22 godine i seda kosa?

AgainstAllAuthority

Zainteresovan član
Poruka
176
Pozdrav svima. Javljam se ovde jer sam pomalo u panici da ću za koji mesec/godinu potpuno osediti.
Pre nekih mesec dana na desnom zulufu pojavilo mi se par sedih vlasi. Nedavno sam primetio da mi se takođe par sedih vlasi pojavilo i na levom zulufu, a sada sam primetio jednu sedu pri vrhu glave :(
Nisam preterano opterećen svojim izgledom ali stvarno ne bih voleo da ovako mlad osedim. U porodici mi niko nije sed, otac ima malo sedih na zulufima ali ima skoro potpuno crnu kosu, brat takođe stariji je od mene (25 godina) i nema nijednu sedu.
Ono što me zanima da li je ovo genetika i da li se protiv ovoga uopšte može boriti i na koji način? Ne bih se još farbao jer još uvek nisam drastično osedeo (po 2-3 sede vlasi na oba zulufa).. Da li je možda do načina života? Ne pijem , ne pušim ali se aktivno bavim sportom i unosim možda i previše proteina, a pored svega toga malo spavam, a usput imam stres i na faxu (doduše ne živim preterano stresan život jedino što stvarno jako puno treniram a malo odmaram, ako to uopšte ima neke veze). Ishrana mi je prilično raznovrsna, imam 6-7 obroka dnevno, unosim i vitamine i minerale i iz suplemenata i iz voća, tako da ne znam da li je možda povezano ovo sa nedostatkom nekog vitamina?
Izvinjavam se još jednom što stavljam ovu temu ovde, znam da ima ovde ozbiljnih slučajeva od ovog, ali ako bi neko bio ljubazan da odgovori bio bih zahvalan.
I da, hteo sam da iščupam sede pincetom ali neko mi je rekao da će tim biti gore i još viće se sedih pojaviti..Ne znam sad koliko je ovo naučno utemeljeno ili su samo bapska verovanja? Uglavnom, stvarno me živciraju sede jer sam crn i primetne su i ako ih nema puno.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Мислим да не би требало да буде разлога за бригу, неки људи раније почну да седе. А и кажеш да имаш две, три на зулуфима, то се чак и не примети. Могуће је да мали стрес утиче на седу косу, али мислим да није претерано озбиљно.

Poslednja izmena:
Моја сетра је потпуно седа, а има 33 године...мој тата је био веома сед већ крајем тридесетих....мама је поседела касно, а ја се бацих на њу. ;)
Индивидуално је све то, неко почне да седи раније, неко касније.

Zašto skoro svi osedimo?

Naučnici su identifikovali ključni protein koji koordinira procesom između ćelije folikule kose, koja proizvodi dlaku i čelije koja vlas snabdeva bojom, takozvane melanocite.

“Otkrili smo da je određeni molekularni prelaz neophodan u regulaciji ćelija melanocita - takozvani Wnt prelaz,” rekao je Majumi Ito, asistent profesora na Odeljenju za dermatologiju njujorškog Univerziteta.

Po rečima Ito, kada se Wnt prelaz aktivira, melanociti proizvode pigmet koji kosi daje određenu boju. U trenutku kada nije aktivan, melanociti gube mogućnost da proizvode boju, što rezultira sedom kosom.

Ovo istraživanje je sprovedeno na miševima, ali je vrlo relevantno, s obzirom na činjenicu da su dlaka miša i čoveka veoma slične.

Godine, pol, genetika i etnička pripadnost su osnovni faktori koji utiču na pigment naše kose. Dok muškarci počinju da sede sredinom 30-ih, azijati već u ranim 30-im, a crnci u 40-im, žene se sa tim problemom suočavaju u proseku 5 godina kasnije.

U današnje vreme stres znatno doprinosi fizičkim znacima starenja. Zanimljiva je činjenica da prvo sede dlake na skalpu, zatim one na licu, a poslednje na red stižu dlake na telu. Šišanje kose ili čupanje sedih vlasi ne utiče na process.

Preuranjeno sedenje može biti posledica nekih oboljenja, kao što je nedostatak vitamina B-12 ili niacina (B-3), problema sa štitnom žlezdom ili progerije (genetskog poremećaja koji ubrzava starenje).

