82 pomorski centar - pomorski diverzanti

mikeliss

Početnik
Poruka
3
Pomorski diverzanti - 82 pomorski centar, interesuje me jer neki upućeniji ljudi kažu da su pomorski diverzanti jedna elitna jedinice čiji pripadnici prolaze možda jednu od najtežih i najazahtjevniju obuku uopšteno na ovim prostorima, jer pored toga što se obučavaju za protivterorističku borbu za kopno, tako i prolaze zahtjevnu obuku za more ( vodu ). Da se njihova obuka može porediti sa američkim fokama!
O toj jedinici ima vrlo malo podataka, i o njihovim akcijama se vrlo malo ili gotovo nimalo ne zna, a bilo ih je dosta!! Sve je praktično u tajnosti, nisu dobili publicitet kao 63.padobranska ili 72 specijalna i mnoge druge, a sigurno da su njihove akcije bile spektakularne. kada su oni djelovali često se akcija završavala,a da druga strana nije ni svjesna šta se desilo, pa i otud vuču ime takozvane Senke!!!! neki su ih zvali tihi likvidatori!!!
Ako neko zna nešto više o toj jedinici, njihovoj obici, akcijama i uslovima za odabir kandidata neka podijeli ?

1. Obuka je bila identična američkim fokama jer su se koristile iste instrukcije.
2. Jedina profesionalna jedinica u vrijeme SFRJ. Svi moraju biti podoficiri ili oficiri.
3. Morao si skakati iz helija i aviona
4. Marševi, ronjenje, plivanje, pripreme i provjere svako malo.

Tek se pri bombardovanju priključili obični vojnici rezervisti iz 63. koji su zaostajali u svemu osim u marševima. Da ne pričamo o ronjenju ili skakanju iz helija.

Oružanje: strela 2, fagoti, podvodne puške, custom snajperi, kalaši, bombi, izraelski Jeriho... Jedinica je imala odmah na raspolaganju kamione opreme.
Oprema: brod - barkasa, mini podmornice, više čizama (od padobranskih do običnih), spec odijela, ronilačka oprema, baro komore...

Ne zovu se "Senke" i nikad nisu imali nikakav znak. To se nešto kasnije smutilo da postoji neka jedinica koja se zahebava da su oni. Neko vrijeme kao "lisice" ali se ništa nije zadržalo.

Moto jedinice je bio "Trebaš biti lud"

Ja Sam dosao 88moj godini Kao pod oficir. nebi bas reko da je bila neka velika tajn, posto cesto Bili I novinari i fotografi u centru. Bili smo odvojeni od obicni vojnika, to da. oprema je bila ok za to vrijem, Ali vecina nas je na primjer i privatno kupili odjela za ronjene i dio opreme, a da nepricam sta su Obchi vojnici roniloci imali, bruka. Pre dolaska u divulje smo imali vec formalnu padobranksu obuku od 3 mjeseca s 63. I 3 mjeseca s 72…..oko 90-91 smo se vec poceli prebacivat za CG, tako I dio opreme. Drugovima iz SL I HR se dozvolilo da se razduze i vrate kuci, jako zalosno sve. Bilo je jako dobri ljud…..

Evo I slika…

Prilozi

• 5109BE0E-14D6-4F53-B048-85AE524F0FF9.jpeg
    5109BE0E-14D6-4F53-B048-85AE524F0FF9.jpeg
    143,2 KB · Pregleda: 81

Back