a sad jedna emotivna..

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Miris i ukus nedozrelih breskvica...- asocijacija na neka lepa bezbrizna leta u detinjstvu; uzasan strah ako mama sazna da smo komsijske breskve ocerupali, onako coparativno... :lol:
.........

Ti pamtiš breskvice, a ja zelene kajsije koje smo kao deca nemilosrdno kidali komšiji preko garaže, a kad bi ih izgrickali i došli do meke sočne koščice u povoju, stiskali bi je jedni drugima u lice i prskali se tom tečnošću. Kad se setim...:zaljubljena:

pita od bunedeve :)

Takođe. ;)

Pita bundevara – mamina, spravljena po vrlo jednostavnom receptu: red kora, debeli sloj rendane bundeve, šećer, cimet. Tek izvađena iz rerne. Miris cimeta širi se po celom stanu. Mama, sestra i ja sedimo za stolom; njih dve kafenišu, a ja crtam, pomno slušam njihovo ćaskanje i čekam da se moje parče ohladi (jer volim hladnu bundevaru).

Miris vrućih viršli sa kioska na Tašmajdanu: večernji povratak sa klizališta, grudvanje sa drugaricama. Čist, još neugažen sneg koji nam je negde i do kolena. Džinovske, novogodišnje figure Diznijevih junaka u tašmajdanskom parku, na koje se penjemo.

Miris novih svezaka i knjiga, kao i miris opiljaka od tek narezane grafitne olovke: škola i uzbuđenje pred svaki prvi septembar. Valjda zato što je sve lepo kad je novo, pa i početak nove školske godine. :think:

Miris mog prvog parfema, zvanog "Bejb", kupljenog u Trstu za šaku dinara. Još uvek imam praznu bočicu, raritet, i još uvek se pomalo oseća – težak je i sladunjav, ali vraća uspomene na vreme kada se lako putovalo i pobuđuje želju za putovanjem.

Au sada sam tek pročitao i mogu ti reći da si me oduševila sardinom, crnim lukom i hlebom. Od kada to nisam jeo! U stvari, meni je ukljeva još bolja od sardine, a crni luk volim onaj sa mirisom, blagom ljutinom i da bude pomalo sladak.

propao mi danas dan za trening..pada kisa, a ja sveze isfenirana..
ne moram bas odmah da se ukovrdzam..:roll:
sto znaci - ada samo jutros, a sad umesto drugog treninga - klopa!:mrgreen:

je l` imate u svom secanju neki momenat koji vam miris hrane jos drzi u nozdrvama..
onako jako da vas prozme emocija i vrati u taj trenutak?

imala sam 5god..deda je dosao po sestru i mene i vozom nas vodio kod sebe..putovali smo nocu i stigli rano ujutru..
prvo je deda nas dve spustio sa voza, a onda se vratio po stvari..
dok smo ga cekale videla sam na klupici trojicu radnika.. jedan je otvarao konzerve sa sardinom, drugi je na kesu nasekao crni luk, a treci je u rukama drzao tri vekne vruceg domaceg belog hleba..otkidali su komade, mekanu sredinu umakali u ulje, uzimali nozem po komad ribe i crni luk i tako slatko jeli da kad smo stigli kuci i deda pitao sta cemo da doruckujemo ko iz topa sam odgovorila - hleb, ribu i luk!
i sad mi je u nozdrvama miris vrelog hleba, evine sardine i crnog luka pomesanog sa mirisima na peronu...

miris roštilja me asocira na oca...

setila sam se i mirisa sveže mlevene kafe iz centroproma (se sećate tih mlinova u prodavnicama?), kad ti je daju osetiš da je još topla u pakovanju:)
i jekoderma:heart: koji sam pre par godina kad sam ga našla oduševljeno kupila u velikim količinama, jer je neko vreme bila nestašica:lol:

DaAaaaaa, mlevena kafa, ja sam bila bas-bas mala, ali mama me je cesto slala po kafu, a ujedno sam jela i po nekoliko pralina sa ukusom jagodica u toj radnji, gde je sva roba bila u rinfuzu :)
A, inace, secam se da mi je, sada pokojna, baka spremala kacamak, pa preko njega pospe mast od przene slaninice i da mi komad mladog, domaceg sira, kajmak ili domace kiselo mleko, njaaaaaaaaaaaammmmm, posle njene smrti nisam osetila ukus tog specijaliteta, osecam samo miris dobro poznate hrane i srecnog detinjstva :sad2: :heart: :heart::heart:

je l` imate u svom secanju neki momenat koji vam miris hrane jos drzi u nozdrvama..
onako jako da vas prozme emocija i vrati u taj trenutak?

Miris tek pečene lenje pite sa jabukama...vrati me 20 godina u prošlost, narandžasta kuhinja, kukičane zavese, moja baka sedi za drvenim trpezariskim stolom i čita knjigu...
Kuhinja je preuređena a bake odavno nema.

"Magična noć"...parfem moje mame...

što reče smokvica-vruć:lol:

DaAaaaaa, mlevena kafa, ja sam bila bas-bas mala, ali mama me je cesto slala po kafu, a ujedno sam jela i po nekoliko pralina sa ukusom jagodica u toj radnji, gde je sva roba bila u rinfuzu :)
koja si džipsika:))) btw., ja tvoj nik nikada neću prestati da čitam dEcamarta:dash:

sreca da se tada nismo upoznale :D

što? da ti ne bih zdibala il da mi ne bi sve pootimala?:lol:

Back