25. Maj Dan mladosti

Ne znam da li je otvoren muzej jugoslavije, ali ako jeste, danas je besplatan ulaz, plus bude tu ljudi , tako da preporucujem....

Ja dva praznika svojatam.....25 maj kao dan mladosti , znaci mladih....Slet i proslava i stafeta to je za ove sto se loze za ideologiju , meni se 25 maj vise svidja od 1 maja jer je lepse vreme, taman kad treba, za setnju izlete, za zabavu , za sve....

Drugi praznik koji svojatam je nacionalni , ujedinjujuci , to je dan republike, samo sto ga ja zovem 29 novembar, svinjokolj, i Srpski narod ce ici nizbrdicom sve dok ne vrati taj praznik kao praznovanje....
Shvatite to i kao kletvu koja nije i kao prorocanstvo , ispasce da jeste....

Oba praznika smatram svojim, jedno zbog srpstva drugi zbog mladosti.....ostalo me ne interesuje, ni 4 jul ni 7 jul ni 8 mart , ni valentinovo , ni nijedan drugi..

A da, zaboravio sam , Sveti nikola letnji , to je religiozni praznik, ali ga ja svojatam takodje kao narodni praznik...ali zato sto je dedino selo bilo takvo , ali ipak tu ima religiozne komponente pa nije cisto , zato pominjem samo ova dva...

Za mene, ni dan mladosti ni svinjokolj nemaju ideolosku komponentu.....

Posto je na temi |Istorija , to malo menja sadrzaj sta cu da napisem..

Dakle 25maj je bio dan proslave Titovog rodjendana....tako je on izabrao , ja mislim tako ..ali nema veze, datum je dobro izabran, tako da mozda se meni cini da to nije pravi datum rodjendana nego je dobro izabran datum..

U pripreme proslave dana Mladosti je islo sledece.

Lokalne stafete, ne zna im se broj, svako je mogao da pokrene svoju stafetu , sto i jesu.
Dete iz komsiluka je resilo da pravi stafetu , napravilo i protrcalo par krugova po naselju i roditelji odvezli za BGi predalo u muzej Jugoslavije....mada ja licno ne znam tacno gde su se predavale te lokalne stafete...
Bilo je i lokalnih na nivou opstine, a jedna bi bila savezna, koja je isla od mesta do mesta po SFRJ....

Izlazili su radnici , ne prisilom, nego ko hoce, i skole opet ne prisilom nego ko hoce, na docek stafete, koji dan padne u maju za tu opstinu...
Naravno nije kao docek za nekog funkcionera ili za Tita, ali je bilo svecano otprilike kao matursko vece kad roditelji izadju to vece da vide svoje maturante a i ostatak grada saucestvuje da poveca svecanost, cisto da ulepsa....bez zle namere..

Saobracaj se nije zatvarao za stalno nego samo privremeno , eto jednog zanimljivog detalja, otprilike 10 minuta ukupno , nekad 15 min...ali dovoljno za neugrozavanje ucesnika i sa jedne i sa druge strane...

Prolaznici bi takodje ukazali pocast cak i kad nisu nameravali da se nadju tu , sacekaju tih 5 min, , znalo je tu da bude i pionira, , nizi razredi , oni su donosili cvece svoje iz baste....i imali kape i marame....opet lep detalj..
E to nisam siguran da je bilo svuda neobavezno , ne znam stvarno...
Neki kazu samo odabrani pioniri , neki kazu kod njih bilo obavezno , ali ljudi cesto slazu da je moranje a nije...nego konformizam...

Nekad se desavalo da stafetaprenoci u nekom gradu...
Nocenje bi znacilo da ce biti i priredba, obicno u sportskoj hali bi prenocila, a nekad i u nekoj ustanovi , tad su obicno bili savez sindikata, redje dom kulture ili dom omladine...
Tu bi prenocila posle priredbe, mislim da nije niko cuvao , ali mozda i jeste neko , par njih....

Ujutro bi nastavila put dalje po okolini.

