4-dnevno radno vreme - Produktivnost veća, stres manji – eksperiment uspeo

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.353

Da li biste pristali na ovo radno vreme?

Island, Španija, Japan i Nemačka samo su neke od zemalja koje su firmama omogućile prelazak na četvorodnevnu radnu nedelju.
Po ovom modelu poslovanje je prilagodila i jedna hrvatska firma još 2018. godine, a Dnevnik.hr prenosi kakvi su joj rezultati.
------------------------------------
Među poslodavcima širom sveta počelo je testiranje četvorodnevne radne nedelje što je nakon rada od kuće još jedna promena koju je pandemija donela u svetu rada. Ovakav rad temelji se na pretpostavci da će produktivnost rasti ako se smanji broj radnih sati.
-------------------------------------
Četiri godine trajao je eksperiment na Islandu gde je skupina radnika dobila ponudu da rade četiri dana u nedelji umesto pet, ali za isti novac. Prema eksperimentu, produktivnost se povećala, a stres smanjio. Tako svoje iskustvo opisuje i Dominik kojem ovakvo radno vreme odgovara.
................................
"Svima odgovara veća sloboda, veća fleksibilnost radi rešavanja privatnih obaveza ili radi odmora koji dobijaju, ali uglavnom produktivnost je čak i nešto veća baš zbog toga što ima dan više za odmor pa je ljudima odmah lakše da započnu radnu nedelju”, objašnjava.
-------------------------------------------
Manje stresa, fleksibilnost, bolja ravnoteža poslovnog i privatnog - samo su neke od prednosti zbog kojih se isplati pokušati s novim radnim uslovima koji bi unapredili poslovanje

Meni ova ideja deluje da ima logike, u smislu da firma radi 5 dana u nedelji po 10 h , ali radnici pojedinačno da rade 4 dana po 10h. Pretpostavljam da bi jedini problem bio jer bi se svi gurali petak ili ponedeljak da uzmu.

Ovo recimo mi je privuklo pažnju:

"Bio sam jedan od onih koji su neko vreme koristili, neko ne, odnosno kako mi je privatni život dozvoljavao. Stresa je manje, kako mi puno radimo sa klijentima, ali obično klijenti tih dva sata ne rade pa do tad se mi organizujemo i onda praktično imamo dva sata više da koncentrisani možemo da odradimo posao koji smo od njih preuzeli”, istaknuo je Petak."

-----------------------------------------------------------------

Kod mene bi ovo recimo značajnu razliku pravilo. Zvanično radno vreme za stranke ne bih menjao za njih bi i dalje bilo 8h. Ja ću možda i razmisliti da napravim ovakav experiment negde na jesen kada se završe godišnji odmori. Ono makar mesec dana da vidim kako će ići, naravno ako radnici pristanu. U stvari problem može biti ovi što žive na drugom kraju grada, nisam siguran da bi im odgovaralo promenjeno radno vreme i pored slobodnog dana više. Treba tu razmisliti.

Kako vi gledate na ovo iz ugla radnika ili poslodavca nebitno ?

rade to i u Americi, čudi me da nisu naveli u članku jer se radi o velikoj ekonomiji.
Nisam siguran za produktivnost jer je 10 sati dug period i ljudi više odmaraju.

Postoji drugi eksperiment, mislim Japan, Finska ili Norveška, gde se radi 4 sata dnevno i produktivnost je ista kao i za osmnočasovno radno vreme jer narod navali da završi šta ima pa da ide "svojim poslom"

rade to i u Americi, čudi me da nisu naveli u članku jer se radi o velikoj ekonomiji.
Nisam siguran za produktivnost jer je 10 sati dug period i ljudi više odmaraju.

Postoji drugi eksperiment, mislim Japan, Finska ili Norveška, gde se radi 4 sata dnevno i produktivnost je ista kao i za osmnočasovno radno vreme jer narod navali da završi šta ima pa da ide "svojim poslom"
Ne može to sa našim mentalitetom koji je prilično opušten i sklon praznom hodu, a tek japanskim koji je potpuno suprotan i kompetativan pa ih 50% radi prekovremeno po zvaničnoj statistici odnosno 50h umesto 40h, pa apeluju da se "uzdrže" od prekovremenog godinama unazad . Čisto sumnjam.
U Švedskoj su radili experiment sa 4-dana nedeljno ne 4 h dnevno.

Ne može to sa našim mentalitetom koji je prilično opušten i sklon praznom hodu, a tek japanskim koji je potpuno suprotan i kompetativan pa ih 50% radi prekovremeno po zvaničnoj statistici odnosno 50h umesto 40h, pa apeluju da se "uzdrže" od prekovremenog godinama unazad . Čisto sumnjam.
U Švedskoj su radili experiment sa 4-dana nedeljno ne 4 h dnevno.
ja znam nekoliko njih koji rade 4 dana nedeljno po 10 sati.

