2023-a je zadnja godina u kojoj ljudi dominiraju muzikom

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.353
Brajan Mej, gitarista grupe Queen i astrofozicar sa doktoratom, se pridružio horu muzičara koji su izneli zabrinutost zbog generativne vestacke inteligencije (AI) i njenog uticaja na budućnost muzičke industrije. Gitarista je upozorio da će tehnologija transformisati društvo za godinu dana.
U nedavnom intervjuu za magazin "Guitar Player", Mej je priznao da je "zaprepašćen" kako će se pitanje autorstva odigrati u eri generativne AI.

bm.jpg

"Moja glavna briga u pogledu toga, je u umetničkoj oblasti. Mislim da će u ovo vreme sledeće godine slika biti potpuno drugačija. Nećemo znati u kom pravcu ce biti gore", rekao je Mej. "Nećemo znati šta je stvorio AI a šta su stvorili ljudi. Sve će uvek biti veoma zamagljeno i veoma zbunjujuće."

Mej priznaje da će biti velike koristi od AI, posebno njenih kapaciteta za rešavanje problema. Ali postoje mnoge opasnosti, i Mej veruje da ćemo uskoro videti kakve implikacije ce AI imati na muzičku industriju.

"Mislim da bismo mogli da se osvrnemo na 2023 kao zadnju godinu u kojoj su ljudi dominirali muzickom industrijom. Zaista mislim da bi moglo da bude toliko ozbiljno, a to me ne ispunjava radošću. Osećam se uznemireno i bicu veoma tuzan zbog ovoga. Ako je za utehu, muzički biznis će nam biti najmanja briga. Potencijal da AI izazove zlo, je očigledno, neverovatno ogroman... Niko ne umire u muzici, ali ljudi mogu da umru ako se AI umeša u politiku i svetsku dominaciju za razne nacije", napomenuo je Mej.

Freddie Mercury - The Final Countdown (AI Cover)​

Back