37 odsto roditelja u Srbiji bije svoju decu

Da li se slazete sa fizickim kaznjavanjem dece?

• Da

glasova: 14 29,8%
  • Ne

glasova: 11 23,4%
  • Samo u ekstremnim situacijama

glasova: 22 46,8%
  • Nisam siguran

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    47
  • Anketa je zatvorena .

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Najnovije istraživanje Unicefa pokazalo je da 37 odsto roditelja u Srbiji primenjuje fizičko kažnjavanje dece.

Krajnje je vreme da ovaj model vaspitavanja bude izbačen i iz porodice, istakla je zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić-Orlandić.

Ona je na promociji brošure o "Roditeljstvu bez nasilja" koju je uradila kancelarija Zaštitnika građana u saradnji sa Unicefom, ocenila da društvo koje zabranjuje svaki oblika nasilja među odraslima ne može istovremeno da prihvata da se deca podvrgavaju nekom obliku fizičkog nasilja, pa makar ono bilo i od roditelja. "Fizičko nasilje je proterano iz institucija obrazovanja, odnosno deca se fizički ne mogu kažnjavati u školama. Zakonski je proterano i iz institucija socijalne zaštite, samo je ostalo u porodici", rekla je Lukšić-Orlandić.

Ona je istakla da Zaštitnik građana smatra da je zakonska zabrana kažnjavanja dece udarcem po nekom delu tela i korišćenjem fizičke sile, put da se ružna praksa progna iz porodice i iz odnosa roditelja i dece.

Prema njenim rečima, u brošuri koja je danas predstavljena jasno su date smernice roditeljima koje su to alternative fizičkom kažnjavanju i istakla da su ciljna grupa mladi roditelji, tako da će one biti deljene u porodilištima, domovima zdravlja i školama.

Zamena direktorke kancelarije Unicefa u Srbiji Lesli Miler istakla je da deca moraju biti zaštićena od nasilja koje sprečava njihov razvoj i dodala da ohrabruje činjenica da se svest kod roditelja o fizičkom kažnjavanju dece polako menja. "Kada smo 2005. godine radili istraživanje došli smo do podatka da 58 odsto roditelja fizički kažnjava decu, da bi se pet godine kasnije 37 odsto roditelja izjasnilo da decu fizički kažnjavaju, što je veliki pomak", rekla je ona.

Istraživanje koje su sproveli članovi Panela mladih savetnika Zaštitnika prava građana pokazali su da mladi dobro prepoznaju neefikasnost, štetne i opasne posledice fizičkog kažnjavanja.

Istraživanje je pokazalo da više od 80 odsto mladih smatra da se deci može ukazati na štetno ponašanje i bez batina i smatraju da se batinama može povrediti telo i ličnost deteta. Čak 63 odsto smatra da se deca batinama uče strahu, a ne razumevanju.

/copy/

Ne vidim ništa loše u fizičkom kažnjavanju deteta. Sad jedno je ćušnuti dete po guzici kad nešto ubrlja i malo podviknuti, a drugo polomiti ga od batina. A da ne pominjem da dete od 3-4 godine i ne kapira ništa drugo sem nagrade i kazne. Da vidim nekog da objasni petogodišnjaku zašto je opasno gurati ekser u šteker. Možete vi drviti o fazi i nuli i kako će ga udariti struja, ali će dete to opet interpretirati u #ako to uradim dobiću batine#...

Na dalje, čuo sam jednu jako dobru izjavu koja kaže: Ne možete liberalno vaspitavati dete za život u liberalnom društvu. I to je takva istina....

Ne vidim ništa loše u fizičkom kažnjavanju deteta. Sad jedno je ćušnuti dete po guzici kad nešto ubrlja i malo podviknuti, a drugo polomiti ga od batina. A da ne pominjem da dete od 3-4 godine i ne kapira ništa drugo sem nagrade i kazne. Da vidim nekog da objasni petogodišnjaku zašto je opasno gurati ekser u šteker. Možete vi drviti o fazi i nuli i kako će ga udariti struja, ali će dete to opet interpretirati u #ako to uradim dobiću batine#...