Desavalo se da kad prolazi savezna stafeta, lokalne stafete prave drustvo .
Tj lokalne stafete su cesto bile sateliti savezne stafete, tj isle su po onim selima gde nije prosla savezna stafeta....i onda bi kad prolazi savezna, prikljucile se saveznoj na izvesno vreme, posle bi se negde odvajale, a negde u nekoj sredini bi ostale spojene u smislu idu za BG odmah, dok savezna ide svojim putem...

Nekad su se odredjivali najbolji djaci za nosioce stafeta, uglavnom po nekoliko stotina ili desetina metara...zavisi od mesta do mesta...
Niko nije primoravan , bar po mojim saznanjima nego je to bila cast kao za uspeh i za talenat....sportasi , nesto kao plamen olimpizma sto se nosi , slicni kriterijumi, slican osecaj..

Stafete su bile izradjene po slobodnom nahodjenju , znaci neke od jeftinih metala, bakra, bronze, celika, a neke od skupih metala....neke od drveta, neke od plastike, ima puno stafeta i ako odete na 25 maj u Muzej Jugoslavije , imacete prilike da vidite izbor od nekih 100 komada, koje oni izaberu te godine....videcete zanimljive dizajnerske radove ili laicke, tacno se vidi...ali je zanimljivo..

Stafete su stizale u BG otprilike 22 maja, nekad 23 , uglavnom dan dva pre 25 maja...
Za 25maj je bio slet na stadionu JNA , uz TV prenos..
TV prenos je bio jako gledan, jer je slet a i puno ucesnika a i lep program....kao sto gledate otvaranje olimpijskih igara , samo sto je ovde uglavnom bilo vise figura i vise ucesnika i duzi program..

Svi ucesnici sleta su bili dobrovoljni , mnogi su zeleli pa nisu prosli uslove pa nisu ucestvovali ...
Mnogo male dece je ucestvovalo a sad dolaze kao majke ili ocevi u Muzej kad je dan Mladosti...Tako sam ih ja upoznao i sreo...
Vrlo su ponosni na svoje ucesce i mnogo lepse pricaju svojoj deci nego sto ja formalno ovde objasnjavam..

Slet se uvezbavao nekoliko dana, ali ne znam tacno koliko...meni je gledajuci sletove to jako uvezbano , a ne znam koliko su vezbali..

Jednom je bio espoze svih tih snimaka dana Mladosti u kinoteci...
Kinoteka je vrlo respektabilna ustanova, ima filmove koje niko nema, delimicno i zbog FESTa sa kim je u vezi a respektabilan je bio i arhiv TV Beograd, tj TV Srbije, ali je zbog poltickog poltronstva dva puta goreo i sad je kao olinjala macka....kao i forum sada...brisan materijal tako devalvira ustanovu...

Obicno BG nije bio remecen proslavom dana Mladosti osim sto je bio Slet uvece, i ponekad odlazak stafete na stadion , i nekad i nekkoliko sati pre toga po ulicama BG...
Stafeta se nosila i po opstinama BG...
Ali nije bilo potrebe za zatvaranjem i nekim posebnim obezbedjenjem, jer je bezbednost u SFRJ bila na zavidnom nivou , bez zezanja....
To je drzava placala , a nije bilo ostavljeno lokalcima ili nocnim cuvarima i agencijama za obezbedjenje objekata...

Na dan Mladosti su se ponekad odrzavale i svecanosti u nekim salama, prepodne...za nize razrede...nesto slicno kao ono za pionire kod doceka stafeteu unutrasnjosti...
U unutrasnjosti nije bilo proslava za dan Mladosti , vec je to bio dan kad se mladi samoinicijativno zezaju jer je prolece i priroda...
Npr ukrase parkove cvecem, i ulice, a nema proslave, i onda ko ne bi izasao sa drustvom i hajde malo u prirodu , kad je sve tako procvetalo i u cvecu...

Naravno ima porodica koje nisu podnosile socijalizam i njihova deca su izbegavala dan Mladosti , ali ne sva. Oni su gledali sve ideoloski , sto nije dobar pristup..

