5 najlepših etno sela u Srbiji idealnih za vikend u septembru

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.565
5 najlepših etno sela u Srbiji idealnih za vikend u septembru

etno-selo-vranesa-990x674.jpg

Letu još nije kraj, očekujemo još sunčanih i toplih dana u septembru a u oktobru je najavljeno Miholjsko leto. Ove dane nikako ne smete provesti u stanu. Ukoliko ste potrošili sve dane odmora, predlažemo da iskoristite svaki slobodan vikend da vreme provedete u prirodi. Seoski turizam u Srbiji je u proteklih par godina doživeo pravi procvat. Sela su postala popularna destinacija a domaćini su se svojski potrudili da prošire asortiman usluga i udovolje čak i najzahtevnijim gostima.

Da bismo spremni dočekali kišne i tmurne dane, predlažemo da baterije napunite u nekom od ovih etno sela koja su idealna za svačiji ukus. Zabava je zagarantovana i za parove i za porodice sa malom decom.

Etno selo Sunčana reka​

Na desnoj obali reke Drine, u sedištu gučevskog raseda, između planine Gučevo (Republika Srbija) i Majevice (Republika Srpska), u Banji Koviljači, nalazi se Etno selo “Sunčana Reka”, površine 7 hektara. Ovo selo pruža jedinstvenu oazu za odmor, opuštanje, sport i rekreaciju koja je i te kako potrebna ljudima koji su opterećeni svakodnevnim obavezama, ubrzanom tempu života, izloženi su stresu i nemaju dovoljno vremena da se posvete sebi i svojoj porodici.

45415689.jpg

Etno eko selo Vraneša​

Etno eko selo Vraneša ponovo otvara svoja vrata 16. septembra. U sklopu novog centralnog objekta otvara se velelepna konoba koja prima do 100 gostiju, a tu su i bungalovi, bazen i wellness centar koji su spremni da doživite izvanredan ugođaj i nezaboravno iskustvo! Uskoro otvaraju i ekskluzivni restoran površine 400 m2, kao i 9 soba vrhunske udobnosti! Iva, Kleka, Nana, Glog i Neven su jedne od najmoćnijih i najlekovitijih biljaka karakterističnih za ovo podneblje, pa su stoga i pet prelepih bungalova dobili ime po ovom magičnom poljskom rastinju. Selo Vraneša se nalazi na Zlataru 0 čijim smo lepotama pisali u više navrata, te vam boravak na ovoj planini može biti prava avantura i ugođaj za sva čula.

2032_s_bfbO1B.jpg

Etno selo Tiganjica​

Banatsko etno selo “Tiganjica” sagrađeno je od temelja u lalinskom stilu na način na koji se u davna vremena gradilo. Dočarava posetiocima Banat, način življenja u Banatu i pruža im mogućnost da se bar na tren vrate u prošlost i osete njegove čari. Banatska kuća trenutno raspolaže sa šest soba, ekonomskim dvorištem u kojem se posetioci mogu isprobati u kuvanju Čobanskog paprikaša, riblje čorbe i to sve uz zvuke banatske tamburice. Takođe ispod čuvene banatske kotarke i sušare mogu učestvovati u tradicionalnom svinjokolju. Tu su i štale sa rasnim konjima kao i staze za jahanje. Pored navedenih sadržaja Vaša deca se mogu zabavljati u ograđenom dečijem igralištu prepunom sadržaja uz društvo poni konja.

Banatsko etno selo ‘Tiganjica” pored svih sadržaja koje nudi posetiocima bavi se i organizacijom bajkovitih venčanja, banketa, seminara, izleta, ekskurzija i ostalih svečanosti.