Na dalje, čuo sam jednu jako dobru izjavu koja kaže: Ne možete liberalno vaspitavati dete za život u liberalnom društvu. I to je takva istina....

Baš tako. Ne znam zašto kad se kaže fizičko kažnjavanje pojedini odmah pomisle na zlostavljanje. Ja prvi sam tu i tamo znao dobiti batine ali nikada toliko ni da bi ostala masnica a kamo li šta ozbiljnije.

Baš tako. Ne znam zašto kad se kaže fizičko kažnjavanje pojedini odmah pomisle na zlostavljanje. Ja prvi sam tu i tamo znao dobiti batine ali nikada toliko ni da bi ostala masnica a kamo li šta ozbiljnije.

ta idi bre. pa mene je keva peglala kad sam bio klinac samo tako... :D Sve je prštalo. A vala i jesam bio bezobrazan, mislim da sam im polaživota skratio sa nestašlucima.... Elem, opet sam izrastao u normalnog čoveka bez nasilničkih poriva.

ta idi bre. pa mene je keva peglala kad sam bio klinac samo tako... :D Sve je prštalo. A vala i jesam bio bezobrazan, mislim da sam im polaživota skratio sa nestašlucima.... Elem, opet sam izrastao u normalnog čoveka bez nasilničkih poriva.

Da dok se država nije petljala u sve djeca su bila normalna. Kako djeca znaju samo za prava a ne i obaveze tako su sve raspuštenija i bezobraznija.

Država je nesposobna da izađe na kraj sa pravim problemima. Od roditelja pravi budale bez bilo kakvog autoriteta, a od dece bezobrazne i bahate bitange. A treba samo da pusti roditelje da vaspitaju svoju decu kako valja i još da im pomaže koliko god može. I da redovno kažnjava one koji zlostavljaju decu. Kao da je nemoguće razlikovati vaspitnoobrazovnu ćušku o batina kaišem i sličnim zlostavljačkim metodama. Samo treba otvoriti oči.

:think: e kod nas se sve mora predimenzionirati....nema svaku istu decu, nije svaki roditelj isti ali dok god je to u granicama normale ne vidim sta ce lose biti detetu da dobije po guzi (nekad mislim da vise boli ruka nego guza) koje cesto zna da bude nerazumno i kad mu ponovis 100 puta i kaznis i nista ne vredi a radi sebi na stetu....narocito uzrast od 3-5 godina je nemoguc.....ne verujem da je ijednom normalnom roditelju hobi da udari dete a ti nenormalni bi trebali da se preispitaju....kad se sa njima bude odradilo to sto treba onda ima smisla pricati o ovome.....nasa klasika, prica se o sitnicama i dize buka a o ozbiljnim problemima koji postoje u mnogo disfunkcionalnih porodica niko ne poteze pitanje.....

nema svaku istu decu, nije svaki roditelj isti.....
Mislim da u ovome leži odgovor.... nije svako dete isto, i ne reaguje isto na nagradu, kaznu, razgovor, pretnju. Imam devojčicu od 4 godine koju zaista nikada nisam u životu udario, ali sam zato nebrojeno puta doživeo da ona mene brižno opomene zašto sam napolje pošao bez kišobrana kada pada kiša, zašto sam prošao kolima kroz žuto svetlo, zašto sam zaboravio da operem ruke kada sam došao s posla... a sve to zato što smo joj supruga i ja rekli šta treba a šta ne treba da se radi, i ona te stvari bez pogovora prihvata. Ono o čemu ne možemo da se raspravljamo, to je boja i model haljinice koju će da obuče kada ide u vrtić pošto je "sada velika i ona sama bira", ali stvari vezane za zdravlje, sigurnost, lepo ponašanje - tu nikada nismo imali potrebe ni da povisimo glas, a kamoli da je udarimo.

