ima nas koji jesmo bili i koji imamo ta dva oziljka na desnoj, da ne slikam sad i ja
- - - - - - - - - -
koliko ja znam,
tad kad je izbila epidemija vakcinisano je kompletno stanovnistvo..sem onih koji su izbegli
i to je to
nije bilo kasnijeg vakcinisanja od variole[/QUOTE]
Неки смо је добили и по двапут...по Београду су били постављени пунктови и кад наиђеш туда зграбе те и крну ти вакцину...на неком другом пункту се објашњаваш са њима а они гледају ожиљак од прве вакцине,мере га шублером и онда кажу...''ово се није примило,мораш добити још једну''...
И тако,..преживесмо...реакција на ту вакцину је била гадна..температура која те обара у кревет и два три дана не можеш да устанеш.Ђаци нису ишли у школу неколико дана...
Није то било за зезање,гадна болест која се лако преноси а стопа смртности јако велика...
Баш ћу да потражим ожиљак,код мене је на левој руци...
U roku od deset dana u Beogradu vakcinu na 727 punktova prima njih 1.849.341. Oko 600.000 ljudi je revakcinisano. Revakcinacija je završena 15. aprila.
Većina stanovništva vakcinisana je metodom skarifikacije – koža se prvo očisti alkoholom, a zatim se sterilnom lancetom vakcina nanese na dva mesta međusobno udaljena 5 do 10 cm, na spoljnoj strani nadlaktice, na kojima su napravljena dva uspravna i dva poprečna zareza, dužine oko 1 santimetar. Pištolji za vakcinaciju, po američkoj metodi ‘Jet-Gan’, stigli su tek pred sam kraj vakcinacije.
U toku vakcinacije u Institutu "Torlak" je obustavljena svaka proizvodnja i sve je bilo potčinjeno dijagnostici variole i kontroli vakcine i hiperimunogamaglobulina.
"Vakcinacija je bila masovna", kaže dr Gligić.
"Nažalost, posledice vakcinacije su bile veoma teške, bilo je i smrtnih slučajeva i smatra se da je od vakcinacije bila veća šteta nego od same variole", kaže dr Gligić navodeći da kod imunodepresivnih osoba koje nemaju imunitet dolazi do generalizovane vakcinije, što znači da čovek prosto bukne na mestu gde je vakcinisan, a može doći i do encefalita – da virus prodre do centralnog nervnog sistema (sin jedne infektološkinje je posle vakcinacije dobio zapaljenje moždanih opni, upravo od vakcine). Međutim, vakcinisalo se redom. To nije mimoišlo ni trudnice. Srećom, prema rečima dr Gligić, ni kod jedne nije došlo do prodora vakcine na plod.