Tiganjica-predvece-820x550_c.jpg

Etno selo Rajski konaci​

Rajski konaci” sa četiri zvezdice nalaze se na samo 30 kilometara od Čačka i Gornjeg Milanovca, u ambijentu cvetnih livada i voćnjaka, ušuskani i skriveni u senci starog šljivika. Ovaj etno-raj omeđen je potocima i izvorima pitke vode. Ideja kako da uživate u ovom raju: čitate svoju omiljenu knjigu na lejzi begu u mirnom dvorištu okruženom drvenim kućicama sa šarenim prozorima. Udišete svež vazduh i osećate miris raznovrsnog cveća iz naše bašte. Ili igrate fudbal sa vašim klincima na tek pokošenoj travi u prostranom dvorištu, a iza vas puca pogled na beskrajno zelenilo šumadijskih brežuljaka…

Jevtovići, domaćin su mlekare, kačare i magaze adaptirali pretvorivši ih u stambene prostore u kojima mir za dušu nalaze brojni turisti iz svetkih metropola. Na svom imanju promovišu hranu koja je ukusna, zadovoljava čula svežinom i aromom, i deo je lokalne kulture. Čista jer se proizvodi i konzumira bez štete po životnu sredinu, dobrobit životinja i zdravlje ljudi. Takođe je kako domaćini kažu poštena jer je dostupna potrošaču i razumno plaćena proizvođaču.

109612112.jpg

Etno selo Moravski konaci​

Centralnim delom etno sela Moravski konaci dominira prelep restoran domaće kuhinje izgrađen od drveta, stakla i kamena. Kapacitet restorana je 200 mesta. Zgrada je podignuta u obliku duplog krsta, a smeštena je na samoj obali jezera veličine 1.5 hektara. U restoranu će Vas dočekati ljubazno osoblje odeveno u srpsku narodnu nošnju. Na jelovniku se nalaze stari srpski specijaliteti, jela sa roštilja, pečenja, vrele, sveže umešene domaće pogače, proja, domaći sir i kajmak. Uz zvuke prijatne muzike i pucketanje kamina domaćini žele da vam dočaraju pravi nacionalni ambijent nekadašnje Srbije.

Ovo etno selo se nalazi kod Vellike plane a u ponudi je gostima dostupna i sauna i bazen.

maxresdefault.jpg

Ovde sa slika stvarno lepo izgkedajh
Sve je lepo uskladjeno i lepa je okolina, samostalna bez nekih modernijih objekata

I imam pitanje,
jel kvde sniman film Guča?
Jel ovo kuca od one devojke plave?

Etno selo Rajski konaci​

Rajski konaci” sa četiri zvezdice nalaze se na samo 30 kilometara od Čačka i Gornjeg Milanovca, u ambijentu cvetnih livada i voćnjaka, ušuskani i skriveni u senci starog šljivika. Ovaj etno-raj omeđen je potocima i izvorima pitke vode. Ideja kako da uživate u ovom raju: čitate svoju omiljenu knjigu na lejzi begu u mirnom dvorištu okruženom drvenim kućicama sa šarenim prozorima. Udišete svež vazduh i osećate miris raznovrsnog cveća iz naše bašte. Ili igrate fudbal sa vašim klincima na tek pokošenoj travi u prostranom dvorištu, a iza vas puca pogled na beskrajno zelenilo šumadijskih brežuljaka…

Jevtovići, domaćin su mlekare, kačare i magaze adaptirali pretvorivši ih u stambene prostore u kojima mir za dušu nalaze brojni turisti iz svetkih metropola. Na svom imanju promovišu hranu koja je ukusna, zadovoljava čula svežinom i aromom, i deo je lokalne kulture. Čista jer se proizvodi i konzumira bez štete po životnu sredinu, dobrobit životinja i zdravlje ljudi. Takođe je kako domaćini kažu poštena jer je dostupna potrošaču i razumno plaćena proizvođaču.

109612112.jpg
Nesto me podseti ovo selo?
Ako znate

Ovde sa slika stvarno lepo izgkedajh
Sve je lepo uskladjeno i lepa je okolina, samostalna bez nekih modernijih objekata

I imam pitanje,
jel kvde sniman film Guča?
Jel ovo kuca od one devojke plave?

Nesto me podseti ovo selo?
Ako znate
ja zaista ne znam...nisam ni gledala taj film :rumenko:
mene vise zanima...

zasto ljudi vole etno sela? sta vam se svidja tamo?

