5 tipova vlasnika mačaka

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.960
macka-gleda-kroz-prozor.jpg

Puštati mačke napolje ili ne – pitanje je koje muči mnoge vlasnike mačaka.

Sa jedne strane, mačkama je potrebno kretanje i mentalna stimulacija koju im spoljni prostor omogućava, a sa druge strane, zbog bezbednosti mačaka i drugih životinja koje su njihov plen, važno je da se mačke drže unutra.Mačke koje izlaze napolje u velikom su riziku od povreda i bolesti, a žive znatno kraće od onih koje se drže unutra. Takođe, procenjeno je da su mačke ubedljivo najveća pretnja opstanku divljih ptica u gradovima. Ovu pretnju omogućava čovek. Svake godine, samo u Americi, mačke usmrte oko 2,4 milijarde ptica – navodi Američko društvo za zaštitu ptica.

Mnogi vlasnici mačaka, teže prihvataju ovu činjenicu. Istraživači su otkrili da vlasnici ljubimaca spadaju u jednu od pet kategorija kada je u pitanju stav o puštanju njihovih mačaka napolje da lutaju i love. Stav varira od zabrinutosti zbog uništavanja divljeg sveta – ptica i drugih životinja, do branilaca slobode koji misle da mačkama treba da bude dozvoljeno da idu kuda god žele.

Da li se i vi prepoznajete u nekom od ovih tipova vlasnika mačaka?

1. Zabrinuti zaštitnik
-brine da li su se mačke koje odlutaju izgubile, da li su ukradene ili ubijene;
-veruje da su mačke sigurnije ako se drže unutra;
-nema strogo mišljenje o tome što mačka lovi druge životinje i ne bi držao mačku unutra samo kako bi je sprečio da lovi.

2. Branilac slobode
-veruje da mačke treba da imaju slobodu da idu gde god žele, poput divlje životinje;
-veruje da je lov sastavni deo mačkine prirode i da pomaže kontroli broja glodara;
-protivi se bilo kakvim zabranama koje će ograničiti kretanje mačaka.

3. Tolerantni zaštitnik
-veruje da slobodno kretanje mačaka ima više koristi nego štete za mačku;
-voli životinje i nije srećan zbog toga što mačka lovi druga bića, ali smatra da je to nešto što mačke jednostavno rade;
-ne vidi način na koji bi vlasnici mogli da kontrolišu predatorsko ponašanje mačaka.

4. Savesni staratelj
-veruje da mačke treba da imaju slobodu da izađu napolje, ali ne protivi se ni ograničavanju slobode u nekoj meri;
-predatorsko ponašanje mačaka mu baš smeta i posebno je zabrinut za to što mačke love ptice;
-veruje da vlasnici snose određenu odgovornost po pitanju kontrole predatorskog ponašanja svojih mačaka.

5. Opušteni “stanodavac”
-smatra da je prirodno da mačke izlaze napolje i da je prirodno ako zbog toga nastane neka nezgoda;
-nikada nije ozbiljno razmišljao o uticaju mačaka na druge vrste životinja;
-bio bi zainteresovaniji za kontrolu predatorskog ponašanja svoje mačke, kada bi video svojim očima da ona ubija druge životinje.
(Orca)

Ja sam za ovo što je Agi predložila.. i sve češće viđam ljude i mačke tako u šetnji i - sve valja.. mačka čak juri bube na onaj njen presladak način.. :D
Ostaje samo problem njenog istrčavanja, ako vlasnici ne znaju da ih obuče na praćenje i vraćanje kad ih pozovu.. Ne znam da li domaće mačke to mogu da nauče.. ali znam da ona pripitomljena ženka crnog pantera u Švedskoj prati i vraća se kad je pozovu..

Ja sad već dugo nemam mačke, nego samo pse.. a kad sam ih imala, išle su slobodno napolje i vraćale se kada one hoće.. ali tada su bila neka skroz druga vremena, po svim pitanjima..

Ја имам црног мачора......црн скроз. Као пантер. По цео дан ми је у канцеларији док не пођем са посла. Налазим себе под бројем три. Ја га нахраним и пустим га да кунта на регистраторима или на фотељи. Ако хоће напоље ја га пустим па све док опет не дође да тражи да једе.

Hmmm... pod broj 3!
Imam veliko dvorište na periferiji i moje mačke su uvek spadale u polu-kućne mačke jer još kao mačići uče da idu napolje kad zovu potrebe. Nisam nikad dozvolila nered u kući, a preko dana bi malo po malo provodili sve više vremena napolju, ali baza je kuća, i to tačno određeno mesto, i tu se jede i spava.
Zamolila sam direktne komšije koji su takođe mačkoljupci da mog mačka ne hrane nikako, ma koliko im je sladak.
Što se tiče lova... žao mi je sitnih životinjica, ali baš kao što broj 3 kaže, to je nešto što mačke rade i... ne bavim se time.

Ova tema me je na trenutak izbila iz koloseka i počela sam da razmišljam da li je to ono kakav bih roditelj bila.
Mače od veličine šake ima svoje potrebe... ali i načine da izrazi šta mu treba.
Bukvalno sam, kao velika mačkara, te mačiće veličine šake u bilo koje doba dana i noći izvodila da rade šta treba kad se uzvrte....
I ništa mi nije bilo teško jer su tako slatki, i tako moji.
Dalje, kako rastu, malo po malo, jasno mi je da moraju da upoznaju i spoljni život i svet, ali sam uvek negde tu da obrusim i izvajam navike i ponašanje, pomognem i poduprem, da bacim uže uz koje se u svako doba do mene može doći, i to je mnogo veće i humanije od bilo kakvog Pavlovljevog eksperimenta.
Da, tolerantni zaštitnik!
Mislim da bih i kao roditelj takva bila.

moje machke imaju terasu i po njoj se krecu i izlezhavaju

ipak je mladja machka lovilachkog duha jer je zbilja uspela na terasi da ulovi dvije ptice , jednu je ubila a jednu je unela u kutju zhivu

vrisnula sam ona se sokirala ispustila pticu
(zatim tutanj po kutji, jedni trce za machkom jedni stite pticu)

kako smo pticu pregledali vidimo da nema vidljivih rana a i da su krila uredu, posle smo pticu snijeli i sjeli je u zbunje odatle je posle nekog vremena odletjela!

obe machke imam od malena i ne pustam ih da idu vani i lutaju po zhbunju

vetj su kuchne machke

Back