14. година од бомбардовања Београда (молим без политике)

• Začetnik teme Začetnik teme lider
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Danas je 23. mart, bombardovanje je počelo 24. marta uveče.

Nisam nikada išla u sklonište, sve vreme bombardovanja je pola komšiluka provelo kod mene na terasi, prateći šta se dešava na nebu,
Psovali im majku, pevali rodoljubive pesme.
Ako nisu bili tu, kad negde pukne, zovu me, da vidim šta je gađano. Na takvom sam položaju da sam uvek videla sve.

Nisam se plašila, jedino prvo veče, kada nisam mogla telefonom da dobijem mamu u unutrašnjosti, bilo mi je teško.

Poslednja izmena:
ja sam te dane provela na djerdapu....grad je bio pun ko oko.prica se da je najvise beogradjana tada bilo tamo,jer se znalo da tamo nece pasti ni jedna bomba.
moji poznanici u bg nisu bili u sklonistima...pricali su mi da su bili reseni da poginu u svojim kucama.meni je bila strasna i pomisao na bombardovanje,a kamo li onima koji su to i doziveli.poznanici u cacku kazu da su gledali mine kako prolecu pored njih,i da im je taj strah sigurno skratio dobar deo zivota.
ali sto kaze nina,osecam se mnogo losije kad neko `domaci` unistava nas grad

Beograd je imao strahote ali nije osetio ono što je "komšiluk zaradio"

5761228234f6d0a7085e48092810992_300x194.jpg
pancevo.jpg
photo-14.jpg

Prilozi

• photo-14.jpg
    photo-14.jpg
    29,3 KB · Pregleda: 2
uh..bombardovanje juzne pancevake zone...beograd je i te kako osetio...mada i mnogi sirom evrope...

inace, bilo je strasno samo u pocetku, prvih par dana dok se nismo navikli na sirene i rezim bombardovanja,
posle je sve bilo manje vise normalno...
ziveli, radili, primali plate...
ali nikad vise nego tada se druzili i delili kap vode sa komsilukom...
potapali zelenu salatu satima u vodi da izadje sav "cernobilj"
cekanje u red za hleb koji je dolazio uvece...
cigare su bile takodje retkost...

a cudan neki osecaj, ebemliga.. :)

U mom kraju nista nije gadjano. Najblize meni je bilo kada su gadjali onu zgradu u Nemanjinoj (nocu), pa sam video oblak dima.
Nisam se bavio branjenjem mostova, odlaskom na koncerte na Trgu i slicno.
Neko krace vreme smo isli u podrum - i onda smo batalili.

Kao sto svi znamo, neke stvari su u medjuvremenu popravljene, a neke druge su ostavljene na milost i nemilost.

Video sam oblak dima, valjda od gadjanja industrijske zone u Pancevu (isao sam taj dan u Medakovic 3, pa sam bio blize). Kazu da se taj strasni dim digao, da je posle toga dunuo vetar ka Rumuniji... i onda je u Rumuniji pala kisa. Kisa je bila takva da su stanovnici tamo pobesneli.

Прође 14. година од како су бомбе бацане на наш град.
Шта је уништено у вашем делу града?
Како сте се осећали ида ли сте били у склоништима?

U mom delu grada (Zemunu) pogođeni su dom vazduhoplovstva, kasarna (i dalje stoji ruševina), u drugoj kasarni neke antene/radari.
Kad su bombardovali Batajnicu (tada zvanu bombaj siti, a Rakovica rokavica) to se baš jako čulo, tresle su mi se roletne kao da ih neko motkom udara.

Sećam se prvog dana bombardovanja na radiju sam slušao vesti u kojima su rekli da su ušli avioni u Srbiju ali verovatno neće bombrdovati Beograd jer kao ne bi bombardovali glani grad jedne evropske zemlje:). Malo nakon toga se čule bombe.

Opasno zvuči...

Никад нећу заборавити тај дан.Био сам на Теразијама, баш код оног бутика Д Арк, кад су почеле сирене.Потпуни хаос, сви трчимо, негде.
Хватам тролу код Москве а мајстор не стаје уопште код Београђанке, прескаче и стаје код Славије.

По изласку из троле срео сам највећег лажова у крају - Где си брате, оборили смо 3 авиона.

Нисмо ишли у склониште, и ако бомба рокне зграду, не верујем да ће склониште ту нешто да помогне.

Наравно да је било страшно.Осећаш се беспомоћно, бомбе падају, чујеш разне вести, начујеш и лупетања и глупости које шире дежурни паничари и не знаш шта ће бити с тобом и људима око тебе.

И кад је падала киша и кад грми и сева, прво помислиш на бомбе а не на природне појаве.

Од толике муке,постало и спрдња.Рекли да се угасе светла, а нека баба екс партизанка + Црногорка на трећем спрату намерно није хтела да гаси, а има огроман лустер, светли ко да је један од рефлектора Маракане :D

Напољу се скупило и старо и младо.Нема излазака, па сви блеје по испред зграде, по парковима и клупицама.Пуши се најгора крџа, нема ништа друго и ужива се у њој као да је кубанска од 150 долара.

Пошто увече није било клабинга, биле неке журке у Индустрији током дана.И тако једном останем до касно, па скоро до 18 часова а после није било превоза.
Ау људи пешака до Коњарника, полицијски час а живог човека нигде.Само Војска код Карађорђевог Парка.

Све у свему - не поновило се.Страшно је што се то догодило.Страшно је што овде свака генерација мора да прође кроз то.

Све у свему - не поновило се.Страшно је што се то догодило.Страшно је што овде свака генерација мора да прође кроз то.

Pre izvesnog vremena sam racunao, a istorija mi je hobi, da vec dugo vremena ne postoji generacija Srba koja nije videla rat. Period nesto duzeg mira je bio 1815. do 1876. godine... i pre toga 1739. do 1804. Mnogobrojni ratovi, bune i ko zna sta sve... Nas bi bilo 50 miliona da smo bili mirni i vredni, a ne tako nemirni i kojekakvi jos.

Nazalost, cesto smo birali pogresnu stranu - sto nikako ne opravdava one koji su nam svasta ucinili.

Pre izvesnog vremena sam racunao, a istorija mi je hobi, da vec dugo vremena ne postoji generacija Srba koja nije videla rat. Period nesto duzeg mira je bio 1815. do 1876. godine... i pre toga 1739. do 1804. Mnogobrojni ratovi, bune i ko zna sta sve... Nas bi bilo 50 miliona da smo bili mirni i vredni, a ne tako nemirni i kojekakvi jos.

Nazalost, cesto smo birali pogresnu stranu - sto nikako ne opravdava one koji su nam svasta ucinili.
Чак и тад је била револуција 1848, где су Срби активно учествовали, што Пречани, што добровољци из Кнежевине.
А 1789-1792 је била Кочина крајина... тако да си у праву, стварно нема генерације без рата.

А Београд је, чини ми се, бомбардобан у просеку сваких 40-ак година

Back