1. Kada je Bog nacinio plan o spasenju coveka i ko je izvrsilac tog plana?
Off 13:8 I pokloniše joj se svi koji žive na zemlji kojima imena nisu zapisana u životnoj knjizi Jagnjeta, koje je zaklano od postanja sveta.
1.Pet 1:19 Nego skupocenom krvlju Hrista, kao bezazlenog i prečistog jagnjeta;
1.Pet 1:20 Koji je odredjen još pre postanja sveta, a javio se u poslednja vremena vas radi,
1.Tim 2:5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,
Hrist, koji se slozio da postane Bozji sin radi plana spasenja , sazalio se nad palim covekom.
Njegovo srce, puno ljubavi i milosti, bilo je dirnuto stradanjem i nesrecom palog covecanstva koje je unapred video.
Bozji prestupljeni zakon trazio je smrt gresnika.
U celom svemiru bilo je samo jdeno bice koje je mesto coveka moglo zadovoljiti zahtev zakona.
Posto je Bozji zakon svet kao sam Bog, to je samo bice jednako Bogu moglo zadovoljiti pravdu prestupljenog zakona.
Samo Hristos je mogao da otkupi palog coveka od prokletstva zakona i dovesti ga u vezu s Bogom.
2. Kada je Bog porvi put otrkio nasim praroditeljima svoj plan spasenja´ljudskog roda?
1.Mo 3:15 I još mećem neprijateljstvo izmedju tebe i žene i izmedju semena tvog i semena njenog; ono će ti na glavu stajati a ti ćeš ga u petu ujedati.
Nasim praroditeljima su ove reci bile melem za njihova ranjena srca.
oni su razumelid a ce se roditi Otkupitelj kao zenin potomak, koji ce im vratiti eden, izgublenu vlast nad zemljom i evcnu srecu i vecni zivot.
Pa kada je eva dobila prvog sina, pomislila je da ce se to vec odma sotvariti pa je rekla sedece:
1.Mo 4:1 Iza toga Adam pozna Jevu ženu svoju, a ona zatrudne i rodi Kajina, i reče: Dobih čoveka od Gospoda.
3. Na koji je jos nacin Bog kasnije otkrio i dopunio obecanje o dolasku otkupitelja?
Bog je prvobitno obecanje o dolasku obecanog spasitelja kasnije sve vise dopunjavao.
To je cinio pomocu sistema zrtava koji je uspostavio u krilu svog naroda, pomocu simbola i prorocanstva o buducem Mesiji.
Sam Bog je prineo prvu zrtvu da bi obukao nase praroditelje u haljini od koze:
1.Mo 3:21 I načini Gospod Bog Adamu i ženi njegovoj haljine od kože, i obuče ih u njih.
Jagnje koje je Bog zrtvovao da bi obukao nase praroditelje pre negos to ih je izagnao iz raja, bilo je slika Isusa Hrista, nevinog Jegnjeta koji ce uzeti na sebe nase prestupe i umreti mesto nas da bi smo mi ziveli.
Verni ljudi su u staro vreme po Bozjoj naredbi prinosili krvne zrtve od samog pocetka mnogo pre postojanja Izrailja.
1.Mo 4:4 A i Avelj prinese od prvina stada svog i od njihove pretiline. I Gospod pogleda na Avelja i na njegov prinos,
1.Mo 8:20 I načini Noje žrtvenik Gospodu, i uze od svake čiste stoke i od svih ptica čistih, i prinese na žrtveniku žrtve paljenice.
1.Mo 22:13 I Avram podigavši oči svoje pogleda; i gle, ovan iza njega zapleo se u česti rogovima; i otišavši Avram uze ovna i spali ga na žrtvu mesto sina svog.
Podizali su zrtvenike na kojima su zrtvovali jagnje, koje je simbolicki predstavljalo nevonog Bozjeg Sina, koji ce jednoga dana umreti za gresnog coveka.
