1913 ?

štrikala bih čoeku čarape sluteći da će sledeće godine u ovo vreme biti u rovu.
mislim, kod nas je večito vraćanje istog tako da...nema tu puno razlike.
i devedeset treće sam radila isto...verovatno sam i u prethodnom životu bila skvo koja ispraća bika koji sedi u rat:lol:

Pazi ! Nema struje , televizije , radija , mobitela , interneta ... Da bude lakse neka budete rodene u istom mjestu . Najdalje sto bi u zivotu presle je max 50 Km . Isle bi na pranje mozga u crkvu . Nema cigareta i kave ...

Sve zavisi gde bih bila rođena. Da sam neka gradska gospođica, kći uglednog trgovca verovatno bih uživala, možda se školovala, sprovodila ideje o pravima žena, narod bi me osuđivao, i tako...

Pazi ! Nema struje , televizije , radija , mobitela , interneta ... Da bude lakse neka budete rodene u istom mjestu . Najdalje sto bi u zivotu presle je max 50 Km . Isle bi na pranje mozga u crkvu . Nema cigareta i kave ...

Ko kaže ?
Nema cigareta u klasičnom smislu,
al' ima duvana za čibuk !

- - - - - - - - - -

za mene je to idealan život:lol:

Sa današnjeg aspekta - nezamislivo.
Ali, da je takav život zdraviji, jeste.
Mnogostruko...

Ko kaže ?
Nema cigareta u klasičnom smislu,
al' ima duvana za čibuk !

- - - - - - - - - -

Sa današnjeg aspekta - nezamislivo.
Ali, da je takav život zdraviji, jeste.
Mnogostruko...

Sto nezamislivo,pa silnim ljudima posekose struju, to je kod nas sasvim normalno mi ko da jos uvek zivimo u neko tamo vreme.:roll:
Kod nas vecina ljudi preslo da se greje na drva, kazu kad nema struje bar se necemo smrzavati.

Sto se teme tice pa verovatno bih pisala duuuga pisma i nesto plela i citala ljubavne knjige :mrgreen:

bila bih revolucionar (inspirator promena u svim sferama - politika, muzika, biznis, religija...) kauboj, neumorni borac za pravdu, istinu, krotilac lavova, mudrac, filozof, sa razvijenom spiritualnom svescu i mnogo bih se napatila u zivotu
ovako mi je sasvim ok...zivim ko bubreg u loju

Da ste se rodile prije samo sto godina manje na sta bi licio vas zivot , cime bi se bavile kako ubijale dosadu ?

:aha:
Isto sto i moja prababa, Natalija.
Citala knjige; ljuljala se na ljuljasci; pravila orasnice i belu kafu; susila bukete cveca, a posle ih potapala u korito za kupanje da puste miris; nosila cizme na pertlanje, suncobran i cipkane rukavice,...
Da sam na selu, dolazila kao i ona u NS na 2-3 dana, u hotel Vojvodina da kupim materijal za novu haljinu i gledala crnce ( :) ), vozila se fijakerom,...
Rodila bar cetvoro dece, pravila im krofne i imala najlepsi i najbogatiji spajz sa raznovrsnom zimnicom, pekmezima i sokovima, a na ivicama polica bi visili miljei koje sam licno naheklala.
Mislim da bih imala dobar brak i u nasoj spavacoj sobi se nocu ne bi gasilo svetlo :heart:

Eh. Moja baba je rodjena samo 7 godina nakon 1913. a proputovala je pola sveta, i to ne zato sto je bila bogata nego zato sto je zivela u SFRJ. Tako da ovo poredjenje bas ne ide.

1913. - Prva postavka muzeja bila je sastavljena od arheološke zbirke, zbirke oružja, vojnih uniformi i zastava, etnografske zbirke i zbirke umetničkih slika. Delatnost muzeja počinje sa početkom Prvog sv. rata.
O čemu pričamo ????
Išla u prodavnicu ...normalno
http://www.google.com/imgres?imgurl...a=X&ei=QKqdUq2RHMzRsgaq2oHACQ&ved=0CFEQ9QEwBg
znam da bih vezla ...to volim :heart:

Poslednja izmena:
Da ste se rodile prije samo sto godina manje na sta bi licio vas zivot , cime bi se bavile kako ubijale dosadu ?

Zivot bi mi bio svakako mnogo gori nego sto je sada jer ne bih imala pravo da pustim glas. Nigde. Ni u kuci, ni na ulici, ni u skoli...zavisila bih od dobre volje familije i muza. Horor.

Morala bih da cutim i budem lepa...pa da cutim i da budem domacica...pa da cutim i da budem prepredena ako hocu da isteram svoje. Ugusila bih se.

Jedno je romantizam a drugo realnost, moje idealno drustvo je najslobodnije u periodu o kome govorimo. A to svakako nije bio Balkan.

Posto te davne 1913 zene nisu bile nista vjernije nego sada a postoji ona stara latinska izreka - majka je uvijek poznata razmisljam da dam svoj dnk na analizu da vidim tko su mi zapravo preci . Dode 199 Dollara i otkriva obitelj po majci i ocu . Posto zene vole mjenjati nacionalnost u muzevu ne bi se cudio da sam rodak one krilate opatice . Mozda nadem bogatu rodbinu i zauvjek napustim ovu vukojebinu . No ne bojte se pisat cu na krsti ! Nadam se da vam je sada laknulo ? Uvijek sam se osjecao drugacijim od vecine . Odlazim u kibutz u izraelu .

Zivot bi mi bio svakako mnogo gori nego sto je sada jer ne bih imala pravo da pustim glas. Nigde. Ni u kuci, ni na ulici, ni u skoli...zavisila bih od dobre volje familije i muza. Horor.

Morala bih da cutim i budem lepa...pa da cutim i da budem domacica...pa da cutim i da budem prepredena ako hocu da isteram svoje. Ugusila bih se.

Jedno je romantizam a drugo realnost,.

Slazem se, ne bih volela da sam tad zivela i da ne odlucujem o svom zivotu...i da budem "zatvorena" u kuci ...jeza, necu ni da mislim o tome

Back