E sad, kamo sreće ako i sa drugim detetom budemo tako prošli. :)

Ne znam, verujem da su vecinu starijih forumasa mlatili (tj. dali pecke po guzici) i da im nista ne fali. Mene su mlatili, i evo, ziv i zdrav, mada opet nisam nesto lud za batinjanjem dece i mislim da to treba izbegavati.
Mislim da se to "preventivno" mlaćenje dece prenosi s kolena na koleno. :)
Imam prijatelja koji nema još decu, ali ga je otac ubijao od batina kada je bio mali, i kad je kriv i kad nije, i on sad planira kako će isto tako svoje dete... ja se ne mešam, ali mi dođe žao, samo se setim onog uplašenog i isfrustriranog pogleda deteta koje za najmanju grešku i sitnicu bude oplavljeno od batina.

Mislim da je fizičko kažnjavanje poraz roditelja.... potpisana kapitulacija. To je, naravno, posledica vremena u kom živimo, posledica roditeljske sebičnosti... naravno da će dete kome niko ne posvećuje pažnju da uradi nešto pogrešno, i naravno da je lakže i brže umlatiti ga kaišem kad pogreši, nego razgovarati sa njim satima i danima i odgovarati na milion pitanja.

Imam prijatelja koji nema još decu, ali ga je otac ubijao od batina kada je bio mali, i kad je kriv i kad nije, i on sad planira kako će isto tako svoje dete... ja se ne mešam, ali mi dođe žao, samo se setim onog uplašenog i isfrustriranog pogleda deteta koje za najmanju grešku i sitnicu bude oplavljeno od batina.

Mislim da je fizičko kažnjavanje poraz roditelja.... potpisana kapitulacija. To je, naravno, posledica vremena u kom živimo, posledica roditeljske sebičnosti... naravno da će dete kome niko ne posvećuje pažnju da uradi nešto pogrešno, i naravno da je lakže i brže umlatiti ga kaišem kad pogreši, nego razgovarati sa njim satima i danima i odgovarati na milion pitanja.

Sa iznetim u ovom u postu potpuno se slazem. Ponasanje dece samo je odraz u ogledalu ponasanja roditelja, a vrhunac cinizma je optuziti dete za svoje ​propuste, odricuci se sopstvene odgovornosti.

Ti iz UNICEFA lupetaju .Neka kazu nesto o porodicama gdje djete od par godina maltretira cijelu familiju . Gledao sam emisije
i nisam mogao da vjerujem . Djete od tri godine divlja , a roditelji krse ruke i vode klinca kod kojekakvih psihologa , a klinjo
zajebava sve redom . Tacno se vidi da je raspusteno derle . Doveo bih ga ja u red za pola sata . Ne bi mi trebalo nikakvo
pomagalo , samo dlanom po goozici .

Ovo je jos jedna zavera da se sto vise osiromasi i ovako slabo radjanje beba. Batine podrazumevaju prutic, pa po dupetu da nemozes da ga povredis, ili cupnes za zuluf, naravno treba uzeti motku pa po kicmi, al to oni poistovecuju nazalost, tako serviraju u medijima. Sve vise ima da bude derana, sutra lopova, narkomana i histericnih maminih i tatinih sinova, a sve manje dece. Zasto mi uvek u mislima da evropa salje nama najgore zakone po nas same, kao da hoce da nas uniste, kao da me kolju neki savremeni nacisti kojima nemozes apsolutno nista. Za ove srbe i srpske politicare sto forsiraju ovakve zakone treba kolac, lep neomascen, pravo iz srpske istorije, preterali su svaku meru, necu sigurno da pustim da se drogira, pa makar koristio motku, hocu da znam od cega je bolesno, i hocu kada ga vaspitavam da ga nestiti zakon protiv toga da bude vaspitan, skolovan, posten i vredan.
PA ako je kaznjavanje tako lose, sto makumu u japanu kada dete upises u skolu, imas upitnik, DALI PROFESOR SME DA KORISTI BATINE, 90 % prihvate, i imaju najdisciplinovaniju naciju na svetu, to samo rak- zakone salju srbiju ovi nacisti iz evrounije, da je sto vise oslabe i unsite, pre je bilo lakse kolonisanje, vidis svabu sa slemom i udri, sad ce da vidis moj q samo stoku izdajnicku, i to ko ima malo veci IQ, da ih vidi, tesko vreme za srbiju tek dolazi.
Nego jedno pitanje, sta ce mo sa tolikom romskom decom, sa 7 godina se prostituise, kradu sa 4 i to po nardbi roditelja, teraju ih da prose, a prodaju ih lakse ngo srpski seljak svoje prasice, a o batinama i uslovima da ne pricam sta ce te sa njima majkete, znaci prekociti sve njih i odrati novcano postnog radnika sto je lupio samar decetu zbog krupne stvari, to je poenta.

