Naravno ima porodica koje nisu podnosile socijalizam i njihova deca su izbegavala dan Mladosti , ali ne sva. Oni su gledali sve ideoloski , sto nije dobar pristup..
Npr ja sam bio clan orkestra i hora muzicke skole, a pevao sam i svirao kad je bilo svecanosti , ali skola nikad u svom postojanju nije pravila proslavu za dan Mladosti , jer je to dan mladih , sami sebi nek naprave piknik....
Krsmanac i Loka AKUD to vec nisam siguran, ali tad kad sam ja bio clan nije postojao dan Mladosti.
Tako da je pritisak koji su deca osecala zbog porodicne odluke, su na zalost kvarila samo njima detinjstvo..
To je ostavilo posledice, vidite i na forumu danas...
Za ostale se dan Mladosti nije ni po cemu razlikovao od ostalih dana, normalan radni dan osim prenosa uvece...
Za mlade i one koji vole prirodu , to je ipak bilo praznicnih nekkoliko dana..
Nije bilo budzeta za proslavu , ako nekog interesuje...tako da nije bilo nekog dodatnog jeca pica...
Bio je budzet za dolazak stafete, ali ne znam koliki je...ali tu je bilo uvek necega sto pokazuje da je bilo budzeta...da se opstina ne obruka...
Za slet je postojao budzet, koliko mi kazu te mamice koje su ucestvovale na sletovima, njima su ostajale te majce sa logoom...
Nisu bile najjeftinije nego u skladu sa ulogom u programu...nisu svi nosili isto..
Dakle proslava i slet su imali budzet, poprilican..
Ali nije bilo kao za prvi maj budzet za kobasice i rostilj po lokalu....
To sta su opstinari radili interno , to nas raju ne zanima....u smislu to je zloupotreba ako je bilo...
Tako da budzeti pionira i omladinskih organizacija nisu bili zrtve nijednog praznika niti su bili namenjeni za te proslave...
Pioniri su imali svoje akcije i svoje nacine za aktivnosti pa i za trosenje budzeta...postojala su pionirski letnji kampovi , odmaralista, to je bila ozbiljna prica....a bila je podrzana sa novcem iz pionirskoh budzeta...nekad i iz opstine...
Tu su birane na 10 dana, razlicite opstine iz Jugoslavije razlicitih republika i oblasti , tako da se sto vise upoznaju mladi , To je bilo na moru , na Ohridskom jezeru, u Vrsaru, ili recimo Meljinama...
Pravi mali gradovi pionira....bez incidenata sa uradjenom strukturom i planom rada, nesto kao mini vojska...trazila se urednost sobe , kreveta , slobodno popodne za odmor u podne kad je najjace sunce, a plivanje ili sport popodne posle 15 ili 17, zavisno od odmaralista.
Vestine pravljenja raznih stvari , od sendvica, do pletenja trske, raznih sportova...
Razvoj dece.
Pionirski pokret nije najkvalitetniji program koji sam ja osetio , tu je i Petnica, tu su razni eksperimentalni programi , ali je jedan vrlo dobar program za decu..
Omladinski pokret je imao ferijalni savez, dobru stvar za letovanja i zimovanja, ali nista osim toga....politicke skole, samo ime im kaze da tu nisu dolazili obicni omladinci , a steta, to su bile dobre pozicije objekata, ja sam imao skolu u prirodi u jednom takvom objektu , naravno kad nije politicka skola...
Tad sam imao 7 godina...