F.A.Q.

Hackers

Primećen član
Poruka
885
Korisna uputstva

1. Slike

Slike na stranicama ponekad znace i vise nego stotine reci. Medjutim, slike su ponekad prevelike. Bez dvoumljenja, slike veoma doprinose izgledu strane, ali, takodje, visestruko povecavaju duzinu ucitavanja strane. Mnogi od posetilaca vasih stranica pristupaju mrezi preko sporih Dial-Up linija, pa im je svaki kilobajt veoma vazan, tako da ucitavanje svake slike ne bi trebalo da traje duze od 5 sekundi. Za samu stranu se preporucuje da ucitavanje ne treba da bude duze od 30 sekundi. Uobicajena reakcija surfera na strane koje se duze ucitavaju je napustanje strane i odustajanje od ponovnih poseta sajtu. Preporuka za duzinu strane je da ne treba da bude duza od 30 kb.

Obratite paznju na to da svaki fajl koji se nalazi na prezentaciji postavlja poseban HTTP zahtev serveru, sto dodatno usporava ucitavanje strane, tako da i u slucaju kada se na strani nalazi puno malih slika cija zajednicka duzina nije velika, one usporavaju ucitavanje strane.

Kada se koriste slike za navigaciju treba obavezno koristiti ALT tag. Iz bilo kog razloga da se ne pojavi slika, ili je posetilac isuvise nestrpljiv, treba omoguciti da navigacija bude jasna. Jos dva atributa su veoma vazna prilikom ucitavanja slike. To su HEIGHT i WIDTH. Bez njih browser mora da ceka da se usnimi cela slika da bi znao njene dimenzije i na osnovu toga preracunao raspored elemenata na strani. Ukoliko ima vise ovakvih elemenata, onda browser prilikom zavrsetka ucitavanja svakog od njih ponovo preracunava raspored.

Mozda izgleda nelogicno, ali za pozadinu ne treba koristiti slike velicine 1 piksel. Browseri onda moraju mnogo puta da ih umnoze da bi pokrili velike povrsine, te se na taj nacin usporava prikaz i renderovanje prilikom skrolovanja strane. Po nekim autorima, najbolja velicina za pozadinu je 256 bajta.

2. Navigacija

Lakoca navigacije i funkcionalnost sajta moraju da budu ispred umetnickog osecaja. Nema smisla praviti umetnicko delo od sajta u kojem posetilac ne moze da se snadje. Svi linkovi treba da budu lako dostupni i uocljivi.

Poseban problem u navigaciji na sajtu predstavlja tzv. Mystery Meet Navigation. U pitanju su slike preko kojih morate preci misem da biste videli link ili saznali gde vas on vodi. Ovakva navigacija nije pozeljna, jer posetilac mora da predje misem preko skoro svake tacke na stani da bi otkrio sta je link, a sta nije i, mozda, kliknuo na njega. Treba se drzati principa K.I.S.S. - "Keep it simple, stupid!" ("Neka izgleda jednostavno, glupane!").

3. Tabele

Ne stavljajte cele strane u tabele, jer se sadrzaj nece prikazati dok se ceo ne ucita. Mozda ste primetili strane koje dugo stoje prazne, a potom se odjednom kompletno ucitaju. Preporuka je da se tabele podele u vise manjih tabela, na primer, da se u gornju postavi naslov strane i neki i podaci o njoj, tako da posetioci znaju da je njeno ucitavanje u toku i da za to vreme imaju sta da citaju, te da ne odustanu i odu na neku drugu stranu.

4. Kompatibilnost (browseri)

Jedina zrtva rata browsera koji je u toku su njihovi korisnici. Da biste izbegli da izgled vase strane zavisi od browsera u kojem se pregleda, drzite se podalje od elemenata koji su specificni za neki od browsera i nisu podrzani ostalima. Otvaranje novog prozora browsera na desktopu treba da bude iskljucivo pravo posetioca. Jedini izuzetak su strane koje sadrze liste linkova. Za sve ostale strane preporuka je da se linkovi otvaraju u istom prozoru. Takodje, nije pozeljno da se otvaraju novi prozori prilikom ucitavanja nove strane ili njenog napustanja.