Ispitivanja su potvrdila da su oni koji rade 20 sati nedeljno duplo produktivniji od onih koji rade 35 sati nedeljno. Koncept o 20-to satnoj radnoj nedelji je odavno prezentovan javnosti a mislim da sam čitao i da je neko primenio. Prva pomisao mi je Japan ili Norveška.

Japan je takodje odobrio i veoma ohrabruje ljude da odremaju nekih pola sata na poslu.

ja znam nekoliko njih koji rade 4 dana nedeljno po 10 sati.

Ispitivanja su potvrdila da su oni koji rade 20 sati nedeljno duplo produktivniji od onih koji rade 35 sati nedeljno. Koncept o 20-to satnoj radnoj nedelji je odavno prezentovan javnosti a mislim da sam čitao i da je neko primenio. Prva pomisao mi je Japan ili Norveška.

Japan je takodje odobrio i veoma ohrabruje ljude da odremaju nekih pola sata na poslu.
pa sad
produktivnost nema toliko veze sa brojem sati koliko sa organizacijom posla
ako ti nadredjeni da da zavrsis 10 zadataka za 8 sati
i ako ti da 2 - kad ces biti produktivniji.........
ja prezirem prazan hod

dremanje na poslu praktikuju moje kolege ovde takodje.... bukvalno ljudi dremaju po Starbaksu......
ja kad sam dosla ja mislila jadni beskucnici dosli malo da odmore.....
posle vidim po molovima - bukvalno gde god je zgodno oni prilegnu :lol:

naravno mozda postoje te neke studije ali iz mog iskustva- sto je dinamicnije okruzenje i sto je nadredjeni nabrijaniji da razdrma tim- produktivnost je veca

ja kad sam bila nadredjena nije bilo minute bleje
ja im smislim sta da rade ili im smanjim broj sati.....koliko god sam mogla

Mislim da to zavisi i od vrste posla...

Ono sto sam vec probala: 6 dana po 6-7h umesto 8h, prebacivanje radnika na 6 ili na 4h rada, promena radnog vremena (umesto od 9-5, 8-4). Takodje i 1 dan slobodan ako se nesto zavrsi kako treba i na vreme, na mesecnom nivou kao i da ih pustim ranije kuci kao nagradu.

Od svega gore navedenog ono sto je upalilo jeste ta promena radnog vremena sa pocetkom od 8h umesto 9h, nagradni slobodan dan ili koji sat u toku dana, placeno naravno.

Ovi koji su radili po 6h i 4h...sta god ko rekao i kakava god da je zvanicna tamo negde statistika, nije bila tacna u mom slucaju.
Ljudi su pravili lufta uvek...Jeste oni su bili srecniji, mozda im je i privatan zivot bio srecniji ali njihova produktivnost nista nije bila bolja.

Ovo razvlacenje radnih dana umesto 5 na 6 sa skracenim radnim vremenom, dugorocno isto nije bilo dobro...Vikend je vikend.

Da se vratimo sada na 10h/4 dana.

Probaj ako zelis. Ja sam uvek za to da se proba. Ne uspe se uvek, ali barem se nesto novo probalo. Pitaj radnike da li zele, ili napravite ponekad takvu nedelju. Sto da ne :ok:

Ja kao radnik ne bih volela tako stalno da radim, ali bih bila srecna da imam i takvu opciju kada zelim produzeni vikend ili 1 mesecno.

Moze se igrati sa tih 40h nedeljno ko moze naravno.

Ja necu sa time eksperimentisati posto sam skoro sigurna da nece moci normalno da rade 10h, dosta je to puno...ali tako...mozda neku nedelju...razmislicu :think:

Mislim da to zavisi i od vrste posla...

Ono sto sam vec probala: 6 dana po 6-7h umesto 8h, prebacivanje radnika na 6 ili na 4h rada, promena radnog vremena (umesto od 9-5, 8-4). Takodje i 1 dan slobodan ako se nesto zavrsi kako treba i na vreme, na mesecnom nivou kao i da ih pustim ranije kuci kao nagradu.

Od svega gore navedenog ono sto je upalilo jeste ta promena radnog vremena sa pocetkom od 8h umesto 9h, nagradni slobodan dan ili koji sat u toku dana, placeno naravno.

Ovi koji su radili po 6h i 4h...sta god ko rekao i kakava god da je zvanicna tamo negde statistika, nije bila tacna u mom slucaju.
Ljudi su pravili lufta uvek...Jeste oni su bili srecniji, mozda im je i privatan zivot bio srecniji ali njihova produktivnost nista nije bila bolja.