Npr ja sam bio clan orkestra i hora muzicke skole, a pevao sam i svirao kad je bilo svecanosti , ali skola nikad u svom postojanju nije pravila proslavu za dan Mladosti , jer je to dan mladih , sami sebi nek naprave piknik....
Krsmanac i Loka AKUD to vec nisam siguran, ali tad kad sam ja bio clan nije postojao dan Mladosti.
Tako da je pritisak koji su deca osecala zbog porodicne odluke, su na zalost kvarila samo njima detinjstvo..

To je ostavilo posledice, vidite i na forumu danas...

Za ostale se dan Mladosti nije ni po cemu razlikovao od ostalih dana, normalan radni dan osim prenosa uvece...
Za mlade i one koji vole prirodu , to je ipak bilo praznicnih nekkoliko dana..
Nije bilo budzeta za proslavu , ako nekog interesuje...tako da nije bilo nekog dodatnog jeca pica...
Bio je budzet za dolazak stafete, ali ne znam koliki je...ali tu je bilo uvek necega sto pokazuje da je bilo budzeta...da se opstina ne obruka...

Za slet je postojao budzet, koliko mi kazu te mamice koje su ucestvovale na sletovima, njima su ostajale te majce sa logoom...
Nisu bile najjeftinije nego u skladu sa ulogom u programu...nisu svi nosili isto..
Dakle proslava i slet su imali budzet, poprilican..

Ali nije bilo kao za prvi maj budzet za kobasice i rostilj po lokalu....
To sta su opstinari radili interno , to nas raju ne zanima....u smislu to je zloupotreba ako je bilo...

Tako da budzeti pionira i omladinskih organizacija nisu bili zrtve nijednog praznika niti su bili namenjeni za te proslave...
Pioniri su imali svoje akcije i svoje nacine za aktivnosti pa i za trosenje budzeta...postojala su pionirski letnji kampovi , odmaralista, to je bila ozbiljna prica....a bila je podrzana sa novcem iz pionirskoh budzeta...nekad i iz opstine...
Tu su birane na 10 dana, razlicite opstine iz Jugoslavije razlicitih republika i oblasti , tako da se sto vise upoznaju mladi , To je bilo na moru , na Ohridskom jezeru, u Vrsaru, ili recimo Meljinama...
Pravi mali gradovi pionira....bez incidenata sa uradjenom strukturom i planom rada, nesto kao mini vojska...trazila se urednost sobe , kreveta , slobodno popodne za odmor u podne kad je najjace sunce, a plivanje ili sport popodne posle 15 ili 17, zavisno od odmaralista.
Vestine pravljenja raznih stvari , od sendvica, do pletenja trske, raznih sportova...
Razvoj dece.
Pionirski pokret nije najkvalitetniji program koji sam ja osetio , tu je i Petnica, tu su razni eksperimentalni programi , ali je jedan vrlo dobar program za decu..
Omladinski pokret je imao ferijalni savez, dobru stvar za letovanja i zimovanja, ali nista osim toga....politicke skole, samo ime im kaze da tu nisu dolazili obicni omladinci , a steta, to su bile dobre pozicije objekata, ja sam imao skolu u prirodi u jednom takvom objektu , naravno kad nije politicka skola...
Tad sam imao 7 godina...

Poslednja izmena:
Po selima se nije slavio mnogo dan Mladosti , osim ako je vece selo ili ako ima akud, folklor ili tako nesto...to je do sela.
Velicina sela ne utice na to ...
Ne znam sta utice, organizovanost sela...
Neka sela imaju ambulantu i postu i tri prodavnice a nemaju nista za mlade...
A druga imaju jednu prodavnicu i imaju sportsko drustvo i imaju akud i imaju proslavu....obicno ili sportski klub ili skola..

Ne znam osim programa koji je muzicki ili igracki sta se jos desavalo na tim proslavama.

Crkva se nije petljala u dan Mladosti , kao sto se petlja u prvi maj, tu cesto crkva spoji uranak sa prvomajskim urankom...tako da tu spajaju...ali kod dana Mladosti ne..

ea558388f8546108e37d.jpeg

Back