5. Fontovi

Na stranama ne treba koristiti nestandardne fontove, jer ih mozda posetilac strane nema instalirane na svom racunaru. Tu treba obratiti paznju i na rad sa YU znacima, ali ovu temu cemo ostaviti za neki drugi tekst. Treba, prvenstveno, koristiti Arial, Verdana, Tahoma, i Courier fontove.

6. Plugin-ovi

Jos jedan od elemenata Web strana koje treba izbegavati su pluginovi. Istina je da vecina ljudi ne zeli da ih instalira na svoj racunar, a oni sami usporavaju ucitavanje stranica sajta. Da li ste videli pluginove na stranama poznatih sajtova? Yahoo, Altavista, ...? Jedini plugin o kom bi mozda trebalo razmisliti je Macromedia Shockwave & Flash, koji se vec nalazi na vecini racunara i na neki nacin je postao standard.

7. Java

Javu treba koristiti samo u slucajevima kada za to postoji dobar razlog. Poznata je kao jedan od uzroka obaranja sistema posetilaca. Java apleti se izvrsavaju sporo i prenos cesto dugo traje. Vecina posetilaca ovo nece tolerisati.

8. META tagovi

Ne potcenjujte META tagove. Cesto su oni uzrok dolaska novih posetilaca na vas sajt. No, ni ovde ne treba preterivati. Pre njihovog koriscenja treba obratiti paznju na svrhu svakog od njih i pazljivo odabrati sadrzaj. Rangiranje sajta na pretrazivacima cesto zavisi bas od ovog taga, a neki pretrazivaci nece ni uzeti u obzir vas sajt, ukoliko ih nemate.

Iako ovo nije ni izbliza sve sto moze da se preporuci, da rezimiramo:

Sajt treba da bude tako uradjen da moze da se prikazuje na svim browserima, rezolucijama, brojevima boja... Navigacija kroz njega treba da bude jednostavna i intuitivna, a stranice da se brzo ucitavaju, bez obzira na sadrzaj.


-----------------------------------------------------
F.A.Q.

P: Kako da koristim latinična slova "ĐŠĆČŽ" na svojoj stranici?

O: Korišćenje "naših" latiničnih slova je jako preporučljivo. Ukoliko se ne koriste, stranica deluje amaterski i nedovršeno.
Dodajte, ukoliko već niste, Serbian (Latin) u language bar (Control Panel : Regional and Language Options : Languages : Details) ili, ako koristite stariju verziju Windowsa -- Slovenian.

U <head> deo svoje stranice dodajte UTF-8 charset. Primer:
Code:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">

ili

Code:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=Central Europe windows-1250">

Posle toga uključite odgovarajući jezik u language baru, i nesmetano koristite sva latinična slova.

-----------------------------------------------------
P. Gde se moze pronaci knjiga za DW MX na srpskom

O. http://puselja.free.fr/download/DreamweaverMX.pdf

-----------------------------------------------------
P. Koji program da koristim za izradu web prezentacije.

O. Za Windows, UltraEdit, Coffee Cup HTML Editor, Macromedia Dreamweaver, Flash, Fireworks, FrontPage ili neki od text editora.

Za Linux, vecina tekst editora i takodje Coffee Cup HTML Editor

-----------------------------------------------------
P. Na kom sajtu mogu da pronadjem gotove sablone (template).

O. http://www.templatehunter.com/free_web_templates2.html

http://www.webdesignhelper.co.uk/page_templates/page_templates

http://www.freetemplatedesigns.com/templates.php?category=Business&start=6
 
Izrada META tagova
Dodavanjem meta tagova popularizujete stranice kod svetskih pretraživača.

Link efekti
CSS skripta koja menja tekstualni oblik linka kada sa mišom dođe u dodir.

PopupWindow
Upotrebite Popup window da na najjednostavniji način dodate popup prozore.

Obojani scrollbar
Napravite korak više s vašim dizajnom stranica, tako da obojite scrollbarove vaše stranice.

