172 godine poslasticarnice Pelivan

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
_113614378_img_0557.jpg

Poslastičarnica „Pelivan” je poslastičarnica orijentalnog stila u Beogradu. Jedna od najpoznatijih beogradskih poslastičarnica, nekada je snabdevala Kraljevski dvor Srbije pecivom. O njoj je pisao srpski nobelovac Ivo Andrić. Osnovana je 1851. i najstarija je poslastičarnica u gradu koja još radi i to pod istim imenom i u vlasništvu iste porodice od osnivanja.Izvorna poslastičarnica stradala je u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. a nalazila se u ulici Kralja Petra,61

EYdozDaXkAAFuzD.jpg

Već 22. avgusta 1941. godine otvara se nova radnja u Bulevaru kralja Aleksandra, u kojoj se „Pelivan“ i danas nalazi.
Nazvana je jednom od retkih preostalih „istorijskih niti” koja povezuje moderni grad sa periodom ustavobranitelja (1842—1858)
i „tradicijom koja je nadživela dve kraljevske dinastije, komunizam i nekoliko država”.

FwPbzElWcAATg7R.jpg

342960724_1954447141573502_6243616454024236666_n.jpg

Bila je i jedna poslastičarnica sa tim imenom preko puta Đeram pijace. Moji matorci su devedesetih i početkom dvehiljaditih imali montažnu tezgu sa slikama i kozmetikom na trotoaru ispred nje (tu je bila i letnja bašta, nisam siguran je li pripadala "Pelivanu" ili nekom drugom objektu koji se tu nalazio). Pošto su bili dobri sa poslastičarem, uvek kad bih kao mali tamo uzimao sladoled, on bi mi zagrabio malo više u jednoj kugli nego drugima. Lepa vremena.

Bila je i jedna poslastičarnica sa tim imenom preko puta Đeram pijace. Moji matorci su devedesetih i početkom dvehiljaditih imali montažnu tezgu sa slikama i kozmetikom na trotoaru ispred nje (tu je bila i letnja bašta, nisam siguran je li pripadala "Pelivanu" ili nekom drugom objektu koji se tu nalazio). Pošto su bili dobri sa poslastičarem, uvek kad bih kao mali tamo uzimao sladoled, on bi mi zagrabio malo više u jednoj kugli nego drugima. Lepa vremena.
Preko puta Djeram pijace i danas postoji Bolonja, no ona je malo ispod. Secam se da je bila jos jedna poslasticarnica pored robne kuce namestaja Exportdrvo (u toj robnoj kuci su se danas smestili Kinezi sa svojom prodavnicom), zaboravio sam ime te poslasticarnice ali 100% nije bio Pelivan, godine cine svoje, a istine radi zadnji put sam na Bulevaru bio jos 2015-16. U tu poslasticarnicu nisam navracao, Bolonja mi bila draza. A u dobra stara vremena, poslasticarnica hotela Metropol je bila zakon, pogoto sladoled i Triglav kolac.

To je Bombaj, jos jedna legendarna, stara poslasticarnica. Moj deda je tu narucivao tortu za moj rodjendan, ima tome vise od 50 godina.
Bolonja je isto dobra, ali mnogo kasnijeg datuma, negde 90-tih je otvorena.

Back