8X57JS ili 30-06Spr.??

Nemoj tako, mali je profesionalac! Sve zna, samo nas ispituje da li mi znamo...
:mrgreen:
I Mauser, definitivno si u pravu: ne znam zašto se uopšte cimamo... Ovakva tema je obrađena pre par meseci na 6-7 strana... Neka kopa-neka čita.

Minimum za lov srndaca je 5,6x41,tako pise u zakonu,verovatno misle na 222rem koji je za 2mm duzi.204 ruger mi se svidja ali samo za lisicu,za srndaca je malo preslab,pogotovu mi se svidja CZ 527 US u ovom kalibru.zasto loviti srndaca u nekom kalibru sa ogranicenjima?sta cete da radite ako srndac izadje na 350m i duva jak vetar.....sidjete sa ceke i odete kuci,nisu uvek moguca prikradanja.lepo uzmes 243, 6,5x55 ili57 i bog da te vidi!!:super:cesto se desava da na parcelama gde izlaze srndaci prodje i poneka d.svinja i onda sa 204 i zrnom od 2,5g mozete samo da mu pocesete jajca!:rotf:

Poslednja izmena:
Minimum za lov srndaca je 5,6x41,tako pise u zakonu,verovatno misle na 222rem koji je za 2mm duzi.204 ruger mi se svidja ali samo za lisicu,za srndaca je malo preslab,pogotovu mi se svidja CZ 527 US u ovom kalibru.zasto loviti srndaca u nekom kalibru sa ogranicenjima?sta cete da radite ako srndac izadje na 350m i duva jak vetar.....sidjete sa ceke i odete kuci,nisu uvek moguca prikradanja.lepo uzmes 243, 6,5x55 ili57 i bog da te vidi!!:super:cesto se desava da na parcelama gde izlaze srndaci prodje i poneka d.svinja i onda sa 204 i zrnom od 2,5g mozete samo da mu pocesete jajca!:rotf:

Slažemo se...
Ne slažemo se... Ako je lov na srndaća, lov je na srndaća, ne na divlju svinju, bez obzira što su im kalendari lova malte ne isti... Poklapaju se i zecu i fazanu, pa se opet prave planovi odstrela...

Ja kad idem u lov na srdaca znam da postoji i sansa da naidjem na d.s pa zato ne volim da nosim nista ispod 6mm.ako neko lovi u lovistu gde moze puca na svinje svaki dan taj moze sebi da dozvoli taj luksuz i ponese u lov 222 ili 223 i lovi samo srndaca kad to zeli,ja ne lovim u takvim lovistima pa iskoristim svaku priliku koja mi se pruzi.lovim iskljucivo d.s i srndaca,zato sam i kupio 8x57js!:per:

Nismo se razumeli. Ja sam rekao u jednom od postova da je .204 Ruger kalibar za shtetochine tipa, lisica, kojot... Naravno da ovo nije kalibar za srnecu divljach (i ako smatram da bi mogao da prodje do nekih 100m). Slazem se takodje da je .243 idealan za ovu vrstu.

Ja kad idem u lov na srdaca znam da postoji i sansa da naidjem na d.s pa zato ne volim da nosim nista ispod 6mm.ako neko lovi u lovistu gde moze puca na svinje svaki dan taj moze sebi da dozvoli taj luksuz i ponese u lov 222 ili 223 i lovi samo srndaca kad to zeli,ja ne lovim u takvim lovistima pa iskoristim svaku priliku koja mi se pruzi.lovim iskljucivo d.s i srndaca,zato sam i kupio 8x57js!:per:

U tvom sluchaju, idealno reshenje.
Sve preko 6mm je dobar izbor.

Ako ikada budem kupio karabin malog kalibra to ce biti 204 ruger i to CZ 527 us,mnogo mi se dopada taj karabin.njega bih koristio prvenstveno za lisice i pse lutalice koji prave ogromne stete u mom lovistu a za sve ostalo 8x57 za kojeg se uskoro sprema jedna meopta 3-12x56,tad cu biti kompletan:lol:

Nije... Ili jako malo... Imaju možda dva tipa municije i to oba PPU... A da sam video da neko koristi taj karabin ili da sam čuo da ga neko koristi, nisam.

Zastava bi napravila bum kada bi krenuli sa proizvodnjom karabina u .204 Ruger.
Ja sam kupio Remington model 799 u kalibru .223 (mislim da je u pitanju Zastava M85 jer je Zastava tada bila u kombinaciji sa Remingtonom. Zastava je slala cevi sa zatvarachima a Remington je samo stavljao svoje kundake i prodavali ih kao Remington model 799). Na zatvarachu pishe Remington Model 799 USSG FL a ispod Zastava Kragujevac Made in Serbia.
Odlichno napravljena pushka. Jedina zamerka je obarach. Malo je tvrd i ima malo veci hod. Sem toga, zadovoljan sam. Brunir je fenomenalan, obrada je na zavidnom nivou i preciznost je super. Verujem da bi bila josh preciznija ako bi se stavio bolji obarach.
Ovde moze da se kupi ceo sistem okidanja (Timney) i koshta negde oko $60.
Ne znam da li da ga menjam ili da se navikavam na originalni...videcemo...

Za 204 ruger ovde vecina lovaca ne zna,znaju oni mladji koji prate trendove i desavanja u svetu oruzja ali u odnosu na nas broj lovaca i takvih je malo.kod nas jos nema oruzja u tom kalibru(ni municije jer ga PPU ne proizvodi) iz jednog prostog razloga a to je nas prokleti zakon o oruzju i municiji cije je promena vec dugo u najavi ali nikako da dodje na dnevni red onih lopova u skupstini!u Srbiji je katastrofalna ponuda municije zbog ogranicenja kupovine na 60kom. po lovcu a punjenje je zabranjeno.sve dok se to ne promeni bice ovako kako jeste.