Poslednja izmena:
Ovo je jos jedna zavera da se sto vise osiromasi i ovako slabo radjanje beba.

Čija zavera? Ko ima koristi od toga?

Sve vise ima da bude derana, sutra lopova, narkomana i histericnih maminih i tatinih sinova, a sve manje dece.

Misliš da su robijaši koji danas leže po zatvorima za najteža krivična dela imali idealan odnos sa roditeljima, pun razumevanja i razgovora?... ili misliš da je verovatnije da su i oni nekada bili žrtve nekakvog nasilja i roditeljskog nemara?

Naravno da nije isto lagani pljas po dupetu koji više boli na "psihičkoj" bazi nego što stvarno boli i mlaćenje kaiševima i prutevima od kojih ostaju masnice.... to nije isto, i nikada neće biti isto.

necu sigurno da pustim da se drogira, pa makar koristio motku,

"Pa makar" je ključ... ne mora dete da bude mlaćeno da se ne drogira. Dovoljno je da zna da donosi pametne odluke, a u tome više pomaže razgovor i izgrađena, zdrava ličnost, nego motka.

PA ako je kaznjavanje tako lose, sto makumu u japanu kada dete upises u skolu, imas upitnik, DALI PROFESOR SME DA KORISTI BATINE, 90 % prihvate.
Odakle ti ta informacija? To je netačno, u japanskim školama nema fizičkog kažnjavanja dece već 30 godina, otprilike isto kao i kod nas.

Decu po nekda TREBA kaznjavati fizicki, jer to je za NJIHOVO DOBRO.

Zasto?

Zato sto deca NEMAJU DOVOLJNO RAZVIJEN MOZAK i NEMAJU DOVOLJNO ZIVOTNOG ISTKUSTVA pa da sve situacije mogu da RAZUMEJU kako treba.

Primer: dete gura zicu u salter gde ima struje....

Kako malom detetu objasniti da tamo ima STRUJA koja moze da ga ubije, kada on nikada nije imao iskustvo sa stujom?

Tada ga cusnes po guzi, tako da on stekne iskustvo da ce mu se nesto neprijatno desiti kada gura zicu u salter...

Recima mu se to objasniti NE MOZE.

Naravno, decu uvek treba tuci "sa predumisljajem", a nikada u afektu....

Mislim da u ovome leži odgovor.... nije svako dete isto, i ne reaguje isto na nagradu, kaznu, razgovor, pretnju. Imam devojčicu od 4 godine koju zaista nikada nisam u životu udario, ali sam zato nebrojeno puta doživeo da ona mene brižno opomene zašto sam napolje pošao bez kišobrana kada pada kiša, zašto sam prošao kolima kroz žuto svetlo, zašto sam zaboravio da operem ruke kada sam došao s posla... a sve to zato što smo joj supruga i ja rekli šta treba a šta ne treba da se radi, i ona te stvari bez pogovora prihvata. Ono o čemu ne možemo da se raspravljamo, to je boja i model haljinice koju će da obuče kada ide u vrtić pošto je "sada velika i ona sama bira", ali stvari vezane za zdravlje, sigurnost, lepo ponašanje - tu nikada nismo imali potrebe ni da povisimo glas, a kamoli da je udarimo.

9.29_holyegg_cool_funny_photos_2.jpg

Заштитник права грађана је приметио да деца добро препознају мере неефикасног кажњавања лол...глупост. Требало је да кажу, е баш је добро што су нас тукли, требало је више. Е, ту већ има истине.
Телесно кажњавање и васпитна ћушка по задњици малог детета нису баш исто.