Početna stranica
Ova scripta je SAMO za IE5 koja dopušta vašim posetiocima da podese vašu stranicu kao svoj default homepage jednostavno kliknuvši mišem!

Dodaj-u-favorites
Skripta kojom omogućavatete posetiocima da jednim klikom dodaju stranicu u favorites.

Zabrana desnog klika mišem
Ovo je DHTML scripta koja kada kliknete desnom tipkom miša izvesti Vaše posetioce o zabrani kopiranja.

Opis linka
Ponekad "alt=" nije dovoljan. Skripta koja Vam dozvoljava bolji i interaktivniji opis linka.

Popup prozori
Upotrijebite ovu skriptu koja dodaje prozorčić vašem linku sa informacijom kada dođe u kontakt s mišem.

Mijenjanje boja linku

Ova scripta mijenja boje tekstualnom linku kada miš dođe u dodir s njom.

Textlink-Shaker
Samo pomaknite vašeg miša preko ovog tekstualnog linka i link će se početi tresti. Super, ako želite dodati mali specijalni efekt koji zasigurno privlači veću paznju od normalnog CSS-rolloversa.

Shake Image scripta
Pazite - jedna i jedinstvena onMouseover shake image scripta!

Tekst info
Upotrijebite ovu scriptu koja vam omogućava tekstualnu informaciju o linku(ovima)! Kada stavite miša iznad linka, pojavi se tekst na stranici sa opisom linka.

Browser poruke
Scripta koja u dnu browsera vaših posetioca utipkava vaše poruke.

Sve ovo mozete preuzeti sa stranica http://www.skriptarnica.com/naj.htm
 
Besplatni web prostor + domen

Ako nemate para da registrujete svoj domen a prostor za licnu prezentaciju koju vam poklanja provajder kod koga ste zakupili internet sate vise nije dovoljan, svoj sajt mozete prebaciti na neki besplatan servis. Prednost ovih servisa je to sto su besplatni, a glavni nedostatak je to sto cete vi i surferi morati da trpite njihove reklamne banere i pop-up prozorcice koji su u poslednje vreme poceli i da setaju po ekranu tako da ih je misem tesko zatvoriti.

Neki od linkova mozda nisu vise u upotrebi

www.dzaba.com - 12 MB džaba Web prostora na brzim serverima u inostranstvu, što je dovoljno za preko 1500 stranica teksta ili 400 slika;
Džaba atraktivan i kratak domen ime.dzaba.com

www.tripod.com - Po mnogima najbolji servis sa CGI podrskom brojacem pristupa i reklamnim banerima u malim prozorcicima koje surferi mogu zatvoriti pri ulasku na vas sajt. Dobijate 11mb prostora i web adresu ovog formata: mojsajt.tripod.com

www.fortunecity.com - Ovaj servis nudi citavih 100mb prostora za vasu web prezentaciju, a adresa ce biti ovog formata:
members.fortunecity.com/mojsajt
www.angelfire.com - Dobijate 5mb, a pristor mozete prosiriti do 30mb. Dobijate i e-mail adresu. Ovaj servis je dosta brz pri podizanju fajlova preko ftp-a. Glavni nedostatak je sto fajlove podizete preko javnog direktorijuma pa svako moze da ih vidi.

www.freeservers.com - Na ovom servisu dobijate 25mb prostora, vrlo dobru CGI podrsku i reklamne banere koje surferi ne mogu ukloniti. Dobijate adresu mojsajt.8m.com formata, ali mozete izabrati i neku drugu od ukupno desetak predlozenih. Interesantno je da njihove reklamne banere mozete ukloniti ako uplatite nesto vise od 10 dm mesecno.

www.50megs.com - Pretpostavljate i sami, dobijate 50mb prostora i solidnu CGI podrsku

