3D tv, kako radi?

zoranjoza

Početnik
Poruka
5
Pozdrav,
Treba da mi stigne tv sa sledecim specifikacijama
Dobro specifikacije nisu vazne za moje pitanje, samo je ovo bitno
" which allows you to watch 3D movies or 3D games using passive 3D technology. The device has interpolated 100 Hz, for games it is sufficient, the image quality is fine and the resolution is 1920x1080 (Full HD). Due to the passive technology, the device requires more cooling capacity and is in operation not as quiet as a device with active technique for the bedroom, the device may not be suitable.."
I dobicu dvoje naocara.
Kako ta tehnologija radi?
Posto imam sranje kablovsku, mislio sam da ga povezem sa kompjuterom i onda da preko njega gledam filmove , mozda neke igre.
Moze li neko da mi objasni kako radi ta "passive 3D technology".
Hvala

Nisam previše upućen u ovo ali pokušaću da objansim nekako. Svaki 3d radi na foru stereoskpopije tj.3d slika se sastoji od dve slične 2d slike koje su pod malo drugačijim uglom jedna od druge i sistem je tako napravljen da jedno oko vidi jednu sliku a drugo oko vidi drugu sliku i tako se mozak zavarava i stvara se iluziju dubine.Sad što se tiče TV-ova postoje dva načina na koji se stereoskopija postiže ,pasivni 3d i aktivni 3d.Kod aktivnog 3d-a koriste se specijalne naočale koje rade na baterije i koje su napravljene od tečnog kristala i koje mogu da zamrače sočiva kad je to potrebno tako da one zamrače levo oko kad se prikazuje slika za desno oko i obrnuto (najbolje ćeš shvatiti kad vidiš
da shvatiš malo bolje).

Aktivni 3d:
Pozitivne osobine:
Svako oko dobija punu sliku a ne pola slike u odnosu na pasivni 3d. (Zbog ovoga sam ja izabrao aktivni ,kad sam bio u prodavnici tačno sam mogao da vidim linije gde je slika podeljenja na pasivnom 3d-u ,mada moguće je da se to ne vidi na odgovarajućoj udaljenosti ,stojao sam jako blizi ekrana koji je bio 46" ako ne i više)
Dobri uglovi gledanja 3d radi i pod uglom dokle kod pasivnog treba da sediš po sredini i u odgovarajućoj visini za najbolji 3d efekat.
Neggativne osobine:
Starije naočale su bili poprilično džombaste i teške pošto rade na baterije kao što rekoh (Današnje naočale su dosta napredovale i prilično su lagane ,rade na one pljosnate male baterije)
Moraš da se zajebavaš sa baterijama (made ima nekih modela koji poseduje punjive 3d naočale ,meni ovo lično ne smeta pošto ne gledam puno 3d sadržaja a naočale su deklarisane da mogu da izdrže do 150 sati (mada ne verujem da mogu toliko da izdrže))
Ako želiš da kupiš dodatne naočale nisu jeftine ,za moj tv koštaju oko 25€ komad ili 40€ za sva komada.
Pošto aktivne 3d naočale zamračuju sočiva kad je to potrebno i to rade jako brzo slika je nešto tamnija od pasivnog 3d-a.
Kod nekih ljudi aktivni 3d može da prouzrokuje vrtoglavicu i mučninu (ja lično nemam nikakvih problema)

Pasivni 3d:
Pozitivne osobine:
Naočale su jako jeftine oko 3-4€ (ako si ikad mazno naočale iz bioskpa radi će najverovatnije sa televizorom)
Mnogo manja mogućnost pojave mučnine.
Naočale su dosta lakše.
Negativne osobine:
Kao što rekoh gore kvalitet slike je lošiji pošto svako oko dobija pola slike u odnosu na aktivni 3d.
Loši uglovi gledanja ,moraš da da sjediš po sredini i odgovarajućoj visini u odnosu na tv za najbolji 3d efekat ako se nagneš na stranu 3d može da se izgubi.

P.S.
Moraš da skidaš posebne filmove u 3d formatu ,među piratskim izdanjima najpopularniji je takozvani sistem side by side gde dve slike stoje jedan pored druge i onda ti na tvu uklučiš side by side opciju in on pretvori te dve slike u jednu 3d sliku.
Postoji opcija konverzije 2d u 3d na većini televizora ali to iz mog ličnog iskustva ne služi ničemu.

P.S.
Moraš da skidaš posebne filmove u 3d formatu ,među piratskim izdanjima najpopularniji je takozvani sistem side by side gde dve slike stoje jedan pored druge i onda ti na tvu uklučiš side by side opciju in on pretvori te dve slike u jednu 3d sliku.
Postoji opcija konverzije 2d u 3d na većini televizora ali to iz mog ličnog iskustva ne sluzi nicemu.

Brate super si objasnio. Hvala.
A ti posebni 3D filmovi sto se skidaju izgledaju ovako kad ih pustim na kompjuteru izgledaju ovako
http://b.vimeocdn.com/ts/442/327/442327981_640.jpg
Znaci takve trebam da skidam filmove, i onda pusti na pc-u i tv sam konvertuje te 2 slike u 1, ili moram manualno?
Koji je najbolji player za taj posao?

Da to je to ,takođe imaš i opciju over under gde je jedna slika iznad druge .Pc nema ništa sa 3d-om u ovom slučaju jer on to vidi kao jednu sliku ,ti imaš da izabereš side by side 3d opciju na svom tv-u i on onda tv preklopi te dve slike(znači manuelno(Ovako to izgleda na mom tv-u)).
Kao što rekoh pc to vidi kao jednu sliku što tehnički i jeste tako da će ti bilo koji player uraditi taj posao ,jedino ako planiraš da gledaš dosta 3d sadržaja razmotri neki player sa opcijom 3d titla pošto ako imaš dve slike jedna pored druge moraš da imaš titl na obe da bi prevod izgledao normalno kad se te dve slike preklope ,gom player čini mi se ima tu opciju.Ja lično ne gledam mnogo 3d sadržaja pa za to koristim 3d subtitler ,alat koji konvertuje obične titlove u 3d titlove .A ako želiš da se oprobaš sa nekompresovanim full blu ray iso image-ovima od 40 GB onda skini neki player sa pravom 3d podrškom kao što je powerdvd.

Back