A+ + A+ = A-

NatasaNatasa

Elita
Poruka
15.620
Dakle ... podstaknuta jednom situacijom od juče .... postavljam temu.

Poveri mi se juče drugarica da sumnja da je njen otac, zapravo njen pravi otac .... Kako je posumnjala, tako što je za produženje života neke žene hitno bila potrebna A+ krvna grupa, ona se javi kao dobrovoljni davalac, ode tamo ... i oni kažu ''a ne ne ... vi ste A-, ali nema veze iskoristićemo trombocite npr.'' ... zamoli devojka da oni opet to provere, zato što su njeni roditelji oboje A+. Medjutim, sestra joj objasni kako vidi da je ova A- ... i ova ode ko popišana kući... i počne da sumnja .. i kaže to je razdire već mesecima .... ne zna šta da radi .... da li da se udubi u dalje pretrage i razbije crv sumnje ... ili ne.

Ja onako iskreno ostanem nema pred situacijom ... i kad sam se dobro razmislila - uopšte ne znam šta bih uradila.

Znači da izuzmemo sad ovo sa krvnom grupom .... hajde da vidimo - šta bi vi radili da vas na bilo koji način podstakne sumnja da pomislite da jedan od vaših roditelja zapravo nije vaš biološki roditelj ... da li bi ste tu priču isterali do kraja ... da li bi ste istraživali ... da li bi ste rekli ''ma boli me ******, ja svog oca/majku imam, već'' ..... Da li bi ste očekivali da vam je takva stvar rečena, nekada .... Da li smatrate da je prećutkivanje roditelja o ovako nečemu u smislu vaše ili njihove zaštite .....?

Ne, mzoe i A- da ima
Ako imas AB+ dete ti mzoe imati svaku, osim nulte
Manite se tih starih babskih prica da se mroa imati ISTA krvna grupa
A+ moze da rpedje u A- kod deteta
Ako oba roditelja imaju A+ dete moze imati A+ ili A-

Nisam ni ja strucnjak
Ali ako oba roditelja imaju A+, dete moze imati ili nultu iliA- ili A+
Ako bi dete imali B ili AB(bilo plus ili minus) onda je sansa velika da se mama bockala sa strane

..natasha - moze da bude A-..tako da nema mesta panici..

..ali i da ne moze - ne bi trebalo da kopa dalje..
..pitash zashto joj nisu rekli?
..paranoichna varijanta - nisu ni znali.. :roll:
..razumna varijanta - reche ljilja.. :heart:

..ako je majka Rh+, ali je njen genotip Rh+/Rh- (od njene mame i njenog tate)
i otac Rh+ (i njegov genotip Rh+/Rh- , pola od njegove mame pola od tate),
dete moze da bude Rh+ (Rh+/Rh+ ili Rh+/Rh-) ili Rh- (Rh-/Rh-) ..

Постоји ABO систем крвних група, и Rh систем...

Крвна група се у оба система преноси преко два гена.
Нула и Rh- фактор се преносе рецесивно, а то значи да оба гена морају подржавати Нулу или Rh- фактор, да би се исти испољили.

За све остале варијанте су могуће комбинације.

Неко ко је Б крвна група, може уствари бити ББ или БО.
Неко ко је А крвна група, може бити АА или АО.
Ко је нила, може бити само ОО.
Ко је АБ, он носи ген за крвну групу А и за крвну групу Б.

Што се фактора тиче:
Кад је неко Rh+, онда та особа на оба локуса има ген Rh+, или на једном локусу ген за Rh+, а на другом за Rh-.
Кад је неко Rh-, оба гена која наслеђује, дефинишу Rh- крвни фактор.

Иначе, један ген се наследи од оца, један од мајке.

Наука је доказала да деца могу бити потпуно различитих крвних група, чак и од оба родитеља.

Илустрација:
Мајка АО Rh+
Отац BO Рh-
3.БО
4.ОО

Што се тиче крвног фактора, ту је могуће очекивати и Rh- и Rh+ .

Реци другарици да мирно спава. Истриповала се у незнању.;)

Ma sta da pita na licu mesta?
Opste je poznato koje se krvne grupe kako prenose.