Poslednja izmena:
Moze, pokushavao sam ali nishta specijalno. Hod je opet dosta veliki i nije neshto posebno lakshi posle shtelovanja. Nije strashno...stvar navike.

To okidanje nista ne valja!!oni kazu da je stelujuce ali od tog stelovanja bolje digni ruke,nasi majstori o njemu sve najgore.taj timney ja tamo jos i jeftin!ovde je RUSAN (kopija timnija) skuplji.nemoj da si stipsa:think:nije to neka lova a i ako kupis timnija neces posle moci da se vadis na okidanje kad imas losu grupu:hahaha:

To okidanje nista ne valja!!oni kazu da je stelujuce ali od tog stelovanja bolje digni ruke,nasi majstori o njemu sve najgore.taj timney ja tamo jos i jeftin!ovde je RUSAN (kopija timnija) skuplji.nemoj da si stipsa:think:nije to neka lova a i ako kupis timnija neces posle moci da se vadis na okidanje kad imas losu grupu:hahaha:[/QUOTE]

Hehehe tako nekako.
Mogu ti reci da je grupa koju sam imao koristeci Remington AccuTip-V 55 Grains na 200m bila manja od 1". Vetar je pichio sa severozapadne strane promenljivog inteziteta s obzirom da je i kisha trebala da padne taj dan. Koliko sam primetio, nije bilo nikakvog efekta na grupisanje i pravac zrna, odnosno p.o.i.
Tip pored mene je gadjao sa Weatherby Vanguard u kalibru .22-250 (ruchno punjena municija) i nije mogao da sastavi grupu manju od 3,5 - 4". Kad je video moju metu, pao je na dupe. Sad...da li je do municije, pushke ili njega, teshko je reci.
Optiku koju sam koristio je standardna Leupold Rifleman 3-9x40mm sa srednje visokim prstenovima (Leupold).
S obzirom na to da je korak uvijanja 1:12", 55gr bi trebala da bude najbolja kombinacija, bar po mom mishljenju. Iz tog razloga nisam hteo da eksperimentishem sa lakishim ili tezim zrnima. Za ovaj korak uvijanja 62gr bi trebalo da bude plafon. Zrna teza od ovog se ne mogu stabilizovati kako treba i grupe su katastrofalne.
Sad bih da probam Winchester Ballistic Silvertip i Hornady V-Max isto u 55gr. Kupio sam skoro kutiju PPU 55gr ($18) ali nisam je josh probao.

Poslednja izmena:
Cisto informacije radi , moj prijatelj pucao srndaca sa 8x57 , zrno 12 grama , SP, PPU, srndac otrcao oko 100 m i pao. Metak je prosao direktno kroz srce. Pucao sa distance od oko 80 m.

Vidish da je moguce...a onaj mali se smeje mom postu gde sam naveo da sam kuglom (rifled slug) odvalio belorepog na daljini od 40m i da je uspeo da pobegne 60m od mesta gde je pogodjen.

Poslednja izmena:
Vidish da je moguce...a onaj mali se smeje mom postu gde sam naveo da sam kuglom (rifled slug) odvalio belorepog na daljini od 40m i da je uspeo da pobegne 60m od mesta gde je pogodjen.

Kolega, nemo' se obazireš... Mali je jednostavno došao po principu s' neba pa u rebra, bez da uradi domaći zadatak...
Vidi se da je zelen i da bi mu trebalo savetovanje, ali, on je jednostavno pametniji od svih (imao sam ja par takvih profesora, pa sam ih spustio pred punim amfiteatrom, mlogo loša sorta ljudi)....

Za m85 je grupa od 1" dobra i na 100m a kamoli na 200.moj drugar je kupio lux verziju CHARLES DALY i sa punjenom municijom (V-max 55 gr,barut norma 202) imali smo najbolju grupu od 27mm na 100m,to je sub MOA sa karabinom koji kosta 350 eura.sa boljim okidanjem i kundakom koji ima beding sigurno moze i bolje ili druga kombinacija barut,zrno.zar nije korak na zastavinoj cevi za 22-250 1:14"????

Poslednja izmena:
Za m85 je grupa od 1" dobra i na 100m a kamoli na 200.moj drugar je kupio lux verziju CHARLES DALY i sa punjenom municijom (V-max 55 gr,barut norma 202) imali smo najbolju grupu od 27mm na 100m,to je sub MOA sa karabinom koji kosta 350 eura.sa boljim okidanjem i kundakom koji ima beding sigurno moze i bolje ili druga kombinacija barut,zrno.zar nije korak na zastavinoj cevi za 22-250 1:14"????

Korak navoja je 360mm a dužina cevke je 510...

To sam i ja rekao,samo u incima!korak od 360mm je otprilike isto kao 1:14".:ok:

To je korak uvijanja kod .22-250 a kod .223 je 1:12".
Ja sam uzeo tu pushku u .223 kalibru.
Mogao sam da biram izmedju 22Hornet, .222, .223 i .22-250 mada kazu da je na nekim mestima bilo ovih modela u kalibru 7,62x39mm. Iskreno, nisam bio zainteresovan za 7,62x39mm. Mene je interesovao bash .223 a posebno to shto je cev 20". Potrebna mi je bila pushchica tih dimenzija. Izuzetno se lako barata njom i nemam nikakvih problema kada obilazim terene vozilom jer je kratka i ne zapinje ni za shta prilikom ulaska i izlaska.
Do dushe, .223 je i bio dizajniran za cevi ne duze od 20".

Back