300 godina stari piratski skeleti iz posade čuvenog "Crnog Sema" pronađeni kod Kejp Koda

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.152
300-Year-Old Pirate Skeletons From Fabled ‘Black Sam’ Crew Found Off Cape Cod

ED MAZZA
February 12, 2021, 3:17 AM
1613325196274.jpeg

The skeletal remains of six pirates who likely served under the legendary Capt. Samuel “Black Sam” Bellamy have been discovered off the coast of Massachusetts.

Skeletni ostaci šest gusara koji su verovatno služili pod legendarnim kapetanom Semjuelom "Crnim Semom" Belamijem otkriveni su kod obala Masačusetsa.

Navodeći Whydah Pirat Muzej, jedan skeleton je možda čak i od čuvenog pirata lično, jednog od mnogih koji su stradali kada je njegov brod Whydah Gally potonuo kod Kejp Koda u oluji 1717.

pročitajte više prateći gore navedeni link.

Meni su pirati oduvek uzburkivali maštu, a vama?

Ne treba mesati Pirate i Gusare. Pirati su bili posteni ajd' da kazemo razbojnici je pregruba rec, cak i lopovi, recimo slobodni ljudi koji su se snalazili. Gusari su bili obicni razbojnici koji su pljackali za potrebe engleske krune pod cijom su zastitom bili. Uvek su bili pokvareni i podmukli, mislim na engleze, kao i njihovi sticenici.

Ne treba mesati Pirate i Gusare. Pirati su bili posteni ajd' da kazemo razbojnici je pregruba rec, cak i lopovi, recimo slobodni ljudi koji su se snalazili. Gusari su bili obicni razbojnici koji su pljackali za potrebe engleske krune pod cijom su zastitom bili. Uvek su bili pokvareni i podmukli, mislim na engleze, kao i njihovi sticenici.
U engleskom oni koriste samo pirat kao zbirnu reč za sve instance. Kod nas postoje nijanse, ali mislim da je više zbog toga što su u različitim krajevima koristili različite reči za istu stvar "onaj koji na silu otima od drugog", a neke su romantizovali kao štićenike naroda tipa Robin Hud. Na kraju balade se ipak svodi na isto, otimačina na silu.

U engleskom oni koriste samo pirat kao zbirnu reč za sve instance. Kod nas postoje nijanse, ali mislim da je više zbog toga što su u različitim krajevima koristili različite reči za istu stvar "onaj koji na silu otima od drugog", a neke su romantizovali kao štićenike naroda tipa Robim Hud. Na kraju balade se ipak svodi na isto, otimačina na silu.
Slazem se, ne znam da li si citao pirati su stvorili svoju slobodnu koloniju, koloniju slobodnih ljudi cak su stvorili i svoj jezik kao mesavinu jezika svih pridoslica koji su im se prikljucili. Normalno kao takvi u ono vreme najverovatnije jedini slobodan svet su bili trn u oko svima i bili unisteni.

Da pojasnim malo ko je taj famozni

Kapetan Semjuel Belami

Image result for Capt. Samuel “Black Sam

Kapetan Semjuel Belami (23. februar 1689 – 26. april 1717), kasnije poznat kao "Crni Sem" Belami, bio je engleski pirat koji je operisao početkom 18. veka. Najpoznatiji je kao najbogatiji pirat u zabeleženoj istoriji, i jedno od lica Zlatnog doba piraterije. Iako je njegova poznata karijera kapetana pirata trajala nešto više od godinu dana, on i njegova posada zarobili su najmanje 53 broda. Nazvan "Crni Sem" u folkloru Kejp Koda jer je odbacio periku, modernu u to doba, i samo vezivao svoju dugu kosu jednostavnom trakom. Belami je postao poznat po svojoj milosti i velikodušnosti prema onima koje je uhvatio u svojim napadima. Ova reputacija mu je donela još jedan nadimak, "Princ pirata". Poredio je sebe sa Robin Hudom, a njegova ekipa je bila znana kao "Ljudi Robina Huda"

Image result for Capt. Samuel “Black Sam

Teško da je sebe mogao porediti s Robinom Hudom jer za dotičnog ne postoje dokazi da je ikad stvarno postojao, a postao je poznat tek po knjizi o njemu koja je objavljena u 19. veku.
pa dobro, ajd na stranu što je Crni Sem (Karasem, opaska autora) živeo u 18. veku, sto godina pre knjige, ipak može simbolički, kao kad se neko od nas hvali da je "ko Miloš Obilić"

Back