]700.000 siromašnih 760.000 nezaposlenih

Poruka
22.606
BEOGRAD 20. 04. 2011

PRESS

EKSKLUZIVNO: SOCIJALNA KARTA SRBIJE - MINISTAR LJAJIĆ DANAS PREDSTAVLJA prvi DOKUMENT KOJI SKENIRA STANJE nacije
700.000 siromašnih 760.000 nezaposlenih

Alarmantni podaci - Više od 185.000 ljudi dobija socijalnu pomoć, a 40.000 se hrani u narodnim kuhinjama. Čak 130 opština u Srbiji trenutno ima negativan prirodni priraštaj

SIROTINJA-1.jpg

Press ekskluzivno objavljuje podatke iz prve socijalne karte Srbije, koja pokazuje da je 700.000 ljudi ispod granice siromaštva, dok je broj nezaposlenih dostigao 760.000. Dokument pod nazivom „Baza podataka o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva svih gradova i opština u Srbiji" danas će u Vrnjačkoj Banji predstaviti ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Iz ovog dokumenta vidi se da se broj korisnika socijalne pomoći povećava iz meseca u mesec, pa je sada koristi više od 185.000 ljudi, dok se oko 40.000 hrani u narodnim kuhinjama.

Uskoro i na sajtu

Jedan od šokantnih podataka je i negativna stopa prirodnog priraštaja u čak 130 opština u Srbiji, dok je u pojedinim broj stanovnika čak prepolovljen.

Kako za Press objašnjava Ljajićev pomoćnik Ljubomir Pejaković, ovakva detaljna socijalna karta, sa objedinjenim podacima za sve opštine, nije ranije pravljena, a iz nje se tačno vidi koliko je socijalno ugroženih po raznim osnovama, koliko je nezaposlenih, penzionera, korisnika socijalne pomoći, narodnih kuhinja, dečjeg dodatka...

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/.../700.000+siromašnih+760.000+nezaposlenih.html

msm šta reći a ne zaplakati :aha:...ne smem ni da mislim kako bi bilo da nas ima 20 i više miliona, kada ni za ovo malo stanovništva ne mogu da se stvore uslovi da rade i žive od svog rada.:sad2:

msm šta reći a ne zaplakati :aha:...ne smem ni da mislim kako bi bilo da nas ima 20 i više miliona, kada ni za ovo malo stanovništva ne mogu da se stvore uslovi da rade i žive od svog rada.:sad2:

Stanovnistvo je u proseku lenjo, slabo obrazovano. Pogledaj broj automobila u Srbiji i ko ga sve poseduje. Ljudi se zale nemaju posla, nemaju cim da nahrane porodicu, a u grad se redovno ide autom. Pa prodaj auto i idi autobusom. Radnika u Srbiji, fizikalca, ne mozes da nadjes ispod 400 evra, a to je mnogo s obzirom na rad koji pruza. Pre 2-3 godine zvao sam par nezaposlenih komsija da rade kod mene za dnevnicu od 25 evra, naravno nisu prihvatili nije njihov nivo . Cim ih zoves da jedu svi dolaze.

Stanovnistvo je u proseku lenjo, slabo obrazovano. Pogledaj broj automobila u Srbiji i ko ga sve poseduje. Ljudi se zale nemaju posla, nemaju cim da nahrane porodicu, a u grad se redovno ide autom. Pa prodaj auto i idi autobusom. Radnika u Srbiji, fizikalca, ne mozes da nadjes ispod 400 evra, a to je mnogo s obzirom na rad koji pruza. Pre 2-3 godine zvao sam par nezaposlenih komsija da rade kod mene za dnevnicu od 25 evra, naravno nisu prihvatili nije njihov nivo . Cim ih zoves da jedu svi dolaze.
U slucaju da je to istina sto pises,znaci da jos nije dogorelo do nokata.Medjutim,mislim da bas i nije tako.Delimicno se slazem da su ljudi poprilicno nepripremljeni za ovakav sistem u kojem sada zivimo,sto je posledica decenijskog zivota pod nekim drugim uslovima rada i egzistencije.Medjutim,nije bas da su svi lenji.Ljudi bi radili da imaju gde,a i taj rad mora biti placen da se moze koliko-toliko ziveti neki zivot bez svih uskracivanja pocevsi od hrane,pruzabja sitnih zadovoljstava deci pa sve do placanja racuna.To je isuvise siroka tema da bi se svela na neke postove u koje sve stane u dva-tri reda.

U slucaju da je to istina sto pises,znaci da jos nije dogorelo do nokata.Medjutim,mislim da bas i nije tako.Delimicno se slazem da su ljudi poprilicno nepripremljeni za ovakav sistem u kojem sada zivimo,sto je posledica decenijskog zivota pod nekim drugim uslovima rada i egzistencije.Medjutim,nije bas da su svi lenji.Ljudi bi radili da imaju gde,a i taj rad mora biti placen da se moze koliko-toliko ziveti neki zivot bez svih uskracivanja pocevsi od hrane,pruzabja sitnih zadovoljstava deci pa sve do placanja racuna.To je isuvise siroka tema da bi se svela na neke postove u koje sve stane u dva-tri reda.

