suverenog Vojnog Malteškog Reda, redovni profesor na FDU gospodin Nenad Prokić sigurno ovo što kaže ne govori kao nekakav kripto-komunista.

Nije. Kako je unitarna kada ne postoji jedinstvena centralna vlast? Kako je unitarna kada postoje oblasti tipa obrazovanje koje su u isključivoj nadležnosti entiteta.
Unitarna država jeste svaka ona država koja nije federalnog ili konfederalnog ustrojstva. Entiteti u BIH nisu federalne države poput republika u SFRJ / SRJ. Premda manji bh.entitet u svojemu nazivu ima reč 'republika', taj entitet nije republika odnosno nije (federalna) država, a sa onom nepriznatom Republikom Srpskom koja je defakto postojala do Dejtona, entitet RS nastao u Dejtonu nema nikakve veze. Ni veći bh.entitet nije stvarno federacija premda se zove "Federacija BIH". Kao što glumac Petar Kralj nije kralj Petar premda se tako zove.
Po Ustavu BIH, entiteti nemaju pravo na referendum o samostalnost kao što su to imale jugoslavenske republike, jer bh. entiteti nisu države. Članovi Predsjedništva BIH koji se biraju iz redova triju konstitutivna naroda, u samome predsjedništvu ne predstavljaju te narode, već kao tropartitno, ali po Ustavu BIH jedinstveno poltičko tijelo predstavljaju državu BIH. Dom naroda je tijelo koje prijedstavlja konstitutivne narode.

Što BIH nije, pa vi to brkate sa unitarnom državom? BIH nije građanska država. Zato što je u njoj na dijelu jedini aparthejd u Europi. Taj se aparthejd najbolje ogleda u tome što oni građani BIH koji ne pripadaju jednom od triju konstitutivna naroda, mogu biti rođeni u BIH i imati u BIH grobove svojih prijedaka stolećima, nemaju ustavno pravo kandidovati se za člana Predsjedništva BIH. I to će se kad-tad morati promijeniti jer sa aparthejdom se ne može u Europsku uniju čiji je BIH kandidat za članstvo.

Unitarna država jeste svaka ona država koja nije federalnog ili konfederalnog ustrojstva. Entiteti u BIH nisu federalne države poput republika u SFRJ / SRJ. Premda manji bh.entitet u svojemu nazivu ima reč 'republika', taj entitet nije republika odnosno nije (federalna) država, a sa onom nepriznatom Republikom Srpskom koja je defakto postojala do Dejtona, entitet RS nastao u Dejtonu nema nikakve veze. Ni veći bh.entitet nije stvarno federacija premda se zove "Federacija BIH". Po Ustavu BIH, entiteti nemaju pravo na referendum o samostalnost kao što su to imale jugoslavenske republike, jer nisu države. Članovi Predsjedništva BIH koji se biraju iz redova triju konstitutivna naroda, u samome predsjedništvu ne predstavljaju te narode, već kao tropartitno, ali jedinstveno tijelo predstavljaju državu BIH. Dom naroda je tijelo koje prijedstavlja konstitutivne narode.

Što BIH nije, pa vi to brkate sa unitarnom državom? BIH nije građanska država. Zato što je u njoj na dijelu jedini aparthejd u Europi. Taj se aparthejd najbolje ogleda u tome što oni građani BIH koji ne pripadaju jednom od triju konstitutivna naroda, mogu biti rođeni u BIH i imati u BIH grobove svojih prijedaka stolećima, nemaju ustavno pravo kandidovati se za člana Predsjedništva BIH. I to će se kad-tad morati promijeniti jer sa aparthejdom se ne može u Europsku uniju čiji je BIH kandidat za članstvo.
I sad si me kao demantovao kako? Ja te opet pitam objasni kako je BiH unitarna ako postoje nadležnosti u isključivoj nadležnosti entiteta?

I sad si me kao demantovao kako? Ja te opet pitam objasni kako je BiH unitarna ako postoje nadležnosti u isključivoj nadležnosti entiteta?
@ziltoid
Ne brini, biće i VRS opet formirana, i to uz uz potpuno demilitarizovanu Federaciju, mirno ili nemirno, uz asistenciju VS, i mnogo većih sila od Srbije, bez kumstva Kine i Rusije revizija devedesetih neće proći, šta god Ziltoid hteo ili ne hteo. Bajden ne može onoliku Ukrajinu uz upregnutu celu EU da održi pa će Alijina Bosna opstati, hoće, kako da neće, ide Bosna gde su i La Serenissima Republica di San Marco i Devlet-i ʿAlīye-i ʿOsmānīye i K und k Monarhija otišle, a nije da im se baš nešto išlo nego smo one dve poslednje mi najurili, a prvu Napoleon obrisao sa karte potpisom, e tako kao što je otišla Venecija, dekretom u Parizu, tako će i Kvinta i EU otići iz tzv “BiH”, ukazom iz Pekinga, a ako se nekome bude nešto priviđalo onda i to, ali toga ipak neće biti, sve će ići mirnim putem, to jest sve što je do nas.

Poslednja izmena:
Aman, zezanje je!
Е тако ти и треба, мјесто да лијепо туриш зеленог да буде јасније, ти турпијаш нокте... Сад објашњавај шта раде полицајци, шта раде полицајци... :mrgreen:

Е тако ти и треба, мјесто да лијепо туриш зеленог да буде јасније, ти турпијаш нокте... Сад објашњавај шта раде полицајци, шта раде полицајци... :mrgreen:
Aaaaaaaaaaaa sad kontam :D oprosti za svaki napad!

Back