Pomocu zrtava je Bog ucio ljude da bez prolevanja krvi nema oprostenja:
Heb 9:22 I gotovo sve se krvlju čisti po zakonu, i bez prolivanja krvi ne biva oproštenje.
Preko proroka Bog je u narodu odrzavao nadu u dolazak obecanog Spasitelja i preko njih je objavio mnoge pojedinosti o obecanom Meisji.
Preko Miheja objavio je da ce se Mesija roditi u Viteljemu.
Mich 5:2 A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji medju hiljadama Judinim, iz tebe će mi izaći koji će biti Gospodar u Izrailju, kome su izlasci od početka, od večnih vremena.
Preko Danila objavio je tacno vreme Mesijine sluzbe i nejgove smrti.
Dan 9:23 U početku molitve tvoje izidje reč, i ja dodjoh da ti kažem, jer si mio; zato slušaj reč, i razumi utvaru.
Dan 9:24 Sedamdeset je nedelja odredjeno tvom narodu i tvom gradu svetom da se svrši prestup i da nestane greha i da se očisti bezakonje i da se dovede večna pravda, i da se zapečati utvara i proroštvo, i da se pomaže Sveti nad svetima.
Dan 9:25 Zato znaj i razumi: Otkada izidje reč da se Jerusalim opet sazida do pomazanika vojvode biće sedam nedelja, i šezdeset i dve nedelje da se opet pograde ulice i zidovi, i to u teško vreme.
Dan 9:26 A posle te šezdeset i dve nedelje pogubljen će biti pomazanik i ništa mu neće ostati; narod će vojvodin doći i razoriti grad i svetinju; i kraj će mu biti s potopom, i odredjeno će pustošenje biti do svršetka rata.
Dan 9:27 I utvrdiće zavet s mnogima za nedelju dana, a u polovinu nedelje ukinuće žrtvu i prinos; i krilima mrskim, koja pustoše, do svršetka odredjenog izliće se na pustoš.
Preko Zaharije objavio je njegov trijumfalni ulazak u Jerusalim
Sach 9:9 Raduj se mnogo, kćeri sionska, podvikuj, kćeri jerusalimska; evo, Car tvoj ide k tebi, pravedan je i spasava, krotak i jaše na magarcu, i na magaretu, mladetu magaričinom.
Preko proroka Isaije koji se naziva Evandjelistom Staroga Zaveta, dat nam je tacan opis Hristovog zivota, njegove misije i njegove smrti.
Jes 7:14 Zato će vam sam Gospod dati znak; eto devojka će zatrudneti i rodiće Sina, i nadenuće Mu ime Emanuilo.
Jes 9:6 Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni.
Jes 61:1 Duh je Gospoda Boga na meni, jer me Gospod pomaza da javljam dobre glasove krotkima, posla me da zavijem ranjene u srcu, da oglasim zarobljenima slobodu i sužnjima da će im se otvoriti tamnica.
Jes 53:1 Ko verova propovedanju našem, i mišica Gospodnja kome se otkri?
Jes 53:2 Jer izniče pred Njim kao šibljika, i kao koren iz suve zemlje; ne bi obličja ni lepote u Njega; i videsmo Ga, i ne beše ništa na očima, čega radi bismo Ga poželeli.
Jes 53:3 Prezren beše i odbačen izmedju ljudi, bolnik i vičan bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da Ga nizašta ne uzimasmo.
Jes 53:4 A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da Ga Bog bije i muči.
Jes 53:5 Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
Jes 53:6 Svi mi kao ovce zadjosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas.
Jes 53:7 Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vodjen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih.
Jes 53:8 Od teskobe i od suda uze se, a rod Njegov ko će iskazati? Jer se istrže iz zemlje živih i za prestupe naroda mog bi ranjen.
Ovo je samo jedan deo i sve ovo je objavljneo i vise stotina godina pre Hristovog rodjenja.