Imas nekih par stvari koje se znaju
Ako jedan od roditelja ima AB, nulta je kod deteta nemoguca cak i ako drugi roditelj ima nultu
Dakle O i AB ne mogu dati O, ali ne mogu ni AB
O i AB mogu dati ili A ili B

Duplo A i duplo B moze dati O a ako je duplo A onda dete mzoe iamti samo O ili A
Taj plus i minus uopste nisu bitni u celoj prici

Ono sto mene pak vise cudi u celoj prici, da se detetu pojavila ta A- grupa koja je porpilicno retka. Posebno za Evropu retkost

A moglo je da dođe i do mutacije i prelaska Rh+ u Rh-. Jedna žena na drugom forumu je imala mentalno zaostalog brata i išli su na sve analize da vide da li ima trizomije itd. Ustanovljeno je i da ima sasvim neočekivanu krvnu grupu (iako su mu ostali genetički markeri definitivno oni očekivani od oba roditelja)

Taj plus i minus uopste nisu bitni u celoj prici
Pa važni su jer je tu bila razlika pa se zato i iznervirala

Neko može da pomisli da se i taj Rh+ faktor nakuplja pa ne može dete da ga nema, kao kad pomešaš dva soka od sirupa od maline pa ne možeš da dobiješ čistu vodu. Ali geni nisu Rh faktor i oni se prvo iskombinuju pa telo onda čita to uputstvo i ako treba ne stvori se Rh faktor u fetusu

Kao što rekoh, da zanemarimo KRVNE GRUPE :mrgreen: pročitali ste samo prvi deo teksta ..... navela sam samo šta je nju podstaklo na takvo razmišljanje.

Pitala sam vas šta bi vi uradili da vam neko ili nešto podstakne crv sumnje u tom smeru ....

ja sam od onih koji bi istrazivali dalje - ne zato sto nameravam da sa naramkom pobegnem od kuce, vec zato sto mislim da treba da znam.

svakako bih prvo dobro razmslla da li imam razloga za paranoju, pa bih krenula tek kad bih imala DOBAR razlog, pazeci da ne povredim jedine roditellje koje imam.

skoro svako dete ima takve ideje, ali nema bas svako razlog

Dakle ... podstaknuta jednom situacijom od juče .... postavljam temu.

Poveri mi se juče drugarica da sumnja da je njen otac, zapravo njen pravi otac .... Kako je posumnjala, tako što je za produženje života neke žene hitno bila potrebna A+ krvna grupa, ona se javi kao dobrovoljni davalac, ode tamo ... i oni kažu ''a ne ne ... vi ste A-, ali nema veze iskoristićemo trombocite npr.'' ... zamoli devojka da oni opet to provere, zato što su njeni roditelji oboje A+. Medjutim, sestra joj objasni kako vidi da je ova A- ... i ova ode ko popišana kući... i počne da sumnja .. i kaže to je razdire već mesecima .... ne zna šta da radi .... da li da se udubi u dalje pretrage i razbije crv sumnje ... ili ne.

Ja onako iskreno ostanem nema pred situacijom ... i kad sam se dobro razmislila - uopšte ne znam šta bih uradila.

Znači da izuzmemo sad ovo sa krvnom grupom .... hajde da vidimo - šta bi vi radili da vas na bilo koji način podstakne sumnja da pomislite da jedan od vaših roditelja zapravo nije vaš biološki roditelj ... da li bi ste tu priču isterali do kraja ... da li bi ste istraživali ... da li bi ste rekli ''ma boli me ******, ja svog oca/majku imam, već'' ..... Da li bi ste očekivali da vam je takva stvar rečena, nekada .... Da li smatrate da je prećutkivanje roditelja o ovako nečemu u smislu vaše ili njihove zaštite .....?

Da je tvoja drugarica pratila pazljivo seriju "Mucke" ne bi se brinula posto bas u jednoj epizodi to je tema :D

o bože, kako se čovek časkom istripuje za bzvz =I

a što se pitanja tče.. jbmliga, ne mogu ni da zamislim... moja osećanja se verovatno ne bi promenila, moji roditelji stvarno nisu zaslužili moja osećanja zato što su mi roditelji nego svojim odnosom pema meni :heart:
al da bi se iznenadila, iznenadila bih se... mislim to je i tako nemoguće jer mi od malena svi govore kako ličim na tatu i to... šta znam

Back