Nije stvar o nepripremljenosti ljudi na sistem jer kako se naziva sistem u kom ti imaš sve više ljudi koji su nezaposleni i ne vide skoro priliku za bilo kakvo zasposlenje...imaju opšte zdravstveno osiguranje ako ostanu nezaposleni i to pod uslovom da se ‚‚zakače‚‚ nekom na isto...jer tražiti od nezaposlenog lica da plaća zdravstveno po meni nema veze s mozgom...onda ako se i zaposle rade neprijavljeni po mesec dva kao šatro na probnom radu pa dobiju nogu...rade po tri smene a nemaju smenske dodatke nemaju pravo na prekovremeni...rade po 5 različitih poslova!...Po meni onda to nije pitanje nepripremljenosti ljudi na sistem, nego je to nakaradni sistem u kom se ne zna ni ko pije ni ko plaća.:aha:

Nije stvar o nepripremljenosti ljudi na sistem jer kako se naziva sistem u kom ti imaš sve više ljudi koji su nezaposleni i ne vide skoro priliku za bilo kakvo zasposlenje...imaju opšte zdravstveno osiguranje ako ostanu nezaposleni i to pod uslovom da se ‚‚zakače‚‚ nekom na isto...jer tražiti od nezaposlenog lica da plaća zdravstveno po meni nema veze s mozgom...onda ako se i zaposle rade neprijavljeni po mesec dva kao šatro na probnom radu pa dobiju nogu...rade po tri smene a nemaju smenske dodatke nemaju pravo na prekovremeni...rade po 5 različitih poslova!...Po meni onda to nije pitanje nepripremljenosti ljudi na sistem, nego je to nakaradni sistem u kom se ne zna ni ko pije ni ko plaća.:aha:
Drustveni sistem koji sam pomenuo zove se kapitalisticki sistem i najkrace receno,kapital je centralna stvar oko cega se sve okrece.Mladji ljudi,skolovaniji i sposobniji prilagodjavanjima svih vrsta lakse se snalaze u kapitalizmu,bolje su pripremljeni takvim uslovima zivota.Nas narod nije bio pripremljen takvom sistemu,gde se bolnicko lecenje placa,lekovi se takodjer kupuju i gde se sve placa,jer je uglavnom u necijim rukama kapital kojim se koriste,dok je u socijalizmu kapital u rukama ili drzave ili drustva( kod nas je bio jedinstven slucaj da je vladalo socijalisticko,radnicko samoupravljanje-to se u turska vremena zvalo jos i Alaj-begova slama,nicije i svacije),pa je velika vecina mislila da ce samim proglasenjem kapitalizma kod nas masovno se poceti voziti mercedesi i ziveti nacinom zivota kakvim su se uglavnom hvalili gastabajteri( kad su dolazili kuci da se istovremeno hvale i odmaraju).Naravno,nisu znali da se u kapitalizmu otpusta izracunati visak radne snage,da se radna snaga maximalno iskoristava za sto manju dnevnicu,da se sve placa(od odlaska u javni wc do kredita za kucu),da kapitalizam ne poznaje bas najbolje rec,,humanost" i da je sve u novcu-ako imas,onda dobro,a ako nemas,nema te nigde.Narod nije bio pripremljen,tacnije,nije imao pojma sta je to ustvari sta ga ceka.Tek ce jos videti sve,,blagodeti',mnogi danas zaplacu za kasom socijalne pomoci,za besplatnim sindikalnim letovanjima,za spavanjem dok traju sednice radnickog saveta....

:hahaha::ok:
"TAKO TREBA" cuvena izreka velikog m,'SRBIJA SE SAGINJATI NECE", podelio fabrike,trgovine, dao karicima nas tesko zaradjeni novac koji je trebao da obnovi "KOSOVO" i otvaranja novih radnih mesta, Tokom rata sdusno je sa svojim saradnicima iz bivsih republika kamionima dovozio dinare sa kojim je marke i ostalu stranu valutu zajedno sa Borkom iz Beobanke i klikom za ulicne dilere ojadio srednju klasu. rezultat je to sto sada imate a jos niste dosli do kraja, sacekajte malo dok vas svoji jos vise "zagrle " i uzmu sve.
na kraju nece nigde biti Srbije, sve ce to biti u rukama kriminalaca i stranaca.
:rtfm::worth::dash::gace::gace::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

To su ustvari neke od radnji koje su namerno cinjene,matrica koja se uglavnom primenjuje i danas,doduse u jednom novijem obliku,umotanom u evro-integracije.Drzavni kriminal kao oblik kriminala koji je tesko kaznjiv bio oduvek na ovim prostorima.Pisao sam o obliku drustvenog uredjenja kao o necem na sta narod nije bio spreman nimalo,a mislio je da itekako jeste.Kad bi sada nabrajali sve mahinacije koje su se desile od Zajma za Srbiju do danas,napisali bi podeblju knjigu.

Back