5 znakova da ti je dete sociopata

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.621
Neke teorije kažu da ovo može doći iz nekoliko faktora, kao što su okruženje, geni i kognitivni razvoj. Ovo može uključivati traumu iz detinjstva, seksualno ili emocionalno zlostavljanje, roditelje koji zavise od supstanci, roditelje koji daju oštre i nedosledne kazne, izloženost medijima u kojima likovi pokušavaju da nanesu štetu drugima, genetsku predispoziciju i oštećenja mozga.

Zvanično, ne postoji sociopatsko dete, jer lekari tu dijagnozu daju samo ljudima koji imaju 18 ili više godina. Takođe nije prikladno dete nazvati sociopatom jer je etiketa toliko stigmatizovana i nespecifična. Međutim, deca mogu pokazati simptome ovog poremećaja ličnosti. Važno je znati da su impulsivnost i sebičnost normalni tokom razvoja deteta i da ih ne čine sociopatskim. Mora postojati dugačak obrazac ovih ponašanja, i oni moraju na neki način uticati na funkcionisanje deteta.

1728499706455.png

Poremećaj ponašanja

Iako ljudi moraju da imaju najmanje 18 godina da bi dobili dijagnozu ASPD (antisocial personality disorder), deci se može dijagnostikovati poremećaj ponašanja (CD - conduct disorder) sa 15 godina.

Simptomi CD-a se preklapaju sa simptomima ASPD. Oni uključuju destruktivna ponašanja kao što su grafiti, krađa, palež i provale. Tinejdžeri sa CD-om nastavljaju sa takvim ponašanjem čak i nakon što vide kako ove radnje povređuju druge i sebe. CD takođe karakteriše verbalna ili fizička agresija. To može uključivati mučenje ili ubijanje životinja, vređanje ili ponižavanje drugih, seksualni napad i korišćenje fizičkog nasilja.

Nedostatak empatije

Ovo je jedan od poznatijih simptoma. Ljudi često razbacuju terminom „sociopatski“ da znači nedostatak empatije, ali to previše pojednostavljuje ASPD i gura njegovu stigmu. Roditelji se mogu osećati zabrinuto kada njihova deca stalno ne osećaju kajanje ili razumeju zašto su drugi ljudi uznemireni. Mogu se ponašati hladno i bezobzirno prema patnji drugih ljudi.

Nepoštovanje zakona i ograničenja

Ne samo da ova deca ne uzimaju u obzir osećanja drugih ljudi, već i posledice svojih postupaka. To ih može dovesti do toga da zanemare autoritete, bilo da se radi o njihovim roditeljima, nastavnicima ili organima za sprovođenje zakona. Generalno, deca uče iz svojih grešaka i napreduju, ali deca sa sociopatskim osobinama neće promeniti svoje ponašanje čak ni nakon što dobiju posledice ili povratnu informaciju. U stvari, njihovo kršenje pravila može vremenom postati ekstremnije.

Dobro pitanje, ja mislim da ne mogu iz dva razloga, prvo je sto su nauceni da ne vrednuju socijalnu sredinu , dijalog, sto je osnova sociopatije, osim kod Srba, oni imaju svoje definicije sta je sociopatologija, a njima je normalno da ne ebes drustvene vrednosti i uvidjavnost , kooperaciju , nego samo da gledas pretnju u drustvenoj sredini...

A drugo , sto nisu svesni a ni motivisani da prekinu sa takvim neodnosom...
Cak i kad imaju jako emotivne relacije, to nisu relacije koje nisu sociopatske, a mogu biti da nisu psihopatske....sto po sociolozima ne moze da postoji , ja mislim da sam negde nasao da kao ne moze sociopatija a da ne bude psihopatija, medjutim, kad gledam srpsko drustvo i dok je normalnije bilo , sociopatije koliko volis, jos od ranog detinjstva imamo odnos roditelja prema deci koji je sa osnovama sociopatologije...dok se nekad omakne da nema duboke nego samo plitke psihopatologije..

A i kad imamo psihopatologiju, ona je zarazna, tj obicno se prenosi sa clana na clan, dok sociopatologija moze biti razlog patnje i nasilja koje se trpi, a ne mora da se nastavi....
Bas zbog sirine zahvata drustvene interakcije tog pojedinca....

Back