Još linkova
www.bounceweb.com - 11mb

www.redrival.com - 20mb

free.prohosting.com - 10mb

www.afreehome.com - 50mb

www.tytek.net - 10mb

www.wbs.net - Neograniceno

www.75megs.com - 75mb


webhosting.bootbox.net - 10 mb

www.tony-net.net - 20mb

www.stas.net - Neograniceno

www.netfirms.com - 25mb

www.spaceports.com - Neograniceno

www.kewlplaces.com - 25mb

www.homepage.com - 10mb

www.usfaz.com - 20mb

www.solcities.com - 5omb

www.internations.net - 20mb

www.veoweb.com - 5mb

dreamwater.com - 30mb

netomia.com - 60mb

myfreedomain.com - 20mb

www.internet-club.com - 15mb

www.webhostme.com - 20mb

www.cybercities.com - Neograniceno

internettrash.com - 10mb

www.webstat.com

www.statcounter.com

http://xoom.virgilio.it Besplatni hosting na Italijanskom serveru...
 
Brojaci pristupa/Statistike



Ukoliko server na kom ste postavili sajt nema podrsku za brojac pristupa, mozete se registrovati na neki od mnogobrojnih servisa, iskopirate kod koji cete dobiti i...

www.fastcounter.com-Ovaj servis nudi countere i statistike o posecenosti vaseg sajta koje ce vam redovno slati na vas e-mail.

123counter.com-Brojaci kojima jednostavno mozete menjati velicine boje itd. Naravno nedostatak ovog kao i svih stranih brojaca i servisa za statistiku je to sto ne mogu da registruju pristupe sajtu iz "lite" rezima.

www.extreme-dm.com-Je jedan od najboljih servisa za pracenje statistike koji i ja koristim. Pokazuje vam dnevne i mesecne statistike pokazuje iz kojih zemalja vam stizu posetioci i jos mnogo toga.

www.pagecount.com-Osim brojaca ovaj servis nudi i razne statisticke podatke kao sto su: podaci o platformi i browseru surfera,sa kog sajta ili pretrazivaca surfer dolazi itd.

Još linkova
www.mpk-online.com/counter

www.hitmatic.com

www.bytecenter.com

www.site-stats.com

www.zcounter.com

www.fxweb.com

www.seehits.com

www.SiteMater.com

www.stattrack.com

www.sitetracker.com

www.thecounter.com

www.webstat.net

www.counted.com

www.stats4all.com

www.valuehit.com

www.tenzero.com

www.digits.com

www.sitestatz.com

www.getstat.com

counters.qpt.com

www.joke.com

usa.nedstat.net

www.websitetracker.com

counter.digiweb.com
 
Otvaranje deviznog tekuceg racuna

Zeppter banka

1. Za otvaranje deviznog racuna za prispece priliva iz inostranstva je potrebno Vase licno prisustvo i licna karta;
2. Troskovi otvaranja deviznog racuna - bez naknade;
3. Kada budete otvorili racun, na salteru Banke cete precizirati odakle ocekujete prispece priliva ( Evropa, Afrika,
Amerika ) i u kojoj valuti ( EUR, US $....).
Ovaj podatak je potreban kako bi Vam se dala precizna instrukcija za "elektronski transfer" novca.

Da rezimiram, kada budete otvorili racun na salteru cete dobiti precizne instrukcije ( u pisanoj formi ) kako da se
izvrsi " wire transfer " i da Vi budete korisnik priliva.

4. Provizija za podizanje novca po prispecu priliva je 0,5% samo ako podizete iznos u valuti, odnosno,
bez provizije za svaki iznos koji podizete u dinarima.
Mozete podici celokupan iznos: deo u valuti deo u dinarima, sve u valuti, sve u dinarima; ili ostaviti deo iznosa na racunu.
Za taj iznos ce Vam se obracunati kamata kao na stednju po vidjenju. Kamata se obracunava po isteku kalendarske godine.
 
www.orgfree.com registrujes i tamo u meber area imas da ti oni sami naprave forum al nema nista ako neznas sam.Primetiti ces da nemozes da dodas srpski ili neki templates i pre nego sto si ovo postavio ima jedana opsirna tema o pravljenju foruma. Ali najbolje ti je da procackas stari forum krstarice ima jedan post gdje je sve po slikama objasnjeno kako se instalira phpbb a link do starog forma je http://stari-forum.krstarica.com ja mislim da ide tako
Pozz nadam se da ti je pomglo ovo sto sam napisao
 

Back
Top