Evo meni licno
Priroda
I ako je jos svuda okolo sve uredjeno u etno fazonu bez modernizma, prosto mi je estetski lepo
I to je otprilike to, valjda
priroda i meni da...ok i kucice...sta ja znam...ali bas da bih se uputila iskljucivo zbog etno sela negde ne bih...
mislim nisam iz grada, pa su mi kuce najnormalnija pojava...i tisina..i pticice...
nisam nikada razumelu tu navalu na salase i ta etno sela...
meni su ok recimo za rucak...ili slicno...

priroda i meni da...ok i kucice...sta ja znam...ali bas da bih se uputila iskljucivo zbog etno sela negde ne bih...
mislim nisam iz grada, pa su mi kuce najnormalnija pojava...i tisina..i pticice...
Da razumem te
Znam ljude iz grada, oni na primer obozavaju ta etno sela ili banje koje su u sred sume, zbog prirode i valjda sto je mirno. Aali retko ko bi od njih ziveo tu ili na selu

Ljudi idu na izlete dok je lepo vreme, tokom leta, do godišnjih odmora da provedu dan. Retko tu ima dužih poseta.Ručak, izlet i to je to.

Avanturisti idu na planinarenje ili oni koji vole rafting, na spust rekom....

Znam da smo jednom prespavali na Uvcu, prošetali se, to je toliko izvikan smeštaj i usluga, ništa o tome pozitivno nemam da kažem, al priroda je super, zna se.

Etno selo Moravski konaci​

Centralnim delom etno sela Moravski konaci dominira prelep restoran domaće kuhinje izgrađen od drveta, stakla i kamena. Kapacitet restorana je 200 mesta. Zgrada je podignuta u obliku duplog krsta, a smeštena je na samoj obali jezera veličine 1.5 hektara. U restoranu će Vas dočekati ljubazno osoblje odeveno u srpsku narodnu nošnju. Na jelovniku se nalaze stari srpski specijaliteti, jela sa roštilja, pečenja, vrele, sveže umešene domaće pogače, proja, domaći sir i kajmak. Uz zvuke prijatne muzike i pucketanje kamina domaćini žele da vam dočaraju pravi nacionalni ambijent nekadašnje Srbije.

Ovo etno selo se nalazi kod Vellike plane a u ponudi je gostima dostupna i sauna i bazen.

maxresdefault.jpg
To nam je bila baza, na putovanju za Niš. Bili smo tamo i za 1. maj 2023.g.
Noćenje za dve osobe je 6.000 (na sajtu je stara cena). Sve novo jer je završen hotel.

1741021058304.png
Još deset bungalova u neposrednoj blizini hotela, pridodato :
1741021220926.png

Prilozi

• 1741021020856.png
    1741021020856.png
    1,3 MB · Pregleda: 4
Deo bazena je pretvoren u Đakuzi,.. Korištenje SPA centra je bilo (besplatno) uračunato u te 3000 (važi samo vikendom).

Vruće ležaljke (od kamena), aperitiv bar uz bazen,.. sauna i vrelo kupatilo dodati....temperatura vode u bazenu 26,5 *, temperatura u SPA se održava na 29*C. SPA radi od 10-22h. Sobe i unutrašnjost hotela - čista desetka.

kapacitet hotela 20 soba + 20 bungalova ( zimi ne izdaju - ne greju - tj. grejanje je slabo . u Bungalovima su (samo klima uređaji).
Puno malih jezera okolo i puno malih ostrva povezani mostićima.
staze su nanovo urađene:
1741021600756.png

Liturgija nedeljom:
1741021787839.png

1741021692245.png

Sve jako čisto i uredno.. U sobama: aparat za kafu, šoljice, čaše za vino i vodu,.. bade mantili, papuče,.. puno peškira,.. sve u fulu,..

Od okolnih zanimljivosti :
- radovanjski lug ( Tu je ubijen Karađorđe i tu su držane skupštine pred prvi srpski ustanak)
- Crkva Pokajnica i nacionalni muzej.
- Crkva Zahvalnica,..
- manastir Koporin ( najlepše cveće u Srbiji - u sezoni je fantastično) - zadužbina despota Stefana Lazarevića ( u njoj su mošti njegova brata,.. ).
u blizini su staze zdravlja i izvor svete vode ( tu je pao konj despotov, popio te vode i izlečio se :) .
ceo taj kraj je prelep,..
konaci (oko manastira) su remek dela arhitekture.
Ovo mi je treća poseta tom manastiru, koji je za vreme najezde Turaka bio sasvim zatrpan (da bi ga sačuvali).

Poslednja izmena:

Back