28 година од масакра у Тузли

To je laž. Niko metak nije opalio. Niko ne bi ugrozio svoj život jer je izložen kao glineni golub.

Imaš na prethodnoj stranici :
"Kako je kasnije svjedočio Ilija Jurišić, pred beogradskim sudom prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora, a potom osobođen optužbe za ratni zločin, toga dana primio je obavijest sa terena da je iz kolone otvorena vatra na policijske patrole i okolne zgrade, nakon čega je tuzlanskim policajcima iz komande data dozvola da “na vatru odgovore vatrom˝. Tom je prilikom došlo do zapaljenja kamiona, u kojima su stradali vojnici, kojima je komandovao Mile Dubajić."

To je bio osjetljiv period, BiH je bila u procesu priznavanja , 7 dana kasnije 22.05. 1992. je punopravna UN članica.
Mlade vojnike nije trebalo prevoziti na granatama, trebalo im je obezbjediti prevoz u autobusima, možda i u civilnoj odjeći , jer je to u to vrijeme vojska nepostojeće države. 27.04.1992. je proglašena SRJ, 15.05.1992. SFRJ ne postoji.
Međutim, stavljeni su u kamione zajedno sa rezeristima i granatama.
Zašto odvoze granate, to je oružje koje smo i mi plaćali. Da smo imali oružje, ne bi ni došlo do rata.

Glavni i odgovorni krivac za ratna stradanja su JNA i zvanicni Beograd jer se sa teroristima nisu obracunali nigde od Triglava do Kosmeta.
Posle su ovi drugi logicno postali borci za slobodu, a prvi agresori.
Potpuno i jedino tačno.Imali smo vojne efektive i moć i trebalo je da osakatimo jedne, druge i treće.Nema tu šta da se žali, nisu nam to bila nikakva braća, ni komšije ni prijatelji.

Glavni i odgovorni krivac za ratna stradanja su JNA i zvanicni Beograd jer se sa teroristima nisu obracunali nigde od Triglava do Kosmeta.
Posle su ovi drugi logicno postali borci za slobodu, a prvi agresori.

Uvek se pitam kako bi drzava poput Izraela odgovorila na to i gotovo sam siguran da bi od Tuzle posle odgovora drzave mogli samo da naprave jedan veci parking.

Možda je mogla JNA da uhapsi Miloševića, ali nije ni alternativa bila neka, skupili se četnici kivni na sve jugoslovensko.
Nisu u JHA bile budale, školovani oficiri, da naprave zločine radi furde koja se spremala da preuzme vlast.
Malo li je što su postavili oružje po ključnim kotama i naoružali SDS militariste, tako da je ovima u startu upalo u ruke 70 % BiH.

Izrael je vojni logor na Bliskom istoku.

"Kako je kasnije svjedočio Ilija Jurišić, pred beogradskim sudom prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora, a potom osobođen optužbe za ratni zločin, toga dana primio je obavijest sa terena da je iz kolone otvorena vatra na policijske patrole i okolne zgrade, nakon čega je tuzlanskim policajcima iz komande data dozvola da “na vatru odgovore vatrom˝. Tom je prilikom došlo do zapaljenja kamiona, u kojima su stradali vojnici, kojima je komandovao Mile Dubajić."

To je bio osjetljiv period, BiH je bila u procesu priznavanja , 7 dana kasnije 22.05. 1992. je punopravna UN članica.
Mlade vojnike nije trebalo prevoziti na granatama, trebalo im je obezbjediti prevoz u autobusima, možda i u civilnoj odjeći , jer je to u to vrijeme vojska nepostojeće države. 27.04.1992. je proglašena SRJ, 15.05.1992. SFRJ ne postoji.
Međutim, stavljeni su u kamione zajedno sa rezeristima i granatama.
Zašto odvoze granate, to je oružje koje smo i mi plaćali. Da smo imali oružje, ne bi ni došlo do rata.

To su izmišljotine i laži, isto ste uradili i u Dobrovoljačkoj, ubijali mučki i na prevaru kao gamad.

Znači neko mu slagao da se puca i on izdao naredbu za napad na kolonu.

Znači neko mu slagao da se puca i on izdao naredbu za napad na kolonu.

Ilija Jurišić je prenio naredbu šefa Stanice javne bezbjednosti Tuzla Meše Bajrića - Na vatru odgovoriti vatrom :

"Selim Bešlagić i Meša Bajrić o 15. maju 1992. godine

15.05.2020.

NA VATRU ODGOVORITI VATROM

Nakon što je čuo da je jedna prolaznica ubijena, kao i da su ranjena dvojica policajaca, Bajrić je, kao nadređeni starješina Iliji Jurišiću, izdao naredbu da se na vatru odgovori vatrom.