Nemam šta mnogo da kažem na ovu temu, pošto je moje dete malo, (nema još 2 godine), tako da do faze batina ili nebatina još nismo stigli.
Ali mislim da se u svemu tome jako preteruje, i da se mnogo buke diže, tako da čovek nije više pametan šta je ispravno a šta ne.

Meni su se skorije desile dve jako neprijatne situacije, vezane za ovu temu, totalno suprotne jedna od druge.

Prva situacija - Sa klincem sam bila na nekom porodičnom skupu, gomila baba, tetki i ostale rodbine, on kreće da divlja i besni, valja se po podu za svaku sitnicu i koristi situaciju da bude bezobrazan i tera inat. Svi se smeju i zabavno im je, a meni kulja u stomaku, jer trčim okolo kao budala, što on jako dobro kapira i namerno sve to radi. Vrhunac je bio kada je namerno dohvatio neki keramički ukras sa police i na moje - Ne diraj, daj mami - on ga je svom snagom tresnuo o pod tako da je puklo u najsitnije deliće. Na to sam ja odreagovala tako što sam viknula na njega i pljesnula ga po guzi (pampersu), na šta su krenuli razni komentari kako je on još mali i ne zna (aha, ne zna :roll:), eto grdim dete za bezvezni ukras, vrlo važno što je slomio itd.itd... Bilo mi je jako neprijatno, jer sam po meni odreagovala najnormalnije, dakle ništa strašno što sam podviknula i što je dobio jedan pljes po guzi, ali eto, ispadoh baba roga i neki manijak od roditelja. :confused:

Druga situacija - Vraćam se sa klincem iz prodavnice, natovarena kesama ko magarac, kese u jednoj ruci, njega držim za ručicu drugom rukom. On odjednom kreće da se keša na mene kao da ga nosim, što ja sve i da hoću, ne mogu da izvedem. Lepo mu kažem, mirnim tonom - mama ne može sada da te nosi, idemo kući, daj mi ručicu... (što on jako dobro razume, kad hoće) - na to kreće histerija, seda na beton i kreće da se valja, ja sa sve kesama pokušavam nekako da ga smirim, ljudi prolaze i gledaju, okreću se, a ja hoću u zemlju da propadnem od blama. Sve to posmatra jedna žena, prilazi mi i obraća mi se rečima - bogami, da je moj, sad bih ga isprašila, da mu više ne bi na pamet palo... Ja se na to onako kiselo osmehnem, mislim se u sebi - gde da vičem na dete na ulici, ili da ga nedaj bože isprašim ko što ona kaže... još da me neko prijavi za zlostavljanje... I ja joj na to kažem - pa on je još mali i ne zna :mrgreen: (da se izvučem) Na to mi ona kaže - Gospodjo, on ne da nije mali, nego ste vi debelo zakasnili sa nekim stvarima, dete se vaspitava od prvog dana :eek: Ja ko popi.ana... :rumenko: šta da joj kažem kad je u pravu.

Tako da mi se kosa na glavi diže od cele priče, kako god da okreneš ne valja, i ti ispadaš kriv i naopak roditelj, ne može čovek više da bude pametan kako će i šta će sa svojim detetom, a kamoli da komentariše druge... :(

Poslednja izmena:
Ja sam nedavno čula jednu priču,ne znam koliko je istina,ali vjerovatno da jeste...da u Švedskoj po zakonu ,otac ne smije da uđe u sobu svoje kćerke tinejdžerke bez njene dozvole...niti da je pita gdje bila,kad dolazi kući i slično,kad ide u izlazak uveče...Pretpostavka je u startu da će je zlostavljati,pa kao da preduprijede to...što je po meni vrlo bolesna ideja...
I ova priča mi liči na to...da ne smiješ ni da podvikneš na dijete,odmah te proglase zlostavljačem djeteta...a prave zlostavljače niko ne vidi...

Moja starija sestričina je bila takva. S druge strana mlađa je bila vrag :D .S starijom se sve moglo postići razgovorom. A kod mlađe to nije pomagalo.

Dobro to je već zlostavljanje. Niko pametan to neće podržati.

Back