- Poruka
- 48.596
elem, inspirisana ovim eshovim temama vezanim za roditelje i posmatranjem okoline nesto razmisljam dal je i koliko moralno i eticki spasiti zivot nekome ko je npr u saobracajki ostao kvadriplegican ili tesko slogiran i nepokretan usled bolesti ili nesto tome slicno. koliko je to dobro prema porodici kojoj se navlaci beda na vrat kako fizicki, tako i psihicki i materijalno, jer takvi bolesnici nisu izlecivi, a zahtevni su dozivotno. zivimo u srbiji u kojoj mnogi ne mogu sebi ni osnovno da pruze, gde je medicina pukla, a samo im fali jos nesto takvo u kuci. stalna odricanja i stresovi. s druge strane koliko je to moralno i prema osobi koja je bila na granici zivota i smrti i koja bi umrla ne znajuci da je umrla, ali je spasena, ako se takav zivot moze nazvati spas. jer sta ostaje takvoj osobi osim da se seca vremena kada je moga da zivi koliko toliko funkcionalno u zavisnosti od godina i opsteg zdravlja. dal lekari nekada preteruju kada nesto sto je ocigledno gotovo odrzavaju u zivotu na konto drugih ljudi i na konto secanaj same osobe. dal je to igranje boga, sto medicina i jeste u nekim slucajevima.
davno bilo decko mlad izgoreo usled pozara, amputirane noge, ruka borba z azivot, kao svi bi zeleli da on zivi, a on sam hteo da umre, sto se na kraju i desilo, jer sta bi on radio godinama i godinama koje bi usledile. jezivo. po meni su prijatelji i porodica bili sebicni, jer nisu hteli da njega izgube zbog sebe, a ne zbog njega (i ja bih u takvoj situaciji zelela da umrem). s druge strane mislim da ako takvi ljudi nastave da zive ono sto je porodica zelela zivot takve osobe postaje jezivi teret, bas zbog zahtevnosti i zato sto zivot ide dalje i ne pita ko je zaostao.
malo konfuzno, ali eto zanima me misljenje drugih na tu temu...iako je tema mracna i moze da otvori mnoga pitanja. ljudsko misljenje, ne misljenj sta kazu psiholozi i filozofi, nego onako cisto ljudsko.
davno bilo decko mlad izgoreo usled pozara, amputirane noge, ruka borba z azivot, kao svi bi zeleli da on zivi, a on sam hteo da umre, sto se na kraju i desilo, jer sta bi on radio godinama i godinama koje bi usledile. jezivo. po meni su prijatelji i porodica bili sebicni, jer nisu hteli da njega izgube zbog sebe, a ne zbog njega (i ja bih u takvoj situaciji zelela da umrem). s druge strane mislim da ako takvi ljudi nastave da zive ono sto je porodica zelela zivot takve osobe postaje jezivi teret, bas zbog zahtevnosti i zato sto zivot ide dalje i ne pita ko je zaostao.
malo konfuzno, ali eto zanima me misljenje drugih na tu temu...iako je tema mracna i moze da otvori mnoga pitanja. ljudsko misljenje, ne misljenj sta kazu psiholozi i filozofi, nego onako cisto ljudsko.