Književnost 2. priča iz Monografije Milene Dravić - "Profesor fizike"

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
20.910
Screenshot_114.png

PROFESOR FIZIKE

U Dušanovoj ulici pohađala je Osnovnu školu „Janko Veselinović“.

– U četvrtom razredu, na času matematike, samo se to tada zvalo račun, dogodilo
mi se nešto što sam zapamtila za ceo život. Imali smo neku vrlo opaku učiteljicu.

Izvela me na tablu, zadala zadatak i ja nisam znala da ga uradim.

Poče da me tuče, mlati, udara iz sve snage. Prozove potom moju drugaricu iz klupe,
Stamenku. Ni ona nije znala. I nju je ne samo tukla, uhvatila ju je za kike i vrtela oko
sebe.

Dođem kući, roditelji kao i uvek pitaju kako je bilo u školi. A ja ne smem da kažem,
bojim se zato što nisam znala zadatak.

Došlo je veče i, kao i obično, igram se ja u uglu tog našeg jednosobnog stana u kom
smo živeli. Otac je bio blizu mene. U jednom trenutku, nekim posebnim tonom, pozvao
je mamu da dođe i krenuše da me zagledaju.

Vidim, zabrinuto me pitaju: – Milena, šta se tebi desilo...

Kažem, nije ništa.

Kad će tata: – Ma kako ništa, sva si modra.

Onda sam morala sve da ispričam i to mi je bilo strašno, zbog ocene. Međutim, nisu
pravili nikakvu scenu. Verovatno su bili preneraženi. Ujutro je otac pošao sa mnom u
školu i otišao kod direktora. Čekala sam ga na hodniku, sa zebnjom sve razmišljajući
šta li će biti...

Međutim, moja drugarica i ja smo premeštene u drugo odeljenje, što nam je teško palo,
zbog drugara, ali je nova učiteljica Ljubica Stefanović bila jedna predivna žena, tako da
je to, eto, nekako prošlo.

Kasnije je upisala Prvu mušku...

– To je gimnazija koju su završili moji stričevi, moj otac, sestre, braća i ja.

Fiziku je predavao jedan vrlo strog profesor. Bio je čuven, napisao je knjige, udžbenike
koji su bili vrlo cenjeni, ali ja sam kod njega prolazila – ko bos po trnju. Pogotovo me,
što bi se reklo, uzeo na zub, kada sam zakoračila u svet filma. Jeza!... I sad me hvata
kad na to pomislim. To se toliko u mene urezalo da sam kasnije čitavog života,kada bi
ga na ulici ugledala, prelazila na drugu stranu, da ga slučajno ne sretnem.

Neke svoje zebnje, iz tih najranijih perioda, čovek nosi kroz čitav život. Kao i čežnje.

Screenshot_115.png

:cvet:

Back