A ste ce biti sa nama, koji smo godinama.....

ako je otpusti kao tehnološki višak duguje joj i otpremninu utvrđenu opštima aktom, ne nižu od zbira 1/3 prosečne zarade ostvarene u poslednja 3 meseca, za svaku godinu radnog staža, za prvih 10 godina staža; odnosno 1/4 te zarade za svaku godinu u radnom odnosu preko 10 godina staža.

u slučaju prestanka radnog odnosa zbog tog otkaznog razloga nezaposleni, uz ispunjenje zakonskih uslova, ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, koju ostvaruje preko nacionalne službe za zapošljavanje.

u slučaju otkaza zbog nepoštovanja radne discipline, nema pravo ni na otpremninu, ni na naknadu.

Ne vidim u čemu je problem da ako si stvarno tehnološki višak da te tako i odjavi.Tad imaš pravo da nešto neko vreme primaš sa biroa a caka je u tome da on na to radno mesto planira da primi nekogog drugog a ako tebe odjavi kao tehnološki višak to mu nije dozvoljeno zakonom minimun 6 meseci.Sa inspekcijom ništa ne možeš uraditi a i da uspeš onda si tu dupetom zatvorila vrata i teško da posle igde nađeš novi posao.A da ti ipak nisi kršila radnu disciplinu?

Naravno da nisam jer se onda ne bih osecala ugrozeno.
Nego jedino tako on nema obavezu prema zaposlenima. Nisam jedina u firmi.
Naprotiv bas sam bila radnica za primer. Zato mi je i toliko krivo i sve ovo me jako boli sto niko ne ceni trud nego on umesto da takav rad nagradi on pokusava ovako sa nama da zavrsi. Ocajna sam i ne mogu da verujem da je spreman na sve.

ako je otpusti kao tehnološki višak duguje joj i otpremninu utvrđenu opštima aktom, ne nižu od zbira 1/3 prosečne zarade ostvarene u poslednja 3 meseca, za svaku godinu radnog staža, za prvih 10 godina staža; odnosno 1/4 te zarade za svaku godinu u radnom odnosu preko 10 godina staža.

u slučaju prestanka radnog odnosa zbog tog otkaznog razloga nezaposleni, uz ispunjenje zakonskih uslova, ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, koju ostvaruje preko nacionalne službe za zapošljavanje.

u slučaju otkaza zbog nepoštovanja radne discipline, nema pravo ni na otpremninu, ni na naknadu.

S_k_v_o je super izlozila obaveze poslodavca iz zakona o radu.
Upravo je u tome problem jer nam ne da da ostvarimo svoja prava,pokusava da nam ne isplati otpremnine a jedino je taj stav 179 tacka 3 opravdan za otkaz gde poslodavac nista ne isplacuje radniku ako mu da otkaz.
Ali on misli da smo mi ludi da to potpisemo. Pa samo lud covek takve gluposti moze da potpise pogotovo ako to nije istina.
Problem je jer nema novac da nam isplati otpremninu i to pokusava na svoj nacin ali mu to necu dozvoliti pogotovo sto to nisam zasluzila.

....koji smo godinama radili na crno!?!?!
Znate na sta mislim, obecavaju da ce vas prijaviti i nista. Ili uplate mesec, dva i onda godinama nista (kao sto je slucaj samnom)....Jel se plasite, dal cete, odnosno kako cemo uopste steci pravo na bilo kakvu penziju? Ili da se spremim da budem socijalan slucaj i da naucim da rovarim po kontenjerima????!!!!
Jer nikako ni sa tim primanjima, a znate da ovde plate, nas smrtnika idu do 20.000 din.....nisam mogla da uplacujem staz + da imam od toga da zivim + da placam komunalije i ostalo!!!!!!!!
Imate li neku viziju sta ce biti sa nama (a kazu da nas ima tu negde oko 2 mililiona ukljucujuci celu Srbiju naravno), radili smo, ali to nigde nije zavedeno!?!!?!!?!?!!?!?!?!?!?:dash::rtfm::rtfm::dash::dash::dash::dash:
Neka ti ovo bude lekcija xD

Neka ti ovo bude lekcija xD

A sta ja kao zenko mogu da uradim....a opet trebaju mi pare....Mislim, kome ne trebaju neka se javi......kazem ta zena je advokat i pokrlila se bruka....ogradila sebe a ti giravaru radi na crno.....i kao ako se pokazes prijavicemo te......i tamo sam bila sigurno nekih 6 godina......imam neke priznanice ..... imam potvrdu da sam tu radila....ali ko ce sada da se tuzi sa njom.......:rumenko:

A sta ja kao zenko mogu da uradim....a opet trebaju mi pare....Mislim, kome ne trebaju neka se javi......kazem ta zena je advokat i pokrlila se bruka....ogradila sebe a ti giravaru radi na crno.....i kao ako se pokazes prijavicemo te......i tamo sam bila sigurno nekih 6 godina......imam neke priznanice ..... imam potvrdu da sam tu radila....ali ko ce sada da se tuzi sa njom.......:rumenko:

Pa nisi trebala da joj verujes, i da neodgovorno postupas vec si trebala da radis legalno ili da se iselis ili nesto vec.. Tako da ovo je sada kazna Bozija.

Giravaru, dobar deo nas se bar jednom nasao u toj poziciji tako da je tvoja postavka vrlo razumljiva. I nije samo tvoja.

Ako smo i pokusali nesto da uradimo, s vremenom smo shvatili kako stvari stoje. Pojedinac moze malo ili nista, ako nije podrzan od strane bar nekolicine, materijalno i psihicki dobro potkovan, a ko god radi, zna kako i zaposleni umeju da se ponasaju. Cesto ne reaguju dok problem ne zakuca na njihova vrata, a u medjuvremenu ih tudje muke ne interesuju.

Da ne zaboravim i bundzije koje usta ne zatvaraju kad se osecaju ugrozeni, a menjaju pricu (i stav) iz osnova kad ih poslodavac kupi za sramotno male novce. Par dnevnica, na pr.

Zakon + dobro poznavanje istog + kaznjavanje onih koji ga ne postuju + kriticna masa kad je potrebno reagovanje.... a mozda nesto i zaboravih.

....koji smo godinama radili na crno!?!?!
Znate na sta mislim, obecavaju da ce vas prijaviti i nista. Ili uplate mesec, dva i onda godinama nista (kao sto je slucaj samnom)....Jel se plasite, dal cete, odnosno kako cemo uopste steci pravo na bilo kakvu penziju? Ili da se spremim da budem socijalan slucaj i da naucim da rovarim po kontenjerima????!!!!
Jer nikako ni sa tim primanjima, a znate da ovde plate, nas smrtnika idu do 20.000 din.....nisam mogla da uplacujem staz + da imam od toga da zivim + da placam komunalije i ostalo!!!!!!!!
Imate li neku viziju sta ce biti sa nama (a kazu da nas ima tu negde oko 2 mililiona ukljucujuci celu Srbiju naravno), radili smo, ali to nigde nije zavedeno!?!!?!!?!?!!?!?!?!?!?:dash::rtfm::rtfm::dash::dash::dash::dash:

Nazalost, isli ste linijom manjeg otpora i niste se borili kad je bilo vreme... sad je prilicno kasno. Osim da pocnete sada da uplacujete ili da se bunite za svoja prava. Ali proslost zaboravite, tu ste gotovi.

Zanima me, koji je konkretan opis poslova bio u pitanju?
Na početku se pominje Agencija....?

Back