“Ilija je tu naredbu prenio jer je bio pri stanici. Da sam ja bio bliže, sam bih to izgovorio. O ovome sam svjedočio videolinkom kada se Iliji sudilo u Beogradu, jer sam bio apsolutno siguran u njegovu nevinost i ne bih ga ni zbog čega na svijetu žrtvovao. Godine 1993. Vojno tužilaštvo iz Beograda vršilo je istragu bitke na Brčanskoj Malti, a njihove je zapisnike preuzelo i civilno tužilaštvo. Ključni su segmenti tog procesa da su se, pazite sada, Turci organizirali i mučki, iz zasjede, napali vojnu kolonu, te da su vojnici ubijani pucnjem u anus školskim mecima, a da smo ih poslije toga bacili na deponiju i zatrpali smećem do visine pet metara. To je konstrukcija i velika laž. Prvo, u svim jedinicama i policijskim stanicama bilo je i Srba, i Hrvata, i Bošnjaka. Čak je i pokojni Ćasto, nažalost, oprostite mi jer mu se ne mogu sjetiti imena, bio Srbin, on je bio komandir u Jali, koje je sto posto bošnjačko naselje. Bili su tu moji saradnici, profesionalci i divni ljudi: Budo Nikolić, Zoran Stanivuk, Nikola Slavuljica, Milenko Milićević, Ivica Divković i drugi koje je to tužilaštvo okvalificiralo kao Turke, što je, prema njihovom shvatanju, bio pogrdan naziv za Bošnjake, tada muslimane. Uostalom, znamo dobro šta je Ratko Mladić rekao kada je počinio genocid u Srebrenici”, priča Bajrić.

On ističe da je vrlo važno da se zbog mogućih dilema, ukoliko one postoje, i kod nekih manje obaviještenih Bošnjaka u drugim dijelovima BiH zna da tzv. vojnici nisu “poginuli”, nego su “nastradali”.

“Kada su počeli pucati, morali smo uzvratiti. S obzirom na to da ih je njihov nadređeni Mile Dubajić stavio u kamione pune oružja, municije, benzina, nafte i slično, oni su izgorjeli. Nakon suđenja Iliji, to je jasno kao dan. Uostalom, to je utvrđeno i obdukcijama, a rijetki su bili oni koji su pogođeni metkom. Sahranjeni su na Trnovcu i kasnije razmijenjeni. Preživjeli koji su se razbježali po Tuzli uhvaćeni su i u pratnji policije odvezeni u Požarnicu. Također, imamo i svjedočenje jednog vojnika koji je u Beogradu izjavio da želi doći u Tuzlu, pronaći ljekare koji su mu spasili život i zahvaliti im se. Dakle, branili smo se i bitka na Brčanskoj Malti jedna je od važnih za odbranu Bosne i Hercegovine. Kasnijim formiranjem Drugog korpusa, kada je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović došao u posjetu, nije mogao da se načudi da se drži teritorij veći od Crne Gore. Obišao je Gračanicu, Gradačac, Rahić, Čelić, pa ovamo do Kladnja, i onda je pitao: ‘Pa zar je ovo stvarno sve naše?’”, navodi Bajrić.

Za dešavanja na Brčanskoj Malti srbijansko pravosuđe donijelo je dvije presude o krivici Ilije Jurišića, koje je Apelacioni sud u Beogradu prošle godine poništio i Jurišića oslobodio. Iako nevin, tokom trajanja suđenja i duže od dvije godine zatvora, njegovo je zdravlje nepopravljivo narušeno. No, dočekao je potvrdu o svojoj nevinosti.

Upravo to brine Selima Bešlagića – da li će doživjeti izjašnjavanje Tužilaštva BiH.

“Ako je američki sudija rekao da nema naše krivice, Tužilaštvo treba reagirati. Godinama ne smijemo izaći iz Federacije BiH, godinama smo taoci gluposti, politikantstva i licemjerja. Vrijeme ide i bojim se da ću umrijeti, a moje i Mešino ime dovodit će se u vezu s navodnim ratnim zločinom. Težak bi to bio teret za naše potomke. Želja mi je, dok sam živ, da se izborim za pravnu satisfakciju”, zaključuje Bešlagić."
https://stav.ba/selim-beslagic-i-mesa-bajric-o-15-maju-1992-godine/

Imaš na prethodnoj stranici :"3 su pripadnici SJB Tuzla i jedna žena je nastradala radeću u bašti kod benzinske pumpe".

Kakvim porodicama, došli četnici rezervisti u kasarnu, nisu vodili porodice.
prilikom "napada" kolone JNA na Tuzlu poginula su tri pripadnika policije na strani BiH-NDH i vise desetina pripadnika JNA.Stvarno moras biti debil pa da ovako nesto progutas

Back