Procenat sedih vlasi se u proseku povećava za 20% svake decenije nakon 30-ih godina života.

OD SADA BEZ SEDIH VLASI!

(0) Utorak, 4. Oktobar, 2011.| Autor:

Naučnici pronašli čudotvorni lek koji sprečava pojavu belih dlaka u kosi

PARIZ - Željko Samardžiću, ode ti imidž!
Naučnici su otkrili čudnovatu pilulu koja zaustavlja depigmentaciju vlasi kose! Stručnjaci iz kompanije L’Oreal tvrde da buduće generacije ljudi više neće imati sedu kosu zahvaljujući čudotvornom leku.

- Pilula će se uzimati svakodnevno, kao terapija. Nema nikakvih štetnih posledica, jer je potpuno prirodna i napravljena je iz ekstrakta voća - tvrde naučnici, koji na proizvodnji leka rade već punih deset godina.

Tableta se koristi preventivno, pre pojave sedih, a neće biti dostupna sve do 2015. godine. Ipak, da bi ušla u komercijalnu upotrebu, neophodno je da prođe još deset godina testova.

Невезано за људе, али занимљиво.
Пси седе и то почев од отприлике 2/3 њиховог природног живтног века, па надаље, али мачке практично никада, сем евентуално неколико месеци пред смрт, а и то ретко!

Генетика и стрес су пресудни. Ако већ нешто не можеш променити онда се опусти и препусти се чарима и лепотама овог света. Уживај, тек си почео да живиш. Девојкама не смета седа коса, већ седо срце. Ех, како ово глупо звучи али је истинито. :lol:

Генетика и стрес су пресудни. Ако већ нешто не можеш променити онда се опусти и препусти се чарима и лепотама овог света. Уживај, тек си почео да живиш. Девојкама не смета седа коса, већ седо срце. Ех, како ово глупо звучи али је истинито. :lol:

Potpuno tacno. Licno smatram da su sijede muzevne :D

Pozdrav svima. Javljam se ovde jer sam pomalo u panici da ću za koji mesec/godinu potpuno osediti.
Pre nekih mesec dana na desnom zulufu pojavilo mi se par sedih vlasi. Nedavno sam primetio da mi se takođe par sedih vlasi pojavilo i na levom zulufu, a sada sam primetio jednu sedu pri vrhu glave :(
Nisam preterano opterećen svojim izgledom ali stvarno ne bih voleo da ovako mlad osedim. U porodici mi niko nije sed, otac ima malo sedih na zulufima ali ima skoro potpuno crnu kosu, brat takođe stariji je od mene (25 godina) i nema nijednu sedu.
Ono što me zanima da li je ovo genetika i da li se protiv ovoga uopšte može boriti i na koji način? Ne bih se još farbao jer još uvek nisam drastično osedeo (po 2-3 sede vlasi na oba zulufa).. Da li je možda do načina života? Ne pijem , ne pušim ali se aktivno bavim sportom i unosim možda i previše proteina, a pored svega toga malo spavam, a usput imam stres i na faxu (doduše ne živim preterano stresan život jedino što stvarno jako puno treniram a malo odmaram, ako to uopšte ima neke veze). Ishrana mi je prilično raznovrsna, imam 6-7 obroka dnevno, unosim i vitamine i minerale i iz suplemenata i iz voća, tako da ne znam da li je možda povezano ovo sa nedostatkom nekog vitamina?
Izvinjavam se još jednom što stavljam ovu temu ovde, znam da ima ovde ozbiljnih slučajeva od ovog, ali ako bi neko bio ljubazan da odgovori bio bih zahvalan.
I da, hteo sam da iščupam sede pincetom ali neko mi je rekao da će tim biti gore i još viće se sedih pojaviti..Ne znam sad koliko je ovo naučno utemeljeno ili su samo bapska verovanja? Uglavnom, stvarno me živciraju sede jer sam crn i primetne su i ako ih nema puno.
Pozdrav

Svako od nas to dozivi na svoj nacin... Imam i ja sede (dobro, i 10 godina vise od tebe) i nikada mi to nije smetalo... Mada, u danasnje vreme, to mozes da sakrijes na milion i jedan nacin... A i zabole te, samo ce da te porede sa Klunijem, Girom i slicnima po boji kose... :)

Back