A+ + A+ = A-

Мирабел, ако сам добро разумела, ти се залажеш за то да мајке и очеви обавезно кажу својој деци имају ли неко ванбрачно дете?

А шта ако отац има, па не зна? (Питала већ Х)

Vrlo,vrlo tesko muskarac to moze da zna.Mozda nekad da sumnja.Ali nema tog muskarca koji nije svrljao.

..ako je majka Rh+, ali je njen genotip Rh+/Rh- (od njene mame i njenog tate)
i otac Rh+ (i njegov genotip Rh+/Rh- , pola od njegove mame pola od tate),
dete moze da bude Rh+ (Rh+/Rh+ ili Rh+/Rh-) ili Rh- (Rh-/Rh-) ..

Постоји ABO систем крвних група, и Rh систем...

Крвна група се у оба система преноси преко два гена.
Нула и Rh- фактор се преносе рецесивно, а то значи да оба гена морају подржавати Нулу или Rh- фактор, да би се исти испољили.

За све остале варијанте су могуће комбинације.

Неко ко је Б крвна група, може уствари бити ББ или БО.
Неко ко је А крвна група, може бити АА или АО.
Ко је нила, може бити само ОО.
Ко је АБ, он носи ген за крвну групу А и за крвну групу Б.

Што се фактора тиче:
Кад је неко Rh+, онда та особа на оба локуса има ген Rh+, или на једном локусу ген за Rh+, а на другом за Rh-.
Кад је неко Rh-, оба гена која наслеђује, дефинишу Rh- крвни фактор.

Иначе, један ген се наследи од оца, један од мајке.

Наука је доказала да деца могу бити потпуно различитих крвних група, чак и од оба родитеља.

Илустрација:
Мајка АО Rh+
Отац BO Рh-
3.БО
4.ОО

Што се тиче крвног фактора, ту је могуће очекивати и Rh- и Rh+ .

Реци другарици да мирно спава. Истриповала се у незнању.;)
sve je receno
moj otac ima B krvnu grupu
moja majka nultu
ja imam A+
i nikad mi ni na pamet nije palo da oni nisu moji roditelji

izvini al ovo je nemoguce
majka je OO
otac mozeda bude BO = ti BO ili OO
otac moze da bude BB = ti BO

a sto se teme tice...ne znam kako bih reagovala...verovatno bi to bilo vrlo stresno saznanje...jeste da je roditelj onaj ko te je odgajio al mislim da bih zelela da znam ko su mi bioloski roditelji (ili jedan) ....cisto samo da znam

Suprug i ja smo oboje A+, a starija kćerka takođe, dok su blizanci 0+, a mi smo biološki roditelji svima njima.
Tako da mislim da to sa krvnim grupama ne može ljudima da bude jedini pokazatelj o svom biološkom poreklu.

Za svoje roditelje ni ne znam koje su krvne grupe, ali u periodu kad su se razvodili pre nekin 20 i kusur godina, moja mama rekla mom ocu u besu što je stalno pokušavao da me nagovori da se zauzmem za njegovu stranu: šta je stalno svojataš, pa samo ja znam ko joj je otac.

Čovek ostao bez teksta, a ja sam znala da je ona to rekla iz besa i nisam ni pomišljala da tata možda nije moj "pravi" tata, a verovatno i da sam posumnjala ne bih dalje istraživala. Ipak je meni bitnije ko su mi "socijalni" roditelji, oni koji su me odgajali, nego biološki.

da moze na osnovu toga da se sazna...priblizno
oboje ste AO
pa je, laicki receno, po jedna O od vas dvoje "otislo" na blizance

izvini al ovo je nemoguce
majka je OO
otac mozeda bude BO = ti BO ili OO
otac moze da bude BB = ti BO

a sto se teme tice...ne znam kako bih reagovala...verovatno bi to bilo vrlo stresno saznanje...jeste da je roditelj onaj ko te je odgajio al mislim da bih zelela da znam ko su mi bioloski roditelji (ili jedan) ....cisto samo da znam

veruj ti meni , ni kad sam saznla, kad su mi rekli koje su njihove krvne grupe nije me apsolutno potreslo niti sam se zapitala bilo šta
sad kao majka pogotovo

mada...što kaže Sofija, verovatno je pogrešno urađena krvna grupa
ili što bih ja rekla pre da su moji pogrešno zapamtili, znam ja njih;)

Back