9.3 x 72 R RWS

Koliko sam ja provalio, chovek je rekao da je vidjao ljude da nose .30-30 a ne da je on lovio istim kalibrom. Takodje je recheno da se pomenuti kalibar koristi na daljini ne vecoj od 100-150m u shta sam i ja siguran da je APSOLUTNO MOGUCE. Ti dokazi suprotno (ako mozesh, naravno). Meni uopshte ovo nije chudno s obzirom da sam i ja sa istih prostora i da sam i ja lichno video ljude sa Winchester-kama model 1894 u .30-30 kalibru. Nema ih puno ali vidish po nekog. Ako se los lovi lukom i strelom i samostrelom na daljini do 45yardi, zashto mislish da .30-30 ne moze da zavrshi posao na 100m?

Tvoj komentar je trebao da pokaze shta? Da si ti sad neki poznavaoc oruzja, balistike?
Moj savet ti je da se malo bolje informishesh pre nego shto pochnesh da spushtash nekog.

Covek je pitao za neku informaciju o kalibru 9,3x72r,i sta je dobio kao odgovor?da je taj kalibar za safari lov,da ima trzaj kao tromblon,da je za gadjanje na velikim daljinama i da skoro ima efekat kao 300wm!!!!!!!!!!!eto kakve informacije daje strucnjak koji koliko vidim po postovima ima slicno razmisljane kao i ti.moj komentar nije trebao da pokaze da sam ja neki "poznavaoc"nego da ljudi pisu nebuloze koje nemaju veze sa mozgom i da ne treba da ih neko svati ozbillno jer bi taj bio u ozbiljnoj zabludi.a sada da malo pricamo o onome sta je moguce a sta nije.naravno da je moguce da se moze los odstreliti sa 30-30 ali u kojim sve situacijama.zar su uvek u lovu moguci pogodci u srce,zar ce u svim situacijama 30-30 napraviti prostrelnu ranu jer ne nosi toliko energije da bi se mogao osloniti na na stop efekat koji imaju teski i spori kalibri,koliko bi los odneo losiji pogodak,koliko ima prostora za greske,nimalo!!!!pogodak moma biti veoma precizan i sa veoma male udaljenosti i da naravno los bude u idealnoj poziciji za pucanje,da pozira pred pusku!ima genijalaca koji love d.svinje sa 223,hvale se nekim zauskama i kunu se u ovaj kalibar ali ne kazu koliko su svinja izranjavali,sam bog zna gde su te svinje uginule i koliko daleko od mesta pogodka.svaku divljac treba loviti odgovarajucim kalibrom i uvek treba imati malo rezerve jer svi mi koji lovimo znamo da nisu uvek moguci savrseno pogodci.

Dobro "struchnjak", daj ti onda bolje podatke o tom kalibru. Ja se nisam uopshte vezivao za 9,3x72R nego sam pokushao da objasnim nekima da treba da izvade glavu iz peska i da nije uopshte chudno shto se los lovi na daljinama OD 20-150m kalibrom .30-30. Nije tachno da los treba da "pozira" da bi ga ovim kalibrom oborio. Do 150m pogodi ga gde se obichno gadja divljach i necesh imati nikakvih problema. Drugo, rana ne mora da bude prostrelna da bi oborio divljach. To bi trebao da znash... Najtuznije je to shto vecina vas filozofa nije ni videla ovaj kalibar a kamoli lovila njim da bi mogla neshto da pricha. To je ono shto je meni zaista fascinantno. Da li si ti ikad video kako izgleda taj metak? Da li si ikad lovio ovim kalibrom? Posebno mi se dopada kad se ide iz krajnosti u krajnost i pominju se kalibri kao .223 za lov divljih svinja. Zashto se pominje sad to? Da li to treba da bude neko poredjenje sa mojom izjavom o kalibru .30-30? Da li je to sad kao neko podsmevanje? Ja nikad nisam rekao da se sa .223 moze loviti DS niti bi ikad dao tako glupu izjavu.