Ovo razvlacenje radnih dana umesto 5 na 6 sa skracenim radnim vremenom, dugorocno isto nije bilo dobro...Vikend je vikend.

Da se vratimo sada na 10h/4 dana.

Probaj ako zelis. Ja sam uvek za to da se proba. Ne uspe se uvek, ali barem se nesto novo probalo. Pitaj radnike da li zele, ili napravite ponekad takvu nedelju. Sto da ne :ok:

Ja kao radnik ne bih volela tako stalno da radim, ali bih bila srecna da imam i takvu opciju kada zelim produzeni vikend ili 1 mesecno.

Moze se igrati sa tih 40h nedeljno ko moze naravno.

Ja necu sa time eksperimentisati posto sam skoro sigurna da nece moci normalno da rade 10h, dosta je to puno...ali tako...mozda neku nedelju...razmislicu :think:

Sada kada razmislim jedva sam ih odvikao kada sam ih vratio od kuće da rade natrag u firmu, setno su pominjali to narednih mesec dana. Možda je bolje da ne provlačim temu uopšte dok to neko prvi ne proba :D . Mada meni deluje logično da je tako bolje. Ali ja ne radim od 8-16, drugačije je to. Apsurdno je i iz mog ugla pričati o radnom vremenu u klasičnom smislu.
Pokušao sam da se prebacim na njihov ugao gledanja.

ja sam najproduktivnija kad radim turnus odnosno duplu smenu, posle cega mi je kompenzacija isti broj dana koliko sam radila turnus. dakle ako radim 2 dana, 2 dana slobodna sto ispadne da radim samo 15 dana mesecno, ali sustinski ja radim mesecno preko 200 sati, a budem odmornija. ili jos bolje 3 dana radim, 3 dana slobodna. ali ne moze to svako, ima ljudi koji vole da se mrcvare po 6 dana da rade 6 ili 7 sati, a gd eje gubitak vremena za otici na posao i vratiti se.

najcrnje je 8 sati 6 dana sa 1 slobodnim danom, a sto je cesto u ugostiteljstvu.

Sada kada razmislim jedva sam ih odvikao kada sam ih vratio od kuće da rade natrag u firmu, setno su pominjali to narednih mesec dana. Možda je bolje da ne provlačim temu uopšte dok to neko prvi ne proba :D . Mada meni deluje logično da je tako bolje. Ali ja ne radim od 8-16, drugačije je to. Apsurdno je i iz mog ugla pričati o radnom vremenu u klasičnom smislu.
Pokušao sam da se prebacim na njihov ugao gledanja.
Ja ne bih volela... za stalno...kao sto sam vec rekla...
Jeste da imas 3 dana slobodna ali zato tih 4 nicemu mi ne sluze...Bukvalno bi bili za baciti...
Onda 3 dana su 3 dana...trebalo bi mi par sati u ponedeljak da se vratim u rezim rada :lol:

Ja ne bih volela... za stalno...kao sto sam vec rekla...
Jeste da imas 3 dana slobodna ali zato tih 4 nicemu mi ne sluze...Bukvalno bi bili za baciti...
Onda 3 dana su 3 dana...trebalo bi mi par sati u ponedeljak da se vratim u rezim rada :lol:
sto se mene tice vise su baceni dani kada covek putuje do posla, radi, vraca se kuci. to cak i kada radi 7 sati dnevno, po sat od posla i nazad...zavisi od guzve u saobracaju.....to je 9 dsati dnevno, pa dok se odmori. ovako kad je turnus odes radis, izgubis dan, ali posle npr. 2 dana imas dva potpuno slobodna, ja se probudim prvi slobodan dan odmorna. i imam 48 sati samo za sebe. meni je potreban vise psihicki, nego nfizicki odmor.

sto se mene tice vise su baceni dani kada covek putuje do posla, radi, vraca se kuci. to cak i kada radi 7 sati dnevno, po sat od posla i nazad...zavisi od guzve u saobracaju.....to je 9 dsati dnevno, pa dok se odmori. ovako kad je turnus odes radis, izgubis dan, ali posle npr. 2 dana imas dva potpuno slobodna, ja se probudim prvi slobodan dan odmorna. i imam 48 sati samo za sebe. meni je potreban vise psihicki, nego nfizicki odmor.
Sve ima prednosti i mane...Nikada nisam radila tako kao sto si ti napisala pa i ne znam.
Radim sada od kuce pa mi to nije faktor, mislim na put do i od kuce.
No kada samo pomislim na 10h...Mislim da ne bih imala volje ni snage da posle prosetam, obavim nesto, posvetim necemu sto volim...
Treba probati...Rekoh...