Sada smo bas mnogo skrenuli sa teme ali nema veze.verovatno znas da 30-30 ima na 100m u proseku oko 1700j,idealno za srdaca jer se za njega preporucuje najmanje 1000j na istoj daljini, da ne lupam ali mislim da je to cak i zakonski regulisano.srndac ima oko 40 kg a los do 500 do 600kg,o cemu ti covece pricas??!!verovatno je losa moguce i prackom ubitiu nekim datim uslovima i situacijama ali ga niko time ne lovi.postoji velika razlika izmedju onoga sto je moguce i onoga sto je realno i izvodljivo u praksi.siguran sam da postoje ljudi koji love losa sa 30-30 ali to ne treba nikako odobravati a ni najmanje preporuciti nekome da radi.sto se tice izlazne rane,ona i ne mora da postoji ali kad bi recimo lovili sa 45-70 kod kojeg bi tezina i precnik zrna odradili svoje.sa slabijim kalibrima je prostrelna rana prioritet jer verovatno nece divljac pasti u vatri a onda je krvavi trag od velike pomoci.u srbiji 30-30 nije popularan zato sto ga vecina lovaca smatra neadekvatnim za nase podneblje.za d.s preslab a za srnecu divljac ga izbegavaju zbog losije balistike.lovili bi i sa njim ali kad ne bi bilo drugih kalibara,posto ima mnogo boljih i za d.s i za s.d niko sa njim ne lovi. da se vratimo na 9,3x72r.star,anemican i veoma ogranicen kalibar.moze da se nadje neka stara kombinacija ili dvokuglara u ovome kalibru ali to su rariteti.skoro da se vise i ne koristi u lovu i tesko je naci municiju za ovaj kalibar.mesaju ga sa 9,3x74r koji je veoma popularan,sto se i ovde desilo.9,3x74r je taj koji je idealan za krupnije svinje,jelene i losove.mnogi se uplase od same cifre ali ovaj kalibar je veoma umeren i izbalansiran kod kojeg je trzaj manji nego kod 300v.m a ispaljuje zrna od 14,5 do 19g i to brzinom od 700 do 790ms na ustima cevi dok 72r ispaljuje zrna teska 12,5g sa 590ms na ustima cevi.9.3x74r je balisticki veoma slican 8x57jrs tako da je za prosecne strelce upotrebljiv i do 300m.9,3x72r vec na 150m pada 9cm,na200m 36cm a na 300m 140cm.energija na 0m2200j,100m 1400j,200m990j a na 300m tricavih 550j.

Moguce je da je bila greshka izmedju 9,3x72RWS i 9,3x74R i to ne osporavam ali mislim da greshish oko .kalibra .30-30 jer koristish info iz lovachkog priruchnika. Po takvim priruchnicima recimo .270 Winchester bi bio dovoljan samo za crnog medveda ili belorepog jelena a ovde se koristi za lov losa bez ikakvih problema. LIchno poznajem petoro ljudi koji love losa ovim kalibrom. Chak shta vishe, koriste ga lovci koji su obishli ceo svet loveci sve i svashta... Bolje recheno, elita koja ima malo vishe iskustva od i tebe i od mene.
Tebi bi sigurno bilo chudno da ti kazem da se i Whitetail deer (belorepi jelen) lovi (posebno u SAD) sa .223 koristeci 55gr zrna i teza, naravno. Opet, ne preporuchuju ga ali sve vishe i vishe lovaca pochinje da koristi ovaj kalibar i ako bih ja lichno, pre odabrao .243. Googlaj pa cesh da vidish i sam. Nacicesh gomile chlanaka o tome. Bitno je da zrno smestish tamo gde treba...i da je zrno dizajnirano za duboku penetraciju.

Interesovao sam se za 9.3 x 72 R RWS . Bio sam nasao u oglasima jedan driling u 12x12x9.3x72 R RWS.

Definitivno radi se o starom kalibru za kog je municiju naci moguce samo u inostranstvu i pri tome nije uopste jevtina. Inace kalibar nije nista posebno, dosta je anemican za moj ukus. Licno sam pristalica krilatice "sto brze i sto teze".

Bila je greska i to velika!270w. je sasvim druga prica,moj omiljeni srednji kalibar.pucao sam dosta iz ovog kalibra, nosio ga par puta u lovu i stvarno sam bio odusevljen.veoma je udoban za pucanje,precizan i jako razantan kalibar.ja lovim sa zastavinim karabinom u kalibru 8x57.kupio sam ga polovnog za veoma nisku cenu,da sam kojim slucajem kupovao nov karabin izbor bi sigurno pao na 270w. nazalost 30-30 ne moze nikako da se uporedi sa 270,ni po energiji ni a ni najmanje po balistici,susta suprotnost. kada spominjes zrna za duboku penetraciju verovatno mislis na homogena zrna kao sto su barnes tsx,lapua naturalis,rvs bonic...ili t.bonded,n.partition,a frame,xp3 itd.takvih zrna za 30-30 nema.neki znaju a mnogi ne,da za ovaj kalibar ne mogu da se koriste spicasta zrna ili bilo koje standardno zrno za kalibar 30 kao sto je na primer 30-06 ili 308w zato sto se 30-30 koristi iz pusaka sa tubularnim magacinom gde vrh zrna naleze na kapislu metka koji je iznad njega. oni koji sami pune municiju za ovaj kalibar kupuju posebna zrna za 30-30 koja su uglavnom obicni SOFT POINT ili HOLLOW POINT!!!!! vidjao sam i ja neke majstore koji mogu da gadjaju i s'kuka,takvih je nazalost jako malo a ostalih smrtnika mnogo vise. takve treba u svemu kopirati ali nikako u odabiru orujza i kalibra,takvi mogu da love i sa jednometkama u najslabijim kalibrima. DOBAR POGLED!!!!!!!!!!!!!!!

Back