I rad od kuce mi je bio stresan prvih mesec dana...uzasno mi je sve falilo iz kancelarije...i ljudi...i rucak zajedno i pauze...i ta meditacija od-do kuce...sve...
a sada obozavam :)

Sve ima prednosti i mane...Nikada nisam radila tako kao sto si ti napisala pa i ne znam.
Radim sada od kuce pa mi to nije faktor, mislim na put do i od kuce.
No kada samo pomislim na 10h...Mislim da ne bih imala volje ni snage da posle prosetam, obavim nesto, posvetim necemu sto volim...
Treba probati...Rekoh...

I rad od kuce mi je bio stresan prvih mesec dana...uzasno mi je sve falilo iz kancelarije...i ljudi...i rucak zajedno i pauze...i ta meditacija od-do kuce...sve...
a sada obozavam :)

vecina ljudi i razmislja kao ti, hoce da prosetaju posle posla, jos ako imaju sitnu decu, i posle kazu da su hronicno umorni. a meni licno je skroz bolje ne 10 sati, nego 12 do 14 sati...to je turnus. msm, kako lekari i med. sestre u bolnicama rade takve smene po 2-3 dana, pa posle su toliko free.

vecina ljudi i razmislja kao ti, hoce da prosetaju posle posla, jos ako imaju sitnu decu, i posle kazu da su hronicno umorni. a meni licno je skroz bolje ne 10 sati, nego 12 do 14 sati...to je turnus. msm, kako lekari i med. sestre u bolnicama rade takve smene po 2-3 dana, pa posle su toliko free.
Mozda si u pravu...ali ne znam dok ne probam :)

Druga stvar je sto je nemoguce neke poslove raditi uvece :)

Mozda si u pravu...ali ne znam dok ne probam :)

Druga stvar je sto je nemoguce neke poslove raditi uvece :)

zavisi ti od vrste posla, ti radis u kancelariji i moguce je da u kancelariji turnus ne moze da funkcionise. taj lekar i kada radi turnus on se krece, kao sto se i ja na poslu krecem, zato meni i trebaju slobodni dani da bih se bavila npr. sportom ili otisla u prirodu, jer ja posle posla nemam bas nikakvu zelju da sse setam okolo naokolo . :lol: u kancelariji sedis, pa imas potrebu da se setas.

Kod mene bi ovo recimo značajnu razliku pravilo. Zvanično radno vreme za stranke ne bih menjao za njih bi i dalje bilo 8h. Ja ću možda i razmisliti da napravim ovakav experiment negde na jesen kada se završe godišnji odmori. Ono makar mesec dana da vidim kako će ići, naravno ako radnici pristanu. U stvari problem može biti ovi što žive na drugom kraju grada, nisam siguran da bi im odgovaralo promenjeno radno vreme i pored slobodnog dana više. Treba tu razmisliti.

Kako vi gledate na ovo iz ugla radnika ili poslodavca nebitno ?
Nisam shvatio da je ovo nešto što bi ti primenio.

Mislim da nije dobro i da će i za 10 sati da imaju isti učinak kao i za 8 a ostaješ jedan dan kratak. Obično se takav aranžman ponudi opcijalno nekima koji se kvalifikuju i kojima je potreban taj ekstra dan. U tom slučaju su takvi zahvalni i opravdaju uslugu koju im nudiš adekvatnom produktivnošću

realno, ko je od vas isao na fax...jel ste svi ucili malo svaki dan ili ste gruvali ispit za krace vreme, ali veci broj sati tzv. kampanjci? ajde molim te ako sam mogla da ucim po 12-14 sati dnevno...ustanem popijem kafu i ucim, sa kracim pauzama, i tako dok ne legnem, pa mogla bih i u kancelariji isto tako da radim. ne moram ni kuci da idem tih dana. :lol: samo se pokrijem cebencetom i spavam.

sve cu da uradim samo da ne moram da svaki dan radim prvu smenu i slicne strahote da mi se desavaju. :mrgreen:

ja imam veci strah da cu biti neispavana zbog tena i bora, nego bilo sta drugo. :rotf:

kad bolje razmislim najvise mi je odgovaralo kad sam radila na brodu
znaci 65-70 sati nedeljno x 6 meseci svaki dan

onda 2 meseca of

samo nije odrzivo ako covek zeli normalan zivot

cak i sa radnim vremenom od tako puno sati moglo se napraviti tipa danas radis od 6 do 2 i onda imas celo popodne za plazu
a sutra pocnes u podne
mozes i da izadjes uvece

sve